28 Nisan 2018 Cumartesi

CUMARTESİ ANNERİ: TANİEL VARUJAN’I UNUTMADIK -- 24 NİSAN TARİHİ ASLINDA NE İFADE EDİYOR?

Osmanlının yağmalanması savaşında en zararlı çıkanlar Ermeniler olmuştur.
Ellerinde Türk milletler arasına sıkışmış dar ve verimsiz bir toprak parçası ve yaşanan itiş kakışdan dolayı hayli hırpalanmış bir nüfus kalmıştır.

Acıları olabilir, çok üzülmüş, çok sıkıntılar da çekmiş olabilirler.
Ancak, kabul etmek gerek ki, yalnızca kendi acıları üzerine yoğunlaşmaları ve Türklere verdikleri sıkıntılarla hiç yüzleşmemeleri, bizde de merhamet hislerinin oluşmasına engel oluyor.
Tarih neden sonuç ilişkisi içerisindedir.
Her sonucun bir nedeni, her nedenin de bir sonucu vardır.

Ermeniler Türklerin kendileri için empati hissetmelerini bekliyorlarsa, bu arınma öyle zannettikleri gibi tek taraflı olamaz.

Ve kesinlikle eminim, Ermenilerin milli kimliklerini yüz yıl önce Türkleri yaşadıkları yerlerden sürüp atma mücadelesinde yenilmiş olmaları üzerine oluşturmaları geçen yüzyıllar içerisinde azalmayacak artacaktır.
Bir gün gelecek Ermeniler Ermenice konuşmayı unutacaklar, bir gün gelecek, Ermeniler Gregoryan ya da Hristiyan dahi olmayacaklar, bir gün gelecek Ermenilerin Ermeni kültür değerleri için bakıp kendilerini bulacakları tek kaynak Türklerden ibaret kalacak.
Ellerinde kalan yalnızca Türk düşmanlığı, kan davası olacak.
Bu nedenle 2829 yılında çok ama çok uzak bir galakside bir Ermeni yine her zaman olduğu gibi gördüğü bir Türkün boğazına sarılacak ve vay siz bizim dedelerimizi kesmiştiniz diye kendine varlık sebebi bulacak.

Ve ikinci olarak CUMARTESİ ANNELERİ denilen oluşumun niteliğini ve beslendiği kaynağı da bu haberle bir kez daha anlamış olduk.
Doğrusu hümanizma, barış, kardeşlik, eşitlik ve benzeri ilkeler uğruna evladını kaybetmiş annelere sempati ve empati duymak çok kolaydır.
Ancak, hesap içinde hesap, oyun içinde oyun olduğunu görünce içimizde uyanan merhamet, ve insanlığa inanç hisleri çok kolayca yıkılmaktadır.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

CUMARTESİ ANNERİ: TANİEL VARUJAN'I UNUTMADIK

Cumartesi Anneleri 683'üncü haftada Ermeni Soykırımı'nd yaşamını kaybedenlerin nezninde şair Taniel Varujan'ı andı. Basın açıklamasında "Taniel Varujan'ı unutmadık" denildi.

28 Nisan 2018 Cumartesi 13:54.


Gözaltındaki kayıpların bulunması ve faillerden hesap sorulması için 683'üncü kez Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen Cumartesi Anneleri 24 Nisan Ermeni Soykırımı'nda yaşamını kaybedenleri andı. Ermeni Soykırı'mında yaşamını kaybedenleri şair Taniel Varujan'ı odağına alarak yapan Cumartesi Anneleri'nin bu haftaki eylemine gazeteci - yazar Patrak Estukyan da destek verdi.

İlk olarak gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ağabeyi ALi Ocak konuştu. Ermeni Soykırımı'nın sorumluları yargılansaydı bu coğrafyada hiç kimsenin katledilmeyeceğini belirten Ali "Devlette süreklilik esassa işlenilen suçlarda da esastır demekki. Devletin soykırımlarla yüzleşmesini istiyoruz" dedi. Daha sonra söz alan Pakrat Estukyan da "Yüz yıldan beri çok belli ama asla hesaplaşılmamış büyük bir cürümün 103'üncü yılında biraraya geldik. Bugün Ermeni Soykırımı'nda yaşamını kaybeden şair Taniel Varujan'ı odak noktamıza aldık. Taniyel Sivas'ın bir köyünde doğmuştu. Öğrenimin ardından bir süre yurt dışına gitti. 24 Nisan'da İstanbul'a gelmişti bir şiirni yayınlamak için gözaltına alındı ve kendisinden bir daha haber alınamadı" dedi. Patrak daha sonra Taniel Varujan'ın "barış" mesajını içeren şiirini okudu.

Haftanın açıklamasını Cumartesi Annelerinsanları'ndan Sebla Arcan okudu. Sebla Taniel Varujan'ı unutmadık demek için biraraya geldiklerini belirterek "26 Ağustos 1915'de hapishanede tutulan diğer Ermeni arkadaşları ile birlikte başka hapishaneye götürüleceği iddiası ile alındı. Kendisi de onları yolcu edenler de gidenlerin geri gelmeyeceğini biliyordu. Taniel Varujan'ı ve 4 arkadaşını vahşice öldürdüler. Yeni çalışmalarının yer aldığı defterleri de yanındaydı. Onla da Taniel Varujan'la birlikte yok oldu. 103 geçse de seni unutmuyoruz bu toprakların şairi diye sesleniyoruz. Devlete de bu kayıplarla yüzleşin diye sesleniyoruz" diye konuştu


Cumartesi Anneleri, bir sonraki hafta buluşmak üzere alandan ayrıldı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/965710/Cumartesi_Anneri__Taniel_Varujan_i_unutmadik.html#



24 NİSAN TARİHİ ASLINDA NE İFADE EDİYOR?

"Ermeni Soykırımını Anma Günü" olarak kabul edilen 24 Nisan 1915 tarihi aslında İstanbul ve Anadolu'da terör-isyan hareketlerini organize eden Ermeni Komite Merkezleri'nin kapatılarak elebaşlarının tutuklandığı gündür

Emre Gül/Dünya Bülteni / Tarih Servisi

Ermenilerin 24 Nisan Soykırımı Anma Günü bakın aslında neymiş


Ermeniler tarafından "Ermeni Soykırımını Anma Günü" olarak kabul edilen 24 Nisan 1915 tarihi aslında İstanbul ve Anadolu'da terör-isyan hareketlerini organize eden Ermeni Komite Merkezleri'nin kapatılarak elebaşlarının tutuklandığı tarihtir. Bu açıdan bakıldığında "Tehcir" ve "Tehcir" sırasında yapıldığını iddia ettikleri sözde soykırımla hiçbir alakası yoktur. Bu sadece "yaşanmamış bir soykırım" iddiası üzerinden ulus bilinci oluşturma ve Ermeni kimliğini koruma gayretinin bir tezahürüdür.

Bilindiği gibi I. Dünya Savaşı'ndan önce Ermeniler arasında uyanmaya başlayan milliyetçilik ve bağımsız devlet düşüncesi savaşın patlak vermesiyle birlikte pratiğe dökülmeye başlamıştı. Bu amaçla Ermeni Komiteleri başta Rusya Fransa ve İngiltere olmak üzere büyük devletlerle işbirliği yaparak Sarıkamış Hicaz Kafkas gibi cephelerde var olma mücadelesi veren Osmanlı Devleti ve ordusunu arkadan vurmaya geride kalan sivilleri öldürmeye girişmişti.

Osmanlı Hükümeti bu olayların önüne geçmek için önce Ermenilerin önde gelen temsilcileri olan mebuslara Taşnak komitesinin üyelerine Ermeni Patriği'ne uyarılarda bulunmuş silahlı isyan ve ihtilal hareketlerine girişilmesi durumunda sert tedbirlere başvurulacağını bildirmişti.

Tüm ikazlara rağmen Ermeni komitelerinin büyük bir isyan hazırlığında olduğu istihbarat ve aramalar sonucunda

ortaya çıkınca Osmanlı Ordusu Başkumandanlığı yayınladığı bildiriyle devlete bağlı Ermenilerin zarar görmesi önlenerek gerekli tedbirlerin alınmasını istemişti.

Doğu Cephesi'nde Ruslara karşı yaşanan ağır mağlubiyetin ardından bölge korunmasız bir hale düşmüş Ermeni komiteleri de eylemlere başlayarak Zeytun Bitlis Muş Erzurum ve Van'da ayaklanmalar çıkarmıştı. Alınan tüm tedbirlere rağmen olumlu bir netice elde edilemeyince Osmanlı Hükümeti Ermenileri kışkırtan ve silahlandıran Taşnak Hınçak gibi komitelerin kapatılması elebaşlarıyla üyelerinin tutuklanması bunlardan bulundukları yerde kalması sakıncalı görülenlerin gözetim altında tutulmasına dair 24 Nisan 1915'te 14 vilayet ve 14 mutasarrıflığa bir genelge göndermişti.


Bu tutuklamaların yanı sıra yapılan aramalarda ele geçirilen silah cephane bomba ve şifreli telgraflar Ermeni Komitecilerinin Fransa ve Rusya ile işbirliğinde olduklarını ortaya koymuştu. Ermeni Komitelerinin bu tutumunu Kazım Karabekir Paşa 1919'da Amerika Bileşik Devletleri Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla Ermenistan ve Kafkasya'yı teftiş için gönderdiği heyet ve reisi General Harbord'a şu sözlerle izah etmişti: "Ermeniler bugün bir politika aletidir iyi düşünmüyorlar veya Taşnak komiteleri halkı düşünmeye bırakmıyor. Almak istedikleri yerlerdeki Türk halkı silahlı bekliyor neticede Ermeniler için felaket büyük olacaktır. Bizimle düşmanlıktan vazgeçsinler ve şu veya bu devletin politikasına alet olmayarak bizimle anlaşsınlar. "

Sonuç'ta Milli Mücadele'de Ermenileri mağlup ederek onlarla anlaşma imzalayan Kazım Karabekir Paşa bugün dahi geçerliliğini koruyan bir uyarıyı yaparak: "Gümrü'de Taşnaklarla sulh muahedesi akdi esnasında Ermeni Sulh Heyeti Reisi Hanisyan sordu: "Genaral Harbord'a ne yaptınız ki Erivan'da bize dedi ki: "Paris'e delege göndereceğinize Erzurum'a gönderin de Türklerle anlaşın aksi takdirde işiniz haraptır".

Dedim: "Ermeni masum insanlarına da bir şefkat hissiyle acıdığımı siyasi entrikalara kurban gideceklerinden bizimle dost olmaları ve evliye-i selasedeki katliamlara da nihayet vermeleri için aracılığını rica etmiştim. Demek Harbord insani vazifesini yapmış bu hususları bizzat bir mektupla da rica etmiştim. Bunu da hatırlarsınız".

Hanisyan içini çekti ve "Samimi sözlere inanmadığımızın bugün cezasını çektik" dedi. "İstiklalinize en.


evvel biz hürmet etmiştik bugün de en acıklı vaziyetinizde düşmanlığı ilerletmiyor mevcudiyetinize kastetmiyoruz. Ermeni edebiyatının esasını Türk düşmanlığı değil Türk dostluğu yapmazsanız Ermeni milletinin istiklalini daha büyük tehlikeye atarsınız !" Dedim. Hanisyan söz verdi. "

Kaynaklar:

Mahir Aydın(Yay. Haz. ) Yapay Sorun "Ermeni Meselesi İstanbul 2008.

Kazım Karabekir Soykırım Yalanı Ermeni Mezalimi İstanbul 2005.

http://www.dunyabulteni.net/haber/207244/24-nisan-tarihi-aslinda-ne-ifade-ediyor


a45UyF587661-180428214525 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/04/29  05:48 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Dil canavar gibidir, serbest birakilirsa parcalar.

Ehl-i hikmet

Eger erkegin tepesinden tirnagina kadar cerahat aksa, kadin da bunlari agzi ile temizlese, yine de erkegin hakkini odemis olmaz.

Ibn-i Hacer el Heytemi 2/121

Bir insanin yasamindan daha degerli bir seyi yoksa, o insanin yasaminin da bir degeri yoktur.

Rabindranahat tagore

ABDULCANBAZLARA...
. . . . . .
Cambaza bak diyen Abdulcanbazlar
Azam-i zam (?!) ile soyarlar halki
Insaf nedir bilmez (!!!) bu duzenbazlar
Kerizler yerine koyarlar halki
. . . . . .
Haz alirlar halka eza vermekten
Utanmazlar kirk kiliga (?!) girmekten
Rahatsiz olurlar butun gormekten
Firka firka, boy boy kiyarlar halki
. . . . . .
Basta guresirler haramdan, zamdan
Namaza dururlar (?!) Riyad dan, Sam dan
Hileye (??!!) yatarlar her ilk aksamdan
Sonra kabak gibi oyarlar halki
. . . . . .
Halki aldatmaya vermezler ara
Her adim atmaya acarlar yara
Bizzat safdilliktir kanmak (?!) bunlara
Sanmayin gorurler, duyarlar (?!) halki
. . . . . .
Hulasa, sigmiyor mizrak cuvala
Sigdigini (?!) soyleyenler budala
Kat i cevap (!!!) verilmezse bunlara
Sagilir inekten sayarlar halki

Ali DAL
06.10.2012-ANKARA


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder