13 Şubat 2015 Cuma

Brent Petrol Sahası kapatılıyor

Sayın Blog Takipcileri grup uyeleri

http://orajpoyraz.blogspot.com.tr/search?q=petrol+amerika.
Petrol Fiyatlarındaki Düşüş %60'a Yaklaştı
http://orajpoyraz.blogspot.com.tr/search?q=%C3%BCretim+k%C4%B1s%C4%B1lmazsa
`Üretim kısılmazsa petrol 200 $`a çıkar`
Bu dikkatlerden kaçmaması gereken bir haber.

Daha önce Amerika'nın Suudi Arabistanla beraber petrol fiyatlarını düşürmek yoluyla dünya ekonomisine ayar vermesini birkaç kez irdelemiştim.

Bu operasyonun en önemli sonuçlarından birisi yüksek maliyetli petrol alanlarında işletmenin durdurulması, alanların terk edilmesi demiştim. Doğrusu öngörümün bu kadar erken zamanda gerçekleşmiş olması beni dahi şaşırttı.

Çoğu insan bilmez, Amerika başta olmak üzere batılı şirketlerin bu türden yüksek maliyetli petrol arama ve çıkarma çalışmalarına ne kadar yatırım yaptığını bilmek gerekir. Benim tahminim bu türden yüksek maliyetli petrol çıkarma operasyonaları için, toplamda trilyon dolara varacak kadar büyük yatırımlar yapılmıştır. Gerçek rakamı bilmek benim için mümkün olmadı.

Brent Petrolü alanları denilen alanlar çok geniştir. Kuzey Buz Denizinde her birisi milyar doların katlarıyla mal olmuş onlarca tesis vardır.

Sondaj kulelerinin bazıları deniz tabanına oturur ve bunlardan bazıları gerçek bir mega projedir. Doğrusu ben sadece Troll A Platformunun imalatının belgeselini izledim ağzım açık kalmıştı. Ki o nisbeten küçük bir kuledir.

Hemen sahilden, sahilin açıklarından, kıta sahanlığı derinliklerinden, ve derin deniz alanlarından sondaj yapabilenlere kadar çeşit çeşit petrol sondaj platformu. Bunlar ne kadar derinde sondaj yapıyorsa o kadar pahallı. Özellikle kıta sahanlığı ve derin sularda sondaj yapabilen çok uzun ayaklı ya da yüzebilen sondaj platformlarının her biri bir mega projedir. Bunların her birinin maliyetlerini bizim boğaz tüp geçidi, ya da büyük boy bir barajın inşaatıyla kıyaslayabilirsiniz.

Bitmedi, petrolü buldunuz. Şimdi bunun kuyunun deniz dibindeki ağzına ani basınç fışkırmalarını önlemek için tesis yapacaksınız. Bitmedi sondaj yaptığınız kuyunun kendi kendine çökmesini önlemek için kuyu boyunca betonlama, çelik boru döşeme işi yapacaksınız.

Hibernia platformu
Bitmedi. Şimdi bu petrolü rafineriye ulaştırmanız gerekir. Bunun içi ya yüzeyde petrolü depolayabilen yüzebilir bir depo kurmanız gerekir. Ya da eğer yakınsa denizin altından petrol boru hattıya sahile çıkarmanız gerekir.

Derin denizde petrol boru hattı döşemek uzaya füze atmak gibidir. Boru hattının deniz tabanında gideceği güzergah boyunca tabanın yapısını araştıracaksınız. Derin denizlerde ağır tarak makinalarıyla tesviye yapacaksınız. Sonra tesviye yaptığınız zemine tıpkı karayollarındaki gibi belirli tür, şekilde ve belirli bir kalınlıkta çakıl taşı tabakasın döşeyeceksiniz. Petrol boru hattını derin denizde devasa çıkış vanasına bağlayacak ve sonra da yatırarak önceden hazırladığınız zemin üzerine döşeyeceksiniz.

Hat boyunca ek yerleri, dirsekler ve çatallar olacak. Buralarda daha öncede tıpkı kuyu ağzına kurduğunuz vana ve emniyet tesisatı gibi özel tesisat kuracaksınız.

Derin denizde yapılan bütün işler gerek yüzeyde, gerekse denizin dibinde dondurucu soğukta olmaktadır. İnsanların akıl almaz şartlar yaratan fırtınalardan korunması zorunlu. Ama insanları korumakla iş bitmiyor. Bir de petrolün donmaktan korunması lazım. Bu nedenle petrolün deniz dibinde yüzeye çıktığı andan itibaren ısıtılarak akışkan tutulması gerekir. Bunun için de yapacağınız bütün tesisat ısıtmalı olacak.

Brezilya
Bitmedi, petrolü kıyıya kadar pompalamanız gerekecek. Bunun için de kuyu ağzından başlayarak hat boyunca ve deniz dibinde ara ara çok yüksek performanslı pompa istasyonları kuracaksınız.

Bütün bu işler için, yani zeminin sonarla taranması, devasa taraklarla kabaca tesviye yapılması, taş döşenmesi, petrol boru hattının döşenmesi, döşenmiş hattın dirsekler, kavşaklar ve vanalara ağızlaştırılması için yine her birisi ayrı ayrı bir mega proje olan çok özel, çok pahallı gemiler ve deniz araçları yapacaksınız.

Derin denizde, deniz altında yapılan bütün işler ikiyüz metrenin altında olacak. Bu nedenle dalgıç indiremeyecek, kaynaklama, bağlam gibi işler için yine her birisi ayrı ayrı bir mega proje olan insansız derin deniz araçları tasarlayacak, imal edecek ve kullanacaksınız.

Bazı işler için dalgıç kullanmanız gerekecek. Bu dalgıçlar 50 metrenin altında çalışacak, hidrojen/helyum oksijen karışımı kullanacak. Bu dalgıçların dekompresyonu için, bunları indirmek, çıkarmak, gerekli tesisatı bunlarla beraber derinliklere iletmek için yine çok orijinal dalgıç tekneleri tasarlayacak ve inşaa edeceksiniz.

Evet, bütün bunlar yapılmıştır. Bütün Meksika Körfezi, Kanada'da Hudson Körfezi, Kuzey Buz Denizinin Norveç ve New Foundland açıkları bu şekilde yapılmış ve işletilmekte olan toplamda sayıları yüzlerin katlarıyla sondaj platformu vardır.


Enerji devi Shell, dünyanın en büyük yüzer platformu Prelude'ü suya indirdi.
Yine ileride kullanmak üzere her birisi gerçekten ultra mega proje olan daha başka birçok  platform ve petrol endüstrisi için özel tasarımlı teçhizat inşaat halindeydi. Güney Kore'nin o meşhur Samsung gemi inşaa sahasında aynı anda onlarca devasa gemi ve teçhizat.

Petrol endüstrisi bir o kadar da tesisat için sipariş vermişti.

Bütün bunlar denizde olan petrol tesisleriydi. Bir de kum petrolü var. Benim bildiğim Kanada'nın o cennet ormanlarını mahvetme pahasına yan yana kurulmuş iki büyük petrol tesisi vardı. (Katranlı kumdan petrol) Bu tesislerde açık madencilik yapılmaktaydı. Her kepçesi 350 ton atan yükleyiciler, her defasında 500 ton taşıyabilen devasa kamyonlardan oluşan bir filo kurulmuştu. Bu filo petrolü suyla ısıtarak tabakalandırıyor ayırıyordu. Üretilen kaba petrolü Craking denilen bir işleme sokarak incelten bir de rafineri kurulmuştu. Elbette kumdan petrolü ayırmak için kullanılan su tam bir ekolojik felaket yaratıyordu. Radyoaktif, ağır ve eser elementlerle dolu çok büyük su göletleri, sızıntılar, tam olarak ölmüş bazı nehirler söz konusuydu.

Evet bunlar da birer mega projedir.

Bir de kaya petrolü var. Kaya çatlatma yöntemi deniyor buna. Yine derin kara sondajları yapılıyor. Petrol olan bölgelere çok yüksek miktarlarda su pompalanıyor. Su sıkışarak genleşiyor ve kaya tabakaları arasında göllenerek petrolün akabileceği bir aralık oluşturuyor. Bu şekilde su verilen kuyuda ayrı seviyelerden petrol çıkarılıyor. Bu yöntemde insan eliyle deprem, göçük yaratma tehlikesi var ve bu abartılı bir tehlike değil. Aynı şekilde yer altı morfolojisini bozacak kadar çok enjekte edilen suyun birgün yer yüzüne hiç umulmayan zaman ve yerlerde çok yüksek basınçla çıkma ihtimali var. (DÜNYAYA 10 YIL YETECEK KADAR KAYA PETROLÜ' VAR)

Bu da yöntem de içinde birçok mega proje içermekte.

Kısacası, petrol endüstrisi bütün bu yatırımları yapmıştı. Bütün bu yatırımlar faal haldeydi. Bazılarının faaliyete geçmesi çok yeni zamanlarda olmuştu. Yani bunlar maliyetlerini çıkarmamıştı.(Petrol ve gaz: Amerika'nın petrol zenginliği)

IEA'ya göre Amerika 2035'e gelindiğinde enerji bakımından kendisine yeter duruma gelecek. Bu cümle petrol fiyatları düşmeden önce doğru bir öngörüyü anlatıyor. Şimdi durumlar değişti.

Evet, şimdilik sadece Brent Petrol havzalarının işletmeye kapatıldığını ve söküm işlerine başlandığını duyduk. Peki bu ne demek? Öncelikle bir sürü milyar dolarlık yatırımı belirli bir zaman aralığında ve maliyetle sökmek gerekecek. Bu çok aşırı maliyetli, sadece şirketleri değil, ülkeleri de zora sokabilecek bir operasyon. O halde batılı petrol şirketleri köprülerin atıldığını, artık yakın zamanlarda petrol fiyatlarının artmayacağını duymuş ve biliyorlar olsa gerek. Bu durumda petrol şirketlerinin CEO'larının hükumetlerle masaya oturduklarını, geleceğe ait bir projeksiyon çıkardıklarını söylemek için kahin olmaya gerek yok.

Şimdi sırada Meksika Körfezi, Kanada'nın Hudson Körfesindeki, Amerika ve Kanda'ya ait New Foundland açıklarındaki daha başka yüzlerce kuyu var. Bunların da önce işletmelerinin durdurulmaları, sonra da söküm operasyonlarının başlaması gerekir. Kum ve kaya petrolü çıkarmayla ilgili bir haber duymadık ama ben eminim, onlar belki de birkaç ay önceden kontağı kapatmış olmalı.

Biraz daha açarsak, bu vakitten sonra Amerikanın, Kanada, Norveç ve İngilterenin petrol rezerverinden bahsetmemiş artık anlamını yitiriyor. Bu rezervler petrol fiyatları yeniden yetmiş doların üstüne çıkmadan öylece yer altında kalacak.

İkinci olarak bütün dünyanın belki de tek petrol sağlayıcısı Suudi Arabistan olacak. İran, Azerbaycan, Romanya, Venezüella ve diğer petrol alanları da yüksek maliyetlidir. Bunlar kapanmadan yaşamını sürdürebilir. Ancak sahiplerinin kar marjı çok fazla azalmıştır. Neymiş efendim önümüzdeki on yıllarda Suudi Arabistanın petrol endüstrisinde  tekelleştiğini görebiliriz.

Suudi Arabistan petrol endüstrisinde bu kadar başat bir konum elde edeceğine göre Suudi Arabistan başta olmak üzere bütün Ortadoğu ülkelerinde Amerikan askeri varlığında çok fazla bir artma olacaktır. Aslında -cek -cak diye konuşmak saçma. Çooook uzun zamandır, Suudi Arabistan yönetimini Amerikan yönetiminden ayrı bir insiyatif, bağımsız bir yönetim olarak düşünmek imkansızdır. Suudi Arabistan ordusu Amerikan ordularının bir parçasıdır.

Rusların elinde ne var peki? Doğal gaz. Onların da doğal gaz arzını artırmalarını ve fiyatlarını da azaltmalarını beklemek gerekir. Putin'in doğal gazla ilgili Türkiye atakları bunu işaret ediyor.

Çin düşen fiyatlardan çok rahatlayacaktır. Türkçesi Rusyanın terbiye edilmesi Çin'i azdıracaktır. Son yıllarda Çin'e ait ekonomik rakamlar giderek düşme eğilimi içine girmişti. Şimdi Çin bir doping almış olacak. Bu da batı için önemli bir maliyettir.

Biz eğer başımızdaki kargaların klavuzluğunda boka sokmazsak bütün bu işlerden en çok fayda sağlayacak ülkelerden birisiyiz. Japonya ve benzeri mutlak ithalatçı ülkelerin hepsinde de ekonomik büyüme rakamları artacaktır.

Kısa vadede bunlar olur, hatta olmaya başladı bile. Orta ve uzun vadede yüksek maliyetli petrol arama ve çıkarma faaliyetlerine yapılan yatırımlar durdurulduğu ve sökümlere başlandığı için dünyanın artan petrol talebi tamamıyla Suudi Arabistan'daki alanlara abanacaktır. Evet, bu alanlarda bulunan rezerv çoktur, ama sonsuz da değildir. Ben doğrusu bütün dünya petrol arzının büyük oranda Suudi petrollerinden karşılanması halinde, birkaç on yıl sonra Suudi petrol kuyularında basınç azalmaları, debi düşmelerini beklerim.

Amerika açısından, dünyanın en arızalı bölgesinden çıkarılan Körfez petrollerine bağımlılığının çok fazla artmış olması ciddi bir sorundur. Bu nedenle dünya Amerikan Ortadoğudaki askeri operasyonlarının dehşet düzeyde arttığını görecektir.

Ve bir de dolar var. Dolar enflasyonu tehlikesi var. Amerikanın en büyük sıkıntısı budur. Dünyada Amerikan barışına bağlı bütün ülkelerin Merkez Bankalarının ağzından burnundan dolar fışkırmaktadır. Bu batılı karar vericilerin bir zorlamasıdır. Emisyondan çekilmesi gereken dolar miktarı çok fazladır. Bu miktar bir şekilde emisyondan çekilmez ise ağır bir dolar enflasyonu yaşanması tehlikesi vardır. Şimdi Amerika artan petrol ithalatı nedeniyle küresel emisyona her zaman olduğundan çok daha fazla dolar pompalamak durumundadır.

Suudir Arabistan'a pompalanan doların ondan alınması için görün tek yol. Petrol zengini ülkeleri ellerindeki doları harcamaya teşvik etmek olacaktır. Eğer barış şartları devam ederse petrol zengini ülkelerde saçma sapan altyapı yatırımları şeklinde bir sürü mega proje görmemiz gerekir.

Yok bu yeterli olmazsa savaş çıkartmak şart. Bu durumda ağır silahlandırma programlarıyla bu dolar tekrar çıktığı yere dönmeli. Suudi Arabistanın çok büyük silahlanma programları yürütmesi, ve buna hız vermesi ikinci yolun seçildiğini bize telkin ediyor. Tiyatroda temel bir kuraldır, ilk sahnede görülen silah mutlaka sonunda ateş alır. Suudi ordularının elindeki silahların ateş alması bence hiç sürpriz olmaz.

Düşen petrol fiyatları elbette Amerikanın büyüme rakamlarına olumlu etki edecektir. Amarika ve batı kendi petrokimya endüstrilerini feda etmiştir, bu çok açık. Bu nedenle Amerikalı ve batı petrokimya endüstrisinin göreceği zarar bu olumlu etkiyi dengeleyecektir.

 Uzun vadede petrol arzı ve talebi arasındaki makas açılacaktır. Ve hikaye değil gerçekten de uzun vadede fahiş derecede yüksek petrol fiyatları görülebilir.

Anlaşına o ki, Amerikalı karar vericiler bu sefer işi gerçekten sıkı tutmuşlar. Çünkü kendileri için de çok fazla maliyeti olan işler yapıyorlar.


Saygılar.
Oraj POYRAZ
L2fSIJNoA0xfSNxA


Brent Petrol Sahası kapatılıyor

Akdeniz petrol fiyat göstergesi Brent'e adını veren Brent Petrol Sahası'nın kapatılmasına bugün başlanıyor.

Sahayı işleten Shell'in çalışmalara başlama kararının Brent Petrol'ün fiyatının yüzde 50'ye varan oranda gerilediği bir dönemde gelmesi dikkat çekti. İskoçya ile Norveç arasındaki Kuzey Denizi'nde yıllar içerisinde verimliliğini kaybeden Brent Sahası'nın kapatılması son yıllarda gündeme geliyordu. Ancak Brent Sahası'nın düşen fiyatlar karşısında artan maliyetlere daha fazla dayanamayacağı ortaya çıktığı için kapatma kararı hayata geçirildi. Petrol sektöründe, Kuzey Denizi'ndeki petrol kuyularının verimli üretim yapsalar bile fiyat 50 doların altına indiğinde zarar ettiği kabul ediliyor.

4 MİLYAR VARİL ÜRETİM

Bugün sahayı oluşturan dört deniz platformundan Brent Delta üzerinde söküm için hazırlıklar başlayacak. Brent Petrol Sahası, 1971'de keşfedildi ama üretime 1976'da geçti. O tarihten bu yana 1990'lara kadar giderek genişleyen sahada toplam 40 milyar varil petrol üretildi. Dört platformlu sahada 140 kuyu ve irili ufaklı 28 boru hattı sistemi bulunuyor. Sahanın tamamının kapatılması için en az 10 yıl zamana ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

ADI YOSUN KAZINDAN GELİYOR

Brent Petrol Sahası ve dolayısıyla Brent Petrol'ün adı İngilizce yosun kazı anlamına gelen Brent Goose'dan geliyor. Shell, 1970'lerde petrol sahalarına İngiltere ve İskoçya'daki kuş türlerinin adını veriyordu.

23 BİN TON ÇELİK, 300 BİN TON BETON

Sahanın kapatılmasında ilk adım olacak Brent Delta platformunun deniz üstündeki operasyon ve yaşam alanlarını içeren 23 bin 500 tonluk çelik kısmının sökümünün gelecek yıl tamamlanması planlanıyor. Ardından sırda deniz altındaki 300 bin tonluk beton ayak ve petrol depolarına gelecek. Bu kısım için ayrıca planlama ve onay aşaması olacak. Sahanın tamamının sökümüne yönelik planlama ve onay aşaması ise Brent Delta'nın başarıyla söküldüğünün onaylanmasından sonra olacak. Gelecek 20 yılda Brent Sahası dışında Kuzey Denizi'nde sökülmesi gereken 400'den fazla petrol platformu olduğu tahmin ediliyor. (Habertürk)

http://www.milliyet.com.tr/brent-petrol-sahasi-kapatiliyor/ekonomi/detay/2011344/default.htm

a45UyF587661-150212151514 Oraj Poyraz cimcime@neomailbox.net
2015/02/13  17:04 78  73  6 undefined

 

Onlar mum sondu mu oynuyorlar?

Mehmet Ali ERBIL

Harice karsi hukukumuzu mudafaa ve varligimizi muhafaza icin en birinci vazifemiz, ne emel beslediklerini hepimizin bildigi bu muzir nesriyattan, bu haserattan, Kuvayi Milliye den Anadolu yu temizlemektir

(ALi KEMAL, Peyami Sabah, 6.5.1920)

Sadece bir rakibinize odaklanin ve kotu giden her seyin sucunu onun uzerine yikin.

Joseph GOEBBELS
(Hitler in Propaganda Bakani)


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder