19 Ocak 2012 Perşembe

POLITIK - '40 KOMİTESİ'' ve KIBRIS/1

 


-------- Original Message --------
From:     Cesuryorum ... <cesuryorum@gmail.com>


ABD'nin ülke içi ve dışında gizli eylemleri
denetleyen "40 Komitesi'nin 1969-1976 yılları arasında en önemli ismi Henry Kissinger'dir.
 
"40 Komitesi", Başkan Harry Truman tarafından kuruldu.
54/12 Grubu da denilen "Komite"de Genelkurmay Başkanı, Savunma Bakanlığı Müsteşarı, CIA Başkanı gibi üst düzey yetkililer bulunuyordu.
 
Grubun varlığına ilk değinen kişi Başkan Gerald Ford oldu.
Ford, "Komite" için, "Hükümetimizin üstlendiği her gizli operasyonu denetleyen" bir kurumdur diyordu.
 
CIA'nın Vietnam'da uyguladığı kontrgerilla programı (Phoenix programı) Nixon-Kissinger yönetiminin sorumluluğu altındaydı (Bu kontrgerilla operasyonlarında 35.708 Vietnamlı sivil öldürüldü).
 
Yani, Ulusal Güvenlik Danışmanı, Dışişleri Bakanı ve "40 Komitesi" başkanlığı görevlerinde bulunan Kissinger, birçok kanlı bilmecenin odaklandığı isimdi.
 
Kissinger'in Şili'de gerçekleştirilen 11 Eylül 1973 askerî darbesinde de rolü büyüktü.
 
"Allende'nin adının anılması bile, ülkedeki aşırı sağın, Şili ve ABD'de iş yapan bazı güçlü şirketlerin özellikle ITT, Pepsi Cola ve Chase Manhattan Bank'ın tüylerini diken diken etmeye yetiyordu."(1)
 
9 Kasım 1970'de, ABD "Ulusal Güvenlik Konseyi''nin 93 sayılı karar notunu kaleme alarak, Allende'nin başkan olmasından sonra, Şili'ye karşı izlenecek politikayı belirleyen Kissinger'dir.
 
Kissinger, bu ülkeye "ekonomik taciz" önlemleri uygulanırken askerlerle iyi ilişkiler kurulmasını öneriyordu.
 
Kissinger, 1973'te Dışişleri Bakanı olduğunda, Başkan'ın Ulusal Güvenlik İşleri Özel Yardımcılığı görevini de elinde tutuyordu.
 
Böylece, CIA'nın gizli operasyonlarını görüşen ve onaylayan, son derece seçkin ve gizli "40 Komitesi''nin başkanlığını üstlenen ilk ve tek Dışişleri Bakanı oldu.
 
Kissinger, adeta "ulusal güvenlik konularında Devlet Başkanı" haline geldi.
 
Dolayısıyla, Orta Doğu açısından büyük bir stratejik öneme sahip bulunan Kıbrıs'ta yaşananlarda da Kissinger'in doğrudan sorumluluğu vardır.
 
Kissinger, Çalkantılı Yıllar adlı kitabında, "Kıbrıs'taki ilk toplumlararası krizin bir Türk müdahalesini provoke edeceğinden emindim" diyor.
 
Kissinger, Yenilenme Yılları kitabında da Kıbrıs konusuna değiniyor: Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios burada, hiçbir süslemeye gerek duyulmadan "Kıbrıs'taki gerilimlerin en başta gelen nedeni" şeklinde tanımlanmaktadır.
 
Oysa Makarios o sırada, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET), Birleşmiş Milletler ve İngiliz Uluslar Topluluğu'nun üyesi olan ve hemen hemen silahsız bir cumhuriyetin demokratik seçimle işbaşına gelmiş lideriydi.
 
Kendi yönetimi bir meydan okumayla yüz yüze gelirken, Kıbrıs'ın bağımsızlığı da Atina'daki askerî diktatörlük ve Türkiye'nin oldukça militerleşmiş hükümeti tarafından tehdit edilmekteydi.
 
Bu ülkelerin ikisi de Ada'daki sağcı çeteleri maddî açıdan destekliyor ve Ada'nın büyük ya da küçük bir parçasını ilhak etmeyi hedefliyorlardı.
 
Buna rağmen 1970'ler boyunca Kıbrıs'taki 'toplumlararası' şiddet azalmaya başlamıştı.
Cinayetlerin çoğu toplumların kendi içinde açığa çıkıyordu.
 
Yunan ve Türk demokratları veya enternasyonalistleri, kendi milliyetçi ve otoriteryan rakipleri tarafından öldürülüyordu... 
(Devamı var) 
 
 


--   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Nasil ki delik bir ayakkabiyi tamir ettirdiginizde, yalnizca bir miktar omrunu uzatmis olursaniz; delik bir aski onarmaya kalkistiginizda da, asla eskisi gibi olmayacaktir  Can Yucel   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Kurmus oldugum guruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir guruptur.  Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder