26 Ocak 2022 Çarşamba

ATATÜRK HAVALİMANI’NDAN KALKAN UÇAK 3. HAVALİMANI’NDAN NEDEN KALKAMIYOR?

ATATÜRK HAVALİMANI'NDAN KALKAN UÇAK 3. HAVALİMANI'NDAN NEDEN KALKAMIYOR?

"Yanlış yer seçimiyle başlayıp sağlıksız ve önlemsiz bir yapım süreciyle ilerleyen ve son halinde dahi hiçbir denetimin yapılmadığı bir sürecin ürünü olarak ortaya çıkan 3. Havalimanı'nda, çok ağır meteorolojik durum olmayan kısmi bir kar yağışı bile maalesef afete dönüşmüş oldu."

Tansu Pişkin İstanbul - BİA Haber Merkezi 25 Ocak 2022, Salı 15:59

İstanbul'da dün akşam saatlerinde etkisini arttıran yoğun kar yağışı nedeniyle çok sayıda araç yolda kaldı, uçuşlar iptal edildi, kente araç giriş ve çıkışları kapatıldı.

Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı kısmi bir iki sorun dışında ulaşıma açık kalırken, mega projelerden biri olan 3. Havalimanı ise yoğun kar yağışından en çok etkilenen yerlerden biri oldu.

Hatta öyle ki, Erdoğan'ın talimatı üzerine kar yağışının yaşandığı İstanbul'a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tarifeli uçuşlara kapatılan Atatürk Havalimanı'na indi.

3. Havalimanında ise saatlerce uçakta mahsur kaldıktan sonra güçlükle havalimanına getirilen yolcularla, terminalde bekleyen yolculara uyumaları için karton dağıtıldı. Geceyi bu şekilde geçiren yolcular, daha sonra "We need hotel" sloganları attı.

Çevik Kuvvet İstanbul Havalimanı'nda

https://bianet.org/bianet/kriz/256751-cevik-kuvvet-istanbul-havalimani-nda

Aynı hava koşullarının yaşandığı şehirde Atatürk Havalimanı'nı etkilemeyen kar yağışının neden 3. Havalimanı'nı bu denli etkilediği sorusunun yanıtı 3. Havalimanı'nın planlama sürecine kadar gidiyor.

Kent, doğa ve yaşam savunucuları, proje süreci başladığı andan itibaren sağlıklı meteorolojik değerlendirmeler yapılmadığını, yer seçimi itibariyle kesinlikle yanlış bir alan olduğunu söylese de havalimanı nihayetinde inşa edildi ve uçuşlara açıldı. Bugün ise uçuş yapılamıyor, kargo terminallerinin bulunduğu alanda çatı çöküyor ve nihayetinde yolcular mahsur kalırken Bakanlar güvenli olan Atatürk Havalimanı üzerinden seyahat edebiliyor…

KÖYMEN: PLANLAMA SÜRECİNDEN BERİ HATALI

Konuya ilişkin bianet'e konuşan TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, planlama sürecinden itibaren 3. Havalimanı'ndaki eksiklikleri şöyle sıralıyor:

"İkincisi 3. Köprü ile başlayıp 3. Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu ve şu anda da Kanal İstanbul ile devam eden projelerin 3. Havalimanı ayağında temel sıkıntı meteorolojik verilere ilişkin sağlıklı bir araştırma yapılmaması ve dolayısıyla Karadeniz'den gelen kuzey rüzgarlarına açık bir alanda inşa ediliyor oluşunun göz ardı edilmesiydi. Uçakların iniş kalkışlarıyla ilgili sıkıntılar olacağı planlama aşamasından itibaren ortadaydı.

"Planda meteorolojik olarak bir çalışma yaptıklarını ifade etmişlerdi ama orada veri aldıkları istasyonlar yaptıkları havalimanının veri sağlayabilecek yakınlıkta değildi. Dolayısıyla kuzey rüzgarlarının havaalanını çok ciddi biçimde etkileyeceğine ve uçakların iniş ve kalkışlarında problemler yaşanacağına tespitlerinde yer vermediler.

"İkincisi Kuzey Ormanları'nın içerisinde, yani orman alanlarını ve su toplama havzalarını yok eden bir havalimanıydı. Bölgedeki bütün ekolojik dengeyi yok etmesinin yanı sıra hafriyat ve dolgu alanların çok hızlı bir biçimde yapılması itibariyle de başından itibaren plansız, çok hızlı bir biçimde ilerleyen yapım sürecinde teknik şartnamelere uymayan, iş güvenliği önlemleri tam olarak alınmayan ve teknik anlamda denetimi yapılmayan bir inşa sürecinin ardından ortaya böyle bir yapı çıktı.

"ÇOK AĞIR OLMAYAN BİR YAĞIŞ AFETE DÖNÜŞTÜ"

"Yanlış yer seçimiyle başlayıp sağlıksız ve önlemsiz bir yapım süreciyle, bilimsel çalışmalara kulak tıkayarak ilerleyen ve son halinde dahi hiçbir denetimin yapılmadığı bir sürecin ürünü olarak ortaya çıkan 3. Havalimanı'nda, çok ağır meteorolojik durum olmayan kısmi bir kar yağışı bile maalesef afete dönüşmüş oldu.

"Nitekim aynı kar Atatürk Havalimanı'na da düştü. Fakat Bakanlar buraya iniş yapabildi. Çünkü yer seçimi itibariyle doğruydu, proje iklimsel veriler sağlıklı bir şekilde göz önünde bulundurularak inşa edilmişti. Atatürk Havalimanı'nın neden kapatılmaması ve uçuşlara açık hale getirilmesi gerektiğini de bu çok basit örnekten görebiliyoruz."

NELER YAŞANDI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de açıkladığı "Yeni İstanbul" hayalinin ardından 2009'daki "İstanbul Çevre Düzeni Planı"na göre Silivri'de yapılması planlanan havalimanının yeri değiştirilip İstanbul'un akciğerleri olarak bilinen Kuzey Ormanları bölgesine alındı.

Süreç diğer "mega projelerdeki" gibi ilerledi. Planlamalar kamu yararını hedeflese de proje çizilmeden ihalesi yapıldığı için satılan bölgeye ne yapılacağını kimse bilmiyor, bilse de karışamıyordu.

Yeni bir şehir için bölgede projeler adım adım uygulandı; 3. Köprü bitti, 3. Havalimanı Ekim 2018'de açıldı, Kuzey Marmara Otoyolu kısmen açık, Kanal İstanbul süreci ise hala devam ediyor.

YER SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİYDİ?

Pistler, dünyanın en sisli yerlerinden Karadeniz kıyılarına komşu olarak inşa edildi. Bunun yanında kentin iki ana rüzgarı olan Lodos ve Poyraz'ı yandan alarak yağmurlu ve fırtınalı havalarda iniş yaparken kanat katlanması ve türbülans ile savrulmalara maruz kalma ihtimalleri uçuş güvenliği açısından ciddi riskler teşkil ediyordu.

TMMOB'un hazırladığı raporda uçuş için uçağın gelen rüzgarı önden alması gerektiği arkadan ya da yandan almasının tehlikeli olduğu, bu nedenle de Türk Hava Kurumu Teknik Birimi'nin Karadeniz tarafından gelen rüzgarlar nedeniyle projeye onay vermediği hatırlatıldı. Ancak durum böyleyken, meteorolojik değerlendirmeler proje alanına oldukça uzak olan Kumköy, Florya ve Göztepe Meteoroloji istasyonlarından, yani gerçekçi olmayan sonuçlar olarak alındı.

Proje alanının zemini de sorunluydu. Zeminin kendine özgü gevşek yapısı nedeniyle meydana gelecek oturmaların yanı sıra, bu kadar devasa bir dolgunun stabil hale gelmesi uzmanlarca "olanaksız" olarak değerlendirildi.

DOĞADA NELERE MAL OLDU?

Kuş göç yollarının üzerinde bulunan İstanbul Havalimanı, kuşları yüzlerce uçağın ve araç trafiğinin baskısı altında bıraktı. Projeyi hayata geçiren İstanbul Grand Airport'un (İGA) hazırladığı değerlendirme raporlarında da 2014 yılından bu yana uzun dönemli izleme çalışmalarının yapıldığı ve buna göre "göç dönemlerinde ve yıl boyu uçuş güvenliğini tehdit edebilecek göçmen ve yerli kuş türlerinin" tespit edildiği belirtildi.

İstanbul'un kuzeyinde kalan son doğal alanlar tahrip edildi. 7 bin 650 metrekarelik bir alana kurulan bu havalimanı için milyonlarca ağaç kesildi. Deniz hafriyatla dolduruldu. Bölgenin ekolojik yapısı yok edildi. Ormanın içine yapılan inşaattan kaçan hayvanlar yuvaları yok olunca civardaki otoyollara inmek zorunda kaldı.

Terkos Gölü başta olmak üzere bölgedeki sulak alanlar ciddi zarar gördü. Havalimanına entegre köprü ve otoyol projeleriyle birlikte yeşil alanlar bir hayli azalırken elektromanyetik kirlilik ve hava kirliliği daha da görünür boyuta geldi. Kuzey Ormanları Savunması havalimanı inşası için 13 milyon ağacın kesildiğini açıkladı.

(TP)

3. Havalimanının Sekiz Yıllık Hikayesi

https://m.bianet.org/bianet/kent/191874-3-havalimaninin-sekiz-yillik-hikayesi

Balaban Cerit: 3. Havalimanı Bahane, Ticari Alan Yapılıyor

https://bianet.org/1/138/191879-cerit-istanbul-un-kuzeyine-havalimani-bahaneli-ticari-alan-yapiliyor

Tansu Pişkin

bianet muhabiri. İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Şubat-Mart 2017 dönemi bianet stajyeriydi. Mayıs 2017'den beri bianet'te.

https://bianet.org/bianet/kent/256747-ataturk-havalimani-ndan-kalkan-ucak-3-havalimani-ndan-neden-kalkamiyor

--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Yıkansın Gözlerim Yıkansın

Soyunsun gözlerimin cilasında
İçersinden aydınlanmış tarlalar
Soyunsun beyazlığı içlerinden gelen evler
Soyunsun utancını arzular
Yıkansın gözlerim yıkansın ..

~Bedri Rahmi Eyüboğlu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Tartışmalarda Yapılan Benzetmeler, Aşkta Söylenen Şarkılara Benzerler.

Hiçbir Şeyi Kanıtlamazlar.

~PRİOR~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Si vis amari, ama
Sevilmek istiyorsan once sev.

~Latin Atasozu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

SOKAKLAR
. . . . . .
Sokakta gun, sokakta gece,
Ben sen o biz kus ve karinca.
. . . . . .
Sokaktan gelir vehimlerim,
Sokakta gecer bayramlarim.
. . . . . .
Sokakta kibarlar, sakatlar,
Alaylar, dugunler, tabutlar.
. . . . . .
Sokakta aglanir, gulunur,
Hayal kurulur ve olunur.
. . . . . .
Memelerinde keder sutu,
Sairi sokak anne buyuttu.
. . . . . .
Sokaktan isitti her gelin
Seferberlik haberlerinin
. . . . . .
Gecede ayak seslerini.
Ciziyorken kavislerini
. . . . . .
Ay, gunes, yildizlar, kosarak,
Unutus da sendedir, sokak

~Ahmet Muhip DRANAS~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Ceza Hukukçusu Ersan Şen Ak Parti'li Hukukçuya Sert Konuştu.Stüdyo Karıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=0J-_ZUbfhv4

- - - - - - - - - - - - - - - -

Oyle zamanlar vardir ki, insan hayat irmaginin akis yonunu degistiremez...
. . . . . .
Paulo Coelho - Simyaci

- - - - - - - - - - - - - - - -

Amantes amentes
Asik olmak deliliktir.

~Latince Atasozleri~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Ne kadar yasadigimiz degil, nasil yasadigimiz onemlidir.

~Bailey~

- - - - - - - - - - - - - - - -

"Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe insan yeni okyanuslar keşfedemez."

~Andre Gide~
OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder