23 Kasım 2013 Cumartesi

10-Ukrayna AB Entegrasyonundan Vazgeçti


Ukrayna AB Entegrasyonundan Vazgeçti

Ukrayna Bakanlar Kurulu(21.11.2013) Ukrayna'nın Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğinin önemine atıfta bulanarak Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşmasının(28-29 Kasım 2013) imzalanmasına yönelik çalışmaları durdurma kararı aldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yuriy Boyko, Ukrayna hükümetinin Kiev ile AB Bağımsız Devletler Topluluğu pazarının kayıplarını Avrupa Birliği tarafından telafi edilmesi konusunda anlaşana kadar görüşmeleri durdurduğunu belirtti.
Ukrayna Bakanlar Kurulu ülkenin dışişleri, ekonomi ve sanayi bakanlıklarına birlikte Rusya ve AB'ye ticari-ekonomik meselelerle ilgili üçlü komisyon kurulması için teklifte bulunmaları talimatını verdi.
Briksel Ukrayna ile Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalayabilmesi için Kiev'in tutuklu bulunan Ukrayna eski Başbakanı Yuliya Timoşenko'nun serbest bırakılması şartını koymuştu.
Ukrayna parlamentosu muhalefetin Yuliya Timoşenko için kişisel af çıkartılmasına ilişkin yasa tasarısını reddetti.
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Timoşenko'nun serbest bırakılmasının ülke yasalarına aykırı olduğu nedeniyle imkânsız olduğunu söyledi.
İsveç Dışişleri Bakanı Karl Bildt, Ukrayna'nın aldığı kararının Kremlin baskıları karşısında boyun eğdiği yorumunu yaptı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan politika izlediği ve şantaj ettiğine dair yaklaşımların kötü niyetli ve saçma olduğunu açıklamıştır.
Putin Moskova'nın egemen Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile entegrasyonuna karşı olmadığını, karşı olduğu konu ise Ukrayna'nın NATO'ya katılması olduğunu söyledi.
Rusya pazarı Ukrayna için tam açık olduğunu belirten Putin, Ukrayna eğer kapılarını Avrupa Mallarının serbest dolaşımına tam açarsa, Rusya'nın Ukrayna'dan gelecek malları engellemek zorunda kalacağının altını çizdi.
Kasım 2013'te Rusya Devlet Başkanı Başdanışmanı Sergey Glazyev, Ukrayna'nın AB ile Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalamasıyla birlikte, Rusya'ya Ukrayna sanayisinin akını başlayabileceğini açıklamıştır.
Ukrayna aynı zamanda Rusya, Belorus ve Kazakistan ile bar olan ticari hacmini koruyabilmesi için Gümrük Birliğine gözlemci statüsü ile katılmak istediğini açıklamıştır.
Ukrayna'nın AB ile entegrasyonundan vazgeçmesinin arkasında yatan en önemli neden ekonomik krizle boğuşmakta olan AB'nin Ukrayna ekonomisi için umut verici somut atımların atılamayacağını göstermesi, bunun karşısında ise Ukrayna'nın iç işlerine karışarak eski Başbakan ve muhalif Yuliya Timoşenko'yu serbest bırakılması talepleri olmuştur.
Bunun yanında ekonomik olarak güçlenen Rusya'nın Ukrayna üzerinde ticari-ekonomik ve enerji alanlarında etki yapabilecek araçlarının olması ve Gümrük Birliğine katılması durumunda Ukrayna ticaretine ve ekonomisine katkı sağlayabilecek önerilerinin olmasıydı.
Ukrayna finans ve siyasi çevrelerinin başlangıçta Avrupa'nın finans kaynaklarına erişiminin cazip görmüş olsalar da, Ukrayna'nın genel ekonomik, toplumsal ve siyasi geleceği daha önemli olarak öne çıkması Kiev'in tercihinin belirleyicisi olmuştur.


http://www.21yyte.org/tr/fikir-tanki/1605/ukrayna-ab-entegrasyonundan-vazgecti




a45UyF587661-201307301451-10

  ^^^^^ - vvvvv

 

zaryop:jaro
Sormaz ki bilsin, sorsa bilir, bilmez ki sorsun, bilse sorardi.

Anonim Nasihat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kurmus oldugum gruba uye olun
Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir gruptur:
Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com
Ayrilmak isterseniz de :
Ozgur_Gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup Sayfamız :
http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.
http://orajpoyraz.blogspot.com/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder