6 Ekim 2018 Cumartesi

IŞIK KANSU : MUHARREM AYI KARARNAMELERİ VE RASTLANTILAR

IŞIK KANSU : MUHARREM AYI KARARNAMELERİ VE RASTLANTILAR

kansu@cumhuriyet.com.tr

06 Ekim 2018 Cumartesi



Osmanlı'ya hayranlık ve dolayısıyla özenme bu kadar olur:

1854-1875 arasında Osmanlı toplam 217.05 milyon sterlinlik dış borç sözleşmelerine imza atmıştı.

Aynı dönemde Osmanlı padişahları Abdülmecit ve Abdülaziz Beylerbeyi Dolmabahçe saraylarını Şale Köşkü'nü Yıldız Kasrı'nı yaptırıyorlardı.

Bugün Türkiye'nin brüt dış borç stoku 500 milyar dolar dolayında.

Beştepe Sarayı yetmedi "reis sultan" sarayın çevresine yeni binalar saray yavruları yaptırmaya devam ediyor. Ayrıca bütçeden pay ayrıldı Okluk Koyu'nda 40 bin ağaç kesildi içinde 400 çalışanın 300 kişiye hizmet edeceği yeni bir saray daha yapılıyor...

1878'de anayasayı yok sayan Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid Meclis-i Mebusan'ı kapattı ve tek adam dönemine geçti.

2018'de "reis sultan"ın seçilmesiyle parlamenter sisteme son verildi TBMM'nin birçok işlevi tek adama devredildi.

1879'da 2. Abdülhamid yabancıların denetiminde olan Osmanlı Bankası Direktörü Mr. Foster'in önerisiyle Hazine-i Hassa'nın (padişahın kişisel gelir ve giderlerini belirleyen örgüt) başına güvenilir insan olarak Agop Kazazyan'ı getirdi. Hazine-i Hassa örgütü bakanlık yapıldı. Bürokraside maaşlardan hatta verilen yemekten kesinti memurların görevlerinden uzaklaştırılması ya da emekli edilmesi gibi geniş çaplı kemer sıkma politikaları sayesinde padişahın hazinesinde artırıma gidildi. Kazazyan bu başarılarından dolayı Hazine-i Hassa'nın yanı sıra Maliye Nazırı da yapıldı.

2018'de reis sultanın damadı hem Hazine'den hem de Maliye'den sorumlu bakan yapıldı. Damat görevine başlar başlamaz sıkı maliye politikası yürüteceklerini belirterek "tasarruf tedbirleri"ne başvurulacağını açıkladı.

Ayrıca devletin önemli ekonomik kurumlarının yer aldığı Varlık Fonu reis sultana bağlandı.

1881 Muharrem ayında Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid Muharrem Kararnamesi'ni yayımlamıştı.

Kararnameye göre borçlarla ilgili bir komisyon oluşturulacaktı. Bu komisyona çeşitli nazırlıklardan yetkililer katılacaktı.

2018 Muharrem ayında reis sultanın hazineden sorumlu damadı "Yeni Ekonomik Programı" açıkladı. Programa göre bir "Maliyet ve Dönüşüm Ofisi" kuruluyor ve bu ofiste çeşitli bakanlıklardan temsilciler yer alıyordu.

1881 Muharrem Kararnamesi gereği Osmanlı borçlarının çevrimi "Düyunu Umumiye İdaresi"ne bırakılıyordu. Bu idare İngiliz Alman İtalyan Fransız Avusturya ile Galata bankerlerini temsil eden 7 kişilik bir yönetime sahipti. Bu uluslararası idareye Osmanlı'nın balıkçılıktan ipekten tuzdan tütünden gümrüklerden ve eyaletlerden aldığı vergilerin denetimi veriliyordu.

2018 Muharrem ayında damadın yeni ekonomi programı McKinsey şirketinin denetimine bırakılıyordu. McKinsey; Avrupa Amerika Asya Pasifik Ortadoğu ve Afrika'da ortakları olan bir uluslararası kuruluştu. Bu şirkete Türkiye

Cumhuriyeti'nin ekonomik programının tüm hedeflerini ve sonuçlarını her çeyrekte denetleme yetkisi tanınıyordu.

Bu rastlantılar tarihin yinelendiğini mi gösteriyor?

Hayır tarih yinelenmiyor.

Çıkarcılığın ve gericiliğin mezarlığından "yerli ve milli"lik ayinleri eşliğinde emperyalizme teslim olma ruhu hortluyor yalnızca. http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/1103853/Muharrem_ayi_kararnameleri_ve_rastlantilar.html

--   a45UyF587661

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder