10 Eylül 2020 Perşembe

REKOR ALTIN İTHALATI YASTIK ALTINA GİDİYOR: 200 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞ OLABİLİR




REKOR ALTIN İTHALATI YASTIK ALTINA GİDİYOR: 200 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞ OLABİLİR

Türkiye ağustosta 4 2 milyar dolarlık altın dahil kıymetli maden ithalatıyla aylık bazda rekor kırdı. East Capital Gelişen ve Öncü Piyasalar Portföy Yöneticisi Emre Akçakmak Türkiye'nin son 25 yılda parasal olmayan net altın ithalatının yaklaşık 3 bin ton olduğunu bankalarda tutulanlar çıkarılıp 1996 öncesi rakamlar eklendiğinde bugün yastık altındaki altının değerinin yaklaşık 200 milyar dolar olabileceğini söyledi. İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın alım-satım işlemlerine getirilen verginin vatandaşı fiziki altına yönlendirdiğini dile getirdi.

Emre DEVECİ

09:10 - 3 Eylül 2020

Türkiye'nin ağustos ayı dış ticaret verileri dün açıklanırken altın ithalatındaki rekor dikkat çekti. Ağustos 2019'da 967 milyon dolar olan altın dahil kıymetli maden ithalatı Ağustos 2020'de dörde katlanarak 4 milyar 239 milyon dolara fırladı.

Geçen senenin ilk 8 ayında 7 3 milyar dolar olan bu kalem bu yılın aynı döneminde 16 milyar 53 milyon dolara yükseldi.

27 Aralık 2019 ile 21 Ağustos 2020 tarihleri arasında bankalarda yurt içi yerleşiklerin altın dahil kıymetli maden depo hesapları da miktar bazında yüzde 85 artışla 16 5 milyon onsa değer bazında ise yüzde 138 artışla 16 5 milyar dolardan 32 2 milyar dolara yükseldi.

21 Ağustos itibarıyla bankalarda yurt içi yerleşiklerin yaklaşık 468 ton altını bulunuyor. Yıl başında bu rakam yaklaşık 253 tondu.

25 YILDA 3 BİN TON NET PARASAL OLMAYAN ALTIN İTHALATI

East Capital Gelişen ve Öncü Piyasalar Portföy Yöneticisi Emre Akçakmak parasal olmayan altın ithalatına dair sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

Yaptıkları hesaplamalara göre Ocak 1996 ile Temmuz 2020 arasında Türkiye'nin net olarak 102 5 milyon ons (yaklaşık 3 bin ton) parasal olmayan altın (Merkez Bankası rezervi dışında) ithal ettiğini belirten Akçakmak 1996 yılı öncesi veriler ile kayıt dışı işlemler hariç tutulduğunda bugünün fiyatlarıyla yaklaşık 200 milyar dolarlık altının yastık altında ve bankalarda olduğunu belirtti.

Bankalardaki 16 5 milyon ons altın düşüldüğünde bu rakamın 86 milyon onsu 168 milyar doları yastık altında bulunuyor. Akçakmak 1996 öncesi altın stoku da dahil edildiğinde bugün Türkiye'de yastık altında 200 milyar dolarlık altın bulunduğunun söylenebileceğini dile getirdi.

Türkiye'de her zaman çok ciddi bir altın yatırımı kültürü olduğunu hatırlatan Akçakmak son dönemde artan altın ithalatını ise zellikle son dönemde TL'nin önlenemez değer kaybı ve altının dolar üzerinden fiyatlanıp TL'deki değer kaybına karşı bir sigorta görevi görüyor oluşu bu kültürü daha da güçlendirdi" sözleriyle değerlendirdi.

Akçakmak "Bütün bunların yanında bir de dünya piyasalarında salgın sonrası enflasyon oluşabileceği korkusu ile altın fiyatlarında dolar bazında artışı düşündüğümüzde altın fiyatının TL üzerinden yıl başından beri yüzde 117 son 5 senede ise 4.3 kat arttığını görüyoruz" dedi.

Altının bir kısmının geleneksel olarak yastık altına giderken bir kısmının bankalarda mevduat olarak değerlendirilmeye başlandığını belirten Akçakmak "Türkiye'de gayri safi milli hasılanın belki de yüzde 30'u kadar altın varlığı var. Fakat genel ekonomi ve özellikle de kurdaki belirsizlikler tahminimce yastık altındaki altını harcamak bir yana diğer varlıklarla al-sat bile yapılmayacak bir konuma sokuyor" değerlendirmesinde bulundu.

"VERGİ GELMESİ FİZİKİ ALTIN TALEBİNİ ARTIRDI"

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk da konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

Dünyada yüksek likidite ve eksi faizlerin altın fiyatlarını yükselttiğini belirten Yıldırımtürk Türkiye'de de TL'deki değer kaybı yüksek likidite ve faizlerdeki düşüşün altın talebini artırdığını söyledi.

Ekonomilerin kapalı olduğu dönemde ekrandan altın alış-satışının arttığını ancak bu işlemlere vergi konulması sonrasında vatandaşın serbest piyasada fiziki altın talebinin arttığını belirten Yıldırımtürk gelecek aylarda ağustos ayındaki gibi yüksek rakamda altın ithalatı beklemediğini dile getirdi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/rekor-altin-ithalati-yastik-altina-gidiyor-200-milyar-dolara-ulasmis-olabilir-6019471/

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -
Ben icap ettigi zaman en buyuk hediyem olmak uzere Turk Milletine canimi verecegim.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

- - - - - - - - - - - - -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

75. EGER OLSAYDI ALLAH DA OZGUR VE OZERK OLMAZDI; BUTUN DINLERIN YARARSIZLIGI ISTE BUNDANDIR

Dunya bir etkenin zorunlu sonucudur. Dunyayi birlestiren cansiz ya da canli butun varliklar birbirine baglidir. Ayni etkenler tarafindan hareketlendirildikleri ve ayni ozelliklere sahip bulunduklari surece, bu varliklarin, ne hal ve harekette iseler o hal ve harekette devam etmeleri zorunludur. Ozelliklerini yitirince zorunlu ve kacinilmaz olarak baska turlu eylem ve harekette bulunurlar.

Varligi bir an icin kabul edilse, Tanri bile asla yapmak istedigini yapmakta ozgur olarak gorulemez. Eger bir Allah var olsaydi, hareket tarzi, ister istemez yaratilisinda bulunan ozellige, nitelige bagli olurdu. Oncesiz, sonsuz olan bu zatin, oncesiz ve sonsuz bir niteligi ve yaratilisi olur ve bu nitelik ve yaratilisin egemenligine gore hareket etmekte Tanri zorunlu olurdu. Hicbir sey isteklerini durdurmak ya da degistirmek yeteneginde olmazdi. Bir kez bu boyle olunca, ne bizim cabamiz, ne dualarimiz, ne kurbanlanmiz onun degismez seyrini ve asla degismeyen istegini durduramaz ya da degistiremezdi. Bundan su sonucu cikarmak zorunlulugu vardir ki; eger bir "Tanri" olsaydi bile dinlerin hepsi tumuyle yararsiz olurdu.

- - - - - - - - - - - - -
Gecmis siliniyor, silindigi unutuluyor, yalan gercek oluyordu.

George Orwell1984

- - - - - - - - - - - - -
Kendi adima konusursam, insanligin mi Tanri'yi, yoksa Tanri'nin mi insanligi yarattigina kafa yormayi birakali cok uzun zaman oldu.

DOSTOYEVSKI,FYODOR (1821-1881) Rus yazar.
Ateistin Kutsal Kitabi - Aforizmalar - Derleyen Joan Konner

- - - - - - - - - - - - -
TCK Madde 256 Zor kullanma yetkisine iliskin sinirin asilmasi

1) Zor kullanma yetkisine sahip kamu gorevlisinin gorevini yaptigi sirada kisilere karsi gorevinin gerektirdigi olcunun disinda kuvvet kullanmasi halinde kasten yaralama sucuna iliskin hukumler uygulanir.
––––––––––––– 1 Bu madde basligi "Yetkili olmadigi bir is icin yarar saglama" iken 2 7 2012 tarihli ve 6352 sayili Kanunun 89 uncu maddesiyle metne islendigi sekilde degistirilmistir.9027


- - - - - - - - - - - - -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder