14 Mart 2018 Çarşamba

ŞEHİR HASTANELERİ SAĞLIĞA ZARARLIDIR…



ŞEHİR HASTANELERİ SAĞLIĞA ZARARLIDIR

Uğur Tunçay CHP Parti Meclisi Adayı

5 Mart 03:15 ·

Yatırım ve finansman giderleri kamu tarafından karşılanan ŞEHİR HASTANELERİ sağlıkta dönüşüm adı altında halkın sömürülmesidir. Abartılan yatırım giderleri ve işletme garantileri tam bir talandır. Mevcut hastanelerin kapatılacak (sadece Ankara'da 14 tane) olması da onların arsaları ve bugüne kadar harcanan kaynaklar tartışmasınıda beraberinde getirmektedir.

Sağlık toplumsal bir meseledir. Öncelikle insanların hasta olmalarını önlemekle başlar. Temiz hava su gıda barınma ve iyi bir gelir bunun için önemlidir. Bunun yerine devlet et satar mı süt satar mı? diyerek başlayan süreç kamu verimsiz özelleştir katkı payı al prim sistemi derken 1987'den itibaren Dünya Bankası'nca verilen kredilerle piyasa anlayışı güçlendirildi Washington Uzlaşması ile başlayan süreç gelişmekte olan ülkeleri dibe itti. Onları borçlandırarak kamu gücleri çökertildi. Sanayileşme ve teknoloji dışındaki alanlara kredi verilerek ekonomik bağımlılılık artırıldı. Bilkent Şehir Hastanesine verilen kredi 890 milyon euro Etlik Entegre Sağlık tesislerine verilen kredi 876 milyon eurodur. . Bu krediler hazine garantili ve kamu kaynaklı finansmanlardır. Yani hepimizin parasıdır.

32 Şehir Hastanesi yapılıyor Bilkent %80 Etlik % 40 oranında bitirilmiş ve büyüklük oranlarıyla en büyükler arasında yer alıyor. Dünyada 1 yatağa düşen kapalı alan miktarı 150 m2 iken Bilkent ve Etlik Şehir hastanelerinde bu oran 312 m2 olmaktadır. Amerika'da bile bu oran 198 m2'dir. Bu yapıların büyük olmalarının nedenleri: Şehir hastanelerini yapanların müteahhit olması inşaat yapım maliyetlerini yüksek göstererek yatırım/ işletme finansmanlarını daha uzun bir vade ve büyüklüğe eriştirmek için uyguladıkları bir vurgun yöntemidir. Ayrıca bu yolla otel park restoran rezidans refakatçı konaklama vb gibi ciddi gelirler elde edilebilecek mekanlarının faturasını da kamu ödüyor. BİLKENT 3804 ETLİK 3566 yatak kapasitelidir. Doğru hastane modeli ise 200-600 yataklı olandır. Binlerce yataklı olması sadece yapanlara katkı sağlar hastalara değil. . Bu hastaneler ulaşım ve altyapı planlanmadan yapıldıkları içinde şehrin bütün dokusunu bozacak ve yeni toplumsal maliyetler getirecektir. ODTÜ ORMANI gitmiş Buna rağmen şehrin bütün ulaşım planı çökmüştür. Etlik Entegre Sağlık Tesislerinin yaratacağı problemler şehrin içinde olması nedeniyle daha da büyük olacaktır. Bu hastanelere gelen yollar kanalizasyonlar metro elektrik telefon doğal gaz vs. KISACASI: Önceden yapılmış olan bütün alt yapılar yenilenmek ve büyütülmek zorundadır. Enerji maliyetleri benzin mazot elektrik vs de artacaktır. Hava kirliliği inanılmaz boyutlarda artacaktır. BUNUN ÜLKEMİZİ HASTANE MALİYETLERİ DIŞINDA DA EKONOMİK OLARAK GERİYE GÖTÜRECEĞİNİ VE DAHA FAZLA BORÇLANDIRACAĞINA DİKKATİNİZİ ÇEKMEK İSTERİM. Adeta bütün şehri yeniden düzenlemek zorunda kalacağız.

Bütün bunların hazine garantili olması hepimizi fakirleştirmekte şehir merkezlerinden uzakta olmaları nedeniyle de sağlığa ulaşım zorlaşmaktadır. Bir plan dahilinde şehrin her tarafına önceden dağıtılarak yapılmış olan hastanelerin kapatılacak olması: ACİL HASTALARIN HASTANELERE ULAŞMADAN ÖLMESİ YADA DAHA FAZLA ZAMAN VE PARA HARCAYARAK SAĞLIĞA ULAŞMALARINI SAĞLAYACAKTIR. Türk Tabibler Birliğine yapılan saldırılar Afrin için değil bu gerçekleri gizlemek içindir.

Sağlıkta sömürü uzun yıllardır başarı ile uygulandı/uygulanmaktadır. Gereksiz tahlil ve MR çekimleri artırıldı. Performans ciro hizmet satın alma yoluyla kamu kaynakları bir avuç insana transfer edildi. 500'den fazla özel hastaneye sahip bir ülke haline getirildik. Kar'lı alanlar uluslararası sermayeyle birlikte hareket eden çıkar gruplarına geride kalan masraflı bölümlerde kamu hastanelerine bırakıldı. Yani çok ESTETİK MEDİKAL BİR SOYGUN yapıldı. İlaç tüketiminde Türkiye dünyada 15. sıraya yükseldi.

Sağlık hizmetleri paralı olursa PAHALI olur. Erişilemez olur erişenler arasında bile eşitsizlik olur. SGK bile sağlık hizmetini bu hastanelerden satın alacak. O zaman da bütçe açığı daha fazla artacak. Sosyal güvenlik kurumu da bu sorundan olumsuz yönde etkilenecek. Emekli maaşları bile sorunlu hale gelebilir. Yani anlatıldığı gibi tasarruf yok yağma var. Sorunlu bir model rasyonel değeri yok. Sadece birilerine sermaye transferi yapılıyor.

SONUÇ OLARAK: Sağlıkta devrim dedikleri TÜRKİYE'nin BAĞIMSIZLIĞINA İNDİRİLMİŞ BİR DARBEDİR. Neoliberal Politikalarla esir alınmış bir TÜRKİYE yaratılmıştır. Ülkemizin kaynakları bir avuç insana peşkeş çekilemez. Yatırım kredi finansmanları halktan arsalar halktan işletim kredileri de halktan (Aynen otoyollarda olduğu gibi günlük % 70 müşteri garantiside veriliyor. ) ne kaldı geriye?

BORÇLANMAK VE HASTALANMAKTAN BAŞKA

Uğur TUNÇAY


a45UyF587661-180314213910 Oraj Poyraz At Openmail oraj.poyraz@openmail.cc
2018/03/14  22:34 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Her zaman meydana cikana degil, bazen de meydandan kacana yigit denirmis.

Anonim

Sait Nursi ye gore her sey, her zerre Allah a ibadet eder, mesela pusulanin Kabe deki Hacer i Esvet i isaret ederek titremesi, namaz kilmasidir.

Tiryak, s.116

Illig budun ertim, ilim amati kana?
Kimke ilig kazganur men?

Az korkun, cok umit edin;.
Az yiyin, cok cigneyin;.
Az konusun, cok sey ifade edin;.
Az kizin, cok sevin;.
Iyi seyler sizindir...

LORD FISCHER


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder