26 Eylül 2017 Salı

ERCAN CANER : MUHAREBE SAHASINDA HAYATTA KALMAK İÇİN SOĞAN MODELİ

Çok geciktiğimizi, seferberlik hazırlıklarında büyük ihmaller olduğunu, halkın gündelik hamaset söylemleriyle avutulduğunu söylemek ve dikkat çekmek için bu makaleyi iletiyorum.

Altay Tankı Projesi çok gecikmiştir, hemen önümüzde yer alan IIIncü Dünya Savaşına Altay Tankının desteği olmadan girmek zorunda kalacağız.
Daha da geç olmadan proje hızlandırılmalı ve bu iş devletin en öncelikli işleri arasına dahil edilmeli.

Yine çok önem verdiğim, SOM milli seyir füzesi projesi de çok gecikmiştir.
Bunlar gireceğimiz büyük savaşlarda savaşın gidişine doğrudan etki edecek silahlardır.

Özellikle gemi savar, alçak, orta ve yüksek irtifa uçak savar sistemlere dikkat çekmek istiyorum.
Bu konuda yapılan bütün duyurular kadük kalmıştır.
Henüz büyük tantanalarla duyuruları yapılan onlarca silah sistemi TSK envanterine girmemiştir.
Elimizde olanlar yalnızca prototiptir.

Altay Tankı Projesinde görülen büyük gecikme ve ihmali karşılamak için en azından elde olan en modern tanklardan başlayarak hızlı bir modernizasyon projesi başlatılmalı.
Fırat Kalkanı Operasyonu tanklarımızın modern tanksavar füzeler karşısında çaresiz kaldığını göstermektedir.
Umulandan çok fazla tank ve zırhlı araç kaybımız olmuştur.
Oysa karşımızda gerçek bir ordu yoktu.

Düşünün bir gün gelecek karşımızda doğrudan Amerikan ordusunu bulabiliriz.
Ya da Amerikalılar en yüksek teknolojili silahlarını doğrudan Kuzey Irak Ordusuna verebilir!................
Hatta bu noktada Amerikaların Kuzey Irak Kürtlerine en son teknolojiye sahip Javelin ya da Tow füzeleri vermiş olduğunu tahmin etmek için kahin olmaya da gerek yok.
Aynı şekilde Kuzey Irak Kürtlerinde Stinger tarzı uçak savar füzeler de olabilir.

İşte bu ahval ve şerait içerisinde bizim ordularımızın donanımları asgari değil, azami beklenti seviyesine göre düzenlenmeliydi.

Bu noktada elde üretime hazır olduğunu ümit ve tahmin ettiğim AKKOR Sistemi büyük önem taşımaktadır.
Bu sistem elde bulunan en modern tanklara derhal bir modernizasyon paketiyle kazandırılmalı.

Yine Reaktif Zırh öncelikle savaşa süreceğimiz bütün tanklara monte edilmeli.

Kafes ya da tel koruma sistemleri de bu modernizasyon paketinde yer almalı.

Ve STAMP benzeri uzaktan kontrol edilen otomasyon özellikleri olan, makinalı tüfek kuleleri dahil edilmeli.

Aslında bu işlerle uğraşan gerçekten uzman, bilgili insanlar var.
Bunların yazdıkları makaleler var.
Kendileri saklanmıyorlar, hepsi görevde ve iş başında.
Gidin sorun kendilerine.
Ve bir an önce, bir öncelik sırasına göre başlayın.

Yoksa BARIŞTA TER DÖKMEYEN SAVAŞTA KAN DÖKER sözünü bir kez daha kanıtlayacağız.

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      


ERCAN CANER : MUHAREBE SAHASINDA HAYATTA KALMAK İÇİN SOĞAN MODELİ

Ankara-Türkiye, 31 Ocak 2017

Irak savaşının sembollerinden: İngiliz Çavuş George Long, Warrior modeli tanktan kaçarken. Er Karl Hinett hala tankın içindedir. Tankın içindeki toplam beş kişiden oluşan mürettebatın tamamı ciddi şekilde yaralanmıştır.

Günümüz karmaşık muharebe sahasında tanklar ile zırhlı ve zırhsız araçların hayatta kalabilmeleri, özellikle tanksavar silah sistemlerinin çok gelişmeleri nedeniyle neredeyse imkansız hale gelmiştir. Güdümlü ve at-unut tipi gelişmiş füzeler göz önüne alındığında zırhlı birliklerin muharebe sahasındaki etkinliği sorgulanmalıdır. Maliyeti oldukça düşük olan bir tanksavar füzesi tankı ve zırhlı aracı kullanılamaz hale getirmesinin yanı sıra mürettebatın da ölmesi ve yaralanmasına neden olmaktadır.

Tanklar ve zırhlı araçları, gelişmiş tanksavar silah sistemlerine karşı gerekli aktif ve pasif koruma sistemleri ile donatmadan muharebe sahasına sürmemek gereklidir. Aşağıda kara araçlarının muharebe sahasında hayatta kalabilmeleri için geliştirilen sistemler görülmektedir.

İlk aşama düşman tarafından görülme ve tespit edilmenin engellenmesidir. Bu maksatla, dış yüzey kaplama, kullanılan malzeme, radar imza resmimin azaltılması, termal imza resminin düşürülmesi, akustik sinyal seviyesinin azaltılması, görsel imza resminin küçültülmesi, aktif imza resmi yönetimi ve araç şekliyle ilgili tedbirler uygulanmalıdır.

Muharebe sahasında hayatta kalmanın birinci adımı düşman tarafından görülmeyi engellemek veya azaltmaktır. Muharebe sahasında askerler ve araçların kaybının % 90 nedeni termal imza resmidir. Termal imza resminin % 90'ı ise araçlar, askeri donanım, silah sistemleri ve askerlerin elbiseleri üzerinde kullanılan boya veya benzer maddelerden yayılmaktadır. Uygun hayalet teknolojileri kullanılarak termal yayılım azaltılabilir ve kayıplar büyük ölçüde önlenebilir.

Andrei Pervukhin'in Yanan Tankı

V Şekilli veya düz gövde karşılaştırmasında V Şekilli gövdenin avantajı patlama etkisinin araç içinde bulunan personele yönlenmesini saptırmaktır. Son yıllarda zırhlı araçlara karşı en büyük tehlike anti tank mayınları ve el yapımı patlayıcı düzenekleridir. V Şekilli gövde tasarımı patlama etkisini saptırarak araç içindeki personeli korumaktadır. Fakat V Şekilli arçlar daha uzun olduklarından yerçekimi merkezleri daha yüksektir ve manevra yatenekleri sınırlıdır. Bu dezavantajları nedeniyle muharebe sahasında birçok kazalar meydana gelmektedir.

Zırhlı araçların ağırlıklarını azaltmak maksadıyla kompozit malzemeler yaygın olarak kullanılmakktadır. Kompozit malzemeler hafif olmalarına rağmen balistik etkiler ve patlamalara karşı dayanıklıdırlar. Zırhlı araçların ana gövdesi kompozit malzemeden yapılabilir ve ilave koruma maksadıyla seramik plakalarla kaplanabilir.

Karşı koyma ve koruma sistemi ana parçaları

Tanksavar silahlarına karşı kullanılan en iyi koruma sistemlerinden bir tanesi İsrail Savunma Kuvvetlerine Ağustos 2009 tarihinde teslim edilen TROPHY sistemidir. Durumsal farkındalık ve aktif koruma sistemi TROPHY, Merkeva 4 modeli tanklara entegre edilmiştir. Sistem üç aşamalı olarak çalışır:

  • Tehdidin algılanması,

  • Tehdidin izlenmesi,

  • Tehdidin etkisiz hale getirilmesi.

  • Sistem 360 derece çepeçevre koruma sağlamaktadır, yaklaşan bütün tehditler ve atış mevzileri tespit edilmektedir. Çok kısa mesafeden atılan füzeleri de tespit edebilen Trophy birden fazla hedefe de aynı anda kanalize olarak etkisiz hale getirebilmektedir.

Trophy sistemi ihtiyaca göre mevcut tank ve zırhlı araçların yanı sıra yeni zırhlı araç projelerine de entegre edilebilmektedir. Trophy sistemi çalışma prensibi; radar yaklaşan tehditleri algılar ve izlemeye başlar, yaklaşan tehdidi imha etmek maksadıyla tam gerekli anda karşı tedbiri ateşler. Bilgisayar tehdidi tanımlar ve isabet edip etmeyeceğini belirler. Balistik bir örtü devreye girer, uygun karşı koyma sistemi hazırlanır. Tehdidi izlemeyi sürdüren bilgisayar en uygun ateşleme zamanını hesaplar. Karşı tedbir ateşlenir ve hedef imha edilir.

Modern bir karşı koyma sistemi

GROUND VEHİCLE SURVIVABILITY KARA ARACI HAYATTA KALMA SİSTEMLERİ

Aralık 2014 tarihinde Rafael, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF – Israel Defence Forces) ve İsrail Askeri Endüstrileri (IMI – Isral Military Industries) bir araya gelerek Rafael/IAI Trophy ve IMI Iron Fist sistemlerinin birlikte kullanılacağı yeni nesil bir koruma sistemi geliştirmeye karar vermişlerdir. Projede Rafael ana yüklenici konumundadır. Sistemin Rafael tarafından geliştirilmesi ve araçlara entegre edilmesi planlanmıştır. Firmaları bir araya getiren ve çalışmaya zorlayan İsrail savunma bakanlığıdır.

STRUCTURES GÖVDE YAPILARI

  • ARMOR ZIRH

  • Opaque – Şeffaf Olmayan Zırh

  • Passive – Pasif

  • Metallics – Metalik

  • Ceramics – Seramik

  • Composites – Kompozit

  • Integration – Entegrasyon

  • Sensors – Sensörler

  • Enerjili

  • Transparent – Şeffaf Zırh

  • Glass – Cam

  • Plastics – Plastik

  • Interlayers – Ara katmanlar

  • Frame components – Şase komponentleri

  • HIT AVOIDANCE VURULMAKTAN KAÇINMA

  • Threat detection – Tehdidin tespit edilmesi

  • Threat identification and tracking – Tehdidin tanımlanması ve izlenmesi

  • Countermeasure selection – Karşı koyma sisteminin seçilmesi

  • Deploy countermeasureKarşı koyma sisteminin kullanılması

  • Threat defeat – Tehdidin bertaraf edilmesi

  • SIGNATURE MANAGEMENT İMZA YÖNETİMİ

  • Infrared – Kızıl ötesi

  • Radar – Radar

  • Visual – Görsel

  • Acoustic – Akustik

  • DAMAGE REDUCTION HASARI AZALTMA

  • Fire Supression – Ateşin Söndürülmesi

  • Detect – Tespit

  • Extinguish – Söndürme

  • Agent – Yangın Söndürme Maddesi

  • Control & Distribution – Kontrol ve Dağıtım

    • SOĞAN MODELİ

  • Soğan Modeli uygulamasında bir aracın merkezde olduğu varsayıldığında, uzaktan yakına doğru alınması gereken tedbirler.


 

Tanklar muharebe sahasında ancak füze karşı koyma sistemleri ile donatıldıklarında ve düşman füze nişancılarını etkisiz hale getirecek piyadeler tarafından eşlik edildiklerinde hayatta kalabilirler. Aksi takdirde sonları kaçınılmazdır.

Tanklar için kullanılan özel bir deyim vardır: ''Oturan Ördek''. Sitting Duck kelimelerinden dilimize geçen bu deyim, tanklar açısından piyadenin yürüttüğü bir taarruz harekatı esnasında, bizzat manevra ile muharebeye katılmak yerine, kule atış mevzilerinden, önünde ilerleyen piyade unsurlarını ateşle desteklemesidir. Günümüz modern muharebe sahasında ve uzun menzilli, tank toplarının etkili menzillerinin çok ötesinden, tankları keklik gibi avlayabilen güdümlü tanksavar füzelerinin olduğu bir savaş alanında OTURAN ÖRDEK deyimi, tam da gerçek anlamını bulmaktadır. Suriye savaş alanında boy göstermek isteyen bütün ordular, tanklar ve zırhlı araçlarını, uyum sağlamak maksadıyla içinde harekat yaptıkları ortamın rengine boyamaktan çok daha ötesini yapmak zorundadırlar. Tanklar ve zırhlı araçların dış yüzeylerini boyamak, güdümlü tanksavar füzelerine karşı ne yazık ki hiçbir ilave koruma sağlamamaktadır.

ASELSAN tarafından geliştirilen AKKOR hem işlevsel (Soft Kill), hem de fiziksel imha (Hard Kill) özelliklerine sahip olacaktır. Tüm yönlerden 360 derece tam koruma sağlayacak olan AKKOR, optik algılamaya gerek duymayan çözümü sayesinde toz, çamur, kar ve yağmur gibi tüm zorlu koşullarda etkin olarak kullanılacaktır. Yakın mesafeden atılan asimetrik tehditler dahil, AKKOR aynı anda birden fazla tehdide de reaksiyon gösterecektir. Multi-spektral sis perdesi ile termal ve lazer güdümlü füzelere karşı etkili olan yüksek çözünürlüklü radar ve akıllı koruma mühimmatı çözümüne sahip AKKOR tank alt sistemleriyle entegre olarak çalışacaktır. AKKOR'un en kısa zamanda muharebe sahasında yerini alması dilekleriyle ASELSAN Firmamıza çalışmalarında başarılar dilerim.

http://sunsavunma.net/savunma/muharebe-sahasinda-hayatta-kalmak-icin-sogan-modeli/

 
a45UyF587661-170926132613 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2017/09/26  14:06 1  39  3-ekim-dernegi@googlegroups.com


 
--

HABER
. . . . . .
Aksamla bak yine gul rengi buhurdan
Bin bir hulyaya acik penceremin caminda.
Sukut orup bu sicak sonbahar aksaminda
Bir alem dogdu yine giden gunun ardindan.Sardi o her aksamki sessizlik yokuslari,
Bir alem dogdu yine giden gunle beraber;
Geldi medar ellerinden bekledigim haber
Basciviltiya canevimin kuslari.Gordum giden gunun ardindan sulara dalan
Gozlerin yeni bir dunyaya acildigini,
Bir ustuva alemine yaklasildigini,
Bu aksam kuslarinin ufuktan koptugu an.Kuruldu bir alem hergunku dunyamdan uzak,
Kayboldugum dusunceye ve kendime yakin.
Kuslar.. dizi dizi kuslar.. kuslar akin akin..
Ruyam benden bu aksam ve ben ruyamdan uzak...

Orhan Veli KANIK

Kim konusuyor?
ZARIYAT 50.o halde Allah a kosun.
Cunku ben, size o nun katindan (gelmis) acik bir uyariciyim.
ZARIYAT 51.Allah ile beraber baska bir tanri edinmeyin.
Zira ben size o nun tarafindan (gelmis) acik bir uyariciyim.
SURA 10.ayriliga dustugunuz herhangi bir seyde hukum vermek, Allah a mahsustur.
Iste, bu Allah, benim rabbimdir.
O na dayandim ve o na yonelirim.
TEVBE 30.yahudiler, uzeyr Allah in ogludur, dediler.
Hiristiyanlar da, mesih (isa) Allah in ogludur dediler.
Bu onlarin agizlariyla geveledikleri sozlerdir.(sozlerini) daha once kafir olmus kimselerin sozlerine benzetiyorlar.
Allah onlari kahretsin!
Nasil da (haktan batila) donduruluyorlar!
EN AM 114.Allah dan baska bir hakem mi arayacagim?
Halbuki size kitab i acik olarak indiren o dur.
Kendilerine kitap verdigimiz kimseler, Kur an in gercekten rabbin tarafindan indirilmis oldugunu bilirler.
Sakin supheye dusenlerden olma!
MERYEM 64.biz ancak rabbinin emri ile ineriz.
Onumuzde, arkamizda ve bunlar arasinda olan her sey o na aittir.
Senin rabbin unutkan degildir.
MUNAFIKUN 4.onlari gordugun zaman kaliplari hosuna gider, konusurlarsa sozlerini dinlersin.
Onlar sanki duvara dayanmis kutukler gibidir.
Her gurultuyu kendi aleyhlerine sanirlar.
Dusman onlardir.
Onlardan sakin.
Allah onlarin canlarini alsin.
Nasil bu hale geliyorlar?
ZUMER 10.(resulum!) Soyle: ey inanan kullarim!
Rabbinize karsi gelmekten sakinin.
Bu dunyada iyilik yapanlara iyilik vardir.
Allah in (yarattigi) yeryuzu genistir.
Yalniz sabredenlere, mukafatlari hesapsiz odenecektir.
HUD 2.baskasina degil, yalniz Allah a kulluk edin.
Kuskusuz, ben size o ndan gelen bir uyarici ve mujdeciyim.

Turkiye de Bilim Neden Ilerlemiyor

24 Temmuz 2013

Gectigimiz gun otobus beklerken aklima bir soru takildi. Sizce Turkiye de bilim neden ilerlemiyor? diye sordum duraktakilere. Kimseden cit cikmadi. Bir kez daha sordum. Yine cevap gelmedi. Anladim ki insanlarin bu konuda en ufak bir fikri yok. Oturup ulkemizde bilimin onunde ne gibi engeller var, onlari yazdim.

1- Cografi kosullar: Kabul etmeliyiz ki Turkiye engebeli bir cografyaya sahip. Gun icinde habire yokus inip cikiyoruz. Dusunun ki laboratuvar evinizden daha yukarilarda bir yerde. Oraya gitmek icin o bayiri cikmak zorundasin. Pek cogumuz boyle bir durumda Amaan kim cikacak o yokusu, bugun de bilim yapmayivereyim! der. Oysa ki bir Hollandali evinden laboratuvara kosarak gider cunku yol dumduzdur. Duz ulkede herkes bilim yapar.

2- Kiskanc kadinlar: Maalesef Turk kadininin kiskanc yapisi da bilimin onunde engeldir. Gectigimiz gunlerde bilimsel bir arastirma icin laboratuara kapanayim dedim, kiz arkadasim burnumdan getirdi. Ben tam deney tuplerini isitirken habire telefon caliyor, mesajlar geliyor Nerdesin sen?, kim var yaninda diye. En sonunda lanet olsun deyip deney tuplerini kirdim.

Deneyin ortasinda insan rahatsiz edilir mi? Arsimet suyun kaldirma kuvvetini bulurken iceri biri girseydi ne olurdu hic dusundunuz mu? Ben soyleyeyim, rezil olurdu. Cunku banyodaydi. Bugun gemiler suyun ustunde batma korkusu olmadan gonul rahatligiyla yuzuyorsa bunda Arsimet in bizlere asiladigi guven

3- Kilik kiyafetine dikkat etmeyen ogrenciler: Bu ogrenciler akademisyen ve bilim insanlarinin vaktini calmaktadir. Pek cok bilim insani bulus yapmak yerine kampus kapisinda bu ogrencilerin iceri girmesine engel olmak, hatta onlari kameraya cekmekle mesgul. Yazik degil mi o bilim insanlarina? Bilim uretecekleri vakitten caliyorsunuz. Bu ogrenciler derhal kiyafetlerine cekiduzen vermeli.

4- Bati nin acayip ilerlemesi: Bati son 200 yilda cok fazla ilerledi. Oyle boyle degil, asiri ilerledi. Bir yerde durur dedik, hayir, gene ilerledi. Tam bir tur bindirme soz konusu. Insanin ister istemez sevki kiriliyor. Biraz musaade etseler, soyle bir 5-10 yil hicbir sey yapmadan bekleseler olmaz miydi? Maalesef bu vicdan Batililarda yok. Oysa ki biz onlari tam 500 yil bekledik.

Tabii cok ilerleyince anlamsiz mevzulara yuklenmeye basladilar. Batili bilim adamlari simdi de i$ik hizini gecmeye calisiyorlarmis. Sizce de biraz abartmadiniz mi? I$ik hizi neyinize yetmiyor anlamis degilim. Bir yere mi yetiseceksiniz? I$ik hizi bence gayet iyi. Buyuklerimiz bize aza kanaat etmeyi ogretti. Bence siz de yetinmeyi bilmelisiniz.

5- Bilim insanlarinin maaslari cok yuksek: Bugun bir akademisyen maasi bin 500-2 bin liradan basliyor. Siz onlara bu kadar para verirseniz har vurup harman savururlar. Bence hic maas verilmemeli. Bulusu getir parayi gotur , Uc bulus yapana aylik akbil bedava gibi kampanyalar bilim insanlarini gayrete getirecektir. Neymis, kendilerini gelistirmek, Bati daki gelismeleri takip etmeleri icin paraya ihtiyaclari varmis... Ne gerek var ki? Neyini takip edeceksin, adamlar asmis diyorum.

6- Iklim kosullari: Iskandinav ulkelerinin gelismis olmasi soguk iklimle alakali. Onlar su an serin serin otururken burada kavurucu bir sicak var. Bu sicakta insanin bilim yapasi gelmiyor ki... Deney icin tup isitsan Kapat la sunu derler.

Norvecli bilim adami aciyor laboratuvarin pencerelerini, iki taraftan esiyor efil efil. O ortamda herkes bilim yapar. Biz burada pencereyi actigimizda iceri adeta alev giriyor. 10 yillik AKP iktidarinda sicaklarin arttigini da not dusmek lazim. Yoksa unuturuz. Benim boyle bazen aklima bir sey geliyor, bir yere not etmeyince hop aklimdan cikiveriyor.

AKP oncesi yazlari sicak ve kurak, kislari soguk ve yagisli gecen bir ulkeyken artik yazlari ateste kavruluyoruz. Sokakta deve gorsek sasirmayacagiz. Gittikce Ortadogu ulkelerine benzedigimizin farkindayizdir umarim. Buna sessiz kalamayiz, Turkiye Katar olmayacak.

http://beyinsizadam.net/turkiyede-bilim-neden-ilerlemiyor/
lukasaluka@gmail.com



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder