3 Kasım 2019 Pazar

KARŞILIKSIZ ÇEK SORUNU MECLİS GÜNDEMİNDE

Bu haberde dikkat çeken dört  konu var.
İlki yasalarda vadeli çek olmamasına rağmen uygulamada vadeli çekin yaygın şekilde kullanılmasının yarattığı olumsuz etki. Bu durumun mutlaka yasal bir çevrçevede düzenlenerek yasal statü altına alınması bence gerekir.
İkincisi vadeli çek kullanımı yoluyla esnafın tıpkı bankalar ya da merkez bankası gibi emisyonu artırabilme imkanı.
Üçüncüsü köleliğin muteber olduğu çağlara da kişilerin devlete ya da  kişilere olan borçları nedeniyle köle edilebilmesine yönelik tepkiler nedeniyle çağdaş anayasalarda mali yükümlülüklerden dolayı insanların hapsedilemeyeceğinin bizim anayasamızda da  yer almasına karşılık Çek Yasasında hapis cezasının olması. Ki bu durumda ya anayasa ya da ilgili ceza yasası değiştirilmeli.
Dördüncüsü ülkemizde yıldan yıla artan karşılıksız çıkan çek sayıları. Bu bir ekonomik afetin günden güne ilerlediğini gösteriyor.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  


KARŞILIKSIZ ÇEK SORUNU MECLİS GÜNDEMİNDE

03.11.2019 11:16

Karşılıksız çek mağdurlarına umut olacak yasa teklifi Meclis'e sunuldu. Teklifi sunan Hamzaçebi vadeli çekin borçlanma aracına dönüştüğünü altını çizerek borç yüzünden kimse alıkonulamaz dedi

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi "Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifimizi TBMM Başkanlığına verdik" dedi.

ESNAF SUÇLU DEĞIL KRİZ MAĞDURU

Karşılıksız çekin ekonominin çok temel bir meselesi oldu ğunu vurgulayan Hamzaçebi ek Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiştir. Bir ödeme aracıdır. Kanuna göre çekin üzerinde düzenlenme tarihi olarak ne yazıyor olursa olsun çek bankaya ibraz edildiğinde ödenir. Bu tartışmasız bir kuraldır ama ülkemiz uygulamasında vadeli çek dediğimiz bir müessese gelişmiştir" diye konuştu.

Çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezasının bulunduğunu ve bunun süresinde ödenmemesi durumunda hapis cezasına dönüştüğünü kaydeden Hamzaçebi ekte yazılı rakam alacak borç her neyse bu özel hukuk ilişkisin den doğan bir alacak veya borçtur. Özel hukuk ilişkisinden doğan bir rakamın tutarın ödenmesi için hapis cezası getirilmesi asla düşünülemez. Sözleşmeden doğan bir yükümlülüğün ihlal edilmesi yerine getirilmemesi nedeniyle hiç kimse hapis cezasına mahkum edilemez. Bu bizim anayasamızın temel kuralıdır" görüşünü dile getirdi.

RAKAMLARLA KARŞILIKSIZ ÇEK BİLANÇOSU

Karşılıksız çeke hapis cezası getiren 5941 sayılı yasa 2016 yılında meclisten geçti. Çek her ne kadar bir ödeme aracı olsa da Türkiye'de esnaflar kendi arasında çekleri vadeli biçimde düzenleyerek borçlanma aracı olarak kullanıyor. Kriz nedeniyle bazı borçlar vadesi geldiğinde ödenemeyince esnaflar hapis tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Türkiye'de binlerce esnaf karşılıksız çek mağduru. Öte yandan 2016'da çeke hapis cezası getirilmesine rağmen karşılıksız çek sayısında krizle beraber adeta patlama yaşanıyor.

Türkiye Bankalar Birliği'nin resmi verileri şu şekilde:

Karşılıksız çek adedi

2017: 333 bin 703

2018: 332 bin 104

2019: 456 bin 968

Karşılıksız çeklerin değeri

2017: 12 5 milyar TL

2018: 16 7 milyar TL

2019: 22 3 milyar TL



https://www.birgun.net/haber/karsiliksiz-cek-sorunu-meclis-gundeminde-274959

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Err:502
- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

95. ILAHIYATCILARIN HEP SIGINDIGI DOGAUSTU NEDENLERIN SACMALIGI

Ilahiyatcilar, tuhaf itirazcilar degil midir? Esyanin dogal nedenlerini bulamadiklarini gorur gormez, "dogaustu" dedikleri nedenler icat ederler. Ruhlari, gizli nedenleri, aciklanmasi mumkun olmayan nedenleri aciklamaya ugrasirken daha karanlik kelimeler dusunurler. . . Doga olaylarini anlamak istiyorsak, doganin icinde kalalim, doganin disina cikmayalim; organlanmizin kavrayamayacagi derecede ince nedenlerini goz onune almayalim ve bilelim ki, doga disina cikarak doganin bize sundugu sorunlarin cozumunu asla bulamayiz.

Teolojinin varsayiminda da, yani maddenin her seye gucu yeten bir hareket ettiricisini varsayarken de, dinbilimciler, Allahlarinin bu maddeye dusunme yetisi verme gucunu de ne hakla kabul etmiyorlar? Kendisinden sonuc olarak dusunce uretme yetisi ortaya cikacak bicimde bilesik madde olusturmak, Allah icin, dusunen ruhlar yaratmaktan daha mi guc olurdu?

Dusunen bir madde varsaymakla, hic olmazsa dusuncenin konusu hakkinda bizde fiili dusunceyi uygulayan organ hakkinda bazi fikirlerimiz bulunur. Oysa, dusunceyi maddesi olmayan bir varliga dayandirmakla, konusu dusunce uretmek olan bu "maddi olmayan" varlik hakkinda en kucuk bir fikrimizin bulunmasi bizim icin mumkun degildir.

- - - - - - - - - - - - -
Dort ayak iyi, iki ayak kotu!

George OrwellHayvan Ciftligi

- - - - - - - - - - - - -
Her seye kadir, her seyi bilen bir ceberrutun, kendi kontrolleri altindaki bir makinede her seyi ve herkesi basit birer disli haline getiren bu dunya diktatorlerinden bir farki yoktur.

Boyle bir tanriyi reddeden bir ateist fazlasiyla haklidir.
ARMSTRONG,KAREN (1944) Ingiliz yazar ve eski bir rahibe.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder