29 Ekim 2019 Salı

MURAT MURATOĞLU : 28 Ekim 2019

ZOMBİ ŞİRKET diyorum ya, işte size bir zombi şirket.
Kamu ortaklığı olan bir şirket, ama borç yapılandırmasına muhtaç.
Çünkü karlılığı az, verimsiz yatırımlara boğulmuş.

Ya da kamu şirketin borçlarını üstlenerek, hisse payını artıracak.
Ya yanına borçlarına karşılık yok pahasına satılacak.
Bir yol bulunacak.

Ve bu ülke ekonomisinde öldüğü halde ayakta gezen, ayakta tutulan pek çok başka şirket de var.
Bütün bu şirketleri ayakta tutmanın da bir bedeli var elbette.

Kamu bankalarına bu verimsiz, karlılığı düşüş şirketlere yeni krediler vermeye zorlanıyor.
Ve bu yeni krediler de bir süre sonra batak krediye dönüşerek, söz konusu bankanın hesap tablosunda yerini alıyor.
Kamu bankaları bu şekilde verdikleri kredilerin batağa dönüşmesiyle görev zararı oluşturuyor.
Ve sonunda devlet bir şekilde bu bankalara Hazineden para aktaracak.
Ve elbette bu para da yoktan var olmayacağından yapılacak şey zararın tabanını genişletmek ve halka yaymak.
Aslında bütün bu olup bitenlerden zerre kadar günahı olmayan, dahli olmayan sokaktaki vatandaş ciddi zarar görecek.

Yani eyyy  Türkce konuşabilen Anadolu ve Trakya Türk halkları 17 yıldır namaz kıldığı, iyi Müslüman olduğu için seçtiklerin yediler, içtiler ve hesabı sana yıkarak sıvışmak üzereler.
Kapik...

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  


MURAT MURATOĞLU : 28 Ekim 2019

Ülke ekonomisini nasıl yönetiyorlarsa Türk Hava Yolları'nı da öyle yönetmeyi denediler Varlık Fonu'na devrettiler. Beter ettiler! Eş dost yandaş hep beraber sırtına bindiler ağır geldi şirket havalanamadan piste çakıldı.

Hisseleri son bir yılda borsada "yüzde 23" değer kaybetti. Bugün 344 uçağı olan Türk Hava Yolları'nın piyasa değeri sadece 2 milyar 850 milyon dolar… Tabii 11 milyar dolar da borcu var!

★★★

Bırakın orta boyu neredeyse küçük şirket değerinde… Fiyatı düştükçe düşmüş… Utanmasa KOBİ olacak! Kamu bankalarına ucuz kredi için baş vuracak.

Hani BİM marketleri var ya THY'nin ederi neredeyse onun bile yarısı kadar! BİM'in piyasa değeri 5 milyar 30 milyon dolar!

Halbuki yönetiminde dünya havacılığının duayen isimlerinden Ensar Vakfı TÜRGEV Vakfı İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin AKP döneminden kalma yöneticileri var!

Havayolu taşımacılığı ile ilgisi biniş kartına bakıp koltuğu hostese sormadan bulabilecek olan bu kişiler şirketi hakkıyla yönetememişler demek… Hayret!

★★★

Kendisini ve karısını uçağın önüne kırmızı halı serdirip karşılatan çalışanlara kendisini alkışlatan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı; "THY'nin 2019 yılı yolcu hedefinin 4 milyon ciro hedefinin ise 600 milyon dolar aşağı çekmek zorunda kaldığını" açıklamasını yaptı.

Bahane olarak İstanbul Havalimanı'na taşınma süreci Boeing uçaklarında çıkan sorunlar öne sürülebilir de bu durum iki THY'nin neden bir ENKA İnşaat şirketi kadar ettiğini açıklamaz!

★★★

Boeing demişken işte benim asıl endişem! Erdoğan'ın 13 Kasım'da Amerika'ya gidecek. Amerikan Başkanı Trump ile görüşecek.

Daha önce Erdoğan türlü şikâyetlerle Trump'ı ziyarete yine Amerika'ya gittiğinde girdisi çıktısı oturması kalkması toplam 50 dakika süren görüşmenin ardından uçak alım anlaşması açıklanmıştı.

★★★

Trump bizimkilere ayaküstü 11 milyar dolarlık uçak kitlemişti. Ayağımız alışsın diye indirim bile yapmadı! Yine de ayağımızı alıştırdı. Hop oradayız!

Hiç değilse Türkiye'nin 1.4 milyar dolar ödeyip alamadığı F-35'lerin parasını iade etse. Nereden baksan yarım THY!

Göreceksiniz muhtemelen Patriot Hava Savunma Sistemleri'nden satacak bu gidişimizde. Hazır mıyız 3.5 milyar dolar daha Amerika'ya ayakbastı parası ödemeye?

★★★

Hani hangi ülkenin uçağını düşüreceğimiz bilemediğimiz Rusya'dan satın aldığımız S-400 füzeleri için THY'nin şirket değeri kadar para ödedik.

Putin sevinçten Erdoğan'a bedava dondurma ısmarlarken füzeler için paramız çıkışmadı Rus bankasında kredi aldık. Yani adamlara bir THY borçlandık!

★★★

İnsanın aklına ister istemez Ortadoğu kabile devletleri gibi siyasi rüşvet için yapılan ticari anlaşmalar geliyor. Ülke borçtan kırılırken çok elzem mutabakatlara varılıyor!

Tabii bu paraları kimse cebinden ödemiyor. Yeni vergiler gelince hiç sıkma canını… Eee yedi düvele meydan okumak bedava mı? Tatlı tatlı sen ödüyorsun parasını!

Türkiye'de yasaklanan taşıtı bile olmadan ulaşım sağlayan iki kasa bir masa UBER'in değeri sözde dünya markası Türk Hava Yolları'nın tam 20 katı!

Şirketin yarısı borsada halka açık… Borsadan hisse alıp şirkete ortak olanı yıllardır ağlatan Türk Hava Yolları sonunda giderleri azaltma kararı aldı!

★★★

Oysa THY'nin kasası parasal destek arayan yandaşın çaldığı ilk kapı… Neredeyse sokaktaki simitçiye sponsor olmadıkları kaldı… Sonuçta halktan toplanan vergilerle kurulmuş ve borsada halka açılmış bir kamu kuruluşu THYHissedarlara ve halka her kuruşun hesabının vermesi gerekiyor. Kime ne kadar para veriyor? Şşşıttt şirket sırrı!

★★★

Soruyorsun aldığın cevap klasik "reklam gideri" ödeneği! Belli ki reklamın bedava yolunu da bilmiyorlar! Daha önce apronda deve kestiklerinde yurtdışında bile haber olmuşlardı. Bu sefer gergedan boğazlasınlar apronda! Dünya duysun anında!

Giderleri azaltma kararı ile bir yandaş ağlıyor gözleri yaşlı… Ne olacak ballı danışmanlık maaşları? Lüks otellerde konaklamalar temsil ve ikram harcamaları?

Partiliye peşkeş çekilen şirket imkanları? Eşe dosta akrabaya da mı kadro kalmadı? Ya yandaş medya reklamları? Kimse okumuyor diye para kazanmasınlar mı?

★★★

İyi bari tanıtım gezilerini de azaltın göremesinler başka diyarları. Koskoca THY'ye yakışır mı? Bari organizasyonları kısmasınlar. Eğleniyorlardı sabaha kadar!

Bol harcırah ödenen yurtiçi ve yurtdışı görev giderleri de dâhil mi? Ben bile isyan ettim yazıktır ağlatmasınlar artık yiyicileri!




https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/murat-muratoglu/turk-hava-yollari-fena-cakildi-5414606/
- - - - - - - - - - - - -

a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Calismak demek bosuna yorulmak terlemek degildir.
Zamanin gereklerine gore bilim ve teknik ve her turlu uygar buluslardan azami derecede istifade etmek zorunludur.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

34. DOGA OLAYLARI, DOGAL NEDENLERLE ACIKLANIR

Doganin nedenleri hakkinda bilgisizliklerini itiraf edecekleri yerde, hakkinda hic olmazsa bir fikir edinebildikleri dogayi incelemek yerine hayal dunyasinda bilinmeyen bir neden aramaya giden din imamlarinin mantiklari kadar sasilacak hicbir sey yoktur. Gordugumuz olaylarin yaraticisi Allah'tir demek, bu olaylari gizli bir nedene baglamak degil midir? Allah nedir? Bir ruh nedir? Ey bilginler! Dogayi ve yasalarini inceleyiniz. Dogada, doganin icyuzunu gorup sectiginizde, fikirlerinizi aydinlatmak soyle dursun, tersine, fikirlerinizi daha cok karisikliga ve kendi kendinizi anlamak olanaksizligina dusurecek olan "dogaustu" nedenlere basvurmayiniz. Dogaustu nedenler aramayiniz.

"Bir Allah olmaksizin doganin aciklanmasi mumkun degildir" diyorsunuz. Bu, pek az anladiginiz her seyi aciklamak icin hic anlamadiginiz bir nedene, bir etkene ihtiyaciniz var demektir. Siz karanlik olan bir seyi, karanligi iki katina cikararak gormek ve secmek iddiasinda bulunuyorsunuz. Dugumleri cogaltarak, bir dugumu cozdugunuzu saniyorsunuz.

Ey cezbedici fizikciler! Bir Allah'in varligini bize kanitlamak icin, ayrintili botanik kitaplarini kopya ediniz. Insan vucudunun inceden inceye, uzun uzadiya aciklanmasina giriniz. Sonra sularin akintisina hayranlikla bakmak icin yeryuzune donunuz; kelebeklerin, boceklerin, poliplerin, icinde Allah'inizin buyuklugunu buldugunuzu saydiginiz organlasmis zerrelerin onunde dunyayi unutmaya daliniz. Butun bu seyler bir Allah'in varligini kanitlamayacaktir. Butun toplami evren olan sonsuz karmasik birlesmelerle cesitli seyler meydana getiren etki ve maddelerin cesitliligi hakkinda sahip olmaniz gereken fikirlerden yoksunsunuz. Bu, doganin ne oldugunu bilmediginizi kanitlayacaktir. Mikroskopla donanmis oldugunuz halde bile, doganin, gozlerinizin ancak pek az bir kisminin gordugu cok sayida varlik meydana getirmeye gucsuz olduguna hukmettiginizde, doganin kuvvetleri hakkinda hicbir fikre sahip degilsiniz demektir. Sozun kisasi, bu nitelik kanitlayacaktir ki, hissedilmesi ya da bilinmesi mumkun olan etkenlerden habersiz bulundugunuzdan, hakkinda gercek bir fikir edinmeniz hep olanaksiz olacak bir etkeni kast ettiginiz bir kelimeden yardim almayi daha kolay buluyorsunuz.

- - - - - - - - - - - - -
Artik saf ask ya da tutku soz konusu degildi.
Hicbir duygu saf olamiyordu, cunku her seye korku ve nefret sinmisti.
Kucaklasmalari bir savas, orgazmlariysa bir zafer olmustu.
Bu, partiye indirilmis bir darbeydi.
Sevismek siyasal bir eylemdi.

George Orwell

- - - - - - - - - - - - -
Dinbilim, insanligin dikkatini bu dunyadan baska bir dunyaya yonlendirerek ve butun insanligi tek bir din altinda birlesmeye zorlayarak; surekli, bu dunyanin acilarla dolu oldugu, ama sonraki hayatin cok guzelolacagi ?ya da duruma gore kotu olacagi? yonunde vaaz vererek insanliga korku fikrini asiladi, aksi takdirde Doga'nin mutlu coskusu hukum surecekti.

VOLTAIRE (Francois-Marie Arouet) (1694-1778) Fransiz yazar ve filozof.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder