16 Şubat 2015 Pazartesi

Atila Sarp Yazar : BİR KURULTAY DEĞERLENDİRMESİ

Atila Sarp Yazar : BİR KURULTAY DEĞERLENDİRMESİ

 15 Ocak 2015

TİP,FKF,DEVGENÇ,SP,MGB,İP,ÖNCÜ GENÇLİK,TGB,MİLLİ MERKEZ,ULUSAL KANAL,AYDINLIK örgüt yapılanmalarında birlikte etkinliklerde bulunduğum arkadaşlarımın içinde bulunduğu olağanüstü "Milli Hükümet İçin Birlik Kurultay"ına bir arkadaşın telefonla haber vermesiyle seyirci "yazar" olarak katıldım.

***

13.000 seyirci kapasiteli Ankara ARENA spor salonunda 20.000'i aşkın yurttaş topluluğunun izlediği canlı bir kurultay ortamı vardı. Disiplin,temizlik, programlı çalışma,salon donatımı gerçekten düzeyliydi. Müzik eşliğindeki bütün sunumlar coşku düzeyini yükseltiyordu. "İşçi Partisi" adının "Vatan Partisi" ,logosunun "yıldızın çevresine buğday başağı" olarak değişmesinin ardından, partiye yeni katılımların sunumu yapıldı. Yönetim ve disiplin adaylarının listelerinin okunması, genel başkan ve yönetim seçimlerine geçiş , Doğu Perinçek'in konuşması, kesintisiz bir coşku içindeydi.

***

"Vatan Partisi" 1957 yılında Dr Hikmet Kıvılcımlı tarafından kuruluyor. DP Faşizminin baskılarıyla çalışmaları duran parti 1961 yılında yasal haklarına yeniden kavuşuyor ama çalışmalarına başlamıyor. "Sosyalizm davası"nın kuramcılarından Doktor Hikmet Kıvılcımlı Türkiye'de savaşmış "sosyalizm davasının insanlarını" en eskiler (1925 den önce sosyalizm savaşına katılanlar Doktor Hikmet, Kerim Sadi, Şefik Hüsnü), eskiler (1925-45 arasında katılanlar Reşat Fuat Baraner,İsmail Marat,Zeki Baştımar),yeniler (1945-1960 Mihri Belli, Mehmet Ali Aybar,Behice Boran,Sadun Aren), en yeniler (1960 sonrası Vahap Erdoğdu, Doğu Perinçek) olarak 1970 de kategorize etmiştir. Bu nedenle "Vatan Partisi" adını kullanması "Doğu Perinçek"e bir anlamda Doktor Hikmet Kıvılcımlı tarafından işaret edilmiştir. Bu nedenle "Kıvılcımlı" takipçiliği iddiasında olanların "Vatan Partisi" adının kullanılmasına ilişkin savlarının ciddiye alınacak yanı yoktur.Ad değişikliğine ilişkin kurultayda bu konuya değil, "Vatan" kavramının "Osmanlı" döneminde kullanılmasına vurgu yapılmıştır.

***

Bir yazar olarak dikkatimizi çeken iki teknik konudan birincisi 1145 olduğu söylenen kurultay delegelerinin geçerli 751 oyla genel başkan seçmesidir. İktidar sıçrayışında bir partinin genel başkanlık seçiminde 394 delegenin yani delegasyonun %35 gibi önemli bir bölümünün oy kullanmaması önemsiz bir ayrıntı değildir. İkincisi "90'lıların haziran ayaklanmasında içselleştirdiği doğrudan demokrasi ile taçlanan" demokratikleşme sürecimizle ilgilidir. Divan başkanı hukukçu-avukat, Tüzük Değişikliklerini delegelere sunan hukukçu-avukat,Genel Başkan hukukçu-avukat…Kurultaya sunulan tüzük değişikliği önerileri okunmuş ve delegelerden "leyh ve aleyhte" konuşma isteği olup olmadığı sorulmadan kurultay başkanlığı tarafından doğrudan oylamaya sunularak yeni tüzük hükümleri oluşturulmuştur.

***

Yakından tanığı olduğumuz uzun, soluklu mücadelesinde "Doğu Perinçek" "sosyalizm kulvarı"ndaki "50 yıllık" mücadelesini, "sosyalizmin kendi dışındakileri yok sayarak sürdürdüğü" ve çevresindekilerin kendisini "kült"leştirmesi ile bugünlere getirdiği mücadelesini "bütün dünya işçileri birleşiniz" ci kadrolarının yanına, "milliyetçiler,halkçılar,sosyalistler birleşin" sloganı altında yeni "siyasi şahıs" destekleriyle kitlesel destek sağlamış, "iktidarın faşist uygulamalarına" karşı nitelik ve niceliği yüksek kitleleri bir araya getirmekle kalmayıp "konsolide ederek" 15 Ocak 2015 günü önemli bir adım atmıştır.

İşçi Partisi'nden Vatan Partisi'ne coşkulu bir evrimleşme sürecini gözlemlediğimiz "Milli Hükümet İçin Birlik Kurultayı", Haziran 2015 seçimleri öncesinde çok kısa sürelere sıkıştırılmış "parti"lerdeki önemli değişikliklerin ardı ardına geleceğinin göstergesidir. Bu değişikliklerin "AKP İktidarının" işini kolaylaştırıcı bir karmaşıklığı değil, tersine , ülkeye aydınlık mesajlar verilmesinin işaret fişeği olması içtenlikli dileğimizdir.

Atila Sarp Yazar 15 Ocak 2015

 


a45UyF587661-150216164932 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2015/02/16  23:00 3  49  1 undefined Ciddiyizbiz@googlegroups.com

 

Turkiye nin asil sahibi ve efendisi, gercek uretici olan koyludur.
O halde, herkesten daha cok refah, saadet ve servete mustahak ve layik olan koyludur.
Onun icin, Turkiye Buyuk Millet Meclisi nin iktisadi siyaseti bu asli gayeye erismek maksadini guder.

Mustafa Kemal ATATURK

Sait Nursi ye gore her sey, her zerre Allah a ibadet eder, mesela pusulanin Kabe deki Hacer i Esvet i isaret ederek titremesi, namaz kilmasidir.

Tiryak, s.116

Din hicbir ise yaramaz;
gece yarisi karanlik bir mahzende orada olmayan siyah kediyi aramaktir.

Robert Heinlein


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder