28 Eylül 2010 Salı

Türkeş de Bu Cinayeti Araştırmıştı




 Türkeş de Bu Cinayeti Araştırmıştı

İlhami YANGIN

ilhanhan@hotmail.com

Türkistan'ın efsanevi lideri Osman Batur, 1911 yılında anavatanının bağımsızlığı için Çin ve Rusya'ya karşı mücadele başlatmış, bütün Altay topraklarını ve Doğu Türkistan'ı Çinlilerden ve Ruslardan kurtarmayı amaç edinmişti. İkinci Cihan Harbi yıllarında Doğu Türkistan topraklarındaki Türklere yönelik baskıların kuvvetlenmesi ile birlikte tepki hareketleri de kuvvet kazanmış ve Osman Batur'un yükselmesine zemin hazırlamıştı.

Altayları Çinlilerden temizlemeye başlayan Osman Batur, 1943 yılında hedefine ulaşmış görünüyordu.

Osman Batur 22 Temmuz 1943'te Bulgun'da yapılan törenle, Altay Kazakları'nın Han'ı ilân edildi. 1945'e gelindiğinde Doğu Türkistan'da birkaç şehir haricinde kontrol tamamen Türklerin eline geçmişti.

Bu tarihten itibaren Mao Zedong yönetimindeki Komünist Çin bölgeye yüzbinlerce asker göndererek sert ve yoğun operasyonlar uyguladı. Targabatary ve Altaylardan çıkartılan Osman Batur mücadeleye otuz bin kişi ile başlamış olsa da 1950'ye gelindiğinde bu sayı yaklaşık dört bin idi. Ayrıca, Alibek Hakim ve silah arkadaşlarının mücadelesi de sürüyordu.

1951 yılında Kanambal'da sıkıştırılan Osman Batur esir edilerek, Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'ye götürüldü.

Osman Batur, Urumçi sokaklarında halk arasında dolaştırılarak teşhir edildi ve 29 Nisan 1951 günü kulakları ve kolları kesildikten sonra idam edildi.

Osman Batur'un idamından sonra da komünist Çin'in katliamları artarak devam etti (Bu katliamlar maalesef günümüzde de devam etmektedir). Komünist Çin'in bitmez tükenmez katliamları nedeniyle bölgede yaşayan Türklerin büyük bir kısmı kaçmak zorunda kaldılar.

Velican Oduncu, Komünist Çin baskısı yüzünden anavatanını terk ederek Türkiye'ye kaçan ailelerden birinin çocuğuydu.

Velican henüz bluğ çağına geldiğinde, Türkiye'de sağ ve sol olarak büyük bir ayrım yaşanıyordu. Komünist düzenin Türklere yaptığı baskıyı çok iyi bilen bir ailenin çocuğu olan Velican ülkücülerin safında yer aldı.

Bir süre sonra, o zamanın komünist polis örgütü olan Pol-Der üyesi polislerce tutuklandı. Henüz bıyıkları yeni terlemiş 14 yaşında bir genç olan Velican Oduncu, Pol-Der'li polislerin yaptığı ağır işkenceler altında çok sayıda cinayeti üstlenmek zorunda kaldı.

Devamı: http://altayli.eu5.org/news.php?readmore=61




--  -~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~ KORKUNÇ GÜZEL  Bu el titremesi kadeh tutarken Bu yaşta nasıl koyuyor insana Orhan gibi vaktinde gitmek varken Değer mi oyalanmana Rakıdan tütünden beter alışık Olduğumuz korkunç güzel bir şey var Tutmuş bırakmaz bizi bir sıkımlık Canımız çıkana kadar  Cahit Sıtkı TARANCI  oO-------------------------------------------------------------------Oo  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder