21 Eylül 2017 Perşembe

MOLEKÜL İNŞA EDEN "MOLEKÜLER ROBOT" ÜRETİLDİ

Eş zamanlı olarak biz bu medeniyet yarışından çekilmiştir.
Moleküller yerine ayet ve sureler, hadisler üzerine yoğunlaşmaya karar verdik.

Bizde 630 yılından bu yana geçen zaman, diğer dinlerde daha 2000, hatta 4000 yıl kristal kadar berrak bir şekilde ilahları mutlu etmenin insanları mutlu etmediğini kanıtladı.

Dünyanın her yerinde, çok milletli, dinli, toplumlu bir sürü deneyim yaşandı.
Uzlaşma ahlakının, bilim ve sanatın evreni anlamada, öngörü üretmede, uyum sağlamada çok daha verimli olduğunu,  zaman bize kanıtladı.

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      


MOLEKÜL İNŞA EDEN "MOLEKÜLER ROBOT" ÜRETİLDİ

Eylül 21st, 2017 Sevkan Uzel

Manchester Üniversitesi bilimcileri, başka moleküller inşa etmek de dahil, basit görevler yerine getirebilen, dünyanın ilk "moleküler robot"unu üretti. Çalışmanın ayrıntıları Nature dergisinde yayımlandı.

Büyüklükleri milimetrenin milyonda biri kadar olan moleküler robotlar, küçük bir robotik kol kullanarak ilerleyip, moleküler kargolar yapılandıracak şekilde programlanabiliyor. Özel solüsyonların için kimyasal tepkimeler gerçekleştirerek işliyorlar. Her bir robot, tek bir molekülü yönlendirme becerisine sahip ve sadece 150 karbon, hidrojen, oksijen ve azot atomlarından oluşuyor. Boyutlarını daha iyi anlayabilmek için şöyle düşünebiliriz: Bu robotlardan milyar kere milyar tanesinin oluşturacağı yığın, bir tuz tanesi kadar oluyor. İleride bu robotların pek çok tıbbi amacın gerçekleştirilmesinde kullanılabileceği düşünülüyor. Ayrıca gelişmiş üretim süreçlerinde yararlanılabilir ve hatta moleküler fabrikalar ile üretim hatlarının ortaya çıkmasını sağlayabilirler.

Ekip lideri Prof.David Leigh şöyle anlatıyor: "Tüm maddeler atomlardan oluşur ve atomlar, molekülleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Bizim robotumuz, gerçekten de atomlardan yapılmış bir moleküler robot; tıpkı Lego parçalarından basit robotların yapılması gibi. Bilimciler tarafından kimyasal girdilerle programlanan basit görevleri yerine getirebiliyor. Araba üretim hatlarında kullanılan robotlara benziyor. O robotlar bir paneli alır ve arabanın gövdesinin oluşturulması için doğru şekilde yerleşmesi için konumlandırır. Fabrikalardaki böyle robotlar gibi, bizim moleküler robotumuz da bileşenleri konumlandırıp perçinlemek üzere programlanabiliyor. Tabi bunu çok daha küçük ölçekte, moleküler düzeyde yapıyor. "

Böylesine küçük bir mekanizmaya sahip olmanın iyi yanı, malzeme talebini büyük ölçüde düşürüyor. Ayrıca ilaç keşiflerini hızlandırıp geliştirebilir. Potansiyel kullanım alanlarının çok geniş bir yelpazede olacağına kuşku yok. Prof. Leigh şunları ekliyor: "Moleküler robotik, mekanizma minyatürizasyonunda son noktayı temsil ediyor. Amacımız, mümkün olan en küçük makinaları tasarlayıp yapmak. Bu daha başlangıç ve 10 ilâ 20 yıl içinde, moleküler robotların moleküler fabrikalardaki üretim hatlarında, malzeme üretimine geçeceklerini düşünüyoruz."

Bu denli ufak makinelerin yapılması ve işletilmesi aşırı derecede karmaşık olmakla birlikte, ekip tarafından kullanılan teknikler, basit kimyasal işlemlere dayanıyor. Prof. Leigh şunları belirtiyor: "Robotlar, kimya yoluyla üretilip, işletiliyor. Kimya, atomların ve moleküllerin birbirlerine nasıl tepki göstereceklerinin ve büyük moleküllerin, daha küçük moleküllerden nasıl inşa edileceğinin bilimidir. Süreç, araştırmacıların basit kimyasal yapı taşlarından ilaç ya da plastik yaparken kullandıklarına benziyor. Nano-robotların inşa edildikten sonra, robotlara ne yapacaklarını söyleyen kimyasal girdiler ekleniyor; tıpkı bilgisayara yüklenen yazılımlar gibi."

Kaynak: Phys.org, "Scientists create world's first 'molecular robot' capable of building molecules"

İlgili Makale: Salma Kassem et al, Stereodivergent synthesis with a programmable molecular machine, Nature (2017). DOI: 10.1038/nature23677

Bu yazının kaynağı: https://bilimfili.com/molekul-insa-eden-molekuler-robot-uretildi/

 
a45UyF587661-170921141359 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2017/09/21  06:02 1  39  3-ekim-dernegi@googlegroups.com


 

Iyi iki anlama gelir:
Birisi mutlak iyidir.
Digeri ise birisi icin iyi olandir.

Aristo

Nisa-82 Kuran i dusunmuyorlar mi? Allah katindan baska yerden gelseydi, onda birbirini tutmaz pek cok sey bulurlardi.

Bu ayet gercekten ibret dolu. Tekrar tekrar okuyun ve ne demek istendigini anlayin. Bir oksimoron sanati icraa edilmis.

Insani yaratmak mi Tanrinin buyuk hatasi;
tanriyi yaratmak mi insanin buyuk hatasi?

Friedrich Nietzs


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder