6 Haziran 2018 Çarşamba

AYDOGAN KEKEVİ : 27 MAYIS 1960 NEDİR?, SUAY KARAMAN : 27 MAYIS 1960 NEDİR?


AYDOGAN KEKEVİ : 27 MAYIS 1960 NEDİR?



(dog36k.k.vi@t-online.de ) 27 Mayıs 1960 devriminin ne olduğunu ne olmadığını en güzel tarih ve siyaset bilinci ile ortayan koyan kişi İsmet İnönü'dür.

Şimdi onu dinleyelim ve karar verelim.

" Enflasyon politikası daha iktidarın ilk yıllarından itibaren iktisadi bünyeyi suratle takatinden düşürerek 1952 sonbaharı başlarında memleketi tam manasıyla iflasa sürüklemiştir. Kelimeyi tartarak kullanıyoruz. "(1)

Bir de isterseniz 12 Eylül 1980 müdahalesinin bu dönem için " 12 Eylül öncesi ve sonrası " adlı kitaba bakalım bu devir için ne yazılmış onu görelim.

"ilk zamanlarda görülen ekonomik refah giderek yerini yokluklara sıkıntı ve kargaşaya bıraktı. Alınan dış borçlar ve krediler oy hesabına dayanan yatırımlara kaydırılarak heba edildi. Büyük çapta iç ve dış borçlanmalar karşılıksız para basmalar neticesinde paranın değer kaybına uğraması ülkeyi ekonomik çıkmazların eşiğine getirdi. (2)

İşte bu iki tarihi tespit bize 27 Mayıs devriminin de 12 Eylül müdahalesinin de açık bütçe uygulamalarından ve Türk milletinin tam manasıyla iflasa sürüklenmesinden ve buna bağlı olarak oluşan iflaslardan ve ekonomik çıkmazlardan kaynaklandığını tespit etmekte ve tarihi gerçek olarak Türk devletinin temel yayınlarında yerini almış bulunmaktadır. Burada tartışılacak bir husu yoktur. Açık bütçeler yapmak açıktan para basmak memleketi tam manasıyla iflasa sürüklemek Anayasayı hukuku insan haklarını ihlal eylemleridir. Türk milletinin bizatihi kendisinin sandıkta veya kurduğu örgütlerin TBMM nin veya TSK lerinin müdahalesini gerektiren acı uygulamalardır. Bunu ben değil tarih böyle söylüyor. Kurtuluş savaşımız da sonuçta budur.

(1) İsmet İnönü'nün TBMM deki Konuşmaları TBMM Yayınları S 243

(2) 12 Eylül Öncesi ve Sonrası: MGK Yayınları 1982 Ankara S. 4

***

Gönderen: Suay Karaman <suaykaraman5@gmail.com >

Gönderildi: 3 Haziran 2018 Pazar 22:32

Kime: Suay Karaman

Konu: 27 MAYIS 1960 NEDİR?

İlk Kurşun Gazetesi'nde yayınlanan yazımı iletiyorum.

LİNK: http://www.ilk-kursun.com/haber/361416/suay-karaman-13/

---------------------------

SUAY KARAMAN : 27 MAYIS 1960 NEDİR?



27 Mayıs 1960 Demokrat Parti'nin anayasa ve hukuk dışı tutum ve davranışları ile uyguladığı politikalarına karşı Türk Ordusunun gençliği ve halkın önemli bir bölümünü arkasına alarak yaptığı bir askeri harekattır. Bu harekata ihtilal adı da verilebilir. Askeri harekatlar ve ihtilaller topluma olumlu getirileri ya da olumsuz götürüleriyle tarih sayfasında hak ettiği yeri bulur. Devrim ya da darbe oldukları da siyasi iktidarların söylemleriyle değil ancak bu şekilde belirlenir.

Geçtiğimiz günlerde Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) sosyal medya hesabında paylaşılan 27 Mayıs 1960 Devrimi ile ilgili bir yazı üzerine İçişleri Bakanı tarafından yapılan açıklama şu şekildeydi: "Hem bakanlık olarak suç duyurusunda bulunacağız hem de dernekler masası olarak hemen soruşturma başlatacağız. " Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ADD hakkında "27 Mayıs 1960 darbesini övdükleri" gerekçesi ile Türk Ceza Kanunu'nun 215. maddesinde düzenlenen suç ve suçluyu övme suçundan dolayı resen soruşturma başlattı. Ardından dernekler masası da ADD için müfettiş göndererek dernek hesaplarını inceleme çalışmalarına başladılar.

Yaratılan bu suni olayla demokrasimizin getirildiği durum gözler önüne serilmektedir. 27 Mayıs 1960 öncesinde olduğu gibi bugün de yine topluma baskı korku ve şiddet dayatılmaktadır. Kendi yaptıkları sivil darbeyi topluma 'ileri demokrasi' diye yutturmaya çalışan karanlık odakların yeni bir oyununu izlemekteyiz. Şimdi 27 Mayıs üzerinden ADD'nin üstüne gidilerek yeni senaryo çalışmaları yapılmaktadır.

27 Mayıs 1960 ihtilali tartışmasız şekilde bir devrimdir. 1961 Anayasası'yla getirilen yeni ve çağdaş kurumlarla sosyal hukuk devletiyle üniversite ve TRT özerkliğiyle özgür seçimlere gidilmesiyle ve bütün bunların on yedi ay gibi çok kısa bir zaman dilimi içinde başarılmasıyla 27 Mayıs 1960 ihtilali devrim niteliğini kazanmıştır. Bu bağlamda 27 Mayıs 1960 Devrimi yarım bırakılan Kemalist devrimlerin tamamlanma sürecine dönülmesidir diye de tanımlanabilir.

27 Mayıs 1960 öncesinde Demokrat Parti iktidarında demokrasinin hukukun ve özgürlüğün olmadığını herkes bilmektedir. Buna karşılık olmayan demokrasiye darbe olarak adlandırılan 27 Mayıs 1960 ihtilali topluma özgürlüğü hukuku demokrasiyi ve aydınlanmayı getirmiştir. Aydınlıktan korkanların 27 Mayıs'a sövmesi doğaldır. 27 Mayıs 1960 öncesinde Türkiye'deki durumu bilmeyip Başbakan Adnan Menderes'e övgüler düzenlere cahil denilebilir; bu kişilerin gerçekleri öğrenince doğruyu görme şansları olabilir. Ama 27 Mayıs 1960 öncesinde yaşanan her şeyi bilenler 27 Mayıs'ı kötülemeye kalkıyorlarsa bu devrim karşıtlığıdır. İşte bu devrim karşıtlığı Türkiye'nin çağdaşlaşmasına bilim ve teknolojide ilerlemesine kalkınmasına kısaca Atatürk ilke ve devrimlerine karşı olmak anlamındadır.

Samsun ADD şubesi yöneticileri "27 Mayıs'a tek taraftan bakmak bilimsel değil" mantıksızlığıyla yaptığı açıklama ile 27 Mayıs'a darbe diyerek bilinçsizliklerini göstermişlerdir. ADD'nin kurucusu Prof. Dr. Muammer Aksoy'un anıldığı bildiride 27 Mayıs'ı darbe olarak nitelemeye alet edilmesi büyük bir cehalet olduğu kadar bu saygın ismin 27 Mayıs'la ilgili görüş ve tutumlarını bilmeyenleri avlamaya dönük bir saptırmadır. Bu bildiriyi kaleme alanların 27 Mayıs eyleminin içinde olan Muammer Aksoy'un 1961 Anayasası'nı hazırlayan Kurucu Meclis üyeliği yaptığının bile farkında olmadıkları anlaşılmaktadır. Ayrıca 27 Mayıs'ı savunan ADD Genel Merkezi'ni istifaya çağırmaları ise tam bir densizlik örneğidir.

23 Mayıs 2010 tarihinde genel başkan seçilen Kemal Kılıçdaroğlu ilk ziyaretini seçimden iki gün sonra Zaman Gazetesi'ne yaparak şöyle demişti: "Bugün 27 Mayıs'ı yapanlar utanıyor. " Günümüzün Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener de geçen hafta şunları söyledi: "27 Mayıs demokrasi tarihimizin kara lekesidir. Merhum Adnan Menderes ve arkadaşlarını rahmetle yad ediyorum. " Yalova Kaymakamı ilerleyen yaşına karşın halen demokrasiyi içine sindiremeyen TBMM eski Başkanını ziyaret ederek devlet arşivlerinden alınmış Yassıada Mahkemeleri'nde yapılan savunmaya ilişkin bir belgeyi hediye etti. Kendilerine araştırmacı yazar diyen kimileri de "27 Mayıs 1960'ın arkasında ABD vardı" söyleminde ısrarcı olmaktadır. Bulundukları makamları dolduramayan ve proje ürünü olanların 27 Mayıs'tan utanmaları kara leke demeleri arkasında yabancı parmağı aramaları önemli değildir. Hepsi aynı merkezden yönetilmektedir 27 Mayıs 1960 Devrimi'ne bilinçli ve planlı olarak saldırmaktadırlar.

Gerçek araştırmacı yazar gazeteci ve aydınlanma savaşçısı Uğur Mumcu'nun sözlerini aklımızdan çıkarmamalıyız; "Biz sapına kadar Kemalist ve sapına kadar 27 Mayıs'çıyız. Atatürk'ü ve 27 Mayıs Devrimi'ni savunmak devrimci aydının namus borcudur. Atatürkçü ve 27 Mayıs'çı olmayan bir devrimciyle alışverişimiz yoktur. "

https://demokratlarkulubu-27mayis.blogspot.com/2018/06/27-mayis-1960-nedir-dr-aydogan-kekevi.html


a45UyF587661-180606161818 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/06/06  23:50 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Mazlum milletler zalimleri bir gun mutlaka mahv-i perisan edeceklerdir.

Mustafa Kemal ATATURK

MUHAMMET SADECE SAVUNMA SAVASI YAPMISTIR.

Hayir Muhammet saldiri savaslari yaparak insanlari kilic zoru ile musluman yapmistir.

Uydurma musrikler Muhammet e saldirdigi icin kendini savunmak amaciyla yaptigi savaslar disinda savas yapmamistir.

Asil sen uydurma Sadece Ben-u Kureyza'da Muhammet teslim olmus 1000 e yakin yahudi erkeginin ki bunlarin icinde 12 yasinda cocuklar da vardi kafalarini kestirmistir.

Yukaridaki gibi sozlu tartismalara defalarca sahit oldum. Aslinda bu kadar derin tartismaya gerek yok. Muhammet'in nasil biri oldugunu gormek icin cenaze torenine bakmak kafidir. Muhammet'in cenazesi Muhammet'in yasantisinin fotografidir. Muhammet nasil biri ise cenazesine aynen yansimistir. Bir insanin nasil biri oldugu sevilip sevilmedigi nefret edilip edilmedigi aynen cenazesine yansir. Bu sadece Muhammet icin degil her insan icin gecerlidir.

Muhammet'in olmeden 2-3 ay onceki veda hutbesinde 80.000 ila 100.000 arasi muslumanin toplandigi rivayet edilir. 2-3 ay sonra olunce bu 100.000 e yakin insan buhar olup ucmus. Kimsecikler yok. 8 Haziran 632 Pazartesi gunu oldugu rivayet edilir ve olusunun 3 gun sonra Carsamba gunu sadece 17 kisi ile kaldirildigi en yakin dava arkadaslari Ebu bekir Omer ve Osman'in cenazeye katilmadigi yazilir Islami kaynaklarda.

Haziran ayinda gunduz 50 dereceye yaklasan col sicaginda bir olunun 3 gun beklemesi ne demek bir dusunun. Birakin 3 gunu ayni gun kokmustur olusu. 3 gun sonra gommeye gelenlerin kokudan bayaa bir zorlandiklari kuvvetle muhtemeldir. .

2-3 ay once veda hutbesinde 1000.000 yakin insan varken cenazesinde sadece 17 kisinin olmasi bu 100.000 e yakin insanin zorla tehditle ve korkudan geldiginin en buyuk belgesidir. Muhammet'in olumu ile insanlar akin akin islamiyeti terk etmeye baslamis ancak 1. halife Ebu Bekir Ridde Savaslari denilen katliamlarla insanlari kilic zoru ile tekrar islamiyete zorlamistir.

Muhammet'in cenazesinin fotografina bakarsak; Evet Muhammet'in insanlari kilic zoru ile katlederek saldiri savaslari ile zorla musluman yapmaya calistigini mallarini yagmaladigini kole-cariye edindigini rahatca soyleyebiliriz. Muhammet sadece savunma savasi yapmistir diyenlerin asagida verecegim kaynaklardan Muhammet'in cenazesini guzelce okuyup tekrar dusunmelerini tavsiye ederim.
KAYNAKLAR :

Ibni Kesir Budaye-Nihaye Hz. Muhammed'in gomuldugu yer kisminda. 5/292. Burada Imam Ahmet'ten alinti yapiyor Imam Malik Muvata no: 545 Cenaiz kismi Taberi Tarih 11. yili olaylari 3/216 ve sonrasi

Ahmet b. Hanbel 6/62. Ayse hadisleri Ibni Abdi'l Ber Temhido Muvatta serhi 24/396 Ibni Sad Tabakat: 2/401.

Tabakat Ibn Sa'd c.2 k. 2 s.70 ve buna yakin bir ifadeyle el-Bed'u ve't-Tarih kitabinda gecer; Kenzu'l-Ummal c.4 s.54 ve 60.

Tabakat Ibn Sa'd c.2 k. 2 s.78

Ikdu'l-Ferid c.3 s.61; Zehebi'nin Tarih'inde c.1 s.321 324 ve 326'da

Ibni Hisam c4 s342 Tabari c2 s452 485 ibni Kesir c5 s270

Ahmed b. Hanbel Musned'de c6 s242 ve 274

BAS AGRISII
Yollar ne kadar guzel olsa,
Gece ne kadar serin olsa,
Beden yorulur,
Bas agrisi yorulmaz.
II
Simdi evime girsem bile
Biraz sonra cikabilirim
Mademki bu esvaplarla ayakkaplar benim
Ve madem ki sokaklar kimsenin degil.

Orhan Veli KANIK

Davet

Seni ben bekliyorum gogsum acik, bagrim acik;
Hancer ol gogsume saplan, ecel ol karsima cik.

Calmamis madem ki bir gece felekten gonlum;
Gelecek bari elinden gelsin dilerim olum.
Topragin rengi kanimdan kizarirken yer yer;
Uzanip sapsari, son busemi koymazsam eger;
Obenim kalbimi gogsumden ayirmis celige.
gezsin ismim yedi kat gokte kahpe diye.
Beni mahfetmeden alemde obigane durus;
Bana sal yalvaririm penceni, ey yirtici kus.

Iste ben bekliyorum gogsum acik, bagrim acik;
Hancer ol gogsume saplan, ecel ol karsima cik.

Faruk Nafiz Camlibel


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder