15 Nisan 2015 Çarşamba

Suudi Arabistan İttifakının Yemen’deki stratejik yenilgisi...

Suudi Arabistan İttifakının Yemen'deki stratejik yenilgisi...

13 Nisan 2015 Pazartesi 16:47

Amerikanın himayesinde ve Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyon Yemen'de hava bombardımanına devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tartışmalı Tahran ziyaretini yerine getirmek için ısrarcı olması dikkatlerden kaçmadı.

Yemen saldırılarında Suudi Arabistan koalisyonuna lojistik ve istihabrat desteği verileceğini açıklayan Erdoğan`ın Tahran'da çark etmesinin Türkiye ve İran arasında ki büyük ticari anlaşma ve fırsatların yanı sıra Yemen saldırılarındaki Suudi Arabistan başarısızlığının da katkısı vardı.

Yemen'deki devam eden silahlı çatışmanın ve Suudi hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen geniş çaplı hava operasyonlarına karşı kuzeyden harekete geçen Ensarullah bırakalım geri çekilmeyi güneydekiler de dahil olmak üzere yeni şehirlerde kontrolü ele geçiriyor. Ensarullah Yemen'de, hayati öneme sahip iki liman olan Aden ve Hudeyde de dahil olmak üzere ülkenin bütün büyük şehirlerini doğrudan kendi kontrolünde tutuyor. Koalisyon da burada hava operasyonu ile sonuç alamayacağı sonucunu çıkarıyor.

Hava saldırılarının sonuç vermediği "Kararlılık Fırtınası" operasyonunda Arap koalisyonunun kara savaşına girmeden Ensarullah'a karşı herhangi bir üstünlük kazanamayacağını gösterdi, ancak kara harekatı, Koalisyonun göze alamayacağı kadar büyük bir risk.

Suudi arabistanlı pilotlar çok sayıda depoyu, komuta merkezini, bir dizi Scud füzesi rampasını ve çok sayıda hava savunma aracını ve savaş uçağını imha etmeyi başardı, ancak uzmanlar bu durumun, Husilerin ve müttefikleri olan Ali Abdullah Salih'e sadık kalan askeri birliklerin savaş kapasitelerini etkilemeyeceği kanaatinde.

Kara harekatı için yalnızca Mısır ve Suudi Arabistan'ın Yemen'e asker göndermek istediği biliniyor; ancak dağlık arazilerdeki yakın sıcak çatışmalar ve bunu izleyecek olan gerilla savaşı, Koalisyon için yüksek ölüm riski demektir, bu da Suudi Arabistan ve müttefiklerinin askeri yenilgisine neden olacaktır. Ensarullah hareketinin Aden ve Hudeyde de dahil olmak üzere ülkenin bütün büyük şehirlerini doğrudan kendi kontrolünde tutuyor olması, olası bir deniz çıkarması operasyonunu koalisyon güçleri açısından son derece zorlu bir hale getiriyor ve Suudi Arabistan'ı ve koalisyonunu ciddi anlamda köşeye sıkıştırıyor.

Suudi Arabistan'ın Şii Ensarullah hareketine yaptığı operasyon kendi iç dengelerini de etkilemekte, Suudi Arabistan'ın Yemen saldırıları sonrası doğu şehirlerinde şiilerle suudi polisinin karşı karşıya geldiği bilgisi Ajanslara düşen bilgiler arasında. Bu koşullarda Suudi Arabistan'ın Şii nüfusunun Husilerle dayanışma amacıyla kitlesel gösteriler düzenleme ihtimaline de dikkat çekmek gerekiyor.

Yaşanan süreç koalisyonu sorunu masada çözmeye zorluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan'ın kurduğu koaliisyonda elçilik görevi üstlendiği ve İran'a Suud mesajlarını getirdiği Tahran'da ayyuka çıkmış durumda, zira Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Sabah Gazetesi'de, "Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile yaptığı görüşmede mutabakata varıldığını yazdı. Habere göre Yemen krizinin çözümü için Suudi Arabistan ve İran arasında istişare mekanizması kurulacak. Müzakereler 'üçüncü tarafsız' bir ülkede yürütülecek. Müzakerelerin başlaması için ise önce ateşkes sağlanacak. Husiler Sana ve Aden'den çekilecek. Buna eş zamanlı olarak da koalisyon saldırıları durduracak."

Ensarullah, savaş alanında elde ettikleri başarıya rağmen, barışçıl müzakere olasılığını reddetmiyor ve iktidarlarını meşrulaştırmak için ülkelerine müdahale eden dış güçlerle diyaloğa girmelerinin gerekeceğinin farkındalar. Bir çok kez de ülke içerisinde ki siyasi gruplarla uzlaşma çağrısı yaptılar.

Tüm gelişmeleri alt alta sıraladığımızda Suudi Arabistan için tek seçenek, Ensarullah ile bir ateşkes anlaşması yapmaktır.

Erdoğan'ın Amerikan güdümlü Suudi koalisyonda üstlendiği görev, koalisyon güçlerinin Yemen'de meselenin askeri yolla çözeme kavuşamayacağının idrakı ve Suriye konusunda Tahran'da "tarafları diyaloğa çağıralım" çağrısı o'nun yine kaybeden tarafta olduğunun isbatıdır.

http://www.ulusalkanal.com.tr/dunya/suudi-arabistan-ittifakinin-yemendeki-stratejik-yenilgisi-h56436.html


a45UyF587661-150413225518 Oraj Poyraz cimcime@neomailbox.net
2015/04/15  16:22 6  64  1 undefined kemalistiz@googlegroups.com

 

Kaplumbaga ancak kafasini cikarip risk aldiginda ilerleyebiliyor.

James B. Conont

HACC - 47 ..., RABbinin katinda bir gun sizin saydiklarinizdan bin yil gibidir
Secde - 5 Gokten yere kadar her isi Allah duzenler.
Sonra isler sizin sayisiniza gore bin yil tutan bir gunde icinde O na yukselir.
***
MEARIC - 4 Melekler ve ruh oraya miktari ellibin yil olan bir gunde cikarlar. gun hesabi bu sefer ellibin yil olmustur.



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder