24 Kasım 2016 Perşembe

Ukrayna'da Sovyetler Birliği tarafından 1932-1933 yılları arasında yapıldığı iddia edilen suni kıtlığın adıdır Holodomor

 


Ukrayna'da Sovyetler Birliği tarafından 1932-1933 yılları arasında yapıldığı iddia edilen suni kıtlığın adıdır Holodomor.

24 Kas 2016

26 kadar ülkede soykırım olarak tanınmıştır.

Sovyetler tarafından Ukrayna'nın Kuban bölgesinde yapılan soykırım, Stalin döneminde insanların açlık ve bulaşıcı hastalıklar sebebiyle ölmesi olarak tanımlanır ve tarihte holodomor olarak geçmektedir.

Olayın sebebi Sovyetler Ukrayna bölgesinde Etkin olmaya başlayınca Kooperatif düzenini getirmek ister.(kolhoz) Bu bir devlet politikası olarak uygulandı. Kolhoz sistemi tarımın kooperatif düzeninde uygulanması amacına geliyordu ve bu devlet tarafından destekleniyordu. Devlet çiftliklere yardımcı oluyordu ancak devlet tüm çiftliklere el koyarak belirli sayıda tahılı kendi faaliyetleri için kullanıyor ve bu durumda da Çiftlik sahiplerinin elinde hiçbir şey kalmamış oluyordu.

1930lar dan itibaren Sovyetler Birliği'nin Kooperatif sistemini Ukrayna'ya getirilmesinin ardından Eskiden iyi şartlarda bulunan Çiftlik sahipleri bu duruma isyan etti ve tahıl üretiminin durdurdular.(anti kolhoz hareketi) Hatta ellerindeki ürünü Ruslara vermektense ürünlerin çoğunu yaktılar. Bu durum üzerine bu başkaldırıya kızan Stalin ve yönetimi, bölgede böyle bir kalkışma olmasını engellemek amacıyla ibret verici bir Hadiseye çevirdiler ve bölgedeki giriş çıkışı yasaklayarak adeta kapalı bir hapishaneye dönüştürdüler.

Kuban bölgesi dışarıdan yardıma giriş çıkışı Engelli bir yer haline geldi ve bunun akabinde yaşanan olaylar dehşet verici olmaya başladı.

Tahıl üretimi Duran ve dışarıdan destek görmeyen Ukrayna'nın Bu bölgesi, yavaş yavaş açlıkla tanışmaya başladı ve Zaman geçtikçe insanlar açlıktan ölmeye başladılar. Tabii bu ölümler arttıkça bulaşıcı hastalıklar da birbirini izledi. Ukrayna'da cesetler çoğalmaya başladı ve insanlar ilk etapta Atları ve köpekleri, ardından fareleri ve hatta topraklardan kazıp solucanları yemeye başladılar.

Insanlar artık Sokaklar'daki cesetlerin yanından hiç umursamadan yürümeye başlamış ve ölüm adeta Ukrayna için sıradan bir olay haline gelmiştir. İnsanlar geceleri açlıktan uyuyamadıklarında şarkılar söyledi ve atlara vurulan deri koşumların deri kısımlarını kemirirdikleri, dönemin canlı şahitleri tarafından söylenmektedir.

Hatta insanların kendi bebeklerini yedikleri, kendi çocuklarına kıyamayanlar birbirlerinin bebeklerini değiş-tokuş yapıp o şekilde yamyamlık yaptıkları şehir efsanesi şeklinde söylenmektedir. Yamyamlığın Yani insan eti yenmenin görüldüğü Ender gelişmiş ülkelerden biridir Ukrayna'nın Kuban bölgesi.

Stalin döneminde yapılan bu soykırım neticesinde Rus kaynakları açık olmadığından ve Araştırma yapılmasının yasak olduğundan dolayı net rakam verilmese de o dönem Ukrayna nüfusunun dörtte birinin yapılan bu suni kıtlık nedeniyle yok olduğu söylenmektedir. Bu sayının Yaklaşık 5 milyon kişi olduğu ifade edilmektedir. Bu da 6 milyon Yahudinin soykırıma uğradığı düşünülürse dünya soykırım tarihinin başlıca olaylarından biri olarak gösterilmektedir.

Ancak Rusya, bugün bu soykırımı kesin bir dille reddetmektedir ve birçok komünist yazar ve Sol görüşlü insan, aslında bu soykırımın yaşanmadığını, çekilen fotoğrafların Birinci Dünya Savaşı'nda çekildiği, o dönemde Rusya genelinde genel bir kıtlık olduğunu, suni bir kıtlık yaşanmadığını öne sürsede dönemin canlı şahitlerinin ifadeleri ürkütücüdür.

İlk etapta bu Hadise 1930larda Nazi Partisi tarafından sovyetlerde soykırım olarak dünyaya servis edilmiş, savaşın ardından unutulmuş, 1980lerde tekrar hatırlanmış bir olaydır.

2008 yılında Ukrayna'da artan Rusya karşıtlığı neticesinde başa gelen hükümet, Birleşmiş Milletler'e soykırım başvurusunda bulunmuş ve dünya üzerinde 27 kadar ülke Holodomor yani Ukrayna suni kıtlığını soykırım olarak kabul etmektedir.

http://www.tarihkomplo.com/2016/11/kitlesel-yamyamlgn-yasandg-suni-olarak.html 
a45UyF587661-161124133534 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2016/11/24  16:08 6  64  uyarlama@googlegroups.com


 

--

Iyilik ediniz, onun mukabilinde fenalik goreceginizi, katiyyen akliniza getirmeyin.

Hz.Ali

Iste, Fatih in Avni adiyla kaleme aldigi, Bir gunes yuzlu Melek misraiyla baslayip Galata daki genc bir papazdan soz eden ve bes bucuk asir sonra sansure ugrayan gazeli.
Yorum, yine sizlere ait.

Bu 14 yasindaki papaz yamagi, Nasturas in ogludur.
Fatih in sarayina gitmedigi icin, Fatih tarafindan boynu vurdurulmustur.
Cani pahasina namusunu kurtarmis oldugunu babasi yazmaktadir.

Fatih sultan Mehmet in divanindaki 72 siirin 27 si oglanlara aittir.
Bu Divan;
1959 yilinda Sayin Ahmed Aymutlu tarafindan aciklamali olarak yayimlanmistir.
Bu siir aruz vezni ile yazilmistir.

AVNÎ GAZEL INCELEME

Failatun, failatun, failatun, failun

Bir melek yuzlu gunes gordum ki alem mahidur
Ol kara sunbulleri a$iklarinun ahidir

Bir gunes yuzlu melek gordum ki cihan onun aynidir.
O kara sumbulleri a$iklarinin ahidir

Sair gordugu ve siirine konu edindigi sahsi, yuzunun nur gibi parlakligini ifade icin gunes yuzlu bir melege benzetiyor ( istiare). Bu yuz oyle bir gunestir ki (tesbih) butun alem onun ayi gibidir. Ay nasil isigini gunesten aliyorsa; cihan da isigini onun gunes gibi parlak yuzunden almaktadir. Kara sumbullerle kastedilen yarin saclaridir (istiare). Bu benzetme, hem sumbulun koyu renkli bir cicek olmasindan kaynaklanmaktadir hem de o devirde insanlarin saclarina guzel kokular surduklerine isaret etmektedir. Koku surulen kivrimli saclar sekil itibariyle kivircik bir saci andiran sumbullere benzetilmislerdir (istiare). Sair, sumbul kelimesiyle ifade ettigi saclari, soz konusu guzelin a$iklarinin ahina benzetmektedir.

Kareler giymis meh-i zaban gibi ol serv-i naz
Mulk-i Efrengun meyerkim husn icinde sahidur

O nazli servi parlayan bir ay gibi karalar giyinmis, sanki guzellikte Frenk ulkesinin padisahidir.

Sevgilinin nazli bir serviye benzetilmesi (istiare) daha cok endamin mutenasip olusu ve naz ile salinarak yuruyusu, aya benzetilmesi karalar giymesi sebebiyledir. Soz konusu guzel, Galata da yasayan bir gayrimuslim olup, onun siyahlar giymesi buyuk bir ihtimale kiliseye mensup biri olabilecegini gostermektedir. Galata da azinliklar yasarmis ve buraya Frengistan denirmis. Bu guzel anlasildigi uzere mukemmel bir gorunuse sahipmis ki Avni ye siir yazdirmis.



Ukde-i zunnarina her kimse kim dil baglamaz
Ehl-i iman olmaz ol a$iklarun gum rahidur

Zunnarin dugumune gonul baglamayan kimse iman ehli olamaz; o, a$iklarin yoldan cikmisidir.

Ukde-i zunnar , papazlarin ve belki de o devirde yasayan dindar Hiristiyanlarin bellerine bagladiklari kil veya ibrisimden mamul parmak kalinliginda bir ipin dugumudur. Bu, ayni zamanda bir kimsenin Hiristiyan dinine mensup oldugunun gostergesiymis. Sair eger bir a$ik onun zunnarinin dugumune gonlunu baglamazsa asilarin yoldan cikmisi olur demektedir. Sair onun zunnarina gonul baglamayan kimse iman ehli olamaz demekle aslinda ask yolunun iman ehlinden olamaz demek istemistir.
Zunnar kelimesi guzelligi ovulen sahsin sacini kastetmek icin kullanilmistir (istiare). Yani sair kim onun ukde-i zunnarina gonul vermezse a$iklarin yolundan cikmistir demektedir.


Gamzesi oldurdugine lebleri canlar virur
Var ise ol ruh-bahsun din-i Isa rahidur

Gamzesinin oldurdugune dudaklari canlar verir. Galiba o can bahsedicinin yolu Isa nin dinidir

Bu beyitte sevgilinin celali (ofke, kahir) ile cemali (lutuf) bir arada kullanilmaktadir. Sevgilinin aldiris etmez bakisi, asiginin olum nedenine, dudagi ise cana can katan hayat suyunun kaynagina veya Hz. Isa nin nefesine benzetilmistir. Soz konusu guzel, dudagi ile can bagislamasi bakimindan Hz. Isa nin mucize meslegini surduren ve boylece onun dinin yolunda giden bir kimse olarak gosterilmektedir.

Avniya kilma guman kim sana ram ola nigar
Sen Sitanbul sahisin ol Kalatanun sahidur

Ey Avni! Sevgilinin sana ram olacagini sanma; sen Istanbul sahisin, o Galatanin sahidir.

Soz konusu sevgili bir gayrimuslimdir. Yani toplumda Musluman bir insanin sahip oldugu hakka sahip degildir. Ona a$ik olan da bir buyuk hukumdardir. Fatih e gore ask o kadar yucedir ki sinif ve din farki yapmaz. A$ik, dunyanin en kuvvetli kisisi olsa ve sevgilisi kulu kolesi olsa da aski ugruna aglayip sizlamak zorundadir.

Mutareke gununden beri Rum ve Ermenilerin, Itilaf Devletleri tesvik ve himayesi altinda nasil milli izzeti nefsimizi yaraladiklarini, ne suretle saltanat ve hukumet hakkini ayaklar altina aldiklarini ...

(17 Eylul 1919)
K.ATATURK


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo LiteCoin URL:   LTtsCJ2mLUXLLs8v5US8w5zQeq66eakPtU

NameCoin URL       :  N7wbJyxqoueznDHu9tnu56y1V7B9P1Phs4
FeatherCoin URL     :  6rHGzeMefFvzqmBM5VNqmUziCxtga4wpDs
TerraCoin URL        :  1GQFs8GpaTXxoeTAsGmo56WNfYSZRy2mBD

PeerCoin URL         :  PMeBpz6X9RRLQxdFs5Jws5JwFec3Mzen8q6Twg





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder