26 Şubat 2017 Pazar

MURAT SEVİNÇ : Aliyev’in o görkemli tebessümü…

Bu makaleyi okuduğumuzda neyi anlıyoruz.

Recep Tayyip ERDOĞAN(RTE) arzu ederse, bütün ailesini başkan yardımcısı olarak atayabilir.
Eşini, bütün kızlarını, oğullarını, torunlarını..
Buna engel hiçbir anayasa maddesi yok.

Bu aileyi böylece sittin sene tepemizden atamama tehlikesi var.

Hayırlı olsun, inşallah, hamdolsun!...

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA       


MURAT SEVİNÇ : Aliyev'in o görkemli tebessümü…

26/02/2017 15:34



Devrim öncesi Fransa'sının en uzun saltanat süren etkili hükümdarı, XIV. Louis. 1643-1715 yılları arasında 72 yıl boyunca Fransa Kralı.

Hükümdarlığı, yönetilenlerin temsilcisi konumundaki EG (Etats Généraux)'nin toplanmadığı yıllarda sürdü. EG; 'ruhban, soylular ve avam (ayak takımı!)' temsilcilerinden oluşan meclisin adı. EG'nin 1614 yılından itibaren 'toplanmıyor' oluşunun nedeni, vergi salma hakkını uzun süreler için krallara kaptırmasıydı.

Malum, İngiltere'de yasama organının hükümdarlara karşı gücünü giderek artırabilmiş olmasının nedeni, vergiye izin verme silahını kaybetmemiş olmasıydı.

Durumu açıklayan meşhur sözdür: Temsil yoksa vergi de yok. Yani; 'Ey kral eğer vergi salmak istiyorsan, benim temsil yetkimi (yasama) kabul edeceksin.' Fakat Fransa'da EG, bu yetkiyi baskı altında çok uzun süreler için verince krallar istedikleri gibi at koşturma şansını yakaladı.

Öyle ki EG, 1614'ten 1789'a dek toplanamadı. O uzun dönem içinde, EG içinde yer alan avamın temsilcileri 'Üçüncü Küme' (Tiers Etats), tüm yükü sırtlamış olmasına karşın hukuksal anlamda en güçsüz olanıydı. Parası biten XVI. Louis, 1789 baharında EG'yi toplamak zorunda kalınca diğerlerini saf dışı bırakan 'Üçüncü Küme,' Millet Meclisi ilan etti ve devrim süreci başladı.

İşte, 20'li yaşlarının başında kendisine sembol olarak 'güneşi' seçecek kadar cüretkâr/iddialı biri olan XIV. Louis, bu bir buçuk asır süren döneme pek çok açıdan büyük damga vurmuştu ve bir yandan mutlak monarşinin doğasını diğer yandan kendi güçlü konumunu anlatan şu sözüyle tarihe geçti: Devlet benim.

Gel zaman git zaman, Batı monarşileri, burjuvazinin galip gelmesiyle sembolik makamlara dönüşürken 'meclislerin' ve büyük çoğunluğu parlamenter olan sistemlerde 'bakanların' gücü pekişti. Güçler ayrılığı ilkesi giderek vazgeçilmez oldu. Haliyle bugün artık ulusları ve devletleri 'temsil' eden devlet başkanları, ister monark ister cumhurbaşkanı olsun, sembolik sayılabilecek yetkilerle donanmış durumda.

Ezcümle, 'devlet' değiller…

Ancak bu 'devlet olmama' hâli, kuşkusuz demokrasinin gelişmişlik düzeyiyle ilgili. Bu nedenle 'batı demokrasisi' ifadesinin altını özenle çizmeli. Azgelişmiş demokrasilerin ya da örneğin SSCB sonrası doğan ve sonu 'stan' ile bitip 'demir yumrukla' yönetilen Orta Asya devletlerinin, görev süresi belli yöneticilerden çok kendilerini devlet ile özdeş gören 'başlar' tarafından temsil edildikleri malum.

Azerbaycan Anayasası 1995 tarihli. Geçen yılın sonbaharında yapılan değişiklikler, halkoylamasında yüzde 86 küsur oyla kabul edildi. Bunlar, sistemin hâlihazırda en güçlü figürü olan cumhurbaşkanını daha da palazlandırdı. Meclis'i feshetme yetkisi verilip görev süresi değiştirilen (yedi yıl oldu) cumhurbaşkanı (Aliyev), 2020'ye dek koltuğunda kalabilecek.

Ayrıca cumhurbaşkanı, iki 'yardımcı' seçebilecek. Yardımcılar, kendisi tarafından atanıp görevden alınabilecek. Diyelim ki cumhurbaşkanı görevini yapamaz hale geldi; bu durumda 'Birinci başkan yardımcısı,' yetkileri devralacak.

Değişiklikleri savunanlar hangi argümanlara başvurdu dersiniz? Merakta kalmayın: İstikrar, ülke ve millet menfaati ve daha ileri demokrasi. Peki, karşı çıkanlar? Özellikle, Aliyev ve ailesinin daha güçlü hale getirilmek istendiğini iddia ettiler. Çok mu tanıdık her şey!

Diyorlardı ki, 'Eğer bu değişiklikler geçerse, Aliyev ya eşi Mihriban'ı ya da oğlu Haydar'ı birinci yardımcısı yapar.'

Eleştirenler haklıydı tabii. Aliyev, üç beş gün önce eşi (ve milletvekili) Mihriban Aliyeva'yı 'birinci yardımcı' atadı.

İnternette, hâlâ hatırladıkça güldüğüm 'Ona küçük sürprizler yapın' başlığıyla izlediğim kısa bir görüntüden söz etmek istiyorum. Görmeyen kalmamış olabilir. Benim defalarca izlediğim an, o 'devlet benim' tebessümü.

Aliyev eşiyle birlikte, yine kendi atadığı bakanların olduğu salona giriyor. Bakanlar abdesthane ibriği düzeniyle karşılıklı oturmuş. Tabii, hepsi erkek. Aliyev ile Mihriban gelince ayağa kalkıyorlar. Mihriban kocasının sağ yanına oturuyor.

Aliyev kendinden emin bir ses tonuyla, Mihriban'ın 'Azerbaycan Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı birinci yardımcısı vazifesine tayin edilip…' diyerek bekliyor. 'Edilip…' İşte o bekleyiş ve sonrasındaki iki üç saniyede yaşananlar, rejimin niteliğini sergilemesi açısından son derece öğretici.

Şöyle bir duralıyor Aliyev. 'Hani nerede alkış?' bekleyişi. Belki de münasebetsiz olduğunu düşünüyor bakanlarının. Kendisini hanımına rezil ettiklerini. Bir saniye geçmiyor ki, solundakilerden biri ayağa fırlayıp alkışlamaya başlıyor.

Eğer bir Coppola ve 'Baba' film serisi hayranıysanız ve üç filmin hemen her sahnesi zihninize kazındıysa, 'Aliyev'e ilk ihanet eden bu herif olur' diye düşünürsünüz. Ardından diğerleri de ayağa kalkıp alkışlıyor. Aliyev'e yakın oturan üç kişi ise pek gönülsüz. Bu da demektir ki Mihriban'dan çekecekleri var.

Rejimin tıyneti, Aliyev'in o ilk alkışla yüzünde beliren memnuniyet ve 'Hah işte böyle, aferin' gülümsemesinde saklı. Devlet, Aliyev ve ailesi. Geri kalanların 'vazifesi,' şevkle alkış, takdir ve onay. Yüz kızartıcı bir kulluk.

Videoyu gördüğümde, bunu Türkiye'deki muhalefet mi sipariş etti diye düşünmedim değil. Milyonlarca lira harcasalar böyle etkili bir 'propaganda' filmi hazırlayamazlardı. Bitirmeden, yalnızca cumhurbaşkanı yardımcılığına ilişkin olarak Azerbaycan ile aramızdaki önemli bir farkı hatırlatmadan geçmemeli.

Orada cumhurbaşkanı iki yardımcı atayabiliyor. Önerilen Türk tipi sistemde sayı sınırı yok!

Aliyev, 16 Nisan'daki halkoylamasının ardından Türkiye'de daha 'istikrarlı' bir dönemin başlayacağını da müjdelemiş.

Hadi hayırlısı…

http://www.diken.com.tr/aliyevin-o-gorkemli-tebessumu/

 
a45UyF587661-170226170413 Oraj Poyraz oraj_poyraz@alpinaasia.com
2017/02/26  18:31 2  65  alelma@yahoogroups.com


 



--

Hic bir dus onu olagan kilan yasamdan daha guzel olamaz.

Elazar Benyolet

Tanim: Resulullah (sav) ve Hz.Ebu Bekr (ra) zamaninda bir avuc hurma ve un mukabilinde birkac gun boyu devam eden mut a nikahi yapardik.
Bu hal, Hz.Omer (ra) in Amr Ibnu Hureys hadisesi vesilesiyle mut ayi yasaklamasina kadar devam etti.

Muslim, Nikah 16, (1405)
Hadis No : 5635

CANAKKALE REKLAMINDAKI DUAYA DUA ILE KARSILIK VERELIM...............

Imam-ul meskuk!...

Kendi cocuguna curuk raporu alip, askerlik yan gelip yatma yeridir diyenleri bizlere unutturma ALLAHIM
Barzaniyi kucaklayip Rahmetli Denktasa git ulkende konus diye kovanlari bizlere unutturma ALLAHIM
Sehide kelle, Ocalan canisine sayin diyenleri, PKK lilari haburda gulle karsilayanlari bizlere unutturma ALLAHIM
Zinayi serbest birakan, Domuzu kasaplik et yapanlarin Dinimizi kullanmasina Firsat verme ALLAHIM

Teror orgutune Yol haritasi cizdirenleri, Milliyetciligi ayaklar altina alanlari, Teroriste terorist diyemeyenleri yonetici yapma ALLAHIM
Tabelalardan TC yi kaldiranlara, Polisimize tokat atan Fahiselere goz yumanlara Firsat verme ALLAHIM
Madencinin dogasinda olum vardir diyep, Sirketlere arka cikanlara goz actirma ALLAHIM
Bakara makara diye dinimizle dalga gecen bakanlardan verme ALLAHIM

Milyar dolarlik saraylar yaptirip, Milyon dolarlik ucaklara binip Kaynak nerede diyenleri helak et ALLAHIM
Ordumuzu bitirip, Kozmik odamizi servis edenlerden sonra da aldandim diyenlerden sen bizi koru ALLAHIM
Hukuksuz, adaletsiz mahkemelerden sen bizi koru ALLAHIM
Milletin parasi ile sefa surenlere, Onursuzlara, Hirsizlara firsat verme ALLAHIM

TURKLUGU bitirmeye calisanlari helak et ALLAHIM

Amin

---
Bu kadar cok ve yurekten gelen hakli duayi duymuyorsa veya aldirmiyorsa eger, oylesi Allahin sadece bir hayal urunu olduguna hukmetmek, (dualar yardimiyla) ondan medet ummak yerine, islerimizi kendi aklimiza, irademize havale etmek daha dogru ve mantikli olmaz mi?!..

28 Nisan 2015
Kemal Rastgeldi


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder