6 Haziran 2018 Çarşamba

YAŞAR ALİ MEŞE‎ : MAGINOT HATTI FİYASKOSU



YAŞAR ALİ MEŞE‎ : MAGINOT HATTI FİYASKOSU

Muharebe Tarihi.

Bir askeri tahkimat hattı düşünün sınır boyunca 650 km lik uzanan dev bir modern Fransız seddi. Birinci dünya savaşının Verdün generallerinin tam hayal ettikleri bir savunma hattı.

İçinde hastaneler sinema salonları şarap mahzenleri cephanelelikler Her cins tür çap topların darbeye dayanıklı beton kubbeler içinde Alman sınırına yöneldiği bir hat. Sınırın her cm 2'si titizlikle ölçülüp ateş altına alınabiliyor. Hiç bir ordu bu sınırı 6 yılda bile aşamaz muazzam paralar dökülmüş bir savunma hattı Fransa'nın gururu Magınot hattı.

Fransa'nin 1. dünya savasi sonrasındaki savas bakanı olan Andre Maginot'un tekrarlanması muhtemel bir alman saldırısına karsı ortaya attığı savunma fikri ile oluşmuştur Maginot hatti. Hat 650 km'den ibaretti ve son derece iyi hazırlanmıstı. Bu hattı geçmek isteyen bir ordu sadece erir biterdi. Hat üzerinde yer alan kaleler birbirleri ile yeraltı tünelleri ile baglanmisti ve mühimmat bu tüneller yardımı ile hattın bir ucundan diğer ucuna rahatlıkla taşınabiliyordu. Hat sadece silahlarla degil her türlü konforla da donatılmıştı. Düşman savasın tüm gerçekleri ile yüzleşirken Fransızlar arada bir içkilerini tazelemek için kendilerini bekleyen barlara gidebilecek rahat yataklarda korkusuzca uyuyabileceklerdi. Hat sadece alman sinirini kapsıyordu. İsviçre ve Belçika sınırlarında devam etmiyordu. İsviçre tarafsız olması ile tanınırdı problem değildi. İngilizler de Belçika üzerinden gelecek bir saldırı olması durumunda Fransızlarla beraber hareket etmeye söz vermişlerdi. Zaten Almanlar tanklarını buradan geçirmeye çalışsalar doğa ve orman onları uzun süre engelleyecekti.

Almanlar Maginot hattini geçmek için kasmadılar. Yüzyıllar önce Cengiz han'in Çin seddi karsısında yaptıgıni yaptılar yani etrafından dolaştılar. Fransa'nin çok güvendiği ormanlar da alman tanklarını engelleyemeyince büyük savunma planı tam bir fiyasko oldu. Almanlar kısa sürede Paris'e girerek Fransa'nin işgalini tamamladılar ve on yıllar boyunca büyük külfetler ile hazırlanan savunma hattı doğru dürüst kurşun sıkamadan teslim oluverdi.

Savaştan önce Magınot hattından etkilenen mareşal Fevzi Çakmak Trakya'da böyle bir hat kurmak istemiş ileriyi gören Devlet adamı Atatürk'ün "Savaş toprak üstünde kazanılır. Ben milletimin parasını bir kapris uğruna betona topraga gömdürmem" diyerek bu durumu engellemiş ancak ölümünden sonra hat yapılmış Yunanistanın işgali üzerine işlevsiz kalmış daha geriye hat yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Fransızların gururu Maginot hattı şimdilerde Şarap mahzeni eğlence mekanı gibi amaçlarla kullanılıyor ve halen dimdik ayakta. :) #ww2ym


a45UyF587661-180606141402 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2018/06/06  14:50 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Dogustan sahip olduklarinizla yasamayi ogrenmek bir surec, bir katilim, yani yasaminizin yogrulmasidir.

Diane wakoski

Risale-i Nur un 129 parcasi Kuran dan uzanan elektrik telinin ucuna takilan 129 elektrik lambasi gibidir...
Bu oyle bir kitaptir ki insanlari karanliktan isiga cikarsin diye sana indirdik (Secde suresi ) ....
Said-i Nursi ye gore bu ayetlerdeki nur , yani ISIK sozuyle anlatilmak istenen yine Risale-i Nur dur..
Bu oyle bir kitaptir ki sen onunla insanlari Risale-i Nur un isigina cikarasin diye sana indirdik Allah a cagiran , guzel isler yapan ve ben muslumanlardanim diyen kimsenin sozunden daha guzel ne olabilir (Fuss.
suresi 33.ayet)

Said-i Nursi

DAG BASI
. . . . . .
Dag basindasin;
Derdin gunun hasretlik;
Aksam olmus,
Gunes batmis,
Icmeyip de ne haltedeceksin?

Orhan Veli KANIK

Matematik gerekli sonuclari (conclusions) cikaran bir bilimdir.

Benjamin Pierce


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder