29 Ocak 2012 Pazar

POLITIK - Bu RUM açılımının bir kısmı....

'Trilye'ye patrikhane!

Mübadele bölgesinin adı değiştirilemez!
Zeytinbağı beldesinin isminin “Trilye” olarak değiştirilmesine tepki gösteren Halaçoğlu, “Burası mübadele bölgesi. Bu nedenle artık isim değişikliği gibi bir uygulama olamaz” dedi.
Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Zeytinbağı beldesinin isminin İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla Trilye olarak değiştirilmesi TBMM gündemine taşınacak. MHP Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi vereceğini açıklarken, “O bölge mübadele bölgesi” hatırlatması yaptı. Halaçoğlu şunları söyledi: “Bursa’daki yerler mübadele yerleri. Tasfiye Talepnameleri var. Tasfiye talepnameleri şu anlama geliyor? Bursa’da oturan Rumlar, Selanik’te oturan Türklerle yer değiştirdiler Selanik’teki malların değerleri biçildi kişilere verildi. Bursa’dakilerin değerleri biçildi Rumlara verildi ve karşılıklı olarak yer değiştirdiler. Artık bütün her şey terk edildi. Dolayısıyla böyle bir uygulama artık olamaz.” Halaçoğlu, Trilye ismi verilen belde de Rumların yaşadığının bilindiğini dile getirerek şöyle konuştu: “Trilye ismini verdikleri kasaba tamam Rumların yaşadığı bir kasabaydı. Fakat Yunanistan’ın da üssü durumundaydı. Yunan komutanı da oraya gelmişti. Bunlar Yunanistan’ı desteklediği için daha mübadele olmadan önce terk etmişlerdi. Şimdi neden Trilye koymak ihtiyacını hissediyorsunuz. Çünkü oraya bir de şey yapıldı Bursa’da hiç Rum olmamasına rağmen Patrikhane’ye bağlı bir birim de açıldı. Şimdi bunların yaptıklarının bini bin tane zaten. Hangi bir tanesini anlatacaksın ki? Niye Trilye yaptılar?”
Sırada Akdamar ve Sümela var
Tapu kadastro eski genel müdür Yardımcısı Orhan Özkaya, gerek Zeytinbağı’nın isminin Trilye olarak değiştirilmesini gerekse de İstanbul’da bir mezarlığın Yeşilköy Surp İstephanos Ermeni Kilisesi ve Okulu Vakfı’na iadesini vahim gelişme olarak niteledi. Özkaya, 2010 yılında Vakıflar Yasası’nın onaylanmasının ardından artık vakıfların mallarını alması için hiçbir yasal engelin bulunmadığını hatırlattı. Orhan Özkaya, Akdamar Kilisesi de dahil olmak üzere bir çok yerin azınlık  vakıfları tarafından hak talebine konu olabileceğini belirtti. Özkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Yetimhaneyle ilgili olarak süreç daha önce başlamıştı. Bozcaada’da oldu. Birer birer devam edecek. Akdamar Kilisesi ve Sümela Manastırı da gündeme gelebilir. Ayasofya’yı da gündeme getireceklerdir ancak o zor olur. Ayasofya olur mu, olursa nasıl olur onu bilemiyorum. O biraz büyük lokma kalıyor. Bugüne kadar vakıflara teslim edilenler uvertür niteliğinde kalıyor. Toplumda artık iyice demoralize oldu. Vakıflar Yasası’nın onaylanması büyük bir koz. Bilindiği gibi Vakıflar Yasası onaylandı. Biliyorsunuz yasa 2010 yılında onaylandı. Yasal olarak da bir şey yapabilmemiz mümkün değil.”
Bartho ziyaret etmişti
Fener Rum papazı Bartholomeos ve beraberindeki bir heyet, isim değiştirmeden önce Zeytinbağı beldesini ziyaret etmişti. Burada bulunan kilise ve harabelerini inceleyen Bartholomeos,  “Zeytinbağı’nda bir kere daha bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Buraya daha önce de gelip ayin yapmıştık” demişti. Bilindiği gibi Bartholomeos, son yıllarda Anadolu ve Trakya’daki eski, metruk, bazılarının duvarlarının bile izi kalmamış kiliselerde ayinler yapıyor. Daha sonra da buralar çeşitli dergi ve kitaplarda Hıristiyan bölgeleri olarak yer alıyor ve Fener Rum Kilisesi tarafından sahipleniliyor.

 

 

İyi çalışmalar saygı ve sevgiler

Murat Binzet

mailto:m1000zet@gmail.com

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder