14 Mayıs 2018 Pazartesi

“TOPLAMA KAMPI” NİTELİĞİNDE GÖZALTI

Türkiye'de adi suçlarda tutuksuz, siyasi suçlarda ise tutuklu yargılama esastır.
Doğal olarak her masum Türk vatandaşının bir gün yolu karakollardan, gözaltılardan geçebilir.
Bana olmaz demeyin, fena halde yanılırsınız.

O halde sıra size gelmeden önce buralarda yaşanan ihlalleri öğrenmek, bilmek ve düzeltilmesi için de çaba harcamak zorundasınız.
Unutmayın ki, bir zamanların en rekortmen ve profösyonel masumları Fettulahçılar bile bir anda nasıl ters köşeye düştü.
Hiç belli olmaz, bu günün Menzilcileri, Süleymancıları ya da onu bırakın cemaatçi olmayan normal vatandaşları bile kolayca tezgaha gelebilir.

Hukuk öyle gündelik, yerel, zaman göre, yerine göre, adamına göre bir şey değildir.
Tarihin imbiğinden geçmiş temel hukuk ilkeleri vardır.
Evrensel hukuk da denir buna.
Masumiyet karinesi, adil yargılanma hakkı, doğal mahkeme gibi kavramlar vardır.

Halen ülkemizde yasalar, mahkemeler vardır.
Ancak bütün bunlar bir tiyatro dekorundan farksız değildir.
Ülkemiz bir yasa devleti ama asla hukuk devleti değildir.

O halde kendimizi kandırmayalım.
Toplumu da kandırmayalım.
Gerçekle yüzleşelim.
Hukuk devleti olma anlamında bizden bir pıt daha aşağıda olan ülkelerde yapılan şey yargılama falan yapmadan linç yapmaktan ibarettir.
Dünya milletler ailesinde yerimiz o derece kötüdür.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

"TOPLAMA KAMPI" NİTELİĞİNDE GÖZALTI

14.05.2018 BİRGÜN / ANKARA

Ankara Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesinin resmi bir gözaltı merkezi olmadığını açıklayarak gözaltıların "Toplama Kampı" niteliği taşıyan ortam ve koşullarda tutulduğunu belirtti

Ankara Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu Ankara'da gözaltı süreçlerinin işkenceye dönüştüğünü açıkladı. Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesinin resmi bir gözaltı merkezi olmadığına vurgu yapan Komisyon gözaltıların "Toplama Kampı" niteliği taşıyan ortam ve koşullarda tutulduğunu bildirdi.

TTB Merkez Konsey üyeleri TTB Toplum ve Hekim Dergisi editörü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve farklı kişilerin başvurularından yola çıkan Komisyon Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından yapılan gözaltı işlemlerini inceledi. Ankara Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu üyeleri basın toplantısı ile tespitlerini kamuoyu ile paylaştı.

Komisyonun tespitleri şu şekilde:

> Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesinde resmi nitelikte bir alıkonulma ve gözaltı merkezi mevcut değildir. Gözaltı süreci daha çok bir Toplama Kampı niteliği taşıyan ortam ve koşullarda yürütülmektedir.

Hakkında gözaltı kararı bulunun kişi Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesine götürüldüğünde "spor salonu" olduğu görülen ve herhangi bir tanıtıcı işaretin ve gözaltına alınan kişilerin haklarını içeren herhangi bir belgenin olmadığı geniş bir alana götürülmekte ve burada alıkonulmaya başlanmaktadır.

Bu spor salonunun fiziksel koşulları ve sosyal ortamı alıkonulanların sahip olduğu hakları yönünden uluslararası zorunlu normlara uygunluktan çok bir toplama kampı yönetimi algısı oluşturmaktadır. Spor salonu sahasının köşelerinde değişik kesimlerden ve farklı siyasal düşünüşlerden olan erkekler bir arada tutulmaktadır. Spor salonu tribününde bulunan bir kürsüden polis memuru tüm hareketleri "oturma kalkma yaklaşma konuşma" şeklinde direktiflerle tertip etmektedir. Sosyal ilişkilerin önlenmesi esasına dayalı olan bu yöntem sürekli yüksek bir yerden denetleyen ve talimat veren bir nizama dayalıdır. Spor salonu sahasına inmek için tüm tribün dolaşılmakta ve ayakkabılar çıkarılmak suretiyle aşağıya inilmektedir. Gün içinde aynı köşelerde sosyal ilişki için sohbet edilmek üzere yakınlaşıldığında hızlıca komut verilerek bazen fiziksel olarak da müdahale edilerek insanlar ayrılmaktadır.

> Spor salonu sahasının zemini sıradan PVC kaplaması olup turkuaza yakın bir renkte pelüşten malzeme ile kaplanmıştır. Yerlerin insan yağı kıl ve saç ile kirlenmiş olduğu belirtilmekte; buradan da hiçbir şekilde temizlenmediği anlaşılmaktadır. Bu durumun bireylerin sağlıklarını olumsuz etkileyeceği ve hastalıklara açık hale getireceği açıktır.

> Spor salonunda hiçbir yerde erişilebilir saat olmayıp bu durumun uzun süreli gözaltı sürecinde kişilerin zaman duygusunun yitirilmesine neden olan bir psikolojik işkence yöntemi olduğu unutulmamalıdır.

>Akşam saat 10 olduğu düşünülen saatlerde dış yüzeyi kumaş olan sünger yatak verilmekte ve bir yığın içinden iki battaniye ve bir yastık alınabilmektedir. Burada kişiye özel yatak ve battaniye olmayıp her gün -önceden başkası tarafından kullanılmış- ayrı bir yastık ve battaniye kullanılmakta ve sabah 08.30 olduğu düşünülen saatlerde yeniden iade edilmektedir. Tüm bu uyuma araçları içinde de topak haline gelmiş kıl tüy ve insan yağı bulunmaktadır. Bu malzemelerin de hiçbir şekilde kişiselleştirilmeyen uzun süredir kullanılmış ve yıkanmamış malzemeler olduğunu anlamak zor değildir. En temel insan hakları ile bağdaşmayan bu durumun bulaşıcı hastalıklara alerjik ve dermatolojik kökenli sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmektedir.

> Spor salonu 24 saat boyunca çalıştırılan klimanın motorlarının sebep olduğu 60-65 desibel aralığında çok gürültülü bir alandır. Spor salonu spotları geceleri kapatılmakta ancak tüm salon gece boyunca aydınlatılmaya devam etmektedir. Tespit edilen gürültü ve uygunsuz aydınlatmanın kişilerin uyku düzenini etkileyerek fiziksel ve psikolojik açıdan tükenmelerine neden olacağı bilinmektedir.

> Uyumak için salon içinde aynı nedenlerle gözaltına alınan kişilerin yan yana gelmesi istenmemekte ve yer değişiklikleri yapılarak farklı suç şüphesi altında olan kişiler yan yana yatırılmaktadır. Bu durumun gözaltında tutulan kişiler açısından ciddi güvenlik riski oluşturduğu kabul gören bir gerçektir.

> Kişilerin beraberinde getirdiği ya da uzun süreli gözaltı sebebiyle yanında bulunduracağı giysilerin koyulabileceği herhangi bir yer olmadığı gibi; giysi çantaları bina dışında başka yerde tutulduğu için ihtiyaçlar karşılanmamaktadır.

> Tüm alıkonulanların kullanması için yalnızca bir kullanım alanı mevcuttur. Burada iki lavabo (biri alaturka ikisi alafranga olmak üzere) üç tuvalet ve dört duş yeri bulunmaktadır. Duşlukların kapısı mevcut olmadığı gibi bir tanesi atıl bırakılmış diğer üç duşluk ise kapısına çöp torbası bağlanmak suretiyle mahremiyeti sağlanacağı düşünülmüş niteliktedir. Tüm banyo zemini parça parça topaklanmış insan yağı saç ve kıl ile dolu olup gider sürekli tıkanmakta ve su teknesi dışarı taşmaktadır. Tavanlar da dahil olmak üzere tüm banyo ve tuvalet ihtiyacı için tahsis edilen yerler insan sağlığını tehdit eden kirlilik içindedir. İki lavabo hem ibadetli insanlar için abdest yeri olarak kullanılmakta hem de lavabo ihtiyacını karşılaması beklenmektedir ancak buralar da çok kirli olup el yüz temizliğinin mümkün olmadığı bir tablo ortaya çıkmaktadır. Kağıt havlu mevcut olmadığı gibi diş macununa el konulduğu için diş fırçalama da mümkün değildir.

Sayıları bazen 50'yi aşan kişinin tuvalette kullanımı için sadece 3 terlik tahsis edilmekte olup aynı terliğin bu kadar çok kişi tarafından kullanılması ve terliklerin hiçbir şekilde kurumadan kullanılıyor olmasının yaratacağı sağlık sorunları açıktır. Uzun süreli gözaltı sürelerinin devamında alıkonulan kişi sayısının azalması ile terlik sayısının azaltılması ile tuvalete gitmek bile güçleştirilmiştir.

> Spor salonunu kaplayan kolluğun kendisi için yemek pişirdiği düşünülen yerden sürekli ağır yemek kokusu gelmektedir.

> Kitap ve gazeteye erişimin söz konusu olmadığı bu mekanda havalandırmadan faydalanma hakkı da verilmemektedir.

> Kronik hastalığı olanlar yönünden ilaç takibi alıkonulan kişinin talebine bırakılmıştır. Saatin mevcut olmamasının da dikkate alınması halinde ilaçların düzenli alınamadığı açıktır. Bunun gibi ilaç talep edilen yerden ilaç teslim alınmakta ancak teslim almak için yine bütün tribün dolaşılıp seslenerek ulaşılmış olan kişiden ilaçlar alınmaktadır.

> Spor salonunun olduğu binanın girişinde bulunan antrede vestiyer ve bank niteliğinde oturma alanı mevcuttur. Vestiyer "gözaltı muayene" yeri; banklar ise "avukat görüşme" yeri olarak kullanılmaktadır.

Vestiyer arkasında bulunan hekimin önünde tüm alıkonulanlar sıraya girmekte etrafta bulunan polislerin huzurunda bazen hiçbir göz teması dahi kurulamadan "şikayet" olup olmadığı sorulmaktadır. Resmi nitelikte dahi olmayan bir alıkonma yerinde sağlık hizmetinin verilmesi gözaltı muayenesi yapıldığının iddia edilmesi mahremiyet sağlanmadan polislerin huzurunda hiçbir muayene niteliğinde işlem yapılması evrensel tıp etiğine ve insan haklarına aykırıdır.

Avukatlar ile açık alanda bir bina girişinde hiçbir mahremiyet sağlanmadan yapılan görüşmeler savunma hakkını ortadan kaldırmaktadır.

Derhal son verin

Komisyon üyeleri toplama kampı niteliklerine sahip spor salonunun hijyen ses ışıklandırma uyuma dinlenme alanı açısından uygun olmadığını belirterek insanların tüm evrensel etik ve hukuki normlara aykırı şekilde alıkonulması uygulamasına derhal son verilmesi için çağrıda bulundu.

https://www.birgun.net/haber-detay/toplama-kampi-niteliginde-gozalti-215853.html


a45UyF587661-180514171910 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/05/14  19:46 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


KAN
. .
Once oksuruverdim
Oksuruverdim hafiften
Derken agzimdan kan geldi
Bir ikindi ustu durup dururken
. .
Meseleyi o saat anladim
Anladim ama, is isten gecmis ola
Soyle bir etrafima baktim
Baktim ki yasamak guzeldi hala
. .
Mesela gokyuzu
Maviydi alabildigine
Insanlar dalip gitmisti
Kendi alemine

Muzaffer Tayyip Uslu

Cinlerden, insanlardan ve kuslardan ordulari, Suleyman in huzurunda bir araya getirildi. Onlar, duzenli bir bicimde sevk ediliyorlardi.
Nihayet karinca vadisine geldikleri vakit bir karinca, Ey karincalar! Yuvalariniza girin, Suleyman ve ordusu farkina varmadan sizi ezmesinler dedi.
Suleyman, onun bu sozune tebessum ile gulerek dedi ki:
Ey Rabbim!
Beni; bana ve ana babama verdigin nimetlere sukretmeye ve razi olacagin salih ameller islemeye sevk et ve beni rahmetinle salih kullarinin arasina kat!

NEML /17-19)

Dunyada bircok yetenekli kisiler, kucuk bir cesaret sahibi olamadiklari icin silinip gitmislerdir.

SYDNEY SMITH

Bis repetita non placent
Iki kez tekrar eden artik bastan cikarmaz.
(Horatius, Siir Sanati, 365. dize)

Latince Atasozleri


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder