29 Eylül 2010 Çarşamba

RUSYA VE ÇİN İRAN'I SATTI MI [Hüseyin Vodinalı]

RUSYA VE ÇİN İRAN'I SATTI MI

29.09.2010 10:26

Avrasya’nın iki devi, dünyanın en büyük enerji üreticisi Rusya ile dünyanın en büyük enerji tüketicisi Çin (geçen yıl ABD’yi geçti), bu hafta başında çok önemli bir anlaşmaya imza attı.Rusya, petrol ve doğalgaz başta olmak üzere Çin’in enerji ihtiyacını sağlayabileceğini bildirdi. 
Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev ile Çin Devlet Başkanı Hu Jintao arasında Pekin’de imzalanan anlaşmalarla Avrasya’da büyük bir bloğun da temeli atılmış oldu. 
Rusya, geçen ay sonunda Sibirya'nın doğusundan Çin'e bağlanan 1000 kilometre uzunluğundaki ham petrol boru hattının kendi bölümünü açmıştı. Bu boru hattı, Rusya'nın petrol yataklarını, Çin'in kuzeydoğusundaki petrol üretim merkezi Daqing'e bağlıyor.
2011 Ocak ayından itibaren Rusya’dan her gün 300 bin varil petrol Çin’e akmaya başlayacak. 
Rusya, 2015 yılından itibaren de Çin’in tüm doğalgaz ihtiyacını (30 milyar metreküp/yıl) karşılamaya hazır olduğunu açıkladı. 
Medvedev ve Hu, petrol, doğalgaz, kömür ve nükleer enerji alanlarındaki bu anlaşmaları; ''İki taraf da, Çin ve Rusya arasındaki mevcut işbirliğinin yeni bir başlangıç noktasında olduğuna inanıyor''ifadeleriyle yorumladı.
Aslında Rusya ve Çin arasındaki ilişkiler sürekli gelişme halindeydi. 1996’da Çin ve SSCB döneminden kalma sınır ihtilafının çözülmesi amacıyla kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü, giderek katılımların (son olarak üyeleri: Çin, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan; gözlemci üyeler: Hindistan, İran, Moğolistan, Pakistan) artmasıyla bir nevi Asya NATO’su haline geldi. 
Çin’in en büyük ticareti aynı zamanda hasmı olan ABD, Rusya’nın da en büyük ticareti yine bir tür hasmı olan AB ile gelişti. Şimdi ise iki Asya devi aralarındaki enerji işbirliğini stratejik sayılabilecek bir boyuta taşıyorlar. 
Dünya ekonomisinin batı kaynaklı finansal krizle çalkalandığı bugünlerde, bu adım büyük bir gelişmeye işaret ediyor. Dünya artık tek kutbu bırakın, çok kutuplu olmaktan Asya merkezli olmaya doğru ilerliyor.

BU ANLAŞMANIN KURBANI İRAN MI?


Rusya ve Çin bu işbirliğini geliştirirken, bunun bir de olası kurbanı var gibi görünüyor. O, İran. 
Nükleer programıyla ABD ve İsrail başta olmak üzere Batı dünyasının günah keçisi ilan edilen İran’a olan Rus ve Çin desteği, son bir yıldır gözle görünür derecede azaldı. 
İran’ın nükleer programına önemli katkı veren Rusya ile petrol ihtiyacının yüzde 14’ünü İran’dan karşılayan ve bu ülkede Petro kimya yatırımları planlayan Çin, BM’den çıkan son yaptırım kararlarını destekleyerek Ahmedinejad’a büyük hayal kırıklığı yaşattı.
Çin-Rusya petrol anlaşması, Pekin yönetiminin (saldırıya uğrama veya aşırı yaptırım sonucu sekteye uğraması olası) İran petrolüne alternatif yaratması olarak da değerlendirilebilir. 
İran’ın en güvendiği müttefiki Rusya ise ABD ile füze kalkanı ihtilafını çözünce Tahran’ı ortada bıraktı. 
Buşehr nükleer santralini yapıp bitiren Rusya, ABD ve İsrail’in baskıları sonucu İran’a satmayı planladığı önemli silahları vermeyeceğini açıkladı. 
İran’dan gelen tepki ise gecikmeli ama sertti. 
İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran aleyhindeki son yaptırım kararlarını gerekçe göstererek, S-300 füzelerinin satışını öngören anlaşmayı iptal etmesini, “Ruslar güvenilir olmadıklarını gösterdi'' sözleriyle eleştirdi.

Eskiden beri Ortadoğu’yu Amerikan etki alanı olarak gören Rusya ve Çin, anlaşılan o ki, son 5-10 yıldır Asya’nın bir uzantısı olarak ilgilendiği İran’ı yine ABD ve İsrail’in merhametine terk ediyor. 
Maksat, Ortadoğu’yu feda edip, Asya’yı kurtarmak…

Ya da bu işin içinde başka bir iş var. 
Rusya ve Çin, Irak ve Afganistan yorgunu olan ABD’ye, bir de İran’a saldırması için alan yaratarak, süperdevin (yahut da zor durumdaki tarzanın) iyice çökmesini umuyorlar.

RUS – ÇİN ANLAŞMASININ ASIL KURBANI “DOLAR”

 
İşin stratejik boyutu bu ama, asıl mesele, her zaman dedikleri gibi “para”
Ancak bu para, sayısal anlamda para değil, para birimi anlamında para…
2 bin yıldan fazladır, “Cennet’in Krallığı”, son yüzyıldır ise “Dolar’ın Krallığı” haline gelen Ortadoğu’da asıl mesele petrol değil, petrolün sadece ve sadece dolarla alınıp satılması. 
Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini silah ve rüşvetle kendine bağlayan ABD, petrolün dolara endekslenmesi sayesinde yıllardır bedavaya enerji kullanıp, dünya liderliğini sağlamıştı. 
Ama kimse de doların karşılığı olmayan bir kağıt parçası olduğunu söylemesin, doların karşılığı yüz binlerce, milyonlarca tonluk, uçak, füze, bomba ve silah… 
“Petrolümü dolarla değil avroyla satacağım” diyen Saddam Hüseyin’i hallettikten sonra gözünü, alternatif borsa kurarak petrolünü avroyla satmayı hedefleyen Tahran yönetimine diken ABD, Rusya ve Çin arasında yapılan devasa anlaşmalarda, para biriminin dolar olarak belirtilmemesinden, eminiz büyük rahatsızlık duymuştur.
Ama artık silah da her şeyi çözmeye yetmiyor galiba…
Zaten kasasındaki trilyonlarca dolarlık Amerikan tahviliyle, ABD ekonomisinin en büyük finansörü olan Çin, kriz ortamından da yararlanarak, ticaretini dolardan başka paralarla yapmayı, kendi para birimi Renminbi ya da diğer adıyla Yuan’ın konvertibilitesini gündeme getirmeye çalışıyor. 
Yükselen yeni dünya devlerinden Brezilya ve Afrika ülkeleriyle de benzer girişimleri hali hazırda mevcut. 
Petrol ve doğalgazını avroyla satan Rusya ile Çin’in dolar dışı yaptıkları bir anlaşma, otomatikman Amerikan çıkarlarına da darbe anlamına gelir.
IMF’nin son 4 senaryosundan 3’üne göre, IMF içindeki dünya ekonomik güç sıralamasında halen 6. Sırada bulunan Çin’in, Almanya, Fransa ve İngiltere’yi geçerek, ABD ve Japonya’nın ardından 3. Büyük güç olacağını, bir diğer senaryoya göre de Japonya’yı da altederek 2. Büyük güç olacağını hatırlatsak yeter sanırız…

Hüseyin Vodinalı

Odatv.com


VE BAŞ FİTNECİNİN DİĞER HERZELERİ

Hedef  Türkiye
BOB'un Yeni Kur'anı
Fettullah Efendinin Gizli Yahudi Mezhepleriyle İttifakı
Papalığın Gizli Kardinali Fitnetullah Efendi
Fitnetullah Efendi CIA Bağlantısı
Fitnetullahlara Göre Hristiyanların Şehitliği de geçerliymiş
Fitnetullahçılık ve Diğer Şeriatçılar
Hedef Türkiye -2
Gerekirse Avukat Hatta Hakim Kiralayacaksınız!
Kur'an Hükümleri Çok Sert
Dinlerarası Diyalogdan Dinler Arası Düğüne
Fitnetullah Efendinin Heybeli Ada Maceraları
Hristiyanların Şehadeti de Geçerliymiş-2
Muhammed Allahın Resulüdür İbaresi Gereksiz miş!..
Nurettin Veren'in Anlatımıyla İçeriden Fitnecilik
Gözümüzü Açmalıyız, Gidişat Kötü..
VEEE NİHAT GENÇ'LE AYKIRI SORULAR


oO-------------------------------------------------------------------Oo   

http:// kursatburada.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder