15 Eylül 2017 Cuma

ALMAN COMMERZBANK’TAN ÇARPICI RAPOR: ‘TÜRKİYE, ŞAKA MI YAPIYORSUN?’

Almanlar dost değil, Türk dediklerimiz de karmaşık, ben uzun süredir hep aynı şeyi söylüyorum.
Türkçe konuşabilen Anadolu ve Trakya Türk halkları....
Bunların kafası karışık, kollektif bir şizofrenik hecme içerisinde.

Peki hangisinin sözüne itibar etmek lazım.
Bizim şizofrenler kronik yalancı.
Kendi söylüyor, kendi inanıyor, bunu çok iyi biliyoruz.

Almanlar ise bilimsel bir tutarlılık içerisinde.
Adamlar soykırım gibi insanlık dışı bir işi bile ilmine göre yapmakla nam salmışlar.
Şimdi biz kimin ilmine itibar edelim?

Ben doğrusu elin Almanına doğruluk konusunda daha çok itibar ederim.
Acı, hem de çok acı ama böyle.
Mensubu olduğum, artık söylerken isim aradığım şu insan kalabalığı böyle.
Tutarsız, yalancı, namert, kıvrak, dansöz, ilkesiz, ülküsüz.
Her milletin belirli karakteristikleri vardır ya.
Yahudiler cimridir, paradan anlar, Fransızlar iyi aşıktır, romantiktir falan.
Bizim milleti de anlatan sıfatlar işte böyle.

Düşünün adam ölmüş kadına karşı yiğitlik yapıyor.
Cenazeyi gömenleri tehdit ediyor, siz gömdükten sonra kepçeyle çıkarır parçalarız...
Bu derece yiğit.
Bunlar Türkse, ben neyim?

Yanlış olmasın.
Maksadım aşağılamak değil.
Belki öfkelenen, belki sinirlenen olur da, silkinir, öz eleştiri yapar, titrer, kendine gelen olur diye böyle söylüyorum.
Umut dünyası işte.

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      


ALMAN COMMERZBANK'TAN ÇARPICI RAPOR: 'TÜRKİYE, ŞAKA MI YAPIYORSUN?'

TÜİK tarafından bu hafta başında açıklanan Türkiye ekonomisine ilişkin 2017 ikinci çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin, Almanya'nın en büyük ikinci Bankası Commerzbank, "Türkiye, şaka mı yapıyorsun?" başlığıyla dikkat çekti çarpıcı bir rapor hazırladı. Financial Times gazetesi de rapor yayınlanır yayınlanmaz haber yaparak, Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarının siyasi iktidarın eliyle şişirildiğini iddia etti.

00:2815 Eylül 2017

Türkiye'nin büyüme rakamlarına geçmişte şüpheli yaklaşımların olduğu görülüyordu ve AKP iktidarı Türk ekonomistlerin bu yöndeki ifadeleri görmezden gelse de, yabancı finans kuruluşları ve bankaların raporlarını ciddiye almak durumunda kalıyordu. Fakat Alman devletinin de ciddi hisse sahibi olduğu Commerzbank'ın yayınladığı bu rapor, durumu bir adım daha öteye taşıdı. Raporun başlığı adeta "artık bunu yemeyiz" türünden. Büyüme rakamlarının doğruluğu şu sıralar ekonomi çevrelerinde de tartışılıyor.

"RESMİ BÜYÜME RAKAMLARI SİYASİ OLARAK ETKİLENMİŞ"

Uzmanlar, Commerzbank'ın raporundan yola çıkarak, Türkiye'nin resmi büyüme rakamlarının "şüpheliden çok daha fazla" olduğu ve hatta "siyasi olarak etkilenmiş" bile olabileceği yorumunda bulunuyor.

Commerzbank Tuik'in kritik büyüme rakamları açıklanmasının ardından, Türkiye ekonomisine ilişkin oldukça kötümser bir rapor kaleme almıştı. Will Conroy tarafından kaleme alınmış BNE Intellinews haberine göre ise, analistler, Alman Commerzbank'ın raporundan yola çıkarak, Türkiye'nin resmi büyüme rakamlarının "şüpheliden çok daha fazla" olduğu ve hatta "siyasi olarak etkilenmiş" bile olabileceği yorumunda bulunuyor.

Habere göre, 13 Eylül tarihinde ilk önce Financial Times tarafından dile getirilen büyüme rakamlarına ilişkin kaygı şayet doğrulanırsa, yatırımcıların OHAL'den dolayı zaten Türkiye'den tedirgin olduğu bu dönemde, Ankara ciddi anlamda zarar görebilir. Öte yandan, habere göre bu yıl borsadaki yükseliş ve Türk ekonomisinde görülen canlanma, büyük ölçüde hükümetin 250 milyar TL'lik (72,3 milyar dolar) kredi garanti fonu ile (KGF) desteklediği kredilere fazlasıyla yaslanmış durumda.

Türkiye tarafında oldukça olumlu karşılanan, %5.1'lik ikinci çeyrek GSYİH büyümesi, G20 ekonomileri arasında sadece Çin ve Hindistan'ın gerisinde kaldı ve Türkiye, geçtiğimiz yıl geçirdiği siyasi sıkıntılardan sonra "ekonomiye güven" açısından son beş yılın zirvesine ulaşarak, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olarak listede yerini aldı. Buna karşın, Türkiye'nin büyüme rakamlarını genişçe ele alan, Almanya'nın ikinci büyük bankası Commerzbank'ın GOÜ stratejisti Lutz Karpowitz "Türkiye – Şaka mı Yapıyorsun?" başlığıyla kaleme aldığı raporda, turizm ve yabancı yatırımda toparlanmaya işaret eden rakamların güvenilirliğini sorgulayarak kafalarda soru işaretleri uyandırdı.

"EKONOMİK MUCİZE GERÇEKTEN YAŞANIYORSA TÜRKİYE ADINA MUTLULUK VERİCİ"

Habere göre, Alman hükümetinin büyük bir paya sahip olduğu bankanın böyle bir raporu kaleme almasında, Ankara ile Berlin arasında insan hakları ihlalleri konusunda yaşanan gerilim ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunda gelinen kritik nokta etkili olmuş olabilir. Öte yandan söz konusu rapor, şayet böyle bir ekonomik mucize gerçekten yaşanıyorsa Türkiye adına mutlu olunacağı notunu da düşüyor.

"TÜRK EKONOMİ POLİTİKASININ HALA GENİŞ CARİ AÇIK GİBİ BÜYÜK SORUNLARI VAR"

Bununla birlikte, Ankara yalnız değil ve verilere güvenen Avrupalı ekonomistler de var. Örneğin, BlueBay Asset Management'ın kıdemli stratejisti Timothy Ash, yayınladığı notta "Commerzbank'ın neden milli gelir verilerine odaklandığını ve bu denli sert ve bölücü bir siyasi noktaya dikkat çektiğini anlamakta zorlanıyorum" diyor. Buna ek olarak Ash, "Şu anda Türkiye ekonomisine ilişkin önde tutulması gereken asıl unsurlar, yüksek enflasyon, yapısal reformlar ve Merkez Bankası'nın para politikası ve enflasyonla mücadeledeki güvenirliğini korumasıdır. Türk ekonomi politikasının hala geniş cari açık gibi büyük sorunları var" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ODAKLANILMASI GEREKEN NOKTA RESMİ VERİLERİN GÜVENİRLİĞİ"

Ash'e göre, "şu an Türkiye ekonomisinde odaklanılması gereken nokta resmi verilerin güvenirliği ya da Türkiye ekonomisinin bu denli iyi performans gösterdiği soruları olmamalı". Bunun yerine uzmanlar ekonomik konjonktürün oldukça elverişli olduğu yani ucuz petrol fiyatlarının, ucuz küresel finansmanın, rekabet gücü yüksek lirasının belirgin olduğu bu atmosferde Türkiye ekonomisinin neden daha iyi performans göstermediği sorusu üzerinde kafa yormalı.

SORGULANAN TURİZM RAKAMLARI

Commerzbank raporunun asıl sorguladığı noktalardan biri, turizmdeki toparlanma. Nitekim rapora göre, Türkiye'de geçen sene yaşanan terörist saldırılarının, başarısız darbe girişiminin ve Moskova ile yaşadığı uçak krizinin ardından düşen turizm rakamlarının nasıl bu kadar yüksek olduğu tartışma konusu. Analistlere göre, turizmdeki toparlanma zayıf lira'ya ve Ruslarla düzelen ilişkilere bağlanabilir ancak Commerzbank raporunu kaleme alan Karpowitz'e göre, Rusya ve Orta Doğu'dan gelen turist sayısının artması, Batı Avrupa'dan, özellikle de Almanya tarafından düşen turist sayısını telafi edecek nitelikte değil.

Karpowitz, Alman turistlerin son yıllarda Türkiye'ye gelen tüm turist sayısının %15'ni oluşturduğuna ancak iki ülke arasındaki gerginliklerin artmasının bu yıl gelen turist sayısını önemli ölçüde düşürdüğüne dikkat çekiyor. Öte yandan Alman dışişleri Bakanı'nın Temmuz ayında Türkiye'nin ziyaretçiler için güvensiz olduğu uyarısı ve Commerzbank'ın, 2016 yılında 3.9 milyon Alman turistin Türkiye'yi ziyaret etmesine karşın 2017 yılında bu rakamın 1,5 milyon daha az seyahat olacağı notu da çarpıcı.

"SİYASİ HUZURSUZLUK YATIRIM KARARLARI İÇİN ADETE 'ZEHİR' GİBİ"

Habere göre, her ne kadar Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TUIK) son rakamları, Nisan ve Haziran ayları arasında %6 oranında artan yatırımlardan ve canlanan yatırım ortamından bahsetse de Commerzbank'a göre Türkiye'de siyasi huzursuzluk yatırım kararları için adeta "zehir" gibi. Ek olarak, Banka'ya göre, "doğrulanabilir uluslararası veriler" TUİK'in verilerinden çok daha farklı bir yöne işaret ediyor.

Karpowitz, ülkeye gelen yabancı yatırımlarla ilgili olarak ise IMF'nin raporuna atıfta bulunarak, Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımın yılın ilk yarısında %8' düştüğüne işaret ediyor ve "Türkiye'nin resmi yatırım patlamasına inanan herkes, Türk iş dünyasının uluslararası meslektaşları ile tamamen farklı çizgide hareket ettiğini düşünüyor olmalı" değerlendirmesinde bulunuyor.

"OTELLER FİYATLARI DÜŞÜRDÜĞÜ İÇİN ORTALAMA HARCAMALARDA AZALDI"

Ancak Commerzbank'ın "sert yorumlar"ını daha da detaylı inceleyen Ash, "Aslında ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte güçlü kalan büyüme rakamları beni de şaşırttı, çünkü ben de çoğu ekonomist gibi artan siyasi riskin güçlü iç talep tarafından telafi edildiğini düşünüyordum. Bununla birlikte, yerel büyük laik sanayi gruplarından bir ekonomistle görüştüğümde onlar da yüksek büyüme rakamlarının güçlü ihracat ve iç taleple desteklendiğini ifade etti. Ekonomistlere göre, ihracat ucuz liradan destek buldu ve AB ile ticaret kuvvetlendi. İç talep ise hükümetin başarılı kredi garanti fonu ve artan bütçe harcamaları ile desteklendi. İkinci çeyrek verilerinde de aynı hikâyeyi gördük" değerlendirmesinde bulundu.

Turizm rakamlarındaki toparlanmaya ilişkin şüpheleri de inceleyen Ash, geçtiğimiz hafta Bodrum'da ve hafta sonu İstanbul'da olduğunu ve "turist sayılarında belirgin bir artış olduğuna" dikkat çekti. Ash, "canlanan turizmi otel yöneticileri, havayolu idarecileri ve mağazalarla konuştum ve herkes hikâyeyi doğruladı" diye ekledi. Ash'ın değerlendirmesine göre, turist sayısında, Avrupalılar yavaş olmakla birlikte Ruslar, Araplar, Çinlilerin sayısında belirgin bir artış var. İngilizlerin Akdeniz kıyılarındaki varlıkları belli aralıklarla artıyor. Ash'e göre, "geçen yıl oran çok düşüktü ancak turizm rakamlarındaki yıllık büyümeyi görmek o kadar da zor değil. Ancak dikkat edilmesi gerekiyor ki otellerin fiyatları düşürdüğü için ortalama harcamalar da azaldı. Bu çerçevede, turizm sektöründe belki bir patlama yaşanmıyor, ancak sektör iyileşiyor. "

Commerzbank'ın söz konusu raporu hakkında, Financial Times'a değerlendirmelerde bulunan bir Türk yetkili ise TÜIK'in rakamlarının siyasi olarak etkilenmesinin mümkün olmadığını açıklarken, TÜIK Commerzbank raporunu "yanıltıcı" olarak nitelendirdi.

Habere göre, Türk yetkili son olarak "Resmi istatistiklerin ana üreticisi ve istatistik sisteminin koordinatörü olan TÜİK, Resmi İstatistiklerin Temel Prensipleri ve Avrupa İstatistik Uygulama Esasları doğrultusunda istatistikler üretiyor ve yayınlıyor. TÜİK, bilimsel ve teknik açıdan bağımsız bir kurumdur." değerlendirmesinde bulundu.

http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/alman-commerzbanktan-carpici-rapor-turkiye-saka-mi-yapiyorsun-2011203/

 
a45UyF587661-170915175914 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2017/09/15  18:52 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

Efendim! Hakimiyet ve saltanat hic kimse tarafindan hic kimseye,
ilim icabidir diye, muzakere ile munakasa ile verilmez.
Hakimiyet, saltanat, kuvvetle, kudretle ve zorla alinir.
Osmanogullari, zorla Turk milletinin hakimiyet ve saltanatina el koymuslardi.
Bu tasallutlarini alti asirdan beri devam ettirmislerdi.
Simdi de Turk milleti bu mutecavizlerin hadlerini ihtar ederek,
hakimiyet ve saltanatini isyan ederek kendi ellerine bilfiil almis bulunuyor.
Bu bir emrivakidir. Soz konusu olan, millete saltanatini, hakimiyetini birakacak miyiz,
birakmayacak miyiz? meselesi degildir.
Mesele zaten emrivaki olmus bir hakikati ifadeden ibarettir.
Bu, mutlaka olacaktir. Burada toplananlar, Meclis ve herkes meseleyi tabii gorurse fikrimce uygun olur.
Aksi takdirde yine hakikat usulu dairesinde ifade olunacaktir.
Fakat ihtimal bazi kafalar kesilecektir.

(.Ataturk un Butun Eserleri, c. 14, s. 88.)

Su uc sebepten dolayi Arabi sevin:
Ben Arabim.
Kur an Arapcadir ve Cennet ehlinin lisani da Arapcadir.

Taberani, Hakim, Ibni Asakir, Abdurrazzak

Bakkal amca
Bakkal amca, bir din ver, bana soyle yuz gram;
Icinde hem komedi, hem de birazcik dram.
Oyle bir din olsun ki; bizi fazla $ikmasin,
Her yerde ahlak diye, karsimiza cikmasin...
* * *
Ramazan da otuz gun, vucut girsin bakima,
Ama bayram gelince, karismasin rakima.
Birakalim insanlar, her tur halti yesinler,
Ne yani.. Biz musluman degil miyiz? desinler..
* * *
Bir din ver ki; icinde, birazcik kahve fali,
Ve ustunde bir ka$ik, sosyetik mevlid bali,
Arasinda bir dilim, Kasar Yasar olmali,
Boylece kalplerimiz, hidayetle (!) dolmali...
* * *
Bir de su kurbanliklar, sorun cikardi biraz,
Neden dersen butcemiz, bu sene hepten ayaz
Eger fetva verirse, su senin Super Beyaz ,
Belki biz de keseriz, ya bir tavuk, ya bir kaz...
* * *
Bakkal amca bir din ver; zorda Allah diyelim,
Acilinca kapilar, Haydi Yallah diyelim.
Alimler ehli cumbus, fetvalarda varyasyon,
Biraz Budist felsefe, biraz reenkarnasyon...
* * *
Bir din ki; insanlari, hayallere daldirsin,
Tum cinsel yasaklari, yururlukten kaldirsin.
Eroslar, Afroditler, sokaklarda cildirsin,
Ve bu cilgin tanrilar, seytanlari yildirsin...
* * *
Acilsin sahillerde, bes yildizli mabedler,
Diskolarda, ruflarda, yapilsin ibadetler...
Bir din ver ki; her aksam, sofralari kuralim,
Kadehleri duayla, birbirine vuralim...
* * *
Ahlak mahlak ustune, biraz kafa yoralim(!)
Memleketin su hali, ne olacak soralim.
Ilerleyen saatte, dansoz ciksin masaya,
Allah rizasi(!) icin, pamuk eller kasaya...
* * *
Ne kadar yardimsever, oldugumuz gorulsun,
Ellerimiz dansoze, merhametle surulsun.
Cinsiyetler arasi, ortak pazar kurulsun,
Boylece irticaya, buyuk darbe vurulsun...
* * *
Bakkal amca, bir din ver; acik olsun tavize,
Rahatlatsin bizleri, tatli baksin faize.
Madem ki faiz dedik, hazir girdik damardan,
Bir din ver ki; bizleri, men etmesin kumardan..
* * *
Piyangolar, totolar, birer hayir kurumu,
Bazi yobaz kafalar, gorsunler bu durumu,
Gece gunduz borsada, hayal kursun aliklar,
Yesinler kucukleri, bazi buyuk baliklar...
* * *
Bir din ver ki; biraksin, su rusvetin pesini,
Amir, memur, sekreter, herkes bilsin isini.
Bu bilimsel metodla, cozersek biz bu isi,
Korkarim kalmayacak, zekat verecek kisi...
* * *
Lugatlerden silinsin, artik seref, sahsiyet,
Dalgali kura gecsin, edep, haya, haysiyet.
Korler ile sagirlar, koltuklari kapsinlar,
Ellerinde yagdanlik, birbirine tapsinlar...
* * *
Bakkal amca, bir din ver; kaslarini catmasin,
Kubbesi, minaresi, aman derim batmasin,
Temizlensin camiler, tabut mabut kalmasin,
Bundan sonra Azrail, kapimizi calmasin (!)
* * *
Dostlarim! Sanmayin ki; tas devrinden gelirim,
Bakkaldan din istenmez, bunu ben de bilirim.
Istedim ki; bu saka, sizi biraz guldursun,
Guldururken, biraz da, gercegi dusundursun...

Cengiz Numanoglu


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder