18 Haziran 2018 Pazartesi

KÜRESEL BORÇ ARTIYOR: DÜNYA GSH'SİNİN YÜZDE 225'İ BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞTI



KÜRESEL BORÇ ARTIYOR: DÜNYA GSH'SİNİN YÜZDE 225'İ BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞTI

IMF'nin geçtiğimiz Mayıs ayında yayınlamaya başladığı Küresel Borç Veritabanı'nda yer alan verilere göre küresel borç oranı 2016 yılında 2009 rekorunu kırdı. Uzun dönemli bakıldığında özel sektörün borcunun kamudan daha hızlı arttığı görülüyor. Türkiye'nin de dahil edildiği 'gelişmekte olan ülkeler'de 2000'li yıllarda artan borçlanma olanaklarıyla birlikte hem toplam borç hem de özel sektör borcu hızlı bir artış gösterdi

Pazartesi 18 Haziran 2018 17:22

IMF'nin yayınladığı veritabanı 2007-2008 krizinden beri küresel düzeyde borçluluğun azalmadığını aksine arttığını ortaya koydu. Öte yandan bazı ülkelerde kriz sonrası ekonomik daralma döneminde özel sektör borçluluğu azalırken kamu borcu arttı.

'HAVA GÜNEŞLİYKEN ÇATIYI TAMİR EDİN'

Bir süredir ekonomik daralmanın son bulmasının ve pozitif büyüme rakamlarının kaydedilmesinin yarattığı hava nedeniyle henüz endişe yaratmayan bu durumun olası bir şokta hükümetleri zor durumda bırakacağı düşünülüyor.

Hükümetlere "hava güneşliyken çatıyı tamir etme" çağrısı yapan IMF bunun yolu olarak bütçe fazlası biriktirmeyi ya da en azından açığı azaltmayı öneriyor.

Öte yandan dünyanın en borçlu ekonomileri aynı zamanda dünyanın en zengin ülkelerini ifade ediyor. Toplam küresel borcun yüzde 50'sini temsil eden ABD Çin ve Japonya dünyanın en borçlu üç ülkesi olurken bu oranın toplam küresel üretimde bu üç ülkenin payından daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Dikkat çekici bir diğer gelişmeyse 2000'lerin başında küresel borcun yüzde 3'ünü temsil eden Çin'in 2016'da bu oranı yüzde 15'e çıkarmış olması.

YÜKSELEN EKONOMİLERDE ÖZEL BORÇ PATLAMASI

2000-2016 yılları arasında farklı gelir gruplarındaki ülkelerde özel sektör borcu ve kamu borcunun nasıl değiştiği de ortaya kondu.

Samba Mbaye Marialuz Moreno Badia ve Kyungla Chae'nin veritabanının hazırlanması sırasında kullanılan metodolojiyi ve kaynakları anlattığı raporda yer alan veri ve grafiklerde 2000-2016 yılları arasında özel sektör borcunun kamu borcundan çok daha hızlı bir şekilde arttığı görülüyor. Buna tek istisnayı ise kriz sonrası dönemde (2008-2016) "gelişmiş ekonomi"ler teşkil ediyor.

"Yükselen ekonomiler"de ise veriler 2008-2016 yılları arasında özel sektör borçlarının GSYH'ye oranında patlama yaşandığını gösteriyor.

TÜRKİYE DE FARKLI DEĞİL

Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan'ın tüm seçim konuşmalarında tekrarladığı kendi iktidarları döneminde kamu borcunun GSYH'ya oranının azaldığı IMF'ye borcun bitirildiği yönündeki vurguları Türkiye'nin borç kompozisyonunun 2000'li yıllarda dünyadaki gelişmelerin paralelinde şekillenmiş olmasıyla ilgili. Türkiye'de de özel sektör borcu kamu borcundan daha hızlı artış gösterdi. Toplam dış borç 2002 yılında 100 milyar dolar civarındayken 2017 yılı sonunda 453 milyar dolara çıktı. 2002 yılında kamu borcu 67 milyar dolar civarındayken 2017 yılında 100 milyar dolar civarına özel sektör dış borcu ise 355 milyar dolara çıktı.

http://haber.sol.org.tr/emek-sermaye/kuresel-borc-artiyor-dunya-gshsinin-yuzde-225i-buyuklugune-ulasti-240336


a45UyF587661-180618181236 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2018/06/18  19:49 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Kaybeden her zaman hatalidir.

Panov

Bundan on iki sene evvel isittim ki, en dehsetli ve muannid bir zindik, Kur an a karsi su-i kastini, tercumesiyle yapmaya baslamis.
Ve demis ki: Kur an tercume edilsin, ta ne mal oldugu bilinsin
Yani, luzumsuz tekrarati herkes gorsun ve tercumesi onun yerinde okunsun diye dehsetli bir plan cevirmis.
Fakat Risale-i Nur un cerh edilmez huccetleri kati ispat etmis ki, Kur an in hakiki tercumesi kàbil degil.
Ve lisan-i nahvi olan lisan-i Arabi yerinde Kur an in meziyetlerini ve nuktelerini baska lisan muhafaza edemez.
Ve herbir harfi on adetten bine kadar sevap veren kelimat-i Kur aniyenin mu cizane ve cemiyetli tabirlerinin yerinde beserin adi ve cuz i tercumeleri tutamaz, onun yerinde camilerde okunmaz, diye Risale-i Nur her tarafta intisariyla o dehsetli plani akim birakti.
****
Fakat, o zindiktan ders alan munafiklar, yine seytan hesabina Kur an gunesini uflemekle sondurmeye, ahmak cocuklar gibi, ahmakàne ve divanecesine calismalari sebebiyle, bana gàyet $iki ve $ikici ve $ikintili bir halette bu Onuncu Mesele yazdirildi tahmin ediyorum.
Baskalar ile gorusemedigim icin hakikat-i hali bilmiyorum

Said-i Kurdi
Risale-i Nur Kulliyati Sozler 11.Sua sayfa 425
Risale-i Nur Kulliyati > Sualar 11 Sua Onuncu mesele > Sayfa: 227
http://www.risaleinu...Sozler&Page=425
http://www.risaleinu...ayiMusa&Page=64
http://www.risaleinu...Sualar&Page=227

Ancak icinden aydinlanan, disina i$ik verir.

Ismet Ozel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder