21 Ocak 2022 Cuma

Dedeağaç Yığınağı huylandırıyor. Haklı olarak.

  1. ABD'DEN İNCİRLİK GİBİ YENİ ÜS
  2. MSB 'ÇOK BÜYÜK DEĞİL' DEDİ AMA... İŞTE DEDEAĞAÇ'A YIĞINAĞIN KAPSAMI
  3. BARIŞ ADIBELLİ : TÜRKİYE'NİN DEDEAĞAÇ İLE İMTİHANI
  4. HÜSEYİN VODİNALI : MAYIS SIKINTISI


ABD'DEN İNCİRLİK GİBİ YENİ ÜS

ABD, Yunanistan'daki askeri yatırımlarını artırırken, Larissa'nın yeni İncirlik Üssü olacağı öne sürüldü.

02 Aralık 2021

Yunan basınından Kathimerini gazetesinin haberinde, ABD'nin ekimde Yunanistan ile imzaladığı Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması'nın (MDCA) ardından, Larissa Hava Üssü'ne iki hangar ve bir destek binası inşası için 33,5 milyon dolarlık yatırım yapacağı belirtildi.

Haberde, üssün ABD'nin Avrupa'daki havacılık birimleri (USAFE) tarafından sabit bir bağlantı noktası olarak kullanılacağı, ABD'den Yunanistan'ın silahlanma programına ilişkin yeni tekliflerin de beklendiği kaydedildi.

Atina'nın ABD'den F-35 savaş uçağı alımının, ancak sürecin başlatılmasını müteakiben 5 yıl içinde olabileceği vurgulanan haberde, Yunan Hava Kuvvetlerinin bu süreci gerekli altyapı çalışmalarını ve personel eğitimini tamamlamak için kullanabileceği ifade edildi.

Haberde, Dedeağaç Limanı aracılığı ile bu hafta Yunanistan'a ABD'ye ait 73 helikopter ve 995 adet ekipman geleceği, böylelikle limana ulaşmış toplam ekipman sayısının 2 bini bulacağı kaydedildi.

ABD Silahlı Kuvvetlerinin, sadece "Defender 21" isimli tatbikat için bile Dedeağaç Limanı'na 300 bin dolarlık yatırımda bulunduğu ifade edilirken, Volos yakınlarındaki Stefanovikio Üssü'ne bu yıl 15 "Apachi" ve 9 "Black Hawk" tipi helikopterle ABD Hava Kuvvetlerine ait 400 personelin ulaşacağı belirtildi.

https://www.veryansintv.com/abdden-incirlik-gibi-yeni-us

=======================

MSB 'ÇOK BÜYÜK DEĞİL' DEDİ AMA... İŞTE DEDEAĞAÇ'A YIĞINAĞIN KAPSAMI

ABD'nin uzun zamandır hazırlıklarını yaptığı Dedeağaç'a askeri sevkiyatı 29 Kasım'da başlarken, Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, 'rotasyonel' olarak tanımladığı yığınağın 'çok büyük' olmadığını belirtti. Açıklamayı emekli Tümgeneral Naim Babüroğlu Veryansın Tv'ye değerlendirdi.

30 Kasım 2021

MSB 'çok büyük değil' dedi ama... İşte Dedeağaç'a yığınağın kapsamı

Washington-Ankara hattında S-400, FETÖ, PKK/PYD gibi birçok başlıkta kriz devam ederken, son dönemde Türkiye'nin yanı başındaki askeri yığınak gözlerden kaçmıyor.

Yunanistan, 14 Ekim'de imzalanan güncellenmiş protokol çerçevesinde, ABD'ye dört askeri tesis tahsis etmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Yunanistan ABD'nin üssüne dönüştü" sözleriyle tepki gösterdiği askeri üslerin yanında, İskeçe'deki tatbikat devam ederken, ABD'nin Dedeağaç limanına yığınağı da hızlandı.

ASKERİ SEVKİAT BAŞLADI

Aylar önce başlayan hazırlıklardan sonra Türkiye'ye 45 kilometre mesafedeki Yunanistan'ın Dedeağaç limanına dev askeri sevkiyatı 29 Kasım'da başladı.

BİNDEN FAZLA TANK, 120'DEN FAZLA HELİKOPTER…

ABD'nin Atina Büyükelçisi Pyatt'in daha önce 'Yunanistan'a tarihin en büyük askeri teçhizatı' olarak açıkladığı sevkiyat çerçevesinde, binden fazla tank, 120'den fazla helikopter ve çok sayıda personelin Dedeağaç'a gelmesi bekleniyor.

MSB KAYNAKLARINDAN DEDEAĞAÇ AÇIKLAMASI

Yığınağa ilişkin Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından gelen açıklama ise dikkat çekti.

Dedeağaç'ta çok büyük bir yığınaklanma olmadığını belirten kaynaklara göre; sevkiyatlar, ABD'nin Avrupa'nın güvenliğini sağlama hedefiyle yaptığı 'rotasyonel' faaliyetler:

'ROTASYONEL FAALİYETLER'

"ABD'nin söz konusu sevkiyatları Atlantic Resolve Harekatı kapsamında yapılan faaliyetlerdir. Bu faaliyetler 2014 yılından itibaren yapılıyor. Stratejik intikal, lojistik faaliyetleri olarak icra edilen faaliyetlerdir. Daha önce Baltık üzerinden yapılan faaliyetler son dönemde Dedeağaç üzerinden gerçekleştiriliyor. Bunlar ABD'nin Avrupa güvenliğine katkı sağlamak üzere kendi lojistik ve muharip unsurlarını rotasyonel olarak Avrupa'ya getirip, belli bir müddet onlara buralarda eğitim verip daha sonra geri intikalini kapsayan rotasyonel faaliyetler. Bu kapsamda çok büyük bir yığınaklanma söz konusu değil. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz."

'BÜYÜK BİR YIĞINAK'

Peki ifade edildiği gibi 'çok büyük bir yığınaklanma söz konusu değil' mi?

Veryansın Tv'ye konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi emekli Tümgeneral Dr. Naim Babüroğlu'na göre binden fazla tank, 120'den fazla helikopter ve çok sayıda personel yığınağın büyük olduğuna işaret ediyor.

'ÖNCELİKLİ HEDEF RUSYA'

Babüroğlu, ABD'nin Dedeağaç başta olmak üzere Yunanistan'da artan askeri varlığının üç hedefi olduğuna dikkat çekiyor.

Öncelikli hedefin Rusya olduğunu anlatan Babüroğlu "ABD ve NATO'nun birinci tehdit olarak gördüğü ülke Rusya. Dolayısıyla ABD ve NATO kendi dökümanlarında Rusya'yı tırnak içinde düşman olarak görüyorlar. Bu nedenle kuvvet havuzlarını da, savunma bütçelerini de buna göre düzenliyorlar. ABD ve NATO, NATO'ya üye yaptığı ülkelerle Rusya'yı Batı'dan kuşatmış durumda. Özellikle Baltık ülkeleriyle, kuzeyde Litvanya, Letonya ve Estonya; güneyde Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya ile… Böyle bir çerçeveyle Rusya'yı kuşatmış durumda. Ancak Karadeniz'de kıyısı olmayan bir ABD var. Kıyısı olmayan ABD, Karadeniz'de Rusya'yı kontrol etmeye çalışıyor, hedefi bu. O halde Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan'da uygun askeri üsler, askeri varlık oluşturursa Rusya'yı da Karadeniz'de rahatlıkla kontrol edebilir. Bu kapsamda Yunanistan'da varlığını artıran ABD, Dedeağaç'ta ister küçük ister büyük bir askeri varlığı olsun Rusya'nın Karadeniz ve Ege'deki faaliyetlerini kontrol eder duruma geliyor. Dedeağaç'ı Girit'teki Suda Üssü'yle de birleştirdiğimizde Doğu Akdeniz'in de hedefin içinde olduğunu değerlendirebiliriz." dedi.

KUŞAK-YOL GİRİŞİMİ VE DEDEAĞAÇ

Babüroğlu Çin'in Kuşak Yol girişimi de hedefte olduğunu belirtti:

"Çin'in Bir Kuşak Bir Yol Projesi'nin Batı'ya geçiş hattı güzergahı Dedeağaç'ın bulunduğu bölgeden geçiyor. Askeri varlık bulundurarak burayı kontrol etmesi bu projeyi de engellemesi açısından önemlidir."

TÜRKİYE HEDEFTE Mİ?

Babüroğlu, yığınağın Türkiye'yi de olumsuz etkileyeceği görüşünde:

"Türkiye Dedeağaç'a 40 km mesafede bulunmaktadır. 40 km mesafede ABD'nin askeri varlığının bulunması ileride Yunanistan'ın AB ve ABD'yi de arkasında alarak uluslararası hukuka aykırı, hasmane tutumu karşısında Türkiye'yi dezavantajlı konuma düşürecektir.

Bu noktada örnek verirsek; Yunanistan'ın karasularını 6 milin üzerine çıkarması veya bir saldırıda bulunması durumunda Türkiye BM'nin 51. maddesi gereği meşru müdafaa hakkını kullanacaktır. Türkiye bu hakkı kullanırken Batı Trakya'da, yani Dedeağaç'ta Yunanistan'ın yanında kim olacak? ABD… ABD sadece Dedeağaç'ta değil Yunanistan'ın çeşitli bölgelerinde askeri varlığını attırmaktadır. Bu noktada Türkiye'ye "Ben seni değil Yunanistan'ı, Rum yönetimini tercih ediyorum. Oraya konuşlanıyorum. Benim için eskisi gibi stratejik önemde bir ülke değilsin, seçeneklerim var" mesajı veriliyor. Bu gelişmeler Türkiye'yi olumsuz etkiler."

https://www.veryansintv.com/msb-cok-buyuk-degil-dedi-ama-iste-dedeagaca-yiginagin-kapsami

=======================

BARIŞ ADIBELLİ : TÜRKİYE'NİN DEDEAĞAÇ İLE İMTİHANI

24 Şubat 2021

Şu sıra tüm dünya nefesini tutmuş bir şekilde Ege'deki gelişmeleri takip ediyor. Önümüzde birkaç gün için de ABD ve Yunanistan ikilisi ile Türkiye birer tatbikat yapacaklar. NATO'nun bu üç üyesinin adeta birbirlerine karşı bir güç gösterisi niteliğine dönüşecek bu tatbikatlar NATO dışındaki özelikle Rusya gibi ülkeler tarafından biraz da memnuniyetle izleniyor.

Yunanistan'da Çipras hükümeti gider gitmez yerine gelen eski başbakanlardan Kostandinos Miçotakis'in oğlu Kiryakos Miçotakis ve hükümeti bölgede ABD'nin alî çıkarları için biçilmiş bir kaftandı. Trump yönetimi bu fırsatı kaçırmadı ve Kuşak ve Yol Girişiminin Avrupa kapısı olan Pire limanına müdahale ederek limanın genişlemesine yönelik projeleri durdurdu ve yeni limanların Çin'e verilmesini engelleyerek bu limanları kendisi için kiraladı. Ayrıca Türkiye'nin hemen yanıbaşındaki Dedeağaç'ta üs edindi.

ABD'nin Dedeağaç hamlesi Türkiye'yi rahatsız etti zira Türkiye'nin Dedeağaç ile imtihanı yeni değil. Tam 76 yıl önce de Sovyetler Birliği Dedeağaç'tan üs istemişti. 1945 tarihinde toplanan Postdam Konferansında Stalin boğazların kontrolünü alamayınca Marmara'yı kontrol etmek için Dedeağaç'tan üs talebinde bulunmuştu.

Bugün ise ABD, Dedeağaç'ta yığınak yapıyor. Stratejik konumuyla Dedeağaç, ABD'ye Boğazları ve Marmara'yı kontrol imkânı verirken, Karadeniz'e de bir sıçrama tahtası olarak kullanacak. Dahası Yunanistan ve Türkiye'nin arasında bir bariyer olarak dururken aynı zamanda da Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Avrupa'ya giriş kapısı olan Yunanistan ve Balkanları da kontrol altına almış oluyor.

Girit adasına da yerleşen ABD, burada oturduğu yerden Ege'deki tüm faaliyetleri takip ettiği gibi Rusya'nın Karadeniz filosunun boğazlardan geçişini ve Akdeniz'deki faaliyetlerini de rahat rahat takip edecek. Aynı zamanda, ABD'nin bir eli Doğu Akdeniz'de, öteki eli de Kuzey Afrika'da olacak. ABD'nin Avrupa ve Afrika komutanlıklarını tek bir komutanlık altında birleştirdiği düşünülünce yeni dönemde ABD'nin Afrika'da da varlık göstermeye başlayacağı görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde CENTCOM'un komutanının yapmış olduğu değerlendirmede ABD'nin en büyük rahatsızlıklarının başında Çin'in Ortadoğu bölgesinde ekonomik olarak giderek güçlenmesi ve varlığını artırması ve ayrıca Rusya'nın askeri ve siyasi olarak Ortadoğu'da giderek artan etkisi ve bu etkinin Akdeniz havzasında Libya'ya kadar uzanmış olması geliyor.

Rusya, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Karabağ savaşını ve Karabağ zaferini çok iyi değerlendirerek bir türlü var olamadığı Hazar jeopolitiğinde yer aldı. Balkanlar, Karadeniz, Kafkaslar, Hazar birbirine bağlı ve birbirinin hinterlandı olan Adriyatik'ten Hazar'a büyük bir jeopolitik havzayı oluşturuyor. Bu havza ABD'nin de iştahını kabartıyor.

ABD'nin Rusya'yı kuşatmak için Yunanistan'dan çok Türkiye'ye ihtiyacı var. S-400 problemi bu nedenle ABD'nin gündeminde. Pentagon sözcüsünün Türkiye'nin S-400 alarak Rusya'ya para ve alan kazandırdığını söyleyerek, aslında ABD'nin hava savunma sisteminin alımından çok ABD'nin Rusya'yı boğmak üzereyken Türkiye'nin Rusya'ya nefes aldırması ve onu Akdeniz'e indirmesiyle ilgili olduğuna işaret etmektedir.

Sonuç olarak, Türkiye için en önemli jeopolitik tehditlerin başında Karadeniz'de bir ABD-Rusya rekabeti; hatta çatışması geliyor. Halihazırda Türkiye ve Rusya, Karadeniz'de bir denge ve istikrar sağlamış durumda. Dolaysıyla, Türkiye, bu istikrara halel getirecek hiçbir oluşuma gücü nispetinde izin vermeyecek gibi görünüyor.

https://www.veryansintv.com/turkiyenin-dedeagac-ile-imtihani

=======================

HÜSEYİN VODİNALI : MAYIS SIKINTISI

05 Mayıs 2021

NATO'nun soğuk savaştan bu yana en büyük ve en tehditkâr tatbikatı olan Defender of Europe 2021 başladı.

Görünüşte asıl hedef Rusya olsa da, esasında Türkiye'yi de çevrelemeyi amaçlayan bu dev tatbikata Ankara da katılıyor.

İronik bir durum ama gerçek.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Defender Europe 21 tatbikatının Haziran ortasına kadar devam edeceğini söyledi.

Tatbikatta ABD, müttefikleri ve ortakları olmak üzere 26 farklı ülkeden 40 bine yakın asker görev alıyor.

Tatbikat tanımlaması lafın gelişi.

Yığınak büyük çaplı operasyonlar için yapılıyor.

Asıl hedef, Baltıklar, Balkanlar ve Karadeniz üzerinden Rusya'yı kuşatmak.

Yunanistan, Romanya ve Bulgaristan'a yapılan yığınak ve üsleri de düşünürsek Türkiye de tali hedef.

Türkiye, Montrö ve Boğazlar rejimi, Ege ve Doğu Akdeniz'deki milli çıkarları ile elbette Kıbrıs üzerinden tehdit ediliyor.

ABD Başkanı Biden, Dışişleri Bakanı Tony Blinken ve elbette derin Amerika'nın parlayan ismi Victoria Nuland triosu bu oyunun esas kurucuları.

VICTORIA NULAND HILLARY'DEN BİLE TEHLİKELİ

Ukrayna'daki 2014 Maydan Darbesi ve ardından yaşananlar bugünkü gelişmelerin başlangıcı olarak nitelenebilir.

Bu noktada biraz parantez açıp o darbenin mimarı Nuland'ın özgeçmişine bir göz atmakta fayda var.

29 Nisan'da ABD Senatosu, Victoria Nuland'ı, Dışişleri Bakanlığı'ndaki en önemli dördüncü pozisyonu olarak tanımlanan Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak onayladı.

Bu yardımcılıkların ilk üçü siyasi olarak atanır, dördüncüsü kariyer sahibi bir diplomat tarafından doldurulur.

Aslına Nuland'ın getirildiği Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın en üst düzey görevidir.

Nuland, onay sürecinin bir parçası olarak Nisan ayında Senato Dış İlişkiler Komitesi huzuruna çıktığında, her iki partiden beş başkan ve dokuz dışişleri bakanı için çalıştığı Dış Hizmette otuz iki yılını anlattı.

Bu kariyerindeki "tarihi anları", Ruanda'dan Haiti'ye, Bosna'dan Kosova'ya kadar anlattı.

Nerede bir Amerikan fiştekli savaş varsa Victoria hanım oradaydı.

Nuland'ın listesindeki son ve belki de en gurur verici anı olarak ifade ettiği şey, NATO'da Misyon Şef Yardımcısı olarak görev yaparken, Afganistan için ilk kez NATO sözleşmesinin 5. Maddesindeki toplu savunma durumunu aktif hale getirmesiydi.

Nuland ayrıca Akdeniz'de kapsamlı bir deniz önleme görevi (Active Endeavour Operasyonu) ve diğer birçok görevle birlikte ABD üzerinden Avrupa AWACS uçuşlarını da organize etmişti.

Victoria Nuland'ın kariyerinin büyük bir bölümü NATO karargahında geçti.

2000-2003 yılları arasında NATO Daimi Temsilci Yardımcısı (büyükelçi) ve 2005-2008 arasında Daimi Temsilci olarak görev yaptı.

Her iki pozisyonda da Afganistan'daki savaş için NATO müttefiklerinden ve ortaklarından askeri güçler toplamada etkili oldu; NATO askeri personeli de Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan ve Pakistan'da konuşlanmıştı.

Afganistan'da, 54 ülkeden 150.000 yabancı askerin 130.000'i Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü'nde NATO komutasında görev yaptı.

Daha önce, bir savaş bölgesinde ya da bir ülkede hiç bu kadar çok ülkeden birlikler savaşmamıştı.

Nuland 2004'teki tarihi İstanbul, Türkiye zirvesinde 7 ülkeyi NATO üyesi yapmak için çalıştı: Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovenya ve Slovakya.

Hepsi Doğu Avrupa'da; Slovenya dışında hepsi feshedilmiş Varşova Paktı'nın eski üyeleriydi; üçü ise Estonya, Letonya ve Litvanya –eski Sovyet cumhuriyetleriydi.

Bulgaristan ve Romanya, sonraki iki yıl içinde ABD ve NATO'ya sekiz askeri üs sağladı.

NATO, 2004 yılından bu yana Letonya ve Litvanya'daki hava üslerinden savaş uçakları uçurmakta.

Nuland konusunu biraz uzattım ama onun biyografisi Amerikan Emperyalizmi'nin tarihçesi gibi ve bizi bugüne getiren olaylar zincirinin de bir açıklaması.

Nuland, 1990'larda eski Sovyetler Birliği'nin Yeni Bağımsız Devletler Büyükelçi Yardımcısı olarak görev yaptı. Büyükelçisi ise daha sonra Brookings Enstitüsü başkanı olan Strobe Talbott idi.

Nuland Ulusal Savaş Koleji'nde öğretim üyesi olarak da görev yaptı.

2003-2005 yılları arasında Başkan Yardımcısı (Ölüm Meleği) Dick Cheney'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Baş Yardımcısı'ydı. Yani Irak'ın işgali sırasında ve sonrasında.

Nuland derin Amerikan devletinin operasyonel isimlerinden.

Rusya'da, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından geçiş döneminde, Moskova'daki Amerikan büyükelçiliğinde Rus iç siyasetini konu alan bir çalışma yaptı ve Dışişleri Bakanlığı'nın Washington'daki Sovyet Masası'na hizmet etti.

Kısacası, Nuland tecrübeli bir Rusya uzmanı.

Çin'i de iyi bilir.

Guangzhou, Çin'de (1985-86) ve Dışişleri Bakanlığı'nın Doğu Asya ve Pasifik İşleri Bürolarında çalıştı.

İyi Rusça ve "biraz Çince" konuşuyordu.

1988'de Moğolistan'daydı ve burada Rusya ile Çin arasında sıkışmış olan ulustaki ilk Amerikan büyükelçiliğinin kurulmasında rol oynadı.

Dış İlişkiler Konseyi'nde (CFR) iki kez misafir araştırmacı olarak görev yaptı.

Dışişleri Bakanlığı üyesi olarak "Rusya, Komşuları ve Genişleyen NATO" konulu bir Dış İlişkiler Konseyi görev gücünü yönetti.

Ayrıca Brookings Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olarak ve eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın Albright Stonebridge Grubu'nda kıdemli danışman olarak da çalıştı.

Halen National Endowment for Democracy (NED) yönetim kurulunda yer alıyor.

Kocası Robert Kagan, Brookings Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı ve Dış İlişkiler Konseyi'nin üyesi.

Ancak yıldızının asıl parladığı an 2014'te Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç hükümetinin devrilmesiydi.

Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı iken 2013 ve 2014'te Ukrayna darbesini planladı.

Darbeden 3 buçuk ay önce Kiev'deki ABD Büyükelçisi ile yaptığı telefon konuşmalarının sızdırılan kayıtları (konuşmada ABD Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, "Rusya ile bir çatışma çıkma olasılığına AB ne der?" diye sorduğunda Nuland, "S.ktiret AB'yi" demişti) bunun somut kanıtıydı.

Şimdi bugüne gelindiğinde Moskova'da en büyük endişe, Nuland ve patronu Joe Biden'ın Ukrayna'da yarım kalmış işleri.

HAZİRAN'DAKİ NATO ZİRVESİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, ortak düşmanları olan Rusya ve Beyaz Rusya'ya karşı işbirliğini güçlendirmek için, 3 Mayıs'ta Polonya'nın başkenti Varşova'da, NATO üyeleri Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya liderleriyle bir araya geldi.

Beş devlet başkanı, güvenlik kaygıları da dahil olmak üzere çok yönlü işbirliği sözü veren ortak bir bildirge imzaladı.

Ukrayna'nın toplantıdaki dört ortağı, kuzeyde, Baltık Denizi'nde ve Rusya'nın dış bölgesi Kaliningrad ve Rusya'nın Birlik Devleti ortağı olan Beyaz Rusya'yla sınır komşusu. Aslında ikisi kara tarafında Kaliningrad'ı çevreliyor, ikisi Rusya, üçü Beyaz Rusya ile sınır komşusu.

Dört ülke de, Pentagon'un Atlantic Resolve Operasyonu'na atanan NATO Muharebe Grupları ve ABD silahlı kuvvetlerine ev sahipliği yapıyor.

Anadolu Ajansı'nın internet sitesinde Mehmet Kancı imzasıyla yayımlanan bir analiz yazısından alıntı yapıyorum:

"Eylül 2016'da, ABD Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) komutanı olarak 2007'de emekli olan General John Abizaid, dönemin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter tarafından dönemin Ukrayna Savunma Bakanı Stepan Poltorak'a danışman olarak atandı. Abizaid, Kasım 2018'de Riyad Büyükelçisi olana kadar, Ukrayna ordusunu NATO standartlarına getirmek için sistematik olarak çalıştı. Bu süre zarfında ABD, Ukrayna ordusuna iletişim sistemleri, Javelin tanksavar füzeleri ve zırhlı araçlar sağladı. Ukrayna resmi olarak bir NATO ülkesi olmasa da Türkiye, ABD, İngiltere ve Polonya'nın desteğiyle son beş yılda NATO standartlarına ulaştı. Ukrayna, askeri hazırlıklarını tamamladığının farkına vardıktan sonra işgal altındaki topraklarını geri almak için Mart ayında bir strateji belgesi yayımladı".

Kancı, bu gelişmelerin Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri'ne ve son aylarda Rusya'ya yönelik saldırılarını açıkladığını ekledi.

ABD, NATO ve Avrupa Birliği'nin bu yeni çatışmacı yaklaşımı, şüphesiz tarafların üzerinde anlaştığı koordineli bir planı oluşturuyor.

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda'nın son açıklaması da, daha büyük planın ne olabileceğine dair ipuçları veriyor.

Ukrayna'nın, Amerikan ve NATO desteğiyle Donbass'ta tam kapsamlı bir saldırı başlatması durumunda, dört Baltık NATO üyesinin eylemleri, Rusya'yı dengesini bozmak için Belarus ve Kaliningrad'ı hedef alabilir.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Varşova'daki toplantının ardından, "Haziran ayındaki NATO zirvesinde, Ukrayna'nın NATO'ya katılmak için adımlar atması için bir yol haritasının tartışılması planlanıyor" dedi.

Duda'nın sözleri aynen şöyle:

"Ayrıca [Ukrayna cumhurbaşkanı ile] Haziran ayı ortasında Brüksel'de yapılacak olan NATO zirvesini tartıştık… Zirve katılımcıları, Ukrayna'nın Kuzey Atlantik İttifakına üyelik yolunda izlemesi gereken yolun resmi bir tanımını tartışacaklar…"

Duda, Ukrayna'nın Rusya ile çatışmasının yalnızca Kiev için değil, "Avrupa'nın bu kısmından diğer dostlar" için de "temel bir harekat nedeni" olduğunu belirtti.

Dediğim gibi Soğuk Savaş'tan beri NATO'nun en büyük ve kapsamlı tatbikatı olan Defender Europe 2021 de zaten bir tatbikattan çok bir harekat planı olarak sahneleniyor.

31 Mart'ta, ABD'nin isteği üzerine Polonyalı general Adam Joks, ABD Ordusu 5. Kolordusu'nun komutan yardımcılığına atandı. İlk defa Polonyalı bir general ABD'nin askeri komuta yapısına girdi.

Başka bir deyişle General Adam Joks, Polonya ordusunun bir parçası olmaya devam ediyor, ancak ABD 5. Kolordusu'nun komutan yardımcısı olarak, artık doğrudan ABD Başkanı'nın başkanlık ettiği komuta zincirine bağlı.

Tüm bu gelişmeler Haziran ayına kadar sıcak bir çatışma kıvılcımının an meselesi olduğuna işaret ediyor.

Ukrayna'nın NATO üyesi olması Rusya için açık bir savaş nedeni.

Interfax-Ukraine okuyucularına, Zelensky'nin 16 Nisan'da, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştükten sonra verdiği brifingde, "NATO zirvesinde Üyelik Eylem Planı'nın sağlanmasına yönelik desteği duymayı" beklediğini hatırlattı.

Zelensky şöyle dedi:

"Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a gelince, NATO üyeliği konusunda desteğini hissediyoruz. Ne zaman olabileceğinin ayrıntılarını duymak istiyorum, ancak bu sadece Fransa'ya bağlı değil… Haziran ayında bir NATO zirvesi olacak ve üyelik için sinyal olup olmadığını anlayacağız"

Zelensky, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya ile Fransa ve Almanya'nın gelecekte Donbass'ta ve Rusya'yla yapılacak herhangi bir savaşta Ukrayna'yı destekleme vaatlerini sağlamanın yanı sıra, Türkiye'den de aynı yönde net bir destek aldığı iddiasında.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Biden ile telefon görüşmesinde Haziran ayındaki NATO Zirvesi'ne yapılan atıf bu yönden de önemli.

Sözde Ermeni Soykırımını bu görüşmeden bir sonraki gün telaffuz eden Biden, ekonomisi batık durumdaki Türkiye'ye direk sopa gösteriyor.

İstediği tavizler arasında Ukrayna'ya destek ve dolayısıyla Rusya'ya düşmanlık da var.

Korkarım bu destek Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda olacak.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda Varşova'daki açıklamasında, bundan bir hafta sonra Bükreş Dokuzunun (Doğu Avrupa NATO üye ülkeleri Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Slovakya) toplanacağını söyledi.

Duda şöyle dedi:

"Ukrayna ve Beyaz Rusya'nın çok önemli konular olacağını düşünüyorum, özellikle Ukrayna ve Ukrayna sınırlarına yakın Rus varlığı."

Rusya ve Beyaz Rusya'ya karşı birleşik cephe planlarına son dokunuş için, Kiev ziyaretinde Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e Victoria Nuland'ın eşlik ettiği açıklandı.

Suçlu her zaman suç mahalline geri dönermiş.

Nuland, Donbass'a askeri saldırı ve Rusya ile bilinen hesaplaşma ile sonuçlanan, Yanukoviç hükümetinin devrildiği 2014'teki darbenin mimarı.

Tipik bir savaş suçlusu olan Victoria Nuland ABD'nin yeni ölüm meleği.

Yeni planları arasında maalesef Türkiye de var.

KAYNAKLAR:

https://antibellum679354512.wordpress.com/2021/04/30/as-ukraine-simmers-victoria-nuland-is-now-highest-ranking-member-of-u-s-foreign-service/

https://antibellum679354512.wordpress.com/2021/05/04/nato-summit-to-discuss-ukraines-membership-next-month-nuland-to-accompanies-blinken-in-kiev/

https://www.aa.com.tr/en/analysis/opinion-from-teutonic-knights-to-nato-understanding-russia-s-invasion-paranoia/2226011

https://www.veryansintv.com/mayis-sikintisi


--

- - - - - - - - - - - - - - - -

Yalancinin cezasi, kendisine inanilmamasi degil, onun kimseye inanmamasidir.

~BERNARD SHAW ~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Bir paranin nerden geldigini gormek istiyorsan, nereye gittigine bak.

~Abu Henife~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Yalanci, Allaha karsi kafa tutan, fakat insanlardan korkan bir serseridir.

~FRANCIS BACON~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Qui timide rogat docet negare
Cekinerek isteyen reddi cabuklastirir.

~Latin Atasozu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

In vino veritas
Gercek saraptadir.

~Latin Atasozu~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Hic kimse basari merdivenine elleri cebinde tirmanmamistir.

~J.keth moorhead~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Demokrasi bizim icin bir amac degil, aractir.
Amacimiza ulasana kadar demokrasiye bagliyiz.

~Recep Tayyip Erdogan.~

- - - - - - - - - - - - - - - -

. . . . . .
KUMRULU SIIR
. . . . . .
Duydugum yoktu ne vakittir
Guvercin sesi, kumru sesi, pencerede;
Icime gene
Yolculuk mu dustu, nedir\?
Nedir bu yosun kokusu,
Martilarin gurultusu havalarda;
Nedir\?
Yolculuk olmali, yolculuk.

~Orhan Veli KANIK~

- - - - - - - - - - - - - - - -

İnsan en acımasız hayvandır.
Trajedilerde, boğa güreşlerinde ve haça germelerde şu güne kadar kendisini en iyi hisseden oydu ve kendisi için cehennemi icat ettiğinde, sıkı durun, bu aslında en iyi cennetiydi.

~Friedrich Nietzsche~
OrajKalip


- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder