14 Aralık 2021 Salı

Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik buhranı adım adım geliyor.

  1. BAKAN NEBATİ: BU MODEL TUTMAZSA ÜZÜLÜRÜM, BÜTÜN VARLIĞIMI KAYBEDERİM; DÖVİZ KURUNA DIŞARIDAN HERHANGİ BİR SALDIRI YOK
    1. "HİÇ KİMSEYLE ALIP VEREMEDİĞİM YOK"
    2. "BU MODEL TÜRKİYE MODELİ"
    3. "FAİZ İNDİRİMİ YOK"
    4. DAHA FAZLA OKU
    5. DOLAR 14,75 LİRAYI AŞTI
    6. "DIŞARIDAN SALDIRI YOK"
    7. "2800 LİRAYLA BİR ADAM GEÇİNEBİLİR Mİ?"
    8. "TAYYİP ERDOĞAN'A RAĞMEN ASLA BİR ŞEY YAPMAM"
    9. "TÜSİAD'LA DA GÖRÜŞECEĞİM"
    10. BÖYLE BAKIYORSANIZ BRAVO!
    11. İNŞALLAH BU DURUŞUNUZ DEĞİŞMEZ!
    12. "SORUNLAR VAR AMA ALTYAPIMIZ DA VAR"
    13. "MODEL TUTMAZSA ÜZÜLÜRÜM"
    14. "BİTERSEK HEP BERABER, KAZANIRSAK HEP BERABER"
  2. UBS TÜRK LİRASI İÇİN RAPOR YAYIMLAMAYI SONLANDIRDI
    1. TCMB'NİN PARASAL GEVŞEME DÖNGÜSÜ EYLÜL'DE BAŞLAMIŞTI
    2. YABANCILARIN TL SWAP'LARI YÜZDE 90'A YAKIN GERİLEDİ
  3. DEUTSCHE: TCMB SONRAKİ ÇEYREK 1000 BAZ PUAN FAİZ ARTIRMAK ZORUNDA KALABİLİR
  4. TÜRKİYE'NİN YENİ EKONOMİ MODELİ AB UYUMLU MU?
  5. FİTCH, TÜRKİYE VARLIK FONU'NUN VE 13 BANKANIN KREDİ NOTUNU NEGATİFE İNDİRDİ
  6. MERKEZ BANKASI'NDAN BERAT ALBAYRAK'I KISKANDIRACAK POLİTİKA: REZERVLER SATILDI, DOLAR 14'ÜN ALTINDA TUTULAMADI
    1. 14'ÜN ALTINDA TUTMA ÇABASI
  7. JAPON BANKADAN DİKKAT ÇEKEN DOLAR VE ERKEN SEÇİM SENARYOSU
    1. 5 ADIMLI PLAN
    2. 'PLAN İŞLERSE SEÇİMDE MUHALEFET KAZANIR'
    3. 'ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI OLURSA KUR DÜŞER'
    4. 'MERKEZ BANKASI SADECE 6 AY İDARE EDEBİLİR'
    5. 'PLAN İŞLEMEZSE AKP'DEN KOPUŞLAR OLUR'
  8. TEK MÜDAHALEDE HARCANAN PARA BELLİ OLDU



BAKAN NEBATİ: BU MODEL TUTMAZSA ÜZÜLÜRÜM, BÜTÜN VARLIĞIMI KAYBEDERİM; DÖVİZ KURUNA DIŞARIDAN HERHANGİ BİR SALDIRI YOK

"Bitersek hep beraber biteceğiz. Kazanırsak hep beraber"

Pazartesi 13 Aralık 2021 10:05


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, iktidarın ekonomide uyguladığı modelin "Çin modeli" olmadığını ifade etti ve "Bu, Türkiye modeli" dedi. Bu model tutmazsa "üzüleceğini" dile getiren Nebati, Türk Lirası'nın döviz karşısındaki rekor değer kaybının "herhangi bir dış saldırı sonucu olmadığını" ifade etti. "Tayyip Erdoğan'a rağmen asla bir şey yapmam. Bunu da net söylüyorum. Herkes bilsin" diyen Nebati'ye göre 14,75 lirayı gören dolar, "içeride birkaç manipülatif, spekülatif işlemeler dolayısıyla" gerçekleşiyor.

Nebati, uyguladıkları model dolayısıyla kendilerine hiçbir şekilde inanmayanların olduğunu belirtirken "Onlara diyorum ki, 'Sen maaş alıyorsun. En fazla neyini kaybedersin? Enflasyonun altında ezilirsin.' Ama ben bütün varlığımı kaybederim bu iş düzelmezse eğer" dedi.

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna kısa bir süre önce oturan Nebati ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.

"HİÇ KİMSEYLE ALIP VEREMEDİĞİM YOK"

Sevilay Yılman'ın söyleşisinden öne çıkanlar şöyle:

Dün Dolmabahçe'de iş dünyası ile toplantınız vardı. Nasıl geçti?

Önemli olan onlar açısından nasıl olduğu ama benim açımdan çok çok iyiydi. Ama onlar da toplantıdan gözleri parlayarak ayrıldı. Herkes vardı. Bankacılardan, iş dünyasındaki çok önemli isimlere kadar herkes vardı. Çok güzel. Çok verimli geçti. Önemli olan iletişim Sevilay Hanım… Bakın sizinle konuşabiliyoruz ya! Şöyle bir iletişim her şeye bedeldir. İletişimi kurduktan sonra problem değil. Ama tabii bunu bütüne yaymak lazım. Kavgadan, "sen, ben" tartışmalarından rahatsız olan herkesin el atması gerekir. Benim için ne fark eder? Ahmet kazanmış, Mehmet kazanmış. Katma değer nerede kalıyor? Bu ülkede kalıyor. Bu ülkede kim yaşıyor? Isparta'daki de yaşıyor, Şırnak'taki de, İstanbul'daki de… Ben ona bakarım. Benim hiç kimseyle alıp veremediğim yok. Ben elimi herkese uzatıyorum. Sen kimsin diye sormuyorum. Elini yumruk yapanın da elini tutuyorum. Çok net olarak söylüyorum bunu.

"BU MODEL TÜRKİYE MODELİ"

Ekonomide uyguladığınız model tartışılıyor. Çin Modeli diyenler var mesela…

Hayır. Hayır. Asla! Bizim modelimiz Çin Modeli, Güney Kore modeli filan değil. Bu, Türkiye modeli. Türkiye çok güçlü bir ülke. Konjonktürel yapısı, jeopolitik yapısı, iyi ilişkileri, geçmişte edindiği ilişkilerden gelen gücü. Medeniyeti. Şu anda kimse Türkiye'yi taşımıyor. Türkiye kendi kendini taşıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Çin kendi modeliyle var olabilir ama bizim modelimiz farklı. Bize özgü bir model. Dün toplantıda bunları anlattım gelen işadamlarına. O yüzden de çok mutlu ayrıldılar. Altyapısını tamamlamış. Çok güçlü bir şekilde bu modeli hayata geçirmek üzere yola çıkıyor Türkiye.

"FAİZ İNDİRİMİ YOK"

Siz gerçekten bu modelin başarıya ulaşabileceğine inanıyor musunuz?

Evet. Tabii ki! Göreceksiniz. Çok hızlı bir şekilde düzelecek ekonomi. Yeter ki bize güvenilsin. Dün toplantıda bankacılar da vardı. "Güvenin, inanının bize" dedim. Faiz artırmayacağız. Bu işi faiz artırmadan da yapabildiğimizi göreceksiniz. Sadece güven.

DAHA FAZLA OKU

DOLAR 14,75 LİRAYI AŞTI

"Allah'ın izniyle…"

Faiz indirimi devam edecek mi?

Onu bilmem ama artırmama konusunda kesin kararlıyız. Ve bu işi biz oturtacağız Allah'ın izniyle.

"DIŞARIDAN SALDIRI YOK"

Kur artışı bırakılmıştı ama Merkez Bankası birkaç kez müdahale etti. Bu sizin modele uygun mu?

Tabii… Çünkü dışarıdan herhangi bir saldırı yok! Çok net olarak söylüyorum. İçeride birkaç manipülatif, spekülatif işlemeler var. Merkez Bankası da onların bu hamlelerine karşı hamle yapıyor.

"2800 LİRAYLA BİR ADAM GEÇİNEBİLİR Mİ?"

Asgari ücret ile ilgili fikriniz?

İyi olacak. Çok iyi olacak. Olması gerektiğini söyledim. Bizde de çalışan var. Biz daha üç ay önceden zam yapmaya başladık maaşlara. Birçok firma fiilen de başladı zam yapmaya. Zam olacak tabii. 2800 TL ile bir adam geçinebilir mi? Öyle şey olur mu? Olmaz! Vereceğiz. Asgari ücretin olabilecek en doğru rakamda olması konusunda en büyük destekçilerden biriyim. Bırakın bakan olarak desteklemeyi. Patron olarak destekliyorum.

"TAYYİP ERDOĞAN'A RAĞMEN ASLA BİR ŞEY YAPMAM"

Kamuoyu sizden daha fazla açıklama bekliyor. Daha çok anlatmanız gerekiyor modelinizi…

Anlatacağız. Yavaş yavaş. Hazırlıklarımı tamamlıyorum. Önce MYK'ya sonra kabineye sunacağım ve sonra da kamuoyunun karşısına geçip anlatacağım. "Buyrun sorun. Neyi düzeltmemiz gerekiyor söyleyin" diyeceğiz. Despotik bir yönetim anlayışım yok benim. Demokratik ve serbest piyasaya inanan bir kişiyim. Bir defa ben patronum. Ama aynı zamanda da çiftçiyim. Bakın Sevilay Hanım… Kamuyla iş yapmayan, kamu kurum ve kuruluşlarının önünden bile geçmemiş bir işadamıyım ben! Hayatında ilk defa kamudan maaş alan ve bu maaşı da kendi için harcamayan bir kişiyimdir. Yemeyiz, yedirmeyiz! Bunu net söylüyorum. Kimseye eyvallahımız yoktur. Liderimize bağlıyız. Tayyip Erdoğan'a rağmen asla bir şey yapmam! Bunu da net söylüyorum. Herkes bilsin.

"TÜSİAD'LA DA GÖRÜŞECEĞİM"

O zaman Sayın Cumhurbaşkanı'nın iki hafta evvel TÜSİAD ile ilgili yaptığı yorumlara da katılıyor musunuz?

O ifadeler, yorumlar Sayın Cumhurbaşkanımızın kendisinindir. O benim liderim. Genel Başkanım. Aynı zamanda Cumhurbaşkanım. Üç açıdan bağlıyımdır kendisine. Kabinenin de bir üyesiyim. Ama benim tarzımı, düşüncelerimi, tutumumu, olaylara karşı bakış açımı herkes bilir. Vakti geldiğinde TÜSİAD'la da görüşeceğim elbette. Ben şu anda Türkiye ekonomisinin başına getirildim mi? Getirildim! O halde işime bakıyorum. İşimi çözeceğim. Ulusal çıkarlar neyi gerektiriyorsa, sokaktaki vatandaşımın ihtiyacı ne ise ona ilişkin olarak hareket etmek zorundayım. Patronun da patronluğunu anlamalıyım. Gazetecinin de gazeteciliğini, çalışanın da çalışanlığını anlayacak empatik davranışlarda bulunmalıyım. Çünkü ancak o şekilde başarılı olabilirim.

"Kimsenin yaşam tarzına karışmam"

BÖYLE BAKIYORSANIZ BRAVO!

Böyle bakıyorum evet. O laikmiş, bu dindarmış! Yok kardeşim. Benim için hiçbir farkı yoktur. Benim duruşum belli. Ben dindar Müslüman bir adamım. Senin yaşamın sana. Benim yaşamım bana. Hiç ilgilendirmiyor. Kimse beni yaşam tarzımdan dolayı zorlayamaz. Niye Müslümansın, niye dindarsın diyemez. Ben de kimsenin yaşam tarzına karışmam. Beni ilgilendirmez. Müslüman bir adamın ağzından çıkan ile kalbinden geçen aynı olmalıdır. Aksi halde ben münafık olurum. Ya da sizin deyişinizle ikili oynuyor olurum. Niye ikili oynayayım. Ben buyum!

"Bakırköy beni çok iyi bilir"

İNŞALLAH BU DURUŞUNUZ DEĞİŞMEZ!

Değişmez. Fazilet Partisi'nde ilçe başkanlığı yaptım. Refah Partisi'nde ilçe başkanlığı yaptım. Bakırköy beni çok iyi bilir. Bakırköy'de ilk defa Ermeni meclis üyesini getiren benim. Süryanilerle de ilişkisi olan benimdir. Yezidilerle de ilişki kurarım. Benim yaklaşımım belli! Siz sizsiniz. Ben de benim. Ben Nureddin Nebati'yim. Nureddin Nebati gibi konuşmak zorundayım. Nureddin Nebati gibi yaşamak zorundayım. Nureddin Nebati gibi davranmak zorundayım.

"SORUNLAR VAR AMA ALTYAPIMIZ DA VAR"

Peki Sayın Cumhurbaşkanı 5/6 ayda düzelecek dedi. Nasıl olacak bu?

Bize güvendiğiniz anda. İnandığınız anda bu iş çözülür. Sıkıntı yok. Türkiye'nin makro ekonomik göstergesinde hiçbir şekilde hiçbir sorun yok. Güven tesis edelim. Sorunlar var ama bunun üstesinden gelebilecek de çok güçlü bir altyapımız var. Sadece ve sadece insanları inandırmamız, geri adım atıp atmayacağımızı bilmeleri, kararlılığımızı anlamaları, samimiyetimize inanmaları gerekiyor. Bu kadar!

"MODEL TUTMAZSA ÜZÜLÜRÜM"

Peki bu modeliniz ya tutmazsa?

Üzülürüm. Çünkü ya kahramanı olacağım çocuklarımın. Ya da boynu bükük bir şekilde eve döneceğim ve onların da boynunu bükmüş olacağım. Ben eve boynu bükük dönemem. Çünkü eğer öyle dönersem bilirim ki sokaktaki vatandaş, Dicle'deki çoban artık benden umudunu kesmiştir. Boynum bükülürse işçilerin artık mutlu olmadığını, patronların benden nefret ettiğini, siyasete ve Türkiye'ye zarar verdiğimi düşünür, üzülürüm. Bakın… Türkiye'ye iyi bir şekilde bakan İslam Ümmeti var. Onlara ya da Güney Amerika'dan gelen ve sizi merak ediyorum diyenlere; "Türkiye diye bir yer varmış. Merak ediyoruz. Recep Tayyip Erdoğan diye bir lider varmış. Görmeye geldik" diyenlere hayal kırıklığı yaratacak bir duruma gelmek istemem ve bu yüzden de Allah'a sığınırım. Ona göre de elimden gelen her türlü gayreti ortaya koyacağım. Bu işi samimiyetle çözeceğiz Allah'ın izniyle Sevilay Hanım. Yeter ki siz bize güvenin ve arkamızda durun. Düzelecek…

"BİTERSEK HEP BERABER, KAZANIRSAK HEP BERABER"

Umarım düzelir Sayın Bakan. Nihayetinde hepimiz bu gemideyiz!

Bravo! Öyleyiz işte. Bitersek hep beraber biteceğiz. Kazanırsak hep beraber. Karamsar tablo çizenler var. Hiçbir şekilde bize inanmayanlar. Onlara diyorum ki; "Sen maaş alıyorsun. En fazla neyini kaybedersin? Enflasyonun altında ezilirsin. Ama ben bütün varlığımı kaybederim bu iş düzelmezse eğer. 1000 çalışanımız var. 1000 kişiyle beraber bütün varlığımı kaybederim. Ben babadan görme bir insanım. Babamın bana bıraktıklarını kaybederim. Ben bunu göze alır mıyım Sevilay Hanım? Bu işi ya düzelecek ya düzelecek! Yeter ki bize güvenilsin, inanılsın!

Habertürk, Independent Türkçe

https://www.indyturk.com/node/446931/haber/bakan-nebati-bu-model-tutmazsa-%C3%BCz%C3%BCl%C3%BCr%C3%BCm-b%C3%BCt%C3%BCn-varl%C4%B1%C4%9F%C4%B1m%C4%B1-kaybederim-d%C3%B6viz-kuruna

=======================

UBS TÜRK LİRASI İÇİN RAPOR YAYIMLAMAYI SONLANDIRDI

UBS, bundan sonra Türk lirasıyla ilgili rapor yayımlamayacaklarını ve yatırımcıların son yayımladıkları Türk lirası tavsiye raporlarını dikkate almamalarını belirtti.

UBS Analisti Tilmann Kolb, bundan sonra Türk lirasıyla ilgili rapor yayımlamayacaklarını ve yatırımcıların son yayımladıkları Türk lirası tavsiye raporlarını dikkate almamalarını belirten bir müşteri notu yayımladı.

UBS analisti Kolb en son Kasım ayının sonlarında bir rapor yayımlayarak, TL'deki değer kaybının mevcut para politikası çerçevesinin enflasyonla mücadelede yetersiz olduğu görüşünü yansıttığını ve bu nedenle daha fazla değer kaybı ihtimalini göz ardı etmediklerini belirtmişti.

"Mevcut tahminlerimiz politika yapıcıların para birimindeki değer kaybına tepki vereceği varsayımına dayalı. Buna karşın mevcut politikaya bağlılığı devam ettirebilir. Bu da daha fazla değer kaybına neden olabilir" diyen Kolb, Dolar/TL "nin 2022 ilk çeyreğinde 10,2'ye 2022 yıl sonunda ise 10,8'e ulaşmasını beklediklerini ifade etmişti.

UBS, 5 Ekim'de de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası beklentisiyle ilgili bir rapor yayımlamış ve TCMB'nin 2021 sonuna kadar 50 baz puanlık bir faiz indirimine daha giderek faizleri yüzde 17,50'ye çekmesini beklediklerini belirtmişti.

TCMB'NİN PARASAL GEVŞEME DÖNGÜSÜ EYLÜL'DE BAŞLAMIŞTI

TCMB parasal gevşeme döngüsüne Eylül ayında 100 baz puanlık bir faiz indirimiyle başlamış ve politika faizini yüzde 19'dan 18'e düşürmüştü. TCMB sonraki aylarda da faiz indirimlerine devam ederek politika faizini yüzde 15'e kadar indirmişti.

Dolar/TL bu süre zarfında Kasım ayına kadar kademeli bir yükseliş kaydettikten sonra Kasım'da gerçekleşen 200 baz puanlık faiz indiriminin ardından ayı yüzde 40'a varan kayıpla kapatmıştı. Dolar kuru Eylül ayı başında 8,30 civarında bir seviyede bulunurken Kasım ayını 13 seviyesinin üzerinde kapatmıştı.

YABANCILARIN TL SWAP'LARI YÜZDE 90'A YAKIN GERİLEDİ

Yabancıların, swap piyasalarında TL varlıklarını satma eğilimi 3 Aralık haftasında da devam etmişti. Merkez Bankası ve BDDK verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı geçen hafta 2 milyar dolar azalarak 2,9 milyar dolara geriledi.

Son 13 haftada yaşanan çıkış 10,6 milyar dolara ulaştı. 19 Mart haftasında yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

https://www.bloomberght.com/ubs-turk-lirasi-icin-rapor-yayimlamayi-sonlandirdi-2294117

=======================

DEUTSCHE: TCMB SONRAKİ ÇEYREK 1000 BAZ PUAN FAİZ ARTIRMAK ZORUNDA KALABİLİR

13 Aralık 2021

Güncelleme: 13 Aralık 2021 Pazartesi, 09:12

Deutsche: TCMB sonraki çeyrek 1000 baz puan faiz artırmak zorunda kalabilir

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022'nin ilk çeyreğinin sonlarına doğru politika faizini yüzde 25'e çıkarmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda piyasa koşullarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı 2022'nin ilk çeyreğinde 1000 baz puanlık faiz artırımı yapmaya zorlayacağını belirtti.

Aralık ayındaki toplantıda TCMB'nin 100 baz puanlık bir indirim yapmasını bekleyen Deutsche Bank, sonraki üç para politikası toplantısında ise agresif bir faiz indirimi beklemediklerini söyledi.

Acil bir faiz artırımı kararı alınmasının şu anki durumda zor olacağını belirten kurum, TCMB'nin dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022'nin ilk çeyreğinde politika faizini yüzde 25'e çıkarmak zorunda kalabileceğini ifade etti.

Enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 25 olacağını öngören Deutsche Bank ekonomistleri, 2022'nin ilk yarısında ise enflasyonun yüzde 30'a kadar tırmanacağını düşünüyor. Deutsche Bank, kur geçirgenliğinin etkisinin enflasyona yansıyacağını ve asgari ücretteki artışla beraber Mayıs 2022'de enflasyonun yüzde 35 civarına ulaşabileceğini de dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 10,1 büyümesini beklediklerini belirten banka, Türk lirasındaki oynaklığın tüketiciler ve iş çevresi için belirsizliği artıracağını, bunun da ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağını söyledi. Deutsche Bank 2022 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyümesini bekliyor.

https://www.bloomberght.com/deutsche-tcmb-sonraki-ceyrek-1000-baz-puan-faiz-artirmak-zorunda-kalabilir-2294116

=======================

TÜRKİYE'NİN YENİ EKONOMİ MODELİ AB UYUMLU MU?

December 13, 2021

Türkiye'nin yeni ekonomi modeli, en büyük ihracat pazarı AB'nin rotasıyla uyumlu mu?

Türkiye'nin "yeni ekonomi modeli", en önemli ticari paydaşı Avrupa Birliği başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerin yeşil dönüşümüne atıfta bulunmuyor.

Pandemi döneminde başlayan ve dünya çapında yüksek enflasyonu tetikleyen faktörlerden biri olarak görülen, uzun tedarik zincirlerindeki aksama, dünya genelinde bu zincirleri kısaltma ve daha güvenli hale getirme eğilimi yarattı.

Bu eğilim, Avrupa Birliği'ne coğrafi yakınlığı düşünüldüğünde Türkiye için önemli bir fırsat yaratıyor gibi görünüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Türkiye'nin yeni ekonomi modeli, düşük maliyete dayalı üretim ve ihracat odaklı büyümeyi esas alıyor.

Dönüşüm AB ülkeleri kadar birliğin ticari ilişki içinde olduğu paydaş ülkeleri de etkiliyor.

Sınırda karbon vergisi AB ile ticareti nasıl etkileyecek?

Avrupa Komisyonu, Yeşil Mutabakat'ın hayata geçiş planı ve zaman çizelgesiyle ilgili yasa teklifini geçen Temmuz'da açıklamıştı. Buna göre 2050'de iklim nötr hale gelmeyi hedefleyen AB, altyapıdan ulaşıma her alanda kapsamlı bir dönüşüm planlıyor.

İklim nötr hedefi, AB'nin tüm sera gazı salımlarını mümkün olduğunca azaltması ve kalan salımlarını da ağaç dikmek ya da gelecekte ölçekleneceği umulan karbon yakalama teknolojileri gibi yöntemlerle nötr hale getirmesi anlamına geliyor.

BBC Türkçe'ye konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ekonomi Bölümü'nde Prof. Dr. Ebru Voyvoda, Tükiye'nin yeni ekonomi modeli ile dünyanın ya da Türkiye'nin en büyük ticaret partneri olan AB'nin ekonomi rotası arasında ciddi bir çelişki olduğunu belirtiyor.

Türkiye'de sektörlere göre sera gazı salımı. (Milyon ton CO2). .

AB, sınırda karbon vergisi olarak bilinen sisteme geçişin 2023 yılından itibaren alüminyum, demir, çelik, çimento ve gübre gibi karbon yoğun sektörlerle başlatılmasını planlıyor.

2026'da tüm sektörlerde uygulamaya konması beklenen bu vergilendirme sistemi, karbonu fiyatlandırmamış ekonomilerde imal edilen ürünler için aradaki farkın ihracat vergisi olarak ödenmesini ön görüyor.

Prof. Dr. Voyvoda, "Türkiye'nin böyle bir piyasada rekabet edebilmesinin gereksinimi ise emisyon yoğunluğu azaltılmış, enerji yoğunluğu düşük ve katma değeri yüksek sektörlere yönelmesi. Türkiye'nin aradaki ekstra maliyetleri göğüslerken, imalat sektörlerini de yapısal olarak dönüştürebilmesi gerekiyor" diyor.

Türkiye'nin Çin örneğiyle pekişen yeni ekonomi modeli söylemi, TL'nin değerindeki tarihi düşüş ile emeğin ucuzlamasının bir avantaj yarattığı tezini savunuyor.

Söz konusu yeşil dönüşümde iklim dostu düzenlemelerle ekolojik ayak izinin azaltılması kadar emek ayak izinin de pozitif hale getirilmesi planlanıyor.

Almanya geçen Haziran ayında, tedarik zincirlerinde insan hakları ihlallerinin engellenmesine yönelik Tedarik Zinciri Kanunu olarak bilinen bir yasal düzenlemeyi kabul etti.

1 Ocak 2023'te hayata geçirilmesi planlanan yasal düzenleme, tedarik zincirlerinde insan haklarına saygılı üretimin yaygınlaşması için izleme, denetleme ve cezalandırma mekanizmaları getirilmesini ön görüyor.

BBC Türkçe'ye konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı, bu düzenlemenin Türkiye'de Alman firmalar için fason üretim yapan şirketleri de kapsadığını belirtiyor.

Düzenleme ile Türkiye'de tekstilden otomotive farklı sektörlerde üretim yapan Küçük ve Orta Büyüklükteli İşletmeler (KOBİ) de olası çevre ve insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulacak.

Doç. Dr. Aşıcı, "Türkiye'nin özellikle KOBİ'leri bir an önce temiz ve insan onuruyla bağdaşan üretim için hazırlaması gerekıyor" diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni ekonomi modelinin 6 ay sonra meyve vereceğini belirtmişti. Fakat uzmanlar Çin'e benzer bir dönüşümün meyvelerinin ancak bir nesil sonra alınabileceği görüşündeler.

Prof. Dr. Voyvoda, Çin'in ekonomi modelinin sadece düşük maliyet ve yüksek ihracata indirgenemeyeceğini belirtiyor.

Reel döviz kuru politikası, ülkenin 90'lardan bu yana yaşadığı değişimin bir parçasıydı. Ancak Çin, çok daha kapsamlı bir kalkınma politikası izledi.

Voyvoda, "Çin teknoloji ve inovasyon odaklı, yer yer ithal ikameci yetenekleri kazandırmak üzere bir politika takip etti. Girdi ithalatına bağımlı, dış borcu çok yüksek olan, belirli bir sektörel yapısı olan Türkiye için bu modelin çalışıp çalışmayacağı da belirsiz" diyor ve ekliyor:

"Modelin çalışacağı, karbon vergisinin 2026'ya kadar hayata geçmeyeceği varsayılsa bile, Türkiye'nin 2053 Net Sıfır hedefiyle uyumlu bir enerji, ulaşım, sanayi gereksinimleri bugün, bu gerçekliğimizi yanıstmıyor."

Paris Anlaşması'nı yakın zamanda onaylayan Türkiye'nin net sıfır hedefini hayata geçirebilmesi için öncelikle Ulusal Katkı Beyanı'nı güncellemesi gerekiyor.

Kasım ayında Glasgow'da düzenlenen İklim Değişikliği Taraflar Konferansı COP26'da yeni bir güncelleme paylaşmayan Türkiye'nin 2022'de güncel katkı beyanını açıklaması bekleniyor.

Prof. Voyvoda diğer yandan Türkiye'nin politika düzeyinde ulusal emisyon ticareti hazırlıkları sürerken önemli bir dönemeçte olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

"Yeni hedefler ve alt mekanizmalarının yeni ekonomik modelle ne kadar uyumlu olabileceğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. 2022'de en çok tartışacağımız konulardan biri de bu olacak gibi görünüyor."

Türkiye'nin üretim kapasitesi ve mevcut ticari ilişkilerinin sağladığı fırsatın kullanılabilmesi için yeni ekonomi reçetesi ve yeşil dönüşümün birlikte gerçekleşmesi ise mümkün olabilir.

Doç. Dr. Aşıcı "Üreten, ihracatını artırırken cari açık sorununu çözen bir Türkiye, aynı zamanda karbon salım rekoru kırmış bir Türkiye olmak zorunda değil. Bunun en iyi örneği AB ülkeleri: Büyümeye devam ederken, salımlarını azaltıyorlar" diyor.

İmaj: Açık Gazete,

Haber: Merve Kara-Kaşka / BBC Türkçe – BBC TÜRKÇE

https://acikgazete.com/turkiyenin-yeni-ekonomi-modeli-ab-uyumlu-mu/


=======================

FİTCH, TÜRKİYE VARLIK FONU'NUN VE 13 BANKANIN KREDİ NOTUNU NEGATİFE İNDİRDİ

Fitch, Türkiye Varlık Fonu ve 13 Türk bankasının kredi notu görünümünü negatif yönde değiştirdi.

13-12-2021

Fitch, Türkiye Varlık Fonu'nun ve 13 bankanın kredi notunu negatife indirdi

Uluslarası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 13 Türk bankasının Uzun Vadeli Yabancı Para (LTFC) İhraççı Temerrüt Notlarının (IDR) görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e revize etti.

Sözcü'nün aktardığına göre Fitch, makroekonomik, finansal istikrar ve dış finansmana yönelik risklerin devletin Türkiye'nin bankacılık sistemine müdahale etmesi olasılığını artırdığını açıkladı.

Fitch, koşulların gerektirdiğinden daha erken faiz indirimi yapılması, TL'deki keskin değer kaybı ve enflasyon artışı nedeniyle ay başında Türkiye'nin kredi notunu teyit etmiş, "durağan" olan kredi notu görünümünü ise 'negatif'e indirmişti.

Görünüm revizyonları, Türkiye'nin Uzun Vadeli IDR'lerine ilişkin görünümün Durağan'dan Negatif'e değişmesini takip ediyor.

https://gazetemanifesto.com/2021/fitch-turkiye-varlik-fonunun-ve-13-bankanin-kredi-notunu-negatife-indirdi-476449/

=======================

MERKEZ BANKASI'NDAN BERAT ALBAYRAK'I KISKANDIRACAK POLİTİKA: REZERVLER SATILDI, DOLAR 14'ÜN ALTINDA TUTULAMADI

Merkez Bankası'nın son iki haftada 3 kez dolar satarak piyasaya müdahale etmesine rağmen, kur 14 liranın üzerine çıktı. Berat Albayrak'ın bakanlığı döneminde de kuru 6,85 seviyelerinde tutmak için milyarlarca dolar satılmış ancak başarılı olunamamıştı

13 Aralık 2021

Merkez Bankası'ndan Berat Albayrak'ı kıskandıracak politika: Rezervler satıldı, dolar 14'ün altında tutulamadı

Perşembe günü Merkez Bankası'nın faiz kararını tartışacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde dolar haftaya yeni rekorlarla başladı.

14,75 seviyelerine kadar yükselen dolar kuru 11.00 sularında 14,35'ten işlem görüyor.

Yaklaşık iki haftadır 13 lira dolaylarında hareket eden dolar kurunun 14 lirayı aşması, Merkez Bankası'nın geçtiğimiz haftalarda yaptığı müdahaleleri de yeniden gündeme getirdi.

Merkez Bankası, 1 Aralık, 3 Aralık ve 10 Aralık'ta döviz satarak faiz indirimleriyle yükselen dolar kurunu düşürmeye çalışmıştı.

14'ÜN ALTINDA TUTMA ÇABASI

TCMB'den yapılan açıklamada "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denilmişti. TCMB'nin müdahalesi, kamuoyunda doların 14 liraya ulaşmasını engelleme çabası olarak yorumlanmıştı.

1 ve 3 Aralık'ta yapılan iki müdahalenin net miktarı bilinmese de bu dönemde swap ile ödünç alınanlar hariç TCMB'nin net rezerv rakamı 1,7 milyar dolar azalmıştı. Müdahale rakamının da yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu.

2020 yılının yaz aylarında da dolar kuru uzun bir süre 6,85 seviyesinde hareket etmişti. Merkez Bankası bu dönemde milyarlarca dolarlık döviz satarak bu seviyeyi korumaya çalışmıştı.

Berat Albayrak'ın bakanlık yaptığı 2019-2020 döneminde yapılan bu müdahaleler sonucu hem kur artışları önlenememiş hem de yaklaşık 128 milyar dolarlık rezerv kaybı büyük skandala neden olmuştu.

https://www.gercekgundem.com/ekonomi/317397/merkez-bankasindan-berat-albayraki-kiskandiracak-politika-rezervler-satildi-dolar-14un-altinda-tutulamadi

=======================

JAPON BANKADAN DİKKAT ÇEKEN DOLAR VE ERKEN SEÇİM SENARYOSU

Japon banka Nomura, AKP'nin 5 adımlı bir plan doğrultusunda hareket ettiğini ve anketlerde oyu artınca erken seçim çağrısı yapacağını, bu durumda muhalefet kazanacağı için dolar/TL'de düşüş olabileceğini öne sürdü. Banka, planın işlememesi durumunda olabilecekleri de aktardı...

Derleyen: Emre DEVECİ

13 Aralık 2021

Japonya merkezli yatırım bankası Nomura, Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir rapor yayımladı.

"Şafaktan önce en karanlık an" başlıklı raporda Türkiye'de şu an tam anlamıyla bir enflasyon krizinin yaşandığı belirtilerek bazı ürünlerdeki zam oranlarına ilişkin bilgiler aktarıldı.

5 ADIMLI PLAN

Hükümetin anketlerdeki oylarını artırıp 2022'nin ilk yarısında erken seçim çağrısı yapmak üzere beş adımlık bir plan çerçevesinde hareket ettiğini düşündüklerini belirten banka, bu beş adımdan üçünün atıldığını, iki adımın daha atılmasını beklediklerini kaydetti.

Raporda bu beş adım şöyle sıralandı:

1) Mali paket / Asgari ücret artışı

2) Faiz indirimleri / kredi büyümesi

3) Dolar kuruna TCMB ve kamu bankalarının müdahaleleri

4) Dış politika vakası

5) Olağanüstü hal ilanı

Bu plana güçlü bir bağlılık olduğunu, Saray'ın 3-5 ay içinde anketlerde oylarının mevcut yüzde 30 seviyesinden yüzde 35 seviyesine çıkmasını beklediğini ve bu olunca erken seçim çağrısı yapacağını öne süren banka, "plan çalışacak mı" sorusuna yanıtlar da verdi.

'PLAN İŞLERSE SEÇİMDE MUHALEFET KAZANIR'

Seçmenlerin şu an en büyük kaygısının enflasyon olduğunu ve ortalama bir seçmenin dolar kuruna bakarak ekonominin durumu değerlendirdiğini belirten banka, baz senaryolarına göre Merkez Bankası'nın kurda haftalık yüzde 1'lik artışın olduğu kontrollü hareket için yeterli mühimmatının olacağını, buna göre de planın işlediği 3-5 aylık dönemin ortasında dolar/TL'nin 16'ya yükseleceğini öngördü.

SARAYIN KAYGISI…

Kurda artış hızının daha düşük olmasının oy artışına yardımcı olacağını ancak 5 puanlık oy artışı için plandaki 4. ve 5. adımların atılması gerekeceğini belirten banka, dar gelirli kesimin desteğindeki sert düşüşün Saray için kaygı verici olduğuna dikkat çekti.

Aylık geliri 1000 TL'nin altında olan kesimde Ekim 2017'de yüzde 54 olan AKP'ye desteğin Metropoll'ün son anketinde yüzde 21'e gerilediğini aktaran banka, beş adımlı planın işe yaramasına yüzde 50 ihtimal verdi.

'ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI OLURSA KUR DÜŞER'

Planın sonuç vermesi ve erken seçim ilan edilmesi durumunda ise bankanın baz senaryosu, muhalefetin kazanacağı yönünde.

Planın sonuç vermemesi ve erken seçim olmaması durumunda bunun muhtemel nedeninin enflasyonun kontrolden çıkması olacağını öne süren banka, bu durumda da sivil isyan riskinin yüksek olacağına işaret etti.

Böylesi bir senaryoda sadece koalisyon ortağı MHP'nin değil bazı AKP'li milletvekillerinin de Saray'dan ayırmak isteyeceğini belirten banka, MHP'nin oylarının da mevcut ekonomi politikalarla bağı nedeniyle yüzde 10'dan yüzde 6'ya gerilediğine işaret edildi.

Erken seçim için TBMM'de yüzde 60'lık destek gerektiğini, bunun da MHP'nin yanı sıra AKP'den 65 vekil desteği gerektirdiğini belirten banka, bunun yüksek bir çıta olduğunu ancak gidişatın bu yönde olduğunu öne sürdü.

"Seçim olağanüstü halde olabilir mi" diye soran banka, bu soruya "Evet olabilir ama bu Cumhurbaşkanı'na bağlı. Haziran 2018'deki seçim olağanüstü halde olmuştu" yanıtını verdi ve Cumhurbaşkanının olağanüstü hal durumunda seçimi 12 ay erteleme yetkisi olduğunu hatırlattı.

'MERKEZ BANKASI SADECE 6 AY İDARE EDEBİLİR'

TL'de büyük değer kaybının sadece 6 ay idare edilebileceğini ve seçimin ertelenmesi durumunda hükümetin TL'deki büyük değer kaybını müdahalelerle daha fazla engelleyemeyeceğini öne süren banka, böylesi bir durumda da enflasyondaki durumun daha da kötüye gideceğini ve AKP'li vekillerin gemiyi terk etme olasılığının artacağını yazdı.

Mevcut durumun zaten uç noktalarda olduğu ve muhtemelen daha da kötüye gideceği öne sürülen raporda, sonuçların da uç noktalarda olacağı vurgulandı.

Beş adımlı plana göre, dolar/TL'de kasımdaki gibi hızlı yükselişe izin verilmeyeceğini ve 2022 yaz aylarında seçim yapılması için döviz kurlarında kontrollü bir harekete izin verileceğini öngören banka, bundan sonra dolar/TL'nin yönünü, planın Saray'ın istediği yönde çalışıp çalışmayacağına bağlı olduğunu savundu.

Eğer plan işlerse ve AKP oyları 5 puan artarsa, dolar/TL'de erken seçim öncesinde aşağı yönlü pozisyon öneren banka, böylesi bir durumda dolar/TL'de muhalefetin seçimi kazanma ihtimalinin fiyatlanacağını, erken seçim çağrısı yapıldığı tarihten sandık gününe kadar TL'nin muhtemelen iyi performans göstereceğini öne sürdü.

'PLAN İŞLEMEZSE AKP'DEN KOPUŞLAR OLUR'

Plan işlemezse ise somut seçim işaretleri gelene kadar dolar/TL'de kasımdaki gibi sert artışlar bekleneceğini belirten banka, seçim işareti olarak MHP'nin koalisyondan ayrılması ve AKP'li bazı vekillerin istifasına işaret etti. Böylesi bir durumda da 2022'nin ikinci yarısında yeni bir hükümet kurulacağını ve dolar/TL'de düşüş olacağını öngördü.

https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/japon-bankadan-dikkat-ceken-dolar-ve-erken-secim-senaryosu-6824841/

=======================

TEK MÜDAHALEDE HARCANAN PARA BELLİ OLDU

Dövizdeki tırmanışa dün 4. kez müdahale eden Merkez Bankası'nın dünkü müdahalesinde yaklaşık 2,5 milyar dolar kullandığı aktarıldı.

14 Aralık 2021

Dolar/TL'nin 14 seviyesini aşmasıyla birlikte Merkez Bankası, dolara satım yönünde dördüncü sefer müdahale bulunmuştu

Gün içerisinde 14,75'i bulan Dolar/ TL Merkez Bankası'nın müdahalesinin ardından 14.13 seviyelerine gerilemişti

Bloomberg HT, Merkez Bankası'nın dünkü müdahalesinde yaklaşık 2,5 milyar dolar kullandığını aktardı.

https://www.veryansintv.com/tek-mudahalede-harcanan-para-belli-oldu

=======================

--

- - - - - - - - - - - - - - - -

CIRILCIPLAK

SIrlI bir aynaydI Siirin
kendimi gOrUp sevindiGim
bir gOvdenin gOlgesinden
harikalar Ulkesine yUrUdUGUm
aSkInIn bUyUlU gUcU

RUzgarlar, RUzgar1ar, RUzgarlar
kapatIldIGIm kuleyi yIktIlar

Bir kadin
hep sIkIca tutar
soyundukCa giyinir aSkI

CIngIraklar CalIp gelsen
yIlan sanIrIm seni
CUnkU iSkenceciler
aSki CaldI gOvdemden

Opme beni
zehirli dilin intiharIm
konuSma beni
sesinde mutsuzluklarIn intikamI

Ne CIlgIn danstI
yerCekimsiz bIr aSktI
yitirdi kendini boSlukta

Bir CiCek
masama birakilmiS
CarSafta uyuyakalmlS ylldiz
sesini gOGsnme asmlS
Carpiyor orada
Carplyor kapllar
saatin tiktaklan
elimi tutmuS
nefesin nefesimde uyumuS

(GOkkuSaGl Camur gibi akti
ayrlllk oku firlaylnca)

Aynadan Clkarken
yaSll bir kadln gibi kiriStl gOzaltlarim
slrtimdan aSki soyundum
kimsesiz, sessiz
ClrilCtplak kaldlm

Sus anik
yeryUzUnde hiCbir Sair bulamaz
seni baGlSlatacak dizeyi


- - - - - - - - - - - - - - - -

BIR GUZEL
. . . . . .
Bir guzel bilirim, bir daha bilmem
Onda gor cilve nedir, eda nedir
Oyle satar kendini dirhem dirhem
Ondan bu gonul deli divanedir
Nerden cattim boylesi bir guzele
Netsem, neylesem o kiz gecmez ele
Kaptirdim kendimi bir kere sele
Bana sor dalga nedir, kaya nedir
Gunduz isimde beni saskin eder
Gece dusumde beni cilgin eder
Ayriligi basimdan askin eder
Bir sevda ki yanmaktan baska nedir?

~Cahit Sitki TARANCI~

- - - - - - - - - - - - - - - -

HER SEY UZAKTADIR
. . . . . .
Uzaktadir her sey; gokyuzu, deniz.
Her an pesimizden kosan golgemiz,
Ozlenen limanlar, yanan yildizlar.
Uzaktadir her sey; anneler, kizlar...
. . . . . .
Uzaktadir her sey, hep... yalniz olum,
Her yerde, her an yakinimiz olum.

~Ahmet Muhip DRANAS~

- - - - - - - - - - - - - - - -

ALIŞMAK KABALAŞMAKTIR
https://www.youtube.com/watch?v=OL_NNXDA324


- - - - - - - - - - - - - - - -

"Birilerini yargıladığınızda, onları değil kendinizi tanımlarsınız."

~Wayne Dyer~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Kapitalizmin doğal ahlaksızlığı, nimetleri adaletsiz paylaşmasıdır; sosyalizmin doğal faziletiyse sefaleti eşit paylaşmasıdır.

~Winston Leonard Spencer-Churchill,
(d.30 Kasım 1874 Oxfordshire - ö.24 Ocak 1965, Londra)
Britanyalı devlet adamı.~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Eskisi olmayanın yenisi de olmaz.

~Aziz Nesin( 1915 - 1995 )~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Din, sıradan insanlar tarafından gerçek, zeki insanlar tarafından sahte, liderler tarafından kullanışlıdır.

~Seneca~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Insanlara akillari derecesinde soz soylenmelidir

~Seyh Sadi~
OrajKalip


- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder