31 Ağustos 2012 Cuma

30 Ağustos'a giderken Şeyhlüslam ne demişti?

30 AĞUSTOS 2012.
Saygın Arkadaşlarım.

Bugün Ulusal Tarihimizin kıvanç günlerinden biri.

Bakıyorum, Mustafa Kemal Paşa'nın savaş alanlarındaki olağanüstü başarısı, bir iki tümceyle geçiştiriliyor.

Bunu içime sindiremiyorum.

Kemal Paşa'nın Ulusal Kurtuluş Savaşını kuvayımilliyenin yiğitleriyle birlikte başlatma kararını aldığında,-gönlünü İngiliz'e kaptırmış olan- acınası durumdaki son Osmanlı Padişahı ile onun en yüksek din görevlisi Şeyhülislamının tutumundan söz eden -pek- olmuyor.

Kemal Paşa'nın bir Kurtuluş Savaşı başlatacağı belirginleştiğinde,son Osmanlı Vahdettin'in Şeyhülislamı Dürrüzade Abdullah, fetva üstüne fetva veriyor; Anadolu'daki ulusal uyanışını bir "isyan" olarak nitelendiriyordu.
Ona göre, Kemal Paşa'dan yana olanlar "asi"ydiler, asilerin katli de "nass-ı kerim'e göre" vacipti (öldürülmeleri dine-kurana göre uygun olduğu gibi gerekliydi de.)
Şeyhülislam, Kuvayımilliye'den söz açarken, Mustafa Kemalciler için, onlar "kuvayıbagiye" yani "eşkiya kuvvetleri"dir diyordu.
Şeyhülislam'a göre "Kemal Paşacılar" Sultana karşı ayaklanmış asiler (Huruc-u alessultan) imişler.
Şeyhülislamın bu fetvaları İngiliz ve Yunan uçakları tarafından Anadolu'ya atılıyordu, halk bu duyuruları okusun, Kemal Paşa'ya destek vermesin diye.
Padişah, Kemal Paşa kuvetlerine karşı, Hilafet Ordusu adlı bir ordu da kurdu; Teali İslam'ı destekledi.
Teali İslam (müslümanlığı yükseltme) adlı bu "yobazlar teşkilatı" Anadolu'da, Yunan Ordusunun da "Hilafet Ordusu" sayılması gerektiğini, Yunan Ordusunun İslamı kurtarmak adına Anadolu'ya girdiğini anlattı, durdu.
Bu yobazlar, Kemal Paşa'ya karşı iç isyanları başlatanlardır.
Bilge Önder ATATÜRK, işte bu koşullar altında TBMM'yi topladı, yalnızca emperyalizme karşı değil, bu gericilere karşı savaşı dagöze aldı.

Saygın Arkadaşlarım.
Kurtuluş Savaşı'nın yalnızca, emperyalizmin Anadolu'ya sürdüğü Yunan Silahlı Gücüne karşı değil, -aşağılık-Halifenin gerici ordusuna karşı da verilmiş bir savaş, kazanılmış bir büyük utku (zafer) olduğunu unutmamak yetmez; gençlerimize anlatmak da gerek!
"Kemal Paşa ile onun yiğitleri, yalnızca emperyalizmi değil gerici Hilafet Ordusunu da yendiler.

Saygın Arkadaşlarım.
Ulusal Kıvanç günümüzü gönülden kutlarım.
Erinç, gönenç içinde kalın.
Tarık Konal

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder