15 Haziran 2018 Cuma

CEZAYİR’İN “İÇ SAVAŞ” TABUSU



Suruç ta akpli İbrahim Halil Yıldız ve beraberindeki akpliler kendisine oy vermeyeceğini söyleyen esnaf abi kardeşi katletti. 3 ölü ve yaralılar var. Büyük abi olay yerinde ölürken, kardeş ve birinin daha hastanede öldürüldüğü söylendi!
3 ölü ve 8 yaralı var!!

Vekil adayı düşünün silahlı 30 kişi ile seçim çalışması yapıyor!!


Hemen şimdi gözüme çarpan bir haber
Yandaş basına göre AKP milletvekiline PKK lılar saldırmış. Kendi dukkanlarında ölen 2 PKK lı. Sen dükkana git oy iste size oy vermeyeceğim diyince silah çek çatışmaya gir. Sonra da PKK bize saldırdı de.... Resimler olmasa gerçekten seçim çalışması yapan AKP lilere civardan PKK lı teröristler saldırdı sancağız. Bayram nedeni ile resimleri yayınlamıyorum .İyi ki sosyal medya var. Medya doğruları yazmalı yalanları değil,
Şimdi PKK LILAR mı destekliyorsun diyenler olacak. Hukuki yönden kim haklıysa onu destekliyorum. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır diyorum. Devlet haklının yanında olmazsa asıl o zaman PKK nın ekmeğine yağ sürülür diyorum.



"Bu mafya iktidarı, bu kötülüğün organize olmuş hali hak ettiği sonu bulacak. Kaçınılmaz olanı yaşayacak."

AKP Urfa Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız'ın seçim çalışması yapan çete üyeleri.
Bana öyle geliyor ki, AKP liderleri seçimi kaybettiklerinde ortalığı karıştıracaklar.
Çirkefleşecekler...

Ve Türkiye'deki durumun kendi lehlerine restore olması için dış güçler de AKP'nin seçim sonrası çirkefe yatmasını destekliyor.
Hani hep derler ya, dış güçler diye.
İşte bu defa da dış güçler kendileri için gereken kaldıraçı ülkenin iç dinamikleri içerisinde bulmuş oluyor.
Tez, antitez sentez trinitesinde ülkemize düşen önce tıpkı Cezayir'de olduğu gibi bir iç savaş, sonrasında batıya sadık düzenin restorasyonu.
Bütün bu denklemlerde görünen o ki, tam bağımsız, borçlanmadan yaşamayı becerebilen bir Türkiye yok.

Böylesi bir karamsar sonuca nereden ulaştım?
Sosyal medyada çok fazla miktarda AKP militanlarının tam otomatik silahlarla poz verdikleri görülüyor.
Hatta bazılarında polise ait çelik yelekler de görülüyor.
Bunlara ek olarak seçim süreci içerisinde yaşanan vandallıklar geleceğe ait bir ipucu diye düşünüyorum.
Ve pek çok yandaş kalemşörün açıkça seçimi kaybedersek yargılanırız ifadeleriyle kendini ortaya koyan büyük bir korku var.
Bütün bunlar beni AKP'nin dövüşerek çekileceğine ikna ediyor.

👉Akp silahlaması boşuna değil,
👉belgrata gömdüklerimizi çıkartmasını biliriz demeleri boşuna değil
👉Erdoğanın dünkü videosunda HDP yi hedef göstermesi boşuna değil
👉Bir 7 Haziran daha yaşamamalıyız demesi boşuna değil



Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

CEZAYİR'İN Ç SAVAŞ" TABUSU

Genç insanlar 200 bin kişinin öldüğü yıllara "terörizm dönemi" yani Arapça "irhab" demeyi tercih ediyor. Bu elverişli bir ifade olmasının yanı sıra tarafların kim olduklarını belirtmekten kaçınmayı da sağlıyor.

Ghania Khelıfı Cezayir - BİA Haber Merkezi 02 Ocak 2011 Pazar 00:00

Ülkeleri Güney Afrika'daki Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandığından beri genç Cezayirliler kendileri ile futboldan başka bir şey konuştuğunuzda size sıkıntılı bir bakış atıyor. Özellikle de sorunuz terörizm sonrası dönem ile ilgili ise...

Sorun sadece fikirlerin paylaşılmasını karmaşık hale getiren ve ulusal bir durum olan kaçınma stratejisi değil. On yıldan biraz daha uzun bir sürede neredeyse 200 bin insanın ölmesini ve binlerce kişinin yetim kalmasını konuşurken uygun kelimeler bulmak da çok zor.

Bunun sebebi ise Cezayir'de tarihin bu bölümü için jenerik bir isim üzerinde anlaşmaya varılmamış olması.

Adsız Yıllar

ç savaş" üzerinde en az uzlaşılan tanım; hala yabancı basın ve o günlerde kendilerine "barış-kurucuları" denenlerce ya da ulusal bir uzlaşmaya varmak için çatışma halindeki tüm partilerle diyalogu savunanlarca kullanılıyor.

Bu uzlaşma resmi olarak Eylül 2005'te şu anki Cumhurbaşkanı Abdelaziz Bouteflika tarafından hiç kimseyi memnun etmeyen siyasi ve psikolojik şartlar altında sonuçlandırıldı.

Devlet "aynı milletten kardeşleri parçalama" prensibini benimsemiş ise de buna iç savaş adı verilmedi. Bu tabu hala çok sağlam şekilde yerleşik durumda.

Öyleyse bu dönemden başkaları ile aynı safı tutmaktan nasıl söz edilebilir?

İrhab kara ya da kırmızı on yıl

Genç insanlar "terörizm dönemi " ifadesini yani Arapça "irhab" demeyi tercih ediyor. Bu elverişli bir ifade olmasının yanı sıra tarafların kim olduklarını belirtmekten kaçınmayı da sağlıyor.

Medya-siyaset jargonunda bu döneme "kara on yıl" veya "kırmızı on yıl" demeyi tercih ediyoruz. Bu semantik çuval adeta bir acil çıkış görevi görerek dehşetle yüzleşmekten ve bağımsızlık öncesi dönemin kökenindeki düğümü çözmekten kaçınmaya yardımcı oluyor.

Tarihler de problematik. Kimileri her şeyin 1988'de tek parti rejimine yani Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne (FLN) * karşı gençlik ayaklanması sırasında değiştiğine inanıyor. Gaddar bir bastırma operasyonu...

Genç genci öldürdü

Cezayirli gençler ilk defa diğer Cezayirli gençler yani ordu tarafından öldürdü. Saflık yanlıları yine zalim bir şekilde bastırılmış olan 1980 Berberi Baharı'na geri gidiyor ancak o durumda kara on yılın sınırları geçerli değil.

Bu nedenle saldırı ve öldürmeler bugüne değin devam ettiğinden 1990 ve 2000 yılları arasındaki eşit derecedeki muğlak döneme odaklanacağız.

Bugünün 20 - 25 yaşlarındaki gençleri o zamanlar çocuktular ve bugün hala "iyi" ve "kötü" arasında bir fark yaratmıyorlar.

Her şey nasıl başlamış?

Amine Ferhat 19 yaşında. nsanların neden birbirlerini öldürmeye başladıklarını" hala anlamadığını itiraf ediyor. "Her şeyin nasıl başladığını" pek iyi bilmiyor.

Amine belli belirsiz bir şekilde "başlarda onların devletin insanlarını sonra da herkesi öldürmeye başladıklarını" anlamış. "Onlar" kelimesi ille de silahlı İslamcıları veya güvenlik güçlerini tarif etmek için kullanılmıyor. Bu kelime muhtemelen kendisi çocukken birbirlerini öldüren tüm yetişkinleri ifade ediyor.

Fella Jertsi ise 23 yaşında. Psikoloji alanındaki eğitimini bitirmek üzere. Fella'ya göre; "gerçeğin ne olduğunu öğrenmediğimiz sürece hiçbir şey düzene girmeyecek".

Ramazanda açık lokanta düşünemiyorlar

Silahlı İslami Grup (GIA ve İslami Kurtuluş Cephesi (FIS) gibi terimler gençlerin dilinden tamamıyla çıkmış durumda. Selefi Mücadele Grubu (GSPC) veya İslami Mağrib El Kaide (AQMI) ise dillerine yerleşmiş değil.

Ancak intihar bombacılarının motivasyonlarını çok iyi bir şekilde açıklıyorlar. Bazen ölümün tek çözüm olmadığını açıklayabilmek için ise adeta çırpınıyorlar. Gençler tuhaf bir şekilde dini çatışma nedenlerinden biri olarak görmüyorlar.

Büyük başarı kazanmış bir İslamizm döneminde doğup büyümüşler ve Cezayir'de insanların camilere gitmediği ve lokantaların Ramazan boyunca da müşterilerine hizmet verdiği zamanların yaşanmış olduğunu düşünemiyorlar bile.

Kafaları dini uygulamalar ile doldurulmuş ve buna saygı göstermediklerinde kendilerini suçlu hissediyorlar.

Siyasi İslamizm ve İslam ayrı tutuluyor

Djaballah Kader camiye gitmiyor ama başlamaya niyetli. "Namaz hiçbir şeye engel olmuyor bunun yanında her şeyi yapabiliriz " diyor. Arkadaşları da onun gibi bir ülkenin İslamizasyon sürecinin ürünleri olarak değerlendirilmeyi reddediyor çünkü açık şekilde siyasi İslamizm ve İslam'ı birbirinden ayrı tutuyorlar.

İnancı nedeni ile başörtüsü takan Fella din propagandası yapmaya devam eden öğrenci derneklerinden uzak duruyor. Tamirci olan babası bir saldırı sırasında öldürülmüş. Bomba trendeki koltuğunun altındaymış. İktidarda olsun muhalefette olsun siyasetçiler "hep aynı sadece cepleri ile ilgileniyorlar ve bizim için hiçbir zaman hiçbir şey yapmadılar " diyor bütün gençlerle ağız birliği etmişçesine.

Yacoub Zineb 29 yaşında. Belediyede avukat olarak çalışıyor. İç savaş fikrini reddediyor ve şöyle diyor; "iç savaş iktidar için savaşan iki taraf arasında olur değil mi? Bizim durumumuzda nüfusun tümü iki grup tarafından katliama uğradı ve kullanıldı. Görüyor musunuz? Bu iç savaş falan değildi. Onlar arasındaki bir hesaplaşmaydı. "

Herkes kardeş mi sahiden?

Genç psikolog Fella'nın da görülecek bazı hesapları var: "Eğer kliniğime bir terörist gelirse onu tedavi etmem. "

Stadyumda futbol takımlarını destekleyen genç Cezayirli futbol taraftarları "Hepimiz kardeşiz aramızda nefret yok " diyor.

Bunlar içi boş büyülü sözler mi yoksa hayata geçirilmeyi bekleyen birer ütopya mı? (GK/EG/EAY)



(*) - Ulusal Kurtuluş Cephesi (Arapça: جبهة التحرير الوطني‎; Latin alfabesi ile: Jabhat al-Taḩrīr al-Waţanī Fransızca: Front de Libération Nationale yani FLN) Cezayir'de sosyalist bir siyasi partidir. 1 Kasım 1954'te diğer daha küçük grupların biraraya gelmesi ile Cezayir'in Fransa'dan bağımsızlığını kazanması amacı ile kurulmuştur.

** Ghania Khelifi'nin metnini Fransızcadan İngilizceye Elisabeth Gretch İngilizceden Türkçeye Esra Aygın Yalgın çevirdi. (Haziran 2010)

https://bianet.org/bianet/dunya/126906-cezayir-in-ic-savas-tabusu


a45UyF587661-180615141240 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/06/15  16:52 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


ZAMAN PARILTISI
. . . . . .
Karanliklarda, gunduzlerin arkasindayim,
Bitmis ikinci dunya savasi, ugursuz ve kahraman,
Uzakta esir uluslar turku soyler,
Turklugumun farkindayim.
Bir soluk gelmekte karsi gezegenlerden,
Vakt icinden inmektedir golgeler.
Toprak uzerinde, atmosferler uzerinde
Soguyan gecemin farkindayim.
Bicimler, evlere, esyalara rahatca sigmis,
Var olmus var olmayan.
Bicimler sonsuzluga yaklasmis,
Aklimin farkindayim.
Ne agaclar uzanmis mevsimlerimce
Ne yildizlar gercek, aydinligim kadar.
Askla kimildayan kucucuk i$iklar ucusur icimde yon yon,
Yasadigimin farkindayim.

Fazil Husnu DAGLARCA

Kan aldirmak, yapanin da yaptiranin da orucunu bozar.

Tirmizi Oruc 60; Ebu Davud Oruc 28; Buhari Oruc 32
***
Peygamber imiz oruclu iken kan aldirmislardir.

Ebu Davud Oruc 29-30; Tirmizi Oruc 59; Buhari Tip 11

Hic kimsenin hatasini yuzune vurmayiniz.

Hz.Ali

Cehalet her zaman kendisine hayran olmaya hazirdir.

Santra guitry


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder