24 Ocak 2012 Salı

ILGINC - Selcuk deve guresi festivali


 

Ege, Marmara ve Akdeniz bolgelerinde bir gelenek haline gelen, 60 degisik yerde yapilan deve gureslerinin “en populer ve en iyi organizasyonu” olarak unlenen Selcuk-Efes Deve Guresleri Festivali bu yil 17-18 Ocak tarihlerinde duzenlendi. 17 Ocak cumartesi gunu Selcuk sehir merkezinde saat 13:00 te kortej yuruyusu ile baslayan olan festivalin ilk gununde “En suslu deve” secimi yapildi.


 





 

Otantik suslerle giydirilmis develer arasindaki bu gorsel yarismanin ardindan aksam deveciler arasinda bir gelenek olan tanisma yemegi ile devam edildi.

 



 


 



 

 

Gectigimiz yillarda en iyi bicimde organize edilen deve guresi festivallerinin bu yil 27. si yapiliyor. Her yil on bes bini askin yerli ve yabanci gures tutkununun izledigi festivale olan ilginin su ana kadar bir cok yerde duzenlenmesi planlanan deve gureslerinin yagmur yagmasi nedeniyle yapilamamasi sonucu bu yil daha da artmasi bekleniyordu. 18 Ocak Pazar gunu yapilan gureslerde Ege, Marmara ve Akdeniz bolgelerinin en unlu 130 pehlivan devesi katildi.

 

 

 


 




 


 

Her yil Selcuk’un Pamucak bolgesinde bulunan deve gures arenasinda duzenlenen deve guresleri, birbirinden iddiali gureslerin yani sira, dunyada en kalabalik katilimci ile duzenlenen piknik ve mangal keyfi goruntulerine de sahne oluyor. Gureslere katilan binlerce yerli ve yabanci gures sever guresleri heyecanla izlerken ayni zamanda yanlarinda getirdikleri mangallari yakip pisirdikleri yemek esliginde ickilerini yudumluyorlar.


 


 





 


 




 

 


 





 

Festivalin Onemi; Bir zamanlar Anadolu’nun cogu bolgelerinde esya ve urun tasimasi sadece develerle yapilirdi. Ozellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bolgelerinde yasayanlar, bu sevimli ve farkli hayvanlarin degerini bilirler. Gunumuzde yuk tasima gorevleri bitmis olsa da, develerin gecmiste verdikleri hizmetleri unutmayan insanimiz, simdi onlarin neslini koruma cabasindadir. Gures sirasinda develere hicbir sekilde zarar gelmez. Aksine, kendilerine deger verildiginin bilincinde olan bu onurlu hayvanlar, gures sirasindaki ilgiye, alkisa ve sonucta gelen odule cevap verdiklerini davranislariyla belli ederler. Ulkemizde cok eskiden beri var olan deve guresleri gelenegine ceyrek yuzyildan beri damgasini vurmus olan izmir-Selcuk ilcesi, gerek Pamucak ‘ta bulunan gures alaninin buyuklugu ve konumu, gerekse deneyimli organizasyonuyla, bu gelenegi dis dunyaya da tanitmistir. Oyle ki, “Selcuk-Efes’te 20.000 kisinin ayni anda deve guresi izlemesi” Guiness Rekorlar Kitabi’na girmistir.

Ayrica; Fransiz TV-5, BBC, VOX TV, Polonya Ulusal TV ve Japonya bolgesel TV kanallari, Selcuk-Efes Deve Guresleri’ni belgesellestirmek amaciyla Selcuk ilcesi’nde gunlerce calismislardir. Selcuk, dunyaca unlu Efes Antik Kenti ve diger kulturel zenginlikleriyle, ayrica genis konaklama olanaklariyla bu gureslere olan ilgiyi daha da artirmaktadir.




 





 


 



 

 



 



 



Один из самых необычных фестивалей прошел в турецком городе Сельчук.

 

 



 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder