20 Haziran 2018 Çarşamba

ADALAR'DA BİR DEVİR SONA ERİYOR; FAYTONLARIN YERİNİ ELEKTRİKLİ ARAÇLAR ALACAK



ADALAR'DA BİR DEVİR SONA ERİYOR; FAYTONLARIN YERİNİ ELEKTRİKLİ ARAÇLAR ALACAK

Barış Cankı

19 Haziran 2018

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre Adalar'da kullanılan faytonların yerini artık elektrikli minibüsler alacak. İlk araçlar önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıllardır süregelen fayton tartışmalarının odağında bulunan Adalar'da yeni bir toplu taşıma sisteminin uygulanması için harekete geçti. İBB tarafından yapılan açıklamada faytonlarla yolcu taşınan Adalar'da bundan böyle 12 kişilik elektrikli araçlar kullanılacağı belirtildi.

Adalar'daki faytonların yerine geçecek elektrikli araçların işletmesini İspark A. Ş. yapacak. Öncelikle Kınalıada'da başlayacak yeni uygulama kapsamında ilk araçlar önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacak. Yolculuk ücretlerinin istanbulkart ile entegre olacağı taşıma sistemi Kınalıada'da test edilmesinin ardından başarılı olduğu takdirde tüm Adalar'da uygulanmaya başlanacak.

Yazlık ve kışlık versiyonları bulunacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından paylaşılan fotoğraflara göre Adalar'da hizmet verecek elektrikli araçların yazlık ve kışlık olmak üzere iki farklı versiyonu bulunacak. Yanları açık sarı renkli elektrikli araçlara aynı anda 12 kişi binebilecek. Tamamen kapalı olarak tasarlanan mavi renkli minibüsler ise 16 yolcu taşıyacak.

Faytoncular karara tepkili

İBB tarafından verilen karardan hoşnut olmayan Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal konuyla ilgili; "Adalar'da binin üzerinde at var. Faytonlar kaldırılırsa o atları da özgür ortama salınmasını isteyen hayvanseverlere teslim edeceğiz herhalde. Bu atları ne yapacaklarsa onlar düşünsün. Biz onu düşünmüyoruz. Biz atlarımızı vermeyi düşünmüyoruz faytonlarımızın kalkmasını istemiyoruz. " açıklamasında bulundu.

Kaynakhttps://www.aa.com.tr/tr/turkiye/faytoncular-elektrikli-fayton-kararina-tepkili/1178059



En Çok Beğenilen Yorumlar

tasshelhoff

Diger ulkeler kiytirik adetlerine olumune sadik ugrasip didinip yasatmaya calisiyor biz bir kalemde silip atiyoruz. Siz hic venedikte gondol yerine motorlu sandallar calisacak dendigini duydunuz mu?

...

Yorumun devamı ▼

operator22

ohh miss eski türklerde at yerlermiş aksini iddia eden fetocudur.

suÇ

bim de satarlar onuda

Daha Fazla En Çok Beğenilen Yorum Göster



Yorumlar (45)

Yorumlar eskiden yeniye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

tasshelhoff

Yazilani okuyup sonra mesaj yazmak bu kadar zor olmamali bence bir daha okuyun ne yazmisim ne demisim.

Hayirli gunler Krone

Araç olmamış olması gereken fayton şudur.


https://store.donanimhaber.com/62/e3/7b/62e37bfd603e71a172cbab3cc7129415.jpg




selodonanımhaber

Konsepti koruyalım derken atlara da eziyete devam diyorsun yani. O atlara sorsan başlarım senin sevgiline der. :) forumnik

Yapılırsa ne ala. Faytonculuk da böylece tarihte yerini alır. Duygusala bağlamaya gerek yok. B.k kokulu adalar istemiyoruz ulaşım aracı dediğin elektrikli olur. Atlar da özgür buna kimsenin itirazı olamaz.

DoğanGörünümlüToros

Aldiğım son bilgiye göre proje iptal edilmis. Mitsubishi attrage araçlarla değiştireceklermiş faytonları. Hem de tam tamına 78 at gücündeymis. sistemli adam

sahte hayvan duyarlılığı kasıp şov yapanları görmüş olduk. bunlara fayton çektireceksin.

tasshelhoff

https://yandex.com.tr/turbo?text=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FSport_of_Venice%3Futm_source%3Dturbo&fallback=1

Transportation bolumunu okursaniz venedigin 118 adanin uzerine kuruldugu ve o gondollarin yuzdugu yerlerin kanal oldugunu gorursunuz.

Ha venedikte gelgitin durumuna gore bazi sokaklar bazi zamanlar su altinda kaliyor ama oralardan gondol gecmiyor.

Neyse Benim anlatmak istedigim adamlar 2018 de bile hala kürekle idare edilen gondollar kullaniyorlar benzin veya elektrikli gondol degil.

Neden? Çünkü geleneklerini koruyorlar.

Hayirli gunler Periah

Benim bildigim faytoncular ipsiz sapsiz tipler faytonlarin sahibi mafyalasmis bir kesim var. Atlarada kotu dzvraniliyor.

En son faytonchnun biri Sidika dizisinde oynayan bir oyuncuya tecavúz etmişti.

Elsa

Oralar suyun altında kalmış bir sokak bilginiz olsunLüzumsuz Adam

Doğru iş tabi en fazla 3 kişilik araçlarda daha ucuza yapilmali bu. hakankaran

Geç bile kalındı. Fenerbahçe Taraftarı

Karaktersizler yeter o hayvanların sırtından çuvalla para götürdüğünüz resmen mafya olmuşlar

Mr. Legend

BOK KOKUSU TARİHE KARIŞTI OYUM AKPYE HÜLOOĞĞ tostumm

Arkadaşım daha önceden de yazdım adada ulaşım büyük bir dert gençsen ve elinde yükün yoksa çok sorun değil ancak orta yaşlıysan ki adada yaşayan insanların çoğunluğu böyle kafa dinleme yeri burası dolayısıyla çoğunluğu yaşlı. Faytonlar çok pahalı bu cimrilik meselesi değil 50 lira gibi paralardan bahsediyorum benim düşüncem tur amacıyla olanların hepsi kalsın ancak ulaşım için elektrikli araçlarla takviye yapılsın. Bu atların iş görme-öldürülme meselesi iki ucu kirli değnek şöyle düşünün başka küçük beldelerde de at kullanılmadığı için bu hayvanlar köpek maması oldular işin içinde sırf adalar yok ki bu mantıkla her yerde at kullanmamız gerekir ki mama olmasınlar. Benim kendi düşüncem artık bu atların gereksiz kısmı kısırlaştırılsın ve iş yapamayacak hale gelene kadar çalışıtırılsınlar ondan sonra ne olacak dersen zaten ya yolda ölüyor bunlar ya da ölmezseler sahibi zaten icabına bakıyor oturup iş görmez ata bakacak adam göremedim burada. 12 Angry Men

Bu otobüsten bozma şey adanın atmosferine yakışmamış. nehuse Çin malı araçlara benziyor. Adalar için özgün yerli tasarımlar yapılabilir aslında ilk yapılan elektrikli arabalar gibi ben faytonların kaldırılmasındansa kontrol altına alınmasını tercih ederim . Örneğin her faytona bir gps modülü takılıp günlük yapacakları km sınırlanabilir esas problem daha çok para kazanmak için atların çatlayana kadar çalıştırılması zaten. Bir de bazı yorumcular dünyada sırf kendisi var sanıyor adada yaşayan turistler dışında bir sürü insan var toplu taşıma olmadığı için mecburen faytona biniyorlar onlar bu elektrikli araçlara binmeyi tercih edecektir mutlaka . MonitörKertenkelesi

Ben başından beri "faytona binme atlar ölüyor" kampanyasına karşıydım.

Şehir atları doğada serbest yaşayan havyanlar değildir. Zaten şehirde alan yok orman yok nereye bırakacaksın? Devlet bakar mı binlerce ata? Bunun için hektarlarca orman alanı lazım ve tonlarca saman ve barınak ve veteriner. Atlar olunca kurtlar kurtlar olunca da vahşi yaşam alanı doğacak çözüm değil idare edemezler.

Atlar yaşamak için işe ve insanların bakımına ihtiyaç duyarlar. Eğer yılkı atı gibi yabani atlar değil ise yarış ve yük atları doğa şartlarında nasıl yaşıyacağını bilemez. Hele ki fayton çeken atlar hiç bilemez.

Fayton bazı atlar için son meslektir. Bir çoğu zaten hipodromdan yaşı büyüyüp artık yarışlara katılamayacağı için fayton çekerek hayatlarını yaşamaya devam eden ıskartaya çıkmış yarış atlarıdır. Köylerde de artık traktör kullanıldığı için bu atların faytondan başka yapacak ve faytonculardan başka da kendilerine bakacak sahip ve yerleri yoktur.

Ama "faytona binme atlar ölüyor" diyerek iyi faytoncu ile kötü faytoncuyu aynı kefede cezalandırmak bilinçsiz kentli züppe hayvan severlerin marifetidir.

Acaba hiç biliyorlar mı bazı faytoncuların yıllardır aynı atlarına gözü gibi baktığını ve mesleğini sevdiğini. Ama kimi hayırsız faytoncular yüzünden onları da cezalandırıp hem kendisine bakacak hem de hayvanına bakacak kadar para kazanamayıp artık sevdiği hayvanını köpek maması olması için satmaya kendisinin de artık başke bir ekmek kapısı bulmaya zorladık.

Oysa atlar faytonculara zimmetlense ve bir faytoncunun senede kaç hayvanının ne şekilde öldüğü tespit edilip rapor tutulsa ak ile kara belli olacaktı.

Hayvan hakları temsilcileri belediye veya sağlık bakanlığı görevlileri tarım bakanlığı görevlileri yılda beş on defa bu hayvanların hangi şartlarda bakıldığını kontrol else ve kötü muamele yapan faytoncuların mesleki ehliyetine el koysa çok mu zordu bu hayvanların yaşatılması?

Fayton kötü bir şey değildir dünyada modern Avrupa ve Amerikada ve daha bir çok yerde var. Ama bizde atlar yarış atı yapılırken sesi çıkmayan köylerde çift sürerken sesi çıkmayan fayton çekerken birden bire ilk kez at gördüğü için dayanamıyor mudur nedir?

Ölen veya kötü muamele yapılan atların hesabı da doğru şekilde sorulmadı. Bu bir gerçek. Ayrıca kimse faytonculara mikrofon uzatıp da sizin sorununuz nedir neler oluyor demedi.

Ölen veya kötü durumdaki fayton atlarının kaçının gerçekten hasta ve yaşlı olduğunu bilmiyoruz. Kaçımız atdan anlıyor ki? Yaşlı at bakımsız görünür ve tabii ki hayatının son demleri bir şekilde ölür. Buna faytoncu atına kötü bakıyordu at bakımsızdı yolda işkenceyle öldürüldü demek belki de bizlerin cahilliği hatasıdır. Bilmiyoruz. Faytoncu için genç ve sağlıklı fayton atı bulmak kolay mı maliyeti nedir bilen var mı? Yok.

Ama bariz suçlu ve hatalı davranışı olan bu fayton mesleğinin sahipleri de var. Bunları da gördü bu gözlerim.

Adalarda 45 derece sıcaklıkta yüzlerce fayton atı güneş altında saatlerce müşteri için alanda bekletiliyor gidip gördüm. Fayton sahipleri gölgede keyif çatarken ter içinde susuz saatlerce beklerken atlara bir tane gölgelik branda çekmek akıllarına gelmiyor ise bunu bu adamların akıllarına getirecek bir kurum bir dernekte mi yok? Atların dili olsa da söylese her sorunlarını.

Faytona binmeyin atlar ölüyor diye bas bas bağıranlar. Buyrun elektirikli faytonunuza binin işte atlar da köpeklerinize kedilerinize mama olsun rahatladınız mı? Nasılsa cennete gidip kurtuldular diye de kendinizi avutun.

tasshelhoff

Yazdiklarimi okumamissiniz bende atlarin kullanilmasina karsiyim.

Hayirli gunler tasshelhoff

Arkadasim bu otobusler de olsun ama fayton gelenegi yok edilmesin.

Ikisi bir arada olabilir.

Hayirli gunler suratsızadam

Yav he he den sonrasını okumadım tasshelhoff

Gondollar kanaldan yuzuyor sokaktan gecmiyor zaten gondol nedir bilmediginizi dusunuyorum?

tostumm

Yaw he he adamlar mafyalaşmış burada belediye başkanını bile darp ettiklerini bilirim. Donanım haber klavye bilginleri her şeyin en doğrusunu bilenler cemiyeti klavye başından sallasın dursun. Atları boş ver çalışan insanları düşünüyorsan faytoncuların çoğu zaten plaka sahibi değil onlar da atlardan farksız şartlarda yaşamıyor bir para aldıkları yok bütün parayı plaka sahibi götürüyor adada at peşinde koşacağına gitsin daha iyi koşullarda çalıştırılsın adalardaki bu sorunun düzeltilmesi seni acaba neden bu kadar rahatsız ediyor bilemedim. Klavye başından yaşadığımız yere karışma istersen neyin ne olduğunu senden öğrenecek değiliz.

infom@n

Elektrik motor yardımlı fayton sorunu çözerdi. suratsızadam

Usta bunlar ne anlar oh iyi olmuş hepsi yansın gibi cümleler bilirler acaba birinin işi elinden gitsin bak mabadlarını nasıl yırtarlar suratsızadam

Cezalandırılsın ozaman şikayet edildiği zaman ilgilensin kurallara uydurulsun insanlar ben kandırarak hiç para almadım ama bu adamların hepsi hırsız vs değildir elersin öyle olanları ayrıca tüketmek derken aklıma yasaklanan yerli tütün geldi onada bir fikriniz var mı dinlemek isterim Erbay güney

İspark

Pahalı olacaksa ne anladım ben bu işten. Birde cari açığı kapatmak için at mı lazım yoksa bunlar mı

Madem üretmiyoruz tüketmeyelim. Artık kimse at avrat silah demesin. ufuk-34JD58

ne ekmeği hep aynı goygoy.adamlar bi tur için bi dünya para istiyolardı.oradaki listeye bile uymuyorlardı yüksek fiyat söyleyip pazarlık yapıyolardı.

esmerbuyucu

Atlar üzerinden kimse para kazanamasın. Umarım bu gelişme uzun vadede olsada yarış atlarının kalkmasına yarar.

ufuk-34JD58

iyi olmuş mok kokusu ve eziyet bitmiş olur

tostumm

Adada ulaşım sorunu halledilsin hele sen sonra sevgilinle binersin faytona 3-5 saat gelip keyif çatacaksın diye biz burada sürünemeyiz merak etme tüm atları kaldıracaklarını zannetmiyorum onlara binersin.

Qantas

Atlar üzerinden para kazanıyorlar ama atlara işkence ediyorlar....

bunlara müstehak beter olsunlar...

aycibin Oy alamadiklari ada halkına yaranmak amaçlı yine seçimi beklemis bir hareket

Uygulama gec kalinmis dogru ama kotu tasarlanmis.atlara eziyet cektirilmesi guzel degildi.zaten ben de sırf protesto amaçlı faytona binmiyorum.ancak minibus de hic hos degil.orasi şehir degil.biraz adanin tabiyatini dusunerek minibus yerine elektrikli bisikletin cekecegi 4 kisilik bir fayton olabilirdi mesela.bu bir ulasim araci degil.kimse tanimadigi 12 kisiyle ada gezmez.cok net K_Spartakus Tabii ki evlerine ekmek götürsünler ama ekmek tekneleri olan atlara vahşice davranıp bir deri bir kemik bırakıp onları ölüm makinası gibi kullanıp üstüne her türlü kötülüğü de yapıp sonra biz bu hayvanları salacağız demek Müslümanlığa sığmaz.

Hele hele hayvan hakları için caydırıcı bir kanunda yokken hayvanların ölüsü üzerinden ticaret yapmak Müslümanlığın neresinde var!

Hak mıdır!

Yoksa ilahi adalet midir!

Kendi ayaklarına sıkıp sonra öyle böyle olur diye ağlamayacaklar

tostumm

Asıl dert plaka sahipleri onların işine gelmeyecek bir şey varsa olay çıkarırlar ki bir şekilde anlaşılmışa benziyor yoksa zor çünkü bunlar adada mafyalaşmış durumdalar. Fayton sürenler bir para almıyor köyünden vs gelen çok var olmadı başka yere giderler. Elsa

Venediğin sokaklarına göz atın elektrikli gondol nasıl geçecek oradan

ataince

Bence fayton sahipleri elektrikli faytonların şoförü olarak işe alınırsa mağduriyet bir nebze giderilebilir. tostumm

Elektrikli araçlarla tüketmenin ne alakası var o zaman hayatında hiç otomobile binme atla ulaşımını sağla üretken ol sen. Adalarda ulaşımın zorluğundan iki adımlık mesafeye ne kadar para alındığını bilsen yaşlı insanların ada içinde ulaşım sağlayamamasını bir bavul eşyanın tepeye taşımanın derdini bilsen oturduğun yerden boş beleş konuşmazsın. Üstelik ben param olduğu halde hayvanlara yapılan eziyetten ötürü binmiyorum bir de kalkmış atlara ne olacak diyor gelip görsen hayvanlar ne durumda. Sonuncu olarak bu adamların hiç birine acımıyorum evine parayı nereden götürürse götürsün bilmeyeni kandırıp misliyle para alanı mı dersin sürekli olay çıkaranı atları üstüne süreni hırsızlık yapanı taciz edeni buranın yankesicileri bunlar.

Twsbi580

Fayton seklinde elektrikli bir arac cok daha mantikli olurdu bu minibus tarzi seyleri begenmedim bari 4 kisilik olsalarmis

orientem

Onun yerine faytonların işletmesini devlet alsaymış daha iyiymiş. Atlara eziyet edilmeyip iyi bakıldığı sürece kime ne zararı var. Atlar vahşi değilki doğaya salalım.

anadolu86

Bence iyi olmış ama daha ufak olabilirdi. Minibüs gibi olmuş. Zaten daracık yürüme yolunda gidecek bu araçlar çok büyük duruyorlar.

O faytoncular atlara eziyet ediyorlardı. Adalarda heryıl 500 e yakın at ölüyor.

https://www.instagram.com/p/BkA95JqhoN0/

suratsızadam

Daha kötüsü kaç kişi ekmeğinden oldu ne kadar çok seviyoruz tüketmeyi o atlar sayesinde kaç insan evine bir şekilde ekmek götürüyordu . tasshelhoff

Diger ulkeler kiytirik adetlerine olumune sadik ugrasip didinip yasatmaya calisiyor biz bir kalemde silip atiyoruz.

Siz hic venedikte gondol yerine motorlu sandallar calisacak dendigini duydunuz mu?

Tamam hayvanlara eziyete bende karsiyim bence de elektrikli arac mantikli ama konsepti koruyacaksin arkadaş.

Fayton dedigin sahsa ozeldir sevdiginle sevgilinle binersin adanin tadini cikarirsin.

Bu 12-20 kişilik otobuslerle neyin tadını cikaracaksin söyleyeyim metrobuste ne tad aliyorsan onun tadini cikarirsin anca.

Halbuki fayton seklinde dizayninda fayton kac kisi aliyorsa o kadar kisi alan elektrikli araclar yapilabilirdi. Gene faytoncular kullanirdi sadece ati olmazdi.

O zaman hem gelenek korunmus olur hemde atlar eziyetten kurtulmus olurdu.

Ama nerde.

Hayirli gunler

operator22 ohh miss eski türklerde at yerlermiş aksini iddia eden fetocudur.

suÇ

bim de satarlar onuda

suratsızadam

Atlardan da sucuk olur artık




a45UyF587661-180620002524 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/06/21  00:49 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


CAKIRIN DESTANINDAN
. . . . . .
- Vuzuh, el ve ayak halinde
onu rahatsiz ediyordu.
Karar vermisim, olecegim,
Buyuk sular arasinda, korkusuz.
Nur ile, uzak yazilar ile,
Bir muska gibi boynumda kalacak,
Bu husus.
Senelerce evvel, tohumlarin mavi zamanindan evvel,
Karar vermisim, gece kuslarinin musaadesinde,
Etrafima bos ve buyuk kadehler dizecegim.
Ve seyredecegim onlari sultanlar gibi;
Kurumus olulerin icmek hevesinde.
Havadan hafif ve bazi kadinlardan daha eski,
Cirilciplak dogdugumuza dair;
Cihan boyunca, sehirlerle, daglarla devam eden,
Vaktin nebatlarla sallanan guzelligi,
Bir yadigarlik ki bilinir.
Aklin zina oldugu yerde,
Taslar, odunlar gibi yavas.
Tarihin beyaz ve aydinlik havasindan,
Karar vermisim, olecegim,
Buyuk hayvan iskeletleriyle sirdas.

Fazil Husnu DAGLARCA

Ingiliz ulusuna karsi besledigim sevgi ve hayranlik duygularimi babam Sultan Abdulmecit ten miras aldim.
Umidimi Allah tan sonra Ingiltere ye bagladim.

VAHDETTIN (Osmanli Padisahi) - 15.10.1920

Bu devletin halife ile alaka ve munasebeti yoktur.
Halki kendi halinde terk edersek bir adim ileri atamayiz.
Inkilabin kanunu mevcut kanunlarin fevkindedir.

Mustafa Kemal Ataturk
(16 Ocak 1923)

En guzel hediye, hikmetli bir sozu iyice anlayip din kardesine anlatmaktir, bu ayni zamanda bir senelik ibadete esdegerdir.

Hz.Muhammed (s.a.v.)


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder