15 Ocak 2022 Cumartesi

OMİCRON GÖRECEĞİMİZ SON VARYANT DEĞİL. BİR SONRAKİ KÖTÜ MÜ OLACAK?

Bazı bilim adamları, politikacılar halka umut vermek adına Omikron varyantının ortaya çıkışını salgının sonlanmasının işareti olarak anlatıyorlar.
Kimsenin elinde bu argumana ilişkin geçerli, bilimsel bir kanıt yok.

Omikron varyantının ise daha hafif seyrettiğine ilişkin sözler sistematik, bilimsel incelemelere dayanmayan, yalnızca kişisel tecrübelere dayalı bir iddiadır.
Zaman en iyi miyardır.
Prematür açıklamalar halkta temeli olmayan bir umut hali yaratmaktadır.


Ve bana göre birkaç gün içinde pandemiyle mücadelede büyük bir gevşeme anlamını taşıyan önlemler paketi açıklandı.
Siyasi iktidarın pandemiyle mücadele için halka kolaylık sağlayabileceği ekonomik imkanlar yoktur.
Daha elim ve vahim olmak üzere devlet son derece ağır bir ekonomik buhrana doğru büyük hız ve kararlılık ile ilerlemektedir.
Toplum sağlığı üzerinden halka verilecek tavizler elbette yine halkın ezileceği sonuçlar yaratacaktır.

Korona pandemisi bir gün mutlaka tavsayacak, önemsizleşecektir.
Ancak unutmayın, çeşitli influanza türleri, Ebola virüs, Kırım Kongo Kanamalı ateşi, Riketsiyozlar ve uzmanlarının bile tamamını bilemediği sayısız başka virüs ve virüs benzeri mikroorganizma pusuda beklemektedir.

Hava ve deniz ulaşımı son derece ucuzlamış, kitleselleşmiştir.
Kongo, Amazon, Uzak Doğu'da eskiden insan ayağı basmamış yerlerde saklı mikroorganizmalar kolayca bütün dünyaya yayılabilmektedir.
Yine iklim değişiklikleri sebebiyle belirli iklim bölgelerine has hastalık taşıyıcı vektör böcekler, hayvanlar da alışılmadık yerlerde görülmektedir.
Denizlerde, göllerde, akarsularda her geçen gün yeni egzotik türler görülmektedir.

Ben size kişisel garanti veriyorum.
Korona pandemisi bitse bile yeni pandemiler olacaktır.
Mutlaka….
Kesinlikle…
Boşu boşuna komplo teorisi yapmayın.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  




OMİCRON GÖRECEĞİMİZ SON VARYANT DEĞİL. BİR SONRAKİ KÖTÜ MÜ OLACAK?

Uzmanlar, bu yıl başka bir varyant ortaya çıkarsa şaşırtıcı olmayacağını söylüyor.

Yeni yıl bir omikron vaka dalgasına bindi, ancak bu varyantların sonuncusu mu olacak, yoksa 2022'de yepyeni bir "endişe varyantı" ortaya çıkacak mı?

Live Science'a konuşan uzmanlar, bu yıl zahmetli yeni bir koronavirüs varyantı ortaya çıkarsa şaşırmayacaklarını söyledi - ancak bu varyantın ne kadar hızlı yayılacağını, insan bağışıklık sisteminden ne kadar iyi kaçacağını veya virüsünönceki sürümlerinden daha ağır hastalığa neden olup olmayacağını tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.

Omicron varyantı, hem yüksek oranda aktarılabilir olduğu hem de aşılanmış ve daha önce enfekte olmuş kişilerin bağışıklık savunmasından kaçabildiği için delta üzerinde bir avantaj elde etti. New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesi'nde virolog ve mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü olan Kartik Chandran, Live Science'a verdiği demeçte, bu varyantın deltanın kolayca enfekte haline gelemeyeceği nüfusun bir kısmını enfekte etmesine izin verdiğini söyledi. Chandran, benzer şekilde, omicron ile rekabet edebilmek için gelecekteki endişe varyantlarının hem aktarılmazlık hem de bağışıklık kaçamaklığında benzer kazanımlar elde etmesi gerektiğini söyledi.

"Virüsün genetik olarak yer kalmadığına inanmak için bir neden yok" dedi. "Daha fazla varyant göreceğimizi ve benzer dalga benzeri davranışlar göreceğimizi umuyorum," yani yeni bir varyantın tanıtılmasından sonra enfeksiyon oranlarında bir artış.

Ancak bir sonraki problem varyantı bağışıklık sistemini kolayca yayabilir ve alt edebilir, ancak virülans gibi diğer özelliklerinin yörüngesi - virüsün neden olduğu hastalığın ciddiyeti - belirsizliğini koruyor.

Endişenin bir sonraki çeşidi nasıl olabilir?

Ontario'daki McMaster Üniversitesi'nde patoloji ve moleküler tıp profesörü olan Karen Mossman, Live Science'a gönderdiği e-postada, dünya çapındaki koronavirüs enfeksiyonunun mevcut oranı ve SARS-CoV-2'nin mutasyon oranı göz önüne alındığında, "yeni varyantların ortaya çıkacağı öngörülebilir" dedi. Ancak pandemininson iki yılını öğrendiğimiz gibi, her yeni varyantı devralacak kadar rekabetçi olmayacak, dedi.

Gelecekteki varyantlar çeşitli rotalarda rekabet avantajı elde edebilir. Mossman, teoride, bu potansiyel yörüngelerden birinin daha az şiddetli hastalığa neden olurken omikrondan daha fazla aktarılabilir bir virüsle sonuçlanabileceğini söyledi.

"Virüslerin yayılması ve yeni konaklara yayılması gerekir. Mossman, en başarılı virüslerin bunu semptomlara neden olmadan hızla yayılarak yaptığını" çünkü enfekte olmuş konağın kolayca hareket ederek hatayı ek konakçılara geçirebileceğini söyledi. "Bir virüsün yayılmadan önce konağını öldürmesi avantajlı değildir."

Omicron'un önceki varyantlara göre ağır hastalığa neden olma olasılığı daha az olabilir, Live Science daha önce bildirdi. Kısmen, bunun nedeni üst hava yollarında daha kolay ve akciğerlerde daha az iyi büyümesi olabilir - bu da varyantın daha kolay yayılmasına yardımcı olabilir. Bu durumda, virüs konaklar arasında atlama yeteneğinin artmasının bir sonucu olarak daha az virülan olacak şekilde evrimleşmiş gibi görünüyor.

Ancak Mossman, bir sonraki endişe çeşidinin aynı takası yapacağının garantisi olmadığını kaydetti. "Seçici bir avantaj sağlayan mutasyonların toplanması da daha ağır hastalıklara neden olabilir." diyor.

Örneğin, virüse inanılmaz derecede hızlı bir şekilde çoğalma veya hücrelere girmesini engelleyen antikorların pençelerinden kaçma yeteneği veren mutasyonlar, hatanın ciddi enfeksiyonu tetikleme olasılığını da daha yüksektir. Delta,alfa ile karşılaştırıldığında aşılanmamış insanlar için hastaneye yatış riskini iki katına çıkarken önceki tüm koronavirüs varyantlarından daha kolay yayıldığı için böyle bir özellik kombinasyonu gösterdi. HIV ve Ebola, onlarca yıldır var olmasına rağmen daha az şiddetli olmak için evrimleşmemiş viral hastalıklara örnektir; çiçek hastalığı, yok edilmeden önce başka bir örnekti.

Chandran, virüsün zamanla daha az virülan olabileceği fikrinin "kesinlikle bir hipotez olarak mantıksız olmadığını" söyledi, ancak mossman ile böyle bir sonucun garanti edilmeyeceği konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Genellikle, virüsler mutasyonları çoğalttıkça ve aldıkça, genom içindeki bireysel mutasyonların birbirleriyle etkileşime girdiğini ve beklenmedik özellikler üretebileceğini kaydetti. Epistaz adı verilen bu fenomen, gelecekteki varyantların evrimini ve davranışını tahmin etmeyi inanılmaz derecede zorlaştırır.

Büyük bilinmeyenler

Chandran, genel olarak SARS-CoV-2'nin ne kadar gelişebileceğini sınırlayan fiziksel ve genetik kısıtlamalar olduğunu kaydetti. Nature'ın haberinegöre, bu kısıtlamalardan bazıları virüsün sonsuz bulaşıcı hale gelmesini engelliyor ve bu nedenle bilim insanları virüsün aktarabilirliğinin sonunda seviye atlayıp artmayı durdurmasını bekliyor.

Chandran, fiziksel düzeyde "virüslerin istikrar ve istikrarsızlık arasındaki bu ince çizgide yürümesi gerektiğini" ve bu dengeleme eyleminin aktarılmazlıklarını sınırladığını söyledi. Bir virüs temelde genetik materyalle dolu mikroskobik bir kutudur ve bu kutu genetik materyali vücutta ve dış dünyada güvende tutacak kadar sağlam olmalıdır. Ancak hücreleri enfekte etmek için, kutunun virüsün genetik materyalinin dışarı çıkmasına izin vermek için açılması gerekir. Çok kararlı ve virüs hücreleri bu kadar verimli bir şekilde açıp enfekte edemez; Chandran, çok dengesiz olduğunu ve virüsün birinin hapşırıklarında püskürtüldikten sonra uzun süre hayatta kalamayacağını söyledi.

Ve genetik düzeyde, virüs arızalanmaya başlamadan önce ancak bu kadar mutasyon biriktirebilir dedi.

Örneğin, virüsün enfeksiyonu tetiklemek için insan hücreleri üzerindeki bir reseptöre sıkıca sığması için spike proteinine ihtiyacı vardır. Başak mutasyonları mikrobun antikorlardan geçmiş varyantlara saklanmasına yardımcı olabilir; omicron, sivri uçta yaklaşık 30 mutasyon taşır ve bazıları varyantın bağışıklık sisteminden kaçmasına yardımcı olan. Chandran, ani yükselişin insan hücrelerine bağlanma yeteneği bozulmaya başlamadan önce kaç mutasyon barındırabileceğinin bir sınırı olduğunu söyledi.

Bu bakımdan, virüsün muhtemelen hala bazı genetik kıpırdantım odası vardır. Sciencedergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya dayanarak, SARS-CoV-2 büyük olasılıkla çok sayıda kaçış mutasyonuna dayanabilir - böceğin antikorlardan kaçmasına yardımcı olanlar - insan hücrelerine bağlanma yeteneğini korurken. Harvard Tıp Fakültesi'nde mikrobiyoloji yardımcı doçenti ve Brigham ve Kadın Hastanesi'nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan kıdemli çalışma yazarı Dr. Jonathan Abraham, Harvard Gazette'e verdiği demeçte,"SARS-CoV-2 spike proteininde gördüğümüz büyük yapısal esneklik, omicron'un bu virüs için hikayenin sonu olma olasılığının yüksek olmadığını gösteriyor." dedi.

Diğer bilinmeyenler SARS-CoV-2'nin evriminin geleceğini tahmin etmeyi zorlaştırıyor. Chandran, büyük bir sorunun, omikron soyundan gelmeyebileceği için bir sonraki endişe çeşidinin nereden geleceği olduğunu söyledi. Omicron, o zamanlar delta baskın olmasına rağmen, koronavirüs aile ağacının deltadan farklı bir dalından kaynaklanıyordu; bir sonraki varyant benzer bir başlangıç hikayesine sahip olabilir.

BU ARADA, KORONAVİRÜS İÇİN HAYVAN KONAKLARI BAŞKA BİR JOKER.

Nature'ın haberine göreSARS-CoV-2 vizon, gelincik, kediler, beyaz kuyruklu geyikler ve çeşitli primatlar da dahil olmak üzere çeşitli hayvanları enfekte edebilir. Bu, hayvanlarda dolaşırken, virüsün böceği insanlar için daha bulaşıcı veya ölümcül hale getiren mutasyonları alabileceği veya aşılarımızın etkinliğini baltalayabileceği endişelerini artırdı. Chandran, bu senaryonun ortaya çıkması için koronavirüsün bir hayvana bulaştıktan sonra insanlara geri sıçrama yapması gerektiğini ve bazı durumlarda virüsün insanlara geri atamayacak kadar mutasyona uğrayabileceğini kaydetti. "Virüsün genetik yörüngesi bu diğer konaklarda oldukça farklı olabilir", dedi.

Bununla birlikte, hayvandan insana bulaşma vakaları pandeminin başlarında vizon çiftliklerinde rapor edildi ve diğer türlerin de virüsü insanlara geri geçirmesi mümkündü, Live Science daha önce bildirdi. Chandran, bu nedenle bilim insanlarının SARS-CoV-2 yayılımını hem insanlarda hem de hayvanlarda izlemeye devam etmesi gerektiğini, çünkü virüsün hayvan rezervuarlarının gelecekte kesinlikle bir sorun olabileceğini söyledi.

SORUNLU VARYANT RİSKİNİ AZALTMA

Yeni problem varyantlarının ortaya çıkma riskini azaltmak için yapabileceğimiz bir şey var mı?

"Yapmamız gereken şey azaltmak ... virüsün çoğaltması gereken alan. Ve bunu yapmanın yolu da insanları aşılamaktır." dedi. The New York Times'a göre,10 Ocak itibariyle, dünya çapında yaklaşık 4,67 milyar insan en az bir doz COVID-19 aşısıaldı , bu da dünya nüfusunun yaklaşık% 40'ını tamamen aşısız bırakıyor.

Aşılar, omicron'da olduğu gibi gelecekteki bir varyanta karşı sadece kısmi koruma sunsa bile, muhtemelen insanların virüsü kapma ve geçirme şansını azaltacaktır. Ancak Chandran, aşılamanın maskeleme, fiziksel mesafe ve sık test gibi diğer önlemlerle birlikte en iyi şekilde çalışacağını söyledi. Ancak daha da önemlisi, aşılanan kişi sayısının artırılmasının da ağır hastalığı önleyerek sağlık sistemi üzerindeki gerginliği hafifleteceğine dikkat çekti.

Erken kanıtlar, 3 Ocak'ta ön baskı veritabanına gönderildi medRxiv, omicron varyantı bazı aşı kaynaklı antikorlardan kaçabilse de, aşı tarafından yetiştirilen diğer bağışıklık savunmalarının hala ağır enfeksiyonları engellediğini göstermektedir. Hakemli olmayan çalışma, aşıların SARS-CoV-2'yi algıladıktan sonra vücudun bağışıklık tepkisini hızlandıran yardımcı T hücrelerinden ve enfekte hücreleri öldürebilen katil T hücrelerinden "dayanıklı yanıtlar" ürettiğini göstermektedir. Çalışmada, bu T hücrelerinin hem delta hem de omicron varyantlarına çapraz reaktivite gösterdiği, yani virüsün her iki versiyonunu da yıkım için tanıyabilecekleri ve hedefleyebilecekleri bulundu. Benzer şekilde, bu T hücreleri gelecekteki potansiyel endişe varyantlarına karşı koruma sağlayabilir.

Mossman Live Science'a verdiği demeçte, "Giderek daha fazla insan enfekte oldukça ve/veya aşılandıkça, özellikle birden fazla kez, potansiyel olarak farklı varyantlara karşı daha yüksek bağışıklık seviyeleri oluşturacaklar." dedi. "Bu genel bağışıklık seviyesi nüfus içinde ve dünya genelinde arttıkça, SARS-CoV-2'nin genel evrimi büyük olasılıkla azalacak ve pandemi endemik hale gelecektir."

Pandemi bu şekilde sona erebilir - ancak o zamana kadar yeni endişe varyantlarıyla karşılaşmamız gerekecek.

İlk olarak Live Science'da yayınlandı.

https://www.livescience.com/coronavirus-variants-after-omicron-2022

--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Manus manum lavat
* * *
Bir el digerini temizler.

~Latin Atasozu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Buyuklugun belli bir olcusu yoktur.
Yukselten yada alcaltan sey kiyaslamadir.
Bir nehirde buyuk gorunen bir gemi, denizde kucuktur.

~SENEA~

- - - - - - - - - - - - - - - -

YANDAŞ VATANDAŞ:)

https://www.youtube.com/watch?v=4hvZrHkL2a0


- - - - - - - - - - - - - - - -

Önemli olan yaşamak değildir, başarmak hiç değildir.
Önemli olan insan kalmayı bilmektir.

~George Orwell~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Cicekler bile usur donuk bakislardan.

~Anonim Nasihat~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Ömer Hayyam Bütün Dörtlükler [ 210. - 389 ]

Gün doğarken sabah horozları niçin
Acı acı bağrışırlar, bilir misin?
Tan yerini gösterip derler ki sana:
Bir gecen geçti gidiyor; sen nerdesin?

- - - - - - - - - - - - - - - -

Siddet karsitliginin urettigi guc kesinlikle insan yeteneginin icat ettigi tum silahlardan gucunden ustundur.

~Mahatma Gandhi~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Büyük Angelo'nun, bir kiliseyi dekore ederken, terlik giymiş birkaç melek çizdiği söylenir.
Bir kardinal, resme bakıp sanatçıya sormuş:
"Kim şu güne kadar terlikli melek görmüş?"
Angelo, başka bir soruyla cevap vermiş:
"Kim şu güne kadar çıplak ayaklı melek görmüş?"

~Robert Ingersoll~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Din yaygın bir tür ruh hastalığıdır.

~Sigmund Freud~
OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder