9 Haziran 2018 Cumartesi

ERCAN DOLAPÇI : MUSTAFA KEMAL’İ GETİRMEK İÇİN SAVAŞ GEMİSİ GÖNDERMİŞLER!



ERCAN DOLAPÇI : MUSTAFA KEMALGETİRMEK İÇİN SAVAŞ GEMİSİ GÖNDERMİŞLER!

9 Haz 2018

AutoResizeImage.https://i0.wp.com/www.ilk-kursun.com/wp-content/uploads/2018/06/2018060902262219_mqj3caaqbrk4fhjcpuiotqekt71.jpg?resize=600%2C338Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Paşa'yı Padişah Vahdettin'in geri çağırdığı söylenir. Oysa yeni yayımlanan bir belge bunun böyle olmadığını İngilizlerin çağırdığını ve geri getirilmesi için de Samsun'a savaş gemisi gönderdiklerini ortaya çıkardı

Samsun'a 19 Mayıs 1919 günü çıkan Mustafa Kemal Paşa'nın İstanbul hükümetiyle anlaşamayarak 8/9 Temmuz 1919 gecesi vazifesinden ve askerlik mesleğinden istifa etmesinden sonra geri getirilmesi için İngilizlerin Samsun'a savaş gemisi gönderme kararı aldığı ortaya çıktı. Gazeteci yazar Murat Bardakçı'nın "Yıkılış ve Kurtuluş" kitabında yer alan belgeye göre İngilizler işi sıkı tutmuş ve bu amaçla bir fırkateyni yola çıkarmış. Belgelerde İngilizlerin Paşa'nın faaliyetlerinden duydukları rahatsızlık açıkça belirtiliyor. Mustafa Kemal'in Samsun'dan geri çağrılmasının İstanbul Hükümetinin kendi başına aldığı bir karar olmadığı da netleşiyor. İngiliz notası bu açıdan önemli bir boşluğu dolduruyor. İşte o tarihi belgeler:

MUSTAFA KEMAL'DEN DUYULAN RAHATSIZLIĞIN NOTASI

İstanbul'da bulunan İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Arthur Calthorpe Hariciye Nezareti'ne 8 Haziran 1919 tarihinde bir nota vererek Mustafa Kemal Paşa'dan duyduğu rahatsızlığı bildirir. İngilizlerin Paşa'ya yönelik bu ilk tavrını yansıtan belgede şunlar yer alır:

"Ekselansları

1- Samsun Sancağı'ndan bazı kötü niyetli kişilerin sebep oldukları sıkıntı ve düzensizlik yaratabilecek endişe verici haberler aldığımı Ekselanslarına bildirmekle şeref duyarım.

2- Mustafa Kemal Paşa'nın bu harekette öncü rol oynadığı bildirilmektedir.

3- Bu sebeple Türk Harbiye Nezareti'ne Karadeniz Ordusu Başkumandanı tarafından Mustafa Kemal Paşa'nın görevinden alınması talimatı verilmiştir.

4- İç bölgelerde milletler ve dinlerarası mahiyette çıkabilecek herhangi bir huzursuzluğun getirebileceği ağır neticelere Ekselanslarının dikkatini çekmek isterim.

5- Bu sebeple bütün sivil yetkililere görev bölgelerinde meydana gelebilecek herhangi bir karışıklıktan şahsen sorumlu tutulacakları talimatının derhal verilmesini talep ediyorum.

6- Samsun Sancağı'ndaki vaziyet hakkında yakından bilgilendirilmemi de ilaveten talep ederim. " (BOA. HR. SYS.2608/6-20'den aktaran; Murat Bardakçı Yıkılış ve Kuruluş Osmanlı İmparatorluğu'nun Çöküş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluş Belgeleri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları İstanbul Aralık 2017 s.161. )

İNGİLİZLER SAVAŞ GEMİSİ GÖNDERİYOR

AutoResizeImage.https://i0.wp.com/www.ilk-kursun.com/wp-content/uploads/2018/06/20180609022547895_mqj3caaqbrk4fhjcpuiotqekt71.jpg?resize=322%2C576Bu notadan sonra Erzurum'da bulunan Mustafa Kemal Paşa'ya "geri dön" baskısı artar. Paşa İstanbul'u olabildiğince oyalar ve faaliyetlerine devam eder. Baskılara daha fazla dayanamayınca da İstanbul'un görevden alma emri gelmeden 8 Temmuz 1919 gecesi saat: 11.00'de 3. Ordu Müfettişliği'nden ve askerlik mesleğinden istifa ettiğini bildirir. Bunun için de "Oyun bitti" der. Bir nefer olarak halkın içinde direniş faaliyetlerine devam eder. İşte bu gecenin sabahında İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe Sadrazam Damat Ferit Paşa'ya bir nota verir ve Paşa'nın getirilmesi için bir savaş gemisinin yola çıkarıldığını bildirir. Amiral Calthorpe'nin notası şu içeriktedir:

"Karadeniz Ordusu Başkumandanı'ndan aldığım bildirimlere göre Samsun'da bulunan 3. Osmanlı Ordusu Başkumandanı İngiliz askerlerinin dahile gönderilmesine itirazlarda bulunmuş ve bu itirazlarına birtakım tehditler de eklemiştir.

2) 3. Osmanlı Ordusu Başkumandanı'nın aldığı tavır ve vaziyetin asla kabul edilemeyeceğini ve seri tedbirler alınmasını gerektirdiğini zât-ı sâmî-i fehimanelerine açıklamak ve göstermek görevimdir.

3) Dolayısıyla 3. Osmanlı Ordusu Başkumandanı'nın acilen Dersaadet'e getirtilmesi lüzumunu zât-ı sâmî-i fehimanelerine bildirmekle şeref duyarım. Adı geçenin bindirilmesi için bir İngiliz harp gemisini Samsun'a gönderiyorum. Bu gemi Osmanlı hükümeti tarafından adı geçen kumandana verilecek emirleri birlikte götürecektir.

4) Yukarıda izah ettiğim olaylar Mustafa Kemal Paşa'nın müfettişliği dahilindeki sahada gerçekleşmiş olduğundan bu subayın da payı olduğu kuvvetle zannolunmaktadır.

5) Dolayısıyla Mustafa Kemal Paşa'nın derhal Dersaadet'e dönmesini veyahut tarafımdan vaki olan talep üzerine Osmanlı hükümeti tarafından verilen emirleri devamlı küçümsemiş olan adı geçen hakkında gerekli tedbirlerin hemen alınmasını tekrar ve ısrarla talep ederim. " (BOA. HR. SYS.2609/6-18'den aktaran; Bardakçı Age s.164. Osmanlıca'dan sadeleştiren: Kurtuluş Güran. )

O GECEYİ ANLATIYOR

Paşa o geceyi Nutuk'ta şöyle anlatır: "Harbiye Nezareti stanbul'a gel!" diyor. Padişah "Evvela hava değişimi al Anadolu'da bir yerde otur fakat bir işe karışma" diye başladı. Nihayet ikisi birlikte "Mutlaka gelmelisin!" dedi. "Gelemem!" dedim. Nihayet 8/9 Temmuz 1919 gecesi sarayla açılan bir telgraf başı haberleşmesi esnasında birdenbire perde kapandı ve 8 Haziran'dan 8 Temmuz'a kadar bir aydır devam eden oyun sona erdi. İstanbul benim o dakikada resmi memuriyetime son vermiş oldu. Ben de aynı dakikada 8/9 Temmuz gecesi saat 10.50 sonra Harbiye Nezareti'ne saat 11 sonra da Padişah'a memurluk vazifemle beraber askerlik mesleğinden istifamı bildiren telgrafları vermiş oldum. " (Atatürk'ün Bütün Eserleri C.19 3. Basım Nutuk C.1 Kaynak Yayınları İstanbul 2015 s.52. )

Paşa istifasını yurdun dört bir yerine ve ileri gelen şahsiyetlere şu ifadelerle bildirir: "Milletin yekvücut olarak kuvvet ve kudretini cihana göstermesinden başka kurtuluş çaresi ve medet noktası kalmamıştır. Bu sebeple senaverleri resmi makam ve sıfatımın mâni olduğunu gördüğümden derhal askerlik mesleğinden istifa ederek vatan ve milletimizin tam kurtuluşuna kadar milletle beraber ve milletin içinde çalışmaya karar verdim. " (Atatürk'ün Bütün Eserleri C.21 3. Basım Nutuk C.3 Kaynak Yayınları İstanbul 2012 s.56. )

10 Temmuz 1919 Mutki'de Aşiret Reisi Hacı Musa Bey'e: "(…) İşte bu ahval ve şartlar içinde asker olarak bağlı çalışmaktan ziyade sinei millette vatandaşlarımla beraber milletin bir ferdi olarak memleketimin saadet ve bağımsızlığına hizmet etmeyi şeref ve haysiyeti için ölünceye kadar çalışmayı daha faydalı görerek âşığı olduğum askerlikten istifa ettim. Bittabi bu vatani mesaide zatıâlileri gibi pek kıymettar vatandaşlarımın yardım edeceklerine ve ortak olacaklarına tam itimadım vardır. " (Age s.53. )

DİRENDİ KAZANDI

Olayların gelişimi ise şöyledir: İstifadan sonra Erzurum'da bulunan 15. Kolordu Kumandanı Kâzım Karabekir Paşa "Emrinizdeyim Paşam!" der. Paşa artık 23 Temmuz günü başlayacak olan Erzurum Kongresi'nin toplanması için çalışır. İstanbul ise hiç boş durmaz. Sadrazam Damat Ferit Paşa 29 Temmuz 1919 tarihli emriyle "Mustafa Kemal Paşa ve Rauf Bey'lerin derdest edilerek getirilmesi"ni emreder. Bunu yapacak bir güç yoktur artık Anadolu'da… 16 Mayıs 1920 günü Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları hakkında gıyabi idam kararı verilir ve bu karar 24 Mayıs 1920 günü Sultan Vahdettin tarafından onaylanır.

Tarihin cilvesine bakın ki bu mücadeleyi Mustafa Kemal Paşa kazanır ve Büyük Zafer sonrası 1 Kasım 1922 günü saltanatın kaldırılmasından sonra Sultan Vahdettin 17 Kasım 1922 günü yurdu İngiliz gemisiyle terk eder. 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Paşa o gün için "Benim doğum günüm" der. Sadece onun doğum günü mü? Türkiye Cumhuriyeti'nin de…

http://www.ilk-kursun.com/haber/361724/mustafa-kemali-getirmek-icin-savas-gemisi-gondermisler/


a45UyF587661-180609162818 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2018/06/09  21:48 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Dunyada bilinen tum tanrisal inanclari inceledim, hepsi masallara ve mitolojilere dayaniyor.

Thomas Jefferson

Onlarla savasin ki Allah, sizin ellerinizle onlarin cezasini versin ve ...
Onlari rezil ve rusvan etsin, yardimiyla sizi onlara muzaffer kilsin.
Ve mumin bir kavmin yureklerini ferahlandirsin.

TEVBE SURESI 14.AYET.

GURBETTE RENKLER
. . . . . .
Doguda kirmizi, batida turunc,
Yanik bir yorugu andiran bu tunc,
Su renk aleminde ne yok ki bizden,
Mavi: Marmara dan, mor: Akdeniz den!
. . . . . .
Yesil bir kosedir bana Bursa dan,
Kara: Erciyes in yarlari gibi,
Sarida guzu var Uzunyayla nin
Beyaz: Erzurum un karlari gibi.Kemalettin Kamu

Statu quo ante bellum
Savastan once icinde bulunulan durum

Latin Atasozu


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder