12 Mart 2018 Pazartesi

ERCAN CANER : EMİR NEDİR VE HANGİ HALLERDE YERİNE GETİRİLİR?

Bu makale yalnızca Temmuz darbecileri içcin geçerli değil.
Günümüzde anayasayı iplemeyen siyasi iktidarın yasa ve hukuk dışı emirlerine uyanlar için de geçerlidir.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      

ERCAN CANER : EMİR NEDİR VE HANGİ HALLERDE YERİNE GETİRİLİR?

11 Mart 2018

Yazar: Ercan Caner Sun Savunma Net 11 Mart 2018

Emir emir verme yetkisine sahip bir kimse tarafından belirli bir hareketin yapılması veya yapılmaması maksadıyla ast durumunda bulunan kimseye yönelmiş ve açıklanmış bir irade açıklamasıdır.

Bir emrin yerine getirilmesi o emrin meşru olmasına bağlıdır. Meşru emirler emrin yönelmiş olduğu kimseyi bağlayıcı nitelikte olurlar. Emrin meşru olması demek emri veren ve emri yapan bakımından hukuka aykırı bir durumun olmaması demektir. Emrin meşru olması için üç şartın bulunması gerekir:

"Yetkili bir merciden verilip yerine getirilmesi görev gereği zorunlu olan bir emri uygulayan sorumlu olmaz" Yetkili bir merciden verilen emir diğer unsurlara da uygun olduğu takdirde meşru sayılır ve hukuka aykırılığı ortadan kaldırır.

Emrin yetkili amir tarafından verilmesi kadar verilen bu emrin yerine getirilmesinin görev gereği zorunlu olması da şarttır. Ast'ın verilen emrin kendi yetki ve görev alanı içine girip girmediğini de araştırması gerekir. Emri alan memurun o emri yerine getirmeye kendisini yetkili görmesi lazımdır. Emir ast'ın görev alanına girdiği takdirde kendisi yönünden bağlayıcı bir nitelik taşır ve vazifenin ifası söz konusu olur.

Emrin meşruluğu yönünden şekil ve muhteva itibariyle hukuka uygun olması da şarttır. Bir emrin yetkili merci tarafından verilmiş ve ast'ın da bu emri ifaya mecbur olmasının yanı sıra üçüncü bir şart olarak verilen emrin hukuka uygun olması gerekmektedir.

Anayasamız kanunsuz emrin yerine getirilmeyeceğini ve böyle bir emri alan memurun hareket tarzını gösterdikten başka konusu suç teşkil eden emrin hiçbir suretle yerine getirilmeyeceğini de vurgulamıştır.

İsa sizden tam itaat ister. ''Kavanozları suyla doldurun. '' Ve onlar kavanozları ağzına kadar doldurdular. ''Kısmen itaat itaatsizliktir. Yavaş itaat ise itaat değildir. ''

Diğer yandan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 11'nci maddesinde memurun emrin meşruluğu konusunda tereddüde düşmesi halinde nasıl hareket edeceğini göstermektedir. Bu maddeye göre verilen emrin şekil ve muhteva bakımından Anayasa kanun ve nizamlara aykırı bulunduğu kanaatinde olan memur bu durumu amirine bildirecektir amir emrin icrası hususunda ısrar eder ve emrini yazı ile yenilerse memurun emrin kanuna aykırı olduğu hususundaki kanaatinde değişiklik olmasa da emir yerine getirilir. Bu halde memur sorumlu olmaz ve sorumluluk emri verene ait olur. Ancak emir bir suç teşkil ediyorsa memur bunu icra etmekten yasaklanmıştır ve buna rağmen memur emri yerine getirecek olursa cezalandırılır.

Verilen her emri yerine getirmeyin günün birinde yasalar önünde suçlu duruma düşebilirsiniz. Emir bir suç teşkil ediyorsa amir veya üstünüzün verdiği emir ister sözlü ister yazılı olsun sizi kurtarmaz. Hukuk devletinde yasalar her şeyden önce gelir.

https://sunsavunma.net/emir-nedir-ve-hangi-hallerde-yerine-getirilir/


a45UyF587661-180312214222 Oraj Poyraz At Openmail oraj.poyraz@openmail.cc
2018/03/12  22:28 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 

--

Mahkeme
. . . . . .
Allah oraya dusenleri korusun ! Adalet pisirilen yer.

LEHCET UL HAKAYIK (GERCEKLERIN DILI)

Tanim: Resulullah (sav) ve Hz.Ebu Bekr (ra) zamaninda bir avuc hurma ve un mukabilinde birkac gun boyu devam eden mut a nikahi yapardik.
Bu hal, Hz.Omer (ra) in Amr Ibnu Hureys hadisesi vesilesiyle mut ayi yasaklamasina kadar devam etti.

Muslim, Nikah 16, (1405)
Hadis No : 5635

Birisinin sucunu bagisladiktan sonra pisman olma, Cezalandirdigin zamanda sevinmez.

Hz.Ali

Ya yap ya yapma. Denemek yok! .

Yoda - Yildiz Savaslari


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder