12 Mart 2018 Pazartesi

ZEYTİNİ HEDEF GÖSTEREN MADEN PATRONLARINI KINIYORUZ

Bu makaleyi önemsiyorum.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA   


ZEYTİNİ HEDEF GÖSTEREN MADEN PATRONLARINI KINIYORUZ

muratnarin11@gmail.com

Öncelikle bu açıklama için kutlarım.

Sizlere son dönemde zeytin yasası ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi vermek istiyorum.

(Aşağıdaki açıklamada zeytin yasası 7 kez değil bu güne kadar 8 kez değiştirilmek istendi)

Yasayı 8. Değiştirme girişiminde AKP iktidarı bu güne kadar olmadığı denli yüz geri olmuş ülke çapında müthiş bir kamuoyu desteği ile zeytin yasasının değiştirme girişiminde başaramadılar.

Son girişimde koçbaşı olarak Gemlik belediye başkanı ve onun topladığı birkaç muhtar ve köylü ile mecliste kulis yaparak Gemlik bir depremde yıkılacağı mevcut yerleşimin zemininin batak ve balçık olduğu taşınması gerektiği taşınması öngörülen araziler ise zeytinlik ve orman olması nedeni ile taşınma işlemini gerçekleştiremediklerini öne sürüyorlardı. Meclise Getirdikleri üç-beş köy muhtarı ve köylü de bölgede arazisi olan imara açılmakla zengin olacaklarını hesaplayan bindirilmiş kurşun askerlerdi. Yasada başaramadıklarını daha sonra bildiğiniz üzere KHK ile Gemlik'in taşınmasına zeytin yasasına sözde dokunmayarak imkan sağladılar.

Zeytin yasası yürürlükte olmasına rağmen sayısız alanda ihlal edilmiş ve yasanın hilafına uygulamalar yapıldığını biliyoruz. En bariz örneklerden birisi Thebee (Tebai- Teb) antik kentini tahrip etmekte olan Edremit Tepeoba altın ve molibden madenidir. (kaz dağları büyük orman yangını bu madenin rezerv alanında olduğunu da hatırlarsınız)

Zeytin yasasını şimdilerde en çok değiştirme isteklerinden birisi de yasanın ihlalinden kaynaklı sorumluluğu ortadan kaldırma isteği olduğunu da biliyoruz.

Tek başına izmir- İstanbul otoyolu milyon mertebesinde zeytin ağacını söktü. Bu bile başlı başına bir suç olduğu açıktır.

AKP yönetimi elini güçlendirmek için uygun zemin olarak Bursa bölgesini görüyor. Oradaki çıkar gruplarını aşağıdaki açıklamaya neden olan yalaka girişimler türüyor. Marmarabirlik yönetimi de aynı yolun yolcusu tutum içinde. Kamuoyu ve üyelerinden korkusu nedeni ile yüksek sesle ve açıktan yapamıyor. Bursa yöresindeki arkadaşlar ve demokratik kurumların özellikle başta zeytinciler olmak üzere zeytin yasasının korunmasına ilişkin çalışma yapmaları özel önemde olduğunu düşünüyorum. Süreç çerisinde tavsama bezginlik ve genel atmosferin olumsuz etkileri ile bu güne kadar başaramadıklarını başarmalarına fırsat vermemeliyiz.

Evet Zeytin ağacı; Halen ülkenin en önemli ekonomik kaynağıdır.

Bu tespit doğrudur. Onların anlayacağı dille bile söylersek 1 ton mermer fiyatı 50 ile 200 USD arasındadır.

Son ihracatçı birlikleri rakamı ile 1 ton zeytinyağının fiyatı 4000 usd ile 16.000 usd arasında ihraç edilmiştir. 1 ton zeytinin ihraç fiyatı ise ortalama 2050 usd/ton dur. .

Zeytin yasasını bir kez daha değiştirme girişiminde bulunma ihtimali hep var olmaya devam edecek. Konuyu kamuoyunun gündeminde bir şekilde sıcak tutmak bu güne kadar nasıl başardıysak zeytinin tarihe tanıklığını devam ettirmemiz de her şeye rağmen çok önemlidir.

Bu arada sözün yeri gelmişken bilinen bir doğruyu da hatırlatmak isterim. "arkadaşımın ne yapacağını değil ne yapmayacağını bilirim" sözünü unutan ya da klavye şövalyesi bazı "arkadaşlar" sosyal medyada sağda solda yutamayacakları irilikte sözler etmemelerini de şiddetle öneririm. Dillerini de parmaklarını da yerine koyup susarlarsa iyi ederler.

Bizlerin yapması gereken iş bellidir. Savunma durumunda kalmak yenilgiyi getirecektir.

Ülke kamuoyuna mal edilmesi gereken şudur. Anadolu topraklarında diğer tarım ürünleri ve ürün desenine dokunmaksızın halen %90 ı boş duran 3. – 4. Sınıf tarım arazisi niteliğinde ancak zeytin yetiştiriciliği için uygun koşula sahip 12 MİLYON HEKTAR ZEYTİN DİKİLEBİLİR ALAN MEVCUT. HEKTARA 300 AĞAÇ HESABI İLE 3 6 MİLYAR AĞAÇ DİKİLEBİLİR POTANSİYELİMİZ VAR. DÜNYA ZEYTİN AĞAÇ VARLIĞI 1 MİLYARDAN BİRAZ FAZLA. DÜNYA SIVI YAĞ ÜRETİMİ 150 MİLYON TON. 3.6 MİLYAR AĞAÇ İLE YILDA YAKLAŞIK 20 MİLYON TON ZEYTİNYAĞI GİBİ BİR STRATEJİK DEĞERİ ÜRETEBİLİRİZ. BUNUN EKONOMİK DEĞİERİ İSE TÜREV SONUÇLARI İLE BİRLİKTE YILDA YAKLAŞIK 100 MİLYAR DOLAR MERTEBESİNDEDİR. (2018 bütçesi 760 milyar lira) YAKLAŞIK 6 MİLYON İSTİHDAM SAĞLAYABİLİR. DİĞER TARIM ÜRÜNLERİ İLE KIYASLANMAYACAK DÜZEYDE AZ SU KULLANIMI 2050 YILINDA DÜNYA NUFUSU VE GIDA İHTİYACI VS GİBİ BİRÇOK NEDEN DE DİKKATE ALINDIĞINDA "ZEYTİNİN ANAYURDU ANADOLUYU ZEYTİN ÜLKESİ YAPMAK" TEK HEDEFİMİZ OLMALIDIR.

Kolay gelsin

Murat Narin.



From: egecep@yahoogroups.com

BASINA VE KAMUOYUNA

Zeytin ağaçlarını kendi çıkarları doğrultusunda hedef gösteren mermer şirketi patronlarını kınıyoruz.

Mermer ve taş ocaklarının doğaya yaşama verdiği zararlar her geçen gün katlanırken binlerce yıldır bu topraklara Anadolu'ya Akdeniz coğrafyasına can veren zeytin ağaçlarını koruyan yasaya yönelik saldırılara bir yenisi eklendi. Bursa Maden Mermer Üreticileri ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu'nun geçtiğimiz günlerde yerel bir gazeteye verdiği "Bizim itirazımız zeytinin Hindistan'daki inek gibi kutsal duruma getirilip '3 bin metre mesafeye kadar yanaşamazsın' maddesinedir. Zeytin yasası Hindistan'ın kutsal ineği gibi getirilip yolumuza oturtulmuştur" sözleri bu kesimin niyetini açıkça ortaya koyması bakımından önemlidir.

Mermercilerin temsilcisi doğamızı dağlarımızı tepelerimizi daha çok talan etmek tahrip etmek için önündeki en önemli yasal engel durumunda olan Zeytin Yasasının kaldırılmasını talep ediyor. Bu yasa kalkarsa 3 km yakınına giremedikleri zeytinlikleri de ortadan kaldırıp doğanın altını üstüne getirecekler.

Mermer sektörü patronunun zeytinin kutsal sayılmasına yaptığı itiraz kendilerinin cehaletini ortaya koymaktadır. Zeytin bütün kutsal metinlerde dinlerde edebi eserlerde kutsaldır! O "ölmez ağaç"tır. Binlerce yıldır Anadolu insanının en kadim dostu geçim kaynağı can damarıdır.

Banyo tuvaletlerde kullanılacak taşlar için gelmiş - geçmiş ve gelecekte bu topraklarda yaşayacak olanlara meyvesiyle yağıyla yeşilliğiyle cana can katan güzelliği ile yaşam kaynaklığı yapmış/yapacak olan zeytinliklere kıyım için ferman çıkarılsın çağrısı yapmak tam bir aymazlıktır!. . Mermer patronunun bu çağrısı sadece zeytine değil tüm yaşama çocuklarımızın ülkemizin geleceğine yönelik bir ihanet çağrısıdır! Asla kabul edilemez!

Ekolojik dengenin devamlılığı bakımından önemli bir rolü olan ve yüz binlerce ailenin geçim kaynağı olan zeytinlikleri yok etme girişimlerini gerçek anlamda ülkeye doğaya insanlığa karşı işlenmeye çalışılan bir suç girişimi olarak değerlendiriyoruz.

Öte yandan; AKP Hükümetinin 3573 sayılı Zeytin Yasasını kendilerini 15 yıldır var eden sermaye kesimleri lehine ortadan kaldırma girişimlerini de yıllardır görüyoruz. AKP zeytinliklerin sanayi madencilik ve endüstriyel tesisler için yapılaşmaya açılmasına izin veren yasa tasarısını 2002'den bu yana 7 kez Meclis'e getirdi. Bu girişimlere karşı ülkenin dört bir yanında yükselen tepkiler AKP'nin bu niyetini bugüne kadar bertaraf etmiştir.

3573 sayılı zeytin yasası 1939'da kabul edilmiştir. Yaklaşık 80 yıldır ülke çapında zeytinliklerimiz bu yasanın güvencesi altında varlıklarını sürdürmüş ve gelişmiştir.

Ege kıyılarında gezerken yorulup gölgesine oturduğu zeytin ağacının Homeros'un kulağına şöyle fısıldadığı rivayet olunur: "Herkese aitim ve hiç kimseye ait değilim. Siz gelmeden önce de buradaydım siz gittikten sonra da burada olacağım. "

Evet Zeytin ağacı; Binlerce yıldır hiçbir karşılık almadan şifa üretir.

Evet Zeytin ağacının; cebini doldurmak için hiçbir canlıyı katlettiği görülmemiştir

Evet Zeytin ağacı; binlerce ailenin yüzyıllarca geçimini sağlar

Evet Zeytin ağacı; Halen ülkenin en önemli ekonomik kaynağıdır.

Evet Zeytin ağacı; İktidara yaranıp doğanın dengesini bozmaya çalışmaz.

Evet Zeytin ağacı; Bir çok kültürlerde Barışın simgesidir.

Kamuoyunu Zeytin ve Zeytin yasasına yapılacak her tülü saldırıya karşı uyanık olmaya güçlü şekilde karşı durmaya çağırıyoruz.

EGEÇEP Yürütme Kurulu




a45UyF587661-180312232949 Oraj Poyraz At Openmail oraj.poyraz@openmail.cc
2018/03/13  00:28 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 

--

AZ YASADIKSA DA

Ben kibriti caktigim zaman
Her sey kirmiziydi yuzun olarak
Ben kibriti caktigim zaman
Cunku her yuz bir memlekettir

Ben sigarami yaktigim zaman
Cunku her sigara bir kelimedir
Ben sigarami yaktigim zaman
Guz gunleriydi bir sarki olarak

Bir guvercin ben oldugum zaman
Nice huzunlerden yaprak yaprak
Bir guvercin ben oldugum zaman

CEMAL SUREYA

Duveli Muazzama ile eski dostlugumuzu devam ettirseydik, degil Izmir den hicbir taraftan mahrum kalmayacaktik.
Itilaf devletlerinin itimadini mutarekeden beri cidden kazansaydik, artik bu topraklarda Ittihatci olmadigini ispat edebilseydik, daha uygun sulh sartlari elde edecektik

(ALi KEMAL, Peyami Sabah, 19.2.1920)

Aradigini bilmeyen, buldugunu anlayamaz.

CLADUE BERNARD

Ruhunda sukunete kavusmak ve mutlu olmak isteyen insanlar inanmali ve iman etmelidirler.
Ama hakikatin pesindeki insanlar ic huzurundan feragat etmeli ve yasamlarini bu sorgulamaya adamak;
kendisi ve hayatla yuzyuze gelmekten korkmamak zorundadir.

Friedrich Nietzsche


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder