12 Nisan 2018 Perşembe

DEVRİDAİM MAKİNESİ NEDEN YAPILAMIYOR?

Biz buna Jon Ahmedin devir daim makinası diyoruz.
Eski hikayedir.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      

DEVRİDAİM MAKİNESİ NEDEN YAPILAMIYOR?

Dışarıdan hiçbir enerji girdisi olmadan sonsuza dek çalışabilecek bir makine yapmak neden olanaksız?

Onur Demir Boğaziçi Üniversitesi - Çevirmen

Son günlerde birine uygunca tasarlanmış basit bir makineden sonsuz enerji elde etmenin mümkün olup olmadığını sorduğunuzda alabileceğiniz cevaplardan biri "Evet mümkün. " olabilir. Aslında bu düşüncenin kaynağı anlaşılırdır; ancak doğru değildir.

"Süreğen devinim" (İng. perpetual motion) yani aralıksız süren bitmez-tükenmez ebedi ve daimi hareket fikri Internet'te virüs hızıyla yayılan çok eski mitlerden yalnızca biri. Ancak bu miti diğerlerinden ayıran en büyük özelliği ev koşullarında bile uygulanabilir oluşu. Süreğen devinim mantığı ile çalıştığı yani "devridaim makinesi" oldukları iddia edilen basit makineler çok düşük bütçelerle üretilebilir; bu konu üzerinde birçok video hâlihazırda bulunuyor. Hattâ bazı mucitler çizgiyi bir adım ileriye taşıyarak süreğen hareketten elektrik enerjisi gibi farklı enerjiler elde etmenin peşine düştü.

Fakat bu kavram yalnızca bir mit ve mit olarak kalmaya da mahkûm. Çünkü süreğen devinim temelinde mümkün değil. Dolayısıyla süreğen hareketten enerji üreten makineler de üretilemez. Bunun nedeni bu tarz bir makine fikrinin termodinamiğin birinci ve ikinci yasalarını çiğnemesinden kaynaklanıyor.

Termodinamiğin 1. Yasası

Termodinamiğin birinci yasasına göre; belli bir miktar mekanik iş ancak eşdeğer miktarda ısıya dönüşebilir. Sistemin içinde bir enerji değişimi olması için sisteme dışarıdan enerji verilmelidir ve içerideki değişim dışarıdan verilen enerjiye eşittir. Bu yasa "enerjinin korunumu" adıyla da anılır. Bu durumda sistemin içinde hâlihazırda bulunan enerjiden fazla enerji üretip bunu kullanmak mümkün değildir.

Termodinamiğin 2. Yasası

İkinci yasaya göre ise bir ısı kaynağından çıkan ısı enerjisinden alınan miktara eşit miktarda iş üreten ve başka hiçbir enerjiye dönüşmeyen sürekli bir döngü elde etmek imkansızdır. Örneğin elektrikli sobalardan yayılan ısıyı hiçbir kayıp yaşamadan yayılan enerji miktarına eşit miktarda mekanik işe çevirmek ve bunu tekrardan ısıya çevirerek kullanarak bir döngü üretmek mümkün değildir. Yayılan ısının bir miktarı kaçınılmaz olarak mekanik iş dışında başka enerjilere de dönüşecektir; yani bir miktar ısı kaybı olacaktır. Dolayısıyla her döngü başında sisteme geri dönen enerji çevreye yayılan enerji kaybı kadar azalmış olacaktır.

Robert Fludd'un tasarladığı makinenin bir çizimi. (Telif: Scientific American)

Bu yasaları göz önünde bulundurmadan tasarlanan makinelerden biri 1618 yılında İngiliz bir fizikçi olan Robert Fludd tarafından tasarlanan makinedir. Makinenin ilkesi basit: Değirmenden akan su değirmenin dönüşü ile elde edilen enerjiyi kullanan bir pompa ile yeniden değirmene akacak şekilde yönlendiriliyor. Bu süreçte yine değirmene bağlı bir mil ile değirmentaşı döndürülüyor.

Fludd bu düzenek sayesinde sürekli bir döngü elde ederek hidro-enerji bakımından zayıf olan bölgelerde üretimde kullanılabileceğini düşünmüştü. Ancak gözden kaçırdığı nokta bu makinenin termodinamiğin birinci ve ikinci yasası ile çeliştiğiydi. Düzenekteki su akışı ve değirmentaşının dönüşüyle sürtünme kuvveti ortaya çıkıyordu. Bu yüzden düzenek sürekli bir enerji kaybı yaşıyordu. Yani makine bir süre çalışsa bile verimi gitgide düşecek ve düzeneği çalışır hâlde tutabilmek için dışarıdan enerji yönlendirilmesi gerekecekti. Bu durumda da özelliğini kaybedecek ve geleneksel yöntemlerle çalışan bir makineye dönecekti.

Bu makineye benzer birçok makine tasarlandı; hatta 4 aşamalı bir makine günümüzün saygın bilim dergilerinden biri olan Scientific American'ın ilk sayılarından birinde kendine yer bulmayı bile başardı. Süreğen harekete olan inancı kırmayı ilk başaran 1847'de Berlin Fizik Topluluğu'na sunduğu "Kuvvetin Korunumu Hakkında (İng. On the Conservation of Force)" başlıklı makalesiyle araştırmacı Hermann von Helmholtz oldu.

Günümüzde bu tip makinelerin işe yarayabileceğine dair inanç hortlatılmaya çalışılsa da bitmez-tükenmez enerji döngüsü fikri Newton fiziğinin kuralları ile çelişiyor. Dolayısıyla insanlığın fizik yasalarına uygun olan geleneksel yöntemlerle devam etmekten başka şansı yok. Konu ile ilgili olarak aşağıdaki videoyu da izlemenizi öneririz.

Kaynak ve İleri Okuma

Stanley W. Angrist Perpetual motion machines Scientific American (January 1968) vol. 218 No:1 pp: 114-123 accessed (March 29 2018) http://www.jstor.org/stable/24925946

In Russell Kahl (ed. ) Selected Writings of Hermann von Helmholtz. Wesleyan University Press. pp. 3-55 (1971) Bailyn M. (1994). A Survey of Thermodynamics American Institute of Physics Press New York ISBN 0-88318-797-3 p. 26.

https://bilimfili.com/devridaim-makinesi-neden-yapilamiyor/


a45UyF587661-180412195709 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/04/13  03:49 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


BIR ROMAN KAHRAMANI
. . . . . .
Cadirimin ustune yagmur yagiyor
Saros korfezinden ruzgar esiyordu
Ve ben,bir roman kahramani
Ot yatagin icinde
Ikinci dunya harbinde
Basucumda zeytinyagi yakarak
Mevzuumu yasamaya calisiyordum
Bir sehirde baslayip
Kim bilir nerde
Kim bilir ne gun bitecek mevzuumu
. . . . . .
SOFORUN KARISI
. . . . . .
Soforun karisi, kiyma bana;
El etme oyle pencereden,
Soyunup dokunup;
Senin, enistende gozun var;
Benimse gencligim var;
Mapuslarda curuyemem;
Basimi belaya sokma benim;
Kiyma bana.

Orhan Veli KANIK

Allah; Adem i, Nuh u, Ibrahim Ailesi ni, Imran Ailesi ni secerek alemlere ustun kilmistir.

AL-I IMRAN SURESI 33

Kiskanc insan hicbir zaman rahatlik ve huzur yuzu gormez.

Hz.Ali

Eger istedigini yapamiyorsan, yapabilecegini iste.

Terence


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder