15 Haziran 2018 Cuma

İNSANLAR NEDEN TARİKATLARA KATILIYOR ?



İNSANLAR NEDEN TARİKATLARA KATILIYOR ?

  • İnsanların karakter yapılarını gözlemlediginizde tarikatlara katılımın nedenlerini ve daha çok kimlerin katılımcı olduğunu anlamak mümkün *
  • Tarikatlar halen neden var ve varlığını sürdürebiliyor ? Benim düşünceme göre asıl sorulması gereken soru bu olmalı !

Genellikle dini bir yapıya sahip olan katı ve sıra dışı inançlara ve uygulamalara bağlı gruplara tarikat diyebiliriz. Grupların başında karizmatik ve ikna edici liderler bulunur ve bu liderler grup kitlesini kontrol ederler. Tarikat üyeleri liderlerine bağlılık duyarlar. Bazı tarikatların içerisinde kitlesel intiharlar olduğu silah stokları yaptıkları biyolojik saldırılar düzenledikleri biliniyor.

Tarikatlar genellikle eleştirel düşünmeyi ve sorgulamayı engeller. Herkesin aynı amaca ve lidere inandığı bir grupta gruba ters şeyler düşünmek ve sorgulamak zordur. Tarikat liderleri dünyanın veya insanların hatalı olduğunu söyleyerek suçluluk yaratabilir dünyanın değişime ihtiyacını olduğunu söyleyerek yeni bir amaç ve hedef yaratabilir. Tarikatlar toplu hareket ederler ve hiyerarşik bir düzen vardır. Lider güç otorite ve karizma sahibidir.

Geçmişte topluca intihar eden tarikatlar bile olmuştur. Örneğin Jonestown katliamı diye bilinen 304'ü çocuk toplam 918 kişinin intihar ettiği tarikat olayı.

Peki insanlar neden bu tarikatlara katılıyor ve içinde kalmaya devam ediyorlar?

Tarikatları inceleyen araştırmaların dikkat çektiği iki faktör var:

1) Etki altına alınabilirlik

2) Yaşamdaki değişimler

Bazı insanlar kolay etki altına alınabilir ve manipüle edilmeye daha müsaittir. Bunun biyolojik ve çevresel sebepleri olabileceği düşünülüyor ancak daha çok araştırmaya ihtiyaç var.

Kimler daha kolay etki altına alınabilir?

Gerçekçi olamayacak düzeyde idealist olanlar. Daha iyi bir dünyaya inandıkları için tarikat liderlerinin etkisi altına girmeye eğilimliler.

Düşük özgüvenli ve bir gruba aşırı derecede bağımlı olma isteği duyan kişiler. Aidiyet güven verir.

Saf söylenen her şeye inanan kişiler. Karizmatik ve ikna edici taktikler kullanan liderlere inanmaya meyillilerdir.

Hayal kırıklığına uğramış toplum tarafından dışlanmış kişiler. Ait olma sosyal çevre ve sevilme ihtiyacıyla katılabilirler.

Güvensiz otorite figürleri ve liderleri sorgulamaktan korkan hayır demekte tereddüt eden kişiler. Bu kişiler liderlerin söylediklerini sorgulamazlar.

Belirsizliğe tahammülü olmayan her şey hakkında çabuk ve sağlam cevaplar ve açıklamalar isteyen kişiler. Tarikatlar ve tarikat liderleri bu isteklerini karşılar.

Değişen hayat şartlarının tarikata katılma üzerine etkisi nedir?

Değişim başlı başına bir stres kaynağı olabilir. Yeni bir semte taşınmak ayrılık ve boşanma birini kaybetmek üniversiteye başlamak kariyerini ve işini değiştirmek gibi değişimler kişileri yalnızlığa ve varoluşsal sorgulamalara itebilir. Yalnızlık ve anlam arayışı kişileri tarikatların ikna etmesine meyilli hale getirir çünkü tarikatlar genellikle sosyal çevreye aidiyet ihtiyacını karşılar ve kişiye bir amaç verir.

Tarikatlar içinden kolayca çıkabileceğiniz gruplardan farklıdır. Birçok eski tarikat üyesi tarikattaki zamanlarının travmatik olduğunu ifade ediyor. Özellikle çocukluk döneminde tarikatlarda kalmış çocukların bağlanma şekilleri dünyayı ve kendilerini algılayış biçimleri etkileniyor.

Örneğin çocukluğunu Osho diye bilinen liderin tarikatında geçirmiş Noa Maxwell tarikattan çıktıktan sonra dünyaya ayak uydurmakta bir hayli zorlandığını ve daha stabil ve normal bir hayat yaşama ihtiyacı duyduğunu söylüyor. Tarikat üyelerinin zeki ve entelektüel olduğuna dışarıdaki insanların tutucu ve boş olduğuna inanıyormuş çünkü öğretilen buymuş. Çıktığı zaman dışarıdaki insanların da entelektüel olduğunu görünce şaşırdığını belirtiyor.

Tarikatta kaldığı sürede bağımsız ve sınırları olmayan bir çocukluk geçirdiğini söylüyor. Anne ve babasının birden fazla partneri olduğunu annesinin mutsuz olduğunu 6 yaşında yanlışlıkla uyuşturucu aldığını 10 yaşında sarhoş olduğunu anlatıyor. Tarikattaki eğitim farklı olduğu için 10 yaşında hala okuyamıyor yazamıyor ve hatta iki sayıyı toplayamıyormuş. Maxwell sınırların olmadığı bir hayatın korkutucu olduğunu söylüyor.

Gaia Dergisi

Dilan Özcan




a45UyF587661-180615144331 Oraj Poyraz At Neomailbox 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2018/06/15  16:52 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Mutlulugu tatmak ancak paylasmakla olur.

Anonim

Nihayet gunesin battigi yere vardigi zaman, gunesi, kara bir balcikta batiyor buldu. (...)

Kehf-86

GECE BIR NETICEDIR
. . . . . .
Renkler cekildi iste simsiyah bir saraya
Birbirine musavi artik her sey: Gecedir.
Geldi minarelerle kuyular bir hizaya;
Ya her sey dev gibidir, yahut her sey cucedir,.
Bir sular hucumudur ansizin hafizaya
Bu, baslayan, belki de biten bir iskencedir.
Kafalar ayna gibi simdi bir muammaya
Bu, icinden cikilmaz bir muthis bilmecedir.
Korku bir kokudur ki karismis bu havaya,
Ve sukut bir cig gibi buyuyen dusuncedir.
Simdi her kimildanis usulca, sessizcedir.
Bir torba tutmus gibi boslukta bir el guya
Gulen, aglayan baslar dustu ayni torbaya,
Gece bir sebep degil belki bir neticedir.

Cahit Sitki TARANCI

Coactus volui
* * *
Zorladilar ama ben de istedim.

Latin Atasozu


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder