13 Nisan 2018 Cuma

SON DAKİKA! RUSYA DOĞRULADI! RUS GEMİLERİ ASKERİ ÜSSÜNÜ TERK ETTİ

SİNOP BASKINI

Sonuç Kesin Rus zaferi

Taraflar

Rusya Rus İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu

Komutanlar ve liderler

Rusya Pavel Nahimov Osmanlı İmparatorluğu Patrona Osman Paşa

Güçler

6 kalyon

2 fırkateyn

3 buharlı gemi 7 fırkateyn

3 korvet

2 buharlı gemi

Kayıplar

37 ölü

229 yaralı

~3 hasarlı kalyon 7 fırkateyn battı

3 korvet battı

2 buharlı gemi battı

Sinop Baskını (30 Kasım 1853) Kırım Savaşının önemli çarpışmalarından biri olan baskın. Bu baskında Rus Karadeniz donanması Sinop'ta Osmanlı donanmasına ağır bir darbe indirdi. Dünya deniz savaşları tarihinde yelkenli ahşap gemilerin rol aldığı son çarpışma ve gülle yerine patlayıcı mermilerin (humbara) kullanıldığı ilk çarpışma olarak Sinop Baskını'nın özel bir yeri vardır.

Nedenleri

Osmanlı ve Rus orduları bir süredir Kırım Savaşı'nın Kafkas cephesinde çarpışıyorlardı. Kafkaslardaki Osmanlı güçlerinin ikmal yolu Trabzon ve Batum limanlarıydı. Deniz yolunu korumak amacıyla Patrona Osman Paşa (Oramiral) komutasında Sinop'ta bir filotilla üslenmişti.

Gelişimi

Ana üssü Sivastopol olan Rus Karadeniz donanmasının başında Amiral Nahimov vardı. Sivastopol Sinop'a sadece 180 deniz mili uzaklıktadır. Sürpriz bir baskında filotillanın 280 deniz mili uzaktaki İstanbul'dan yardım alamayacağını hesaplayan Nahimov 30 Kasım 1853 Cuma günü ateş gücü çok üstün gemilerle ve sis altında tam bir baskın etkisi ile Sinop limanına girdi. Rus filosu 7 saffı harp gemisi (612 top) 2 yelkenli korvet (98 top) ve 3 buharlıdan (12 top) oluşuyordu. Kale toplarının hazırlıksız Osmanlı bahriyelilerinin eğitimsiz olması gibi faktörler de Rusların lehindeydi. Rus gemileri limanda demirli Osmanlı gemilerinin karşısına dizilerek patlayıcı mermi atan toplarla saldırıya geçtiler.

Günün sonunda 7 yelkenli fırkateyn 3 yelkenli korvet ve 2 buharlı vapurdan oluşan Osmanlı filotillasının tümü imha oldu. Yanan gemilerde bulunan ve denize dökülen 4.000'in üzerinde asker hayatını kaybetti. (Başka bir kaynak ise bu sayıyı 2.700 şehit 556 ağır yaralı ve 150 esir olarak veriyor) Patrona Osman Paşa esir düştü yardımcısı Riyale (Tümamiral) Bozcaadalı Hüseyin Paşa ise hayatını kaybetti.

Kaybedilen Osmanlı gemileri (top sayıları) şöyledir:

Yelkenli Fırkateynler

Pervaz-ı Bahrî

Sinop Baskını İvan Ayvazovski

Avnullah (48)

Fazlullah (47) (İlk adı Rafail: 1829'da Ruslardan ele geçirilmişti)

Nizamiye (63)

Nesîm-i Zafer (65)

Nâvek-i Bahrî (60)

Dimyad (56) (Mısır Donanması)

Kaaid-i Zafer (54).

Yelkenli Korvetler

Necm-Efşân (24)

Feyz-i Mâbûd (24)

Gül-i Sefîd (22).

Buharlı Vapurlar

Ereğli (10)

Pervaz-ı Bahrî (19) [Mısır Donanması].

Toplam: 12 parça gemi ve yaklaşık 470 top. Süratli bir vapur olan ve baskından kaçmayı başaran Taif felaketten iki gün sonra haberi İstanbul'a ulaştırdı.

Sonuçları

Gözlemciler Sinop baskını'nda denk olmayan kuvvetlerin karşı karşıya gelmesini büyük haksızlık olarak gördüler. Görgü tanıkları denize dökülen bahriyelilere Rusların merhamet etmediğini söylüyorlardı. Muharebe Avrupa kamuoyuna bir Rus hunharlığı şeklinde yansıdı ve İngiltere ile Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğu yanında Kırım Savaşı'na girmek için kullandıkları sebeplerden biri oldu. Baskının hemen ardından İngiliz ve Fransız donanmaları Karadeniz'e girdiler. Avusturya'nın notası sonucunda Rusya barış yapma durumunda kaldı ve Paris Antlaşması imzalandı. (30 Mart 1856)

Sinop'ta baskının acı anısını yaşatan bir şehitlik bir de şehitlerin üzerinden çıkan paralarla yaptırılan Şehitler Çeşmesi inşa edilmiştir.

Kaynakça

Wikimedia Commons'ta Sinop Baskını ile ilgili medyaları bulabilirsiniz.

Blake R. L. V.ffrench (1971) The Crimean War; Londra: Sphere Books . (ss.15-16)

Gulen Nejat (2001 2.bas. ) Şanlı Bahriye: Türk Bahriyesinin İkiyüz Yıllık Tarihçesi 1773-1973 İstanbul:Kastaş Yayınları ISBN 975763901X [1]

Karal Enver Ziya (1947 8.bas. 2007) Osmanlı Tarihi: V. Cilt Nizam-ı Cedid ve Tanzimat Devirleri (1789-1856) ; Ankara: TTK Basımevi ISBN 975-1600170 ( s. 235) [2]

Kerr Paul et al. (1997) The Crimean War; Londra:Channel 4/ Boxtree

Palmer Alan (Tr. çev. Gaspıralı Meral): 1853-1856 Kırım Savaşı ve Modern Avrupa'nın Doğuşu; İstanbul: Sabah Yayınları

Yardım gelinceye kadar boş durmayan Rus Amirali Sinop'a bir kere daha yaklaşıp ikinci bir keşif yaparak Osmanlı Donanmasının kıyı boyunca yarım daire şeklinde ve bir hat üzerinde on beş kulaçta (1.8288x15= 27.432 metre) demirli olduğunu tespit etti. Bu suretle Sinop'u abluka altında tutan Nahimov'a Mençikov tarafından gönderilen gemiler 28. Kasım'da Sinop'a gelerek filoya katıldılar. Böylece Rus Filosu 3 tane 3 ambarlı 3 tane 2 ambarlı toplam 6 büyük savaş gemisinden oluşuyordu. Ayrıca 104 topu olan gözetlemede kullanılacak olan iki fırkateyn vardı. Rus donanmasında 68 funtluk (İngilizce ağırlık birimi olan pound demek olup 454 gram karşılığıdır) 38 28 funtluk 206 24 funtluk 70 18 funtluk 23 adet top bulunmaktaydı. Obüs topları olup ağaçtan yapılmış gemileri kolayca yakabiliyordu.

Filo Komutanı Patrona Osman Paşa ve yardımcısı Riyale (Tümamiral) Hüseyin Paşa İstanbul'a yazdıkları 25. Kasım tarihli yazıyla 10 mil kadar mesafede birkaç rus gemisinin görüldüğünü belirterek yakın olan Sivastopol'den kolayca yardım alarak üzerlerine saldırma tehlikesine dikkat çekilerek bu durumda nasıl hareket edeceklerini sordular.

İstanbul'dan verilen cevapta derhal yardım gönderileceği belirtilerek dikkatli olmaları istendi. Ancak yardım yola çıkmadan baskın olduğu için yola çıkmasına gerek kalmadı.

Osman Paşanın filo ile limandan çıkarak Karadeniz'de karşılaşacağı düşmanla savaşarak İstanbul'a doğru yol almak hususunda bir faaliyeti olmadı.

Limandaki Osmanlı donanması fırkateyn ve korvet tipi hafif tekneler olup sahil şeridinde bulunana 5 batarya tarafından korunmakta idi. Rusların 24 28 ve 68 funtluk toplarına karşılık Türk donanmasındaki topların en büyüğü 24 funtu geçmiyordu.

29. Kasım gecesi şiddetli bir rüzgâr esiyor ve aralıksız yağmur yağıyordu. Etraf zifir karanlıktı. 30. Kasım sabahı hava sisli ve hafif yağmurluydu. Görüş berbat olmakla beraber kuzey rüzgârı baskın için uygun bir şekilde esmekteydi. Sabah saat dokuzdan sonra sisin biraz dağılmasından sonra savaş hazırlığı yapılmasını isteyen Amiral Nahimov saat on buçuk civarında Sinop Limanı istikametinde gidilmesini emretti. Rus filosu gemileri Türk gemilerinin karşısında demirleyecek şekilde sıraya girdi.

1205_Sabri_Boztepe1.jpg

Amiral Nakhimov'un forsunu taşıyan İmparatoriçe Maria Kalyonu Filo Komutanı Osman Paşa ve Yardımcısı Hüseyin Paşanın Avnillah ve Nizamiye Firkateynlerine yaklaşık 800-900 metre uzaklıkta demirledi. Gafletten yeni uyanan Osman Paşa komutanlarına savaşmak için hazır olmalarını emretti. Limanda yatan bir filonun yakında düşman olsun veya olmasın gece gündüz nöbetçi gemiler çıkartılarak etrafın gözetilmesi kuralı ihmal edilmişti.

Rus Amiralinin teslim olma teklifini kabul etmeyen Osman Paşa "Ateş" emrini verdi. Türk Filosunun Komutan Yardımcısı Hüseyin Paşa'nın Gemisi olan Nizamiye Firkateyninin iki top ateşi ile top düellosu başladı. Mesafe yakın olduğu için hedefler sapmıyor ama Türk gülleleri hedefi deliyor göçertiyor ya da direkleri kırıyorken Rus gülleleri ise hedeflerde yangın çıkarıyordu. Sahildeki tabyalar Rus Kalyonlarına gülle yağdırıyorsa da menzilleri kısa olduğundan fazla etkili olamıyordu. Daha önce iki defa y İstanbul'a yazılan yazılarla (Kastamonu Valisi Hamdi Paşa ve Patrona Mustafa Paşa tarafından) tabyaların güçlendirilmesi istenmişse de bir sonuç çıkmamıştı.

Bu haberi görünce aklıma iki başka konu geldi.
İlk olarak tarihi Sinop Baskını.
1205_Sabri_Boztepe1.jpg
Bu baskıda Sinopta bulunan Osmanlı donanması tamamıyla imha olmuştur.
Bu hezimette en önemli faktör, filo komutanı Patrona Osman Paşa'ın savaşı açık denizde kabul etmeyip, Sinop limanı civarında bulunan tabyaların gücüyle karşılamak düşüncesidir.
Oysa limanda bulunan donanma her zaman dezavantajlıdır.
Netekim çok daha önce Navarin'de de Osmanlı donanması limanda baskına uğramıştır.

Aklıma gelen ikinci konu şu meşum darbe girişimi sırasında bütün TSK donanma gemilerinin limanlarından açılmış olmasıdır.
Bu hareket tarzını benimsemiş olan bütün kaptanlar ve gemi adamları baştan darbeci kabul edilmiştir.
Ve buna göre yargılanmıştır.
Oysa, darbeci olsun, ya da darbe karşıtı olsun bütün gemilerin olası bir deniz çatışmasını denizde karşılaması gerekir.
Bu olağan hal tarzıdır.

Darbeci olmaya gemiler limanlarda kalsalardı ne olurdu?
Darbeci gemiler limanları basarak bağlı olan gemileri çok kolayca tahrip edebilirlerdi.
Bu nedenle denizcilerin limandan ayrılma ya da limanda kalma esasına göre darbeciliğinin tayini yanlış bir yol olmuştur.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      


SON DAKİKA! RUSYA DOĞRULADI! RUS GEMİLERİ ASKERİ ÜSSÜNÜ TERK ETTİ

Reuters'a açıklama yapan bir Rus milletvekili Suriye'de bulunan Tartus limanındaki Rus gemilerinin bölgeden ayrıldığını doğrularken bunun nedeninin Rus askeri gemilerinin güvenliği olduğunu söyledi.

Reuters'a konuşan bir Rus milletvekili Rus gemilerinin Tartus limanını terk ettiği yönündeki iddiaları doğrularken bunun Rus gemilerinin güvenliğini sağlamaya yönelik olduğunu söyledi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Suriye konusunda ABD ve Rusya arasında yaşanan yüksek gerilime ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlık ABD ve Fransa'nın tehditlerinin Birleşmiş Milletler Tüzüğü'nü ihlal ettiğini söyledi.

Zaharova haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada İsrail'in Suriye'deki hava saldırısının bölgedeki istikrarsızlığı daha kötü bir hâle getirdiğini ifade etti.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-rus-dogruladi-rus-gemileri-askeri-ussunu-terk-etti-40803078


a45UyF587661-180412205401 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/04/13  15:49 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Bulbulu oldurmek diye bir kitap okumustum.
Icinde, bulbulu nasil oldurecegimi anlatan tek satir yoktu !

Hommer SIMPSON
Postmodern cagin buyuk dusunuru.

Hasan Basri rahimehullah anlatiyor :
Utbe Ibnu Gazvan ( Radiyallahu anh ), Basra da minberde ( hutbe esnasinda ) dedi ki : Resulullah aleyhissalatu vesselam bize soyle buyurmuslardi :
Cehennemin kiyisindan buyuk bir tas birakildi. Bu tas yetmis yil asagi dogru dustu de henuz dibe ulasmadi

( Tirmizi )
Cehennemle ilgili hadis. Sahihmis bilenler denetlesin.

Tum kara kopekleri oldurunuz.
Cunku onlar seytandir.

Hanbel 4/85; 5/54

Bir sanat eserini yikmak, cinayetlerin en buyugudur.

Hz.Ali


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder