26 Temmuz 2015 Pazar

Öz Farkındalık Yalnızca İnsana Özgü Değil!

Öz Farkındalık Yalnızca İnsana Özgü Değil!

26 Jul, 03:48 – Albüme dön – Yazdır

Yeni yapılan bir çalışma, kendinin farkında olma kabiliyetine sahip tek hayvanın insan olmamasının çok muhtemel olduğunu gösteriyor!

Warwick Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmaya göre zihinsel olarak çevreyi algılayabilme kabiliyetine sahip olan insan ve diğer hayvanların en azından ilkel bir benlik bilincine sahip olmaları gerekiyor. Bulgu, çevreyi algıyabilen her hayvanın bir çeşit öz farkındalığının olması gerektiğini ileri sürüyor.

Çalışma; sıklıkla insanların ayırt edici özellikleri arasında görülen öz farkındalığın, insanlığa özgü olmayıp, aksine hayvanlarda da yaygın olabileceğini iddia ediyor. Warwick Üniversitesi Psikoloji ve Felsefe Bölümleri araştırmacıları, hayvanların zihnen çevrelerini algılayabilmeleri için ne gibi kabiliyetlere sahip olmaları gerektiğini keşfetmek amacıyla düşünce deneyleri yaptılar. Çalışmanın ortak yazarlarından, Warwick Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Profesör Thomas Hills çalışmayı şöyle yorumladı:

"Çalışmada kavranan asıl şey; gelecekteki eylemlerini harekete geçirebilen hayvanların, tasarımladıkları ve aslında gerçekleşen eylemlerin farkını görebiliyor olmaları gerektiğidir. "

Araştırmacılar, sıçanların labirentte yön bulmaları hakkında 1950'lerde yapılan bir çalışmadan ilham aldılar. Sıçanların labirentte bir sonraki adımlarına karar vermeleri gereken noktalarda sıklıkla durup, ilerideki eylemlerini planladıkları gözlendi.

Son zamanlarda yapılan sinirbilim çalışmalarının da gösterdiğine göre, sıçanlar ve diğer omurgalılar bu "seçim noktaları" nda hipokampuslerinin (beynin temporal lobundaki hafıza ve yön merkezi) belirli bölgelerini harekete geçiriyor. Bu bölgelerin, yapılan seçimleri ve bu seçimlerin olası sonuçlarını tetiklediği biliniyor. Profesör Hills ve Profesör Stephen Butterfill, sıçanın "seçim noktaları"ndaki düşünce sürecini açıklamak için farklı betimsel modeller oluşturdu.

Birinci model, Saf Modeli; simülasyon sırasında hayvanların eylemleri engelleniyor. Ancak bu modele göre yorumlamak; hayvanın, tasarımladığı ve gerçekte olan eylemlerin ayrımını yapamaması anlamına geliyor.

İkinci model olan Kendini Gerçekleştirme Modeli, bu sorunu tasarlanan sonuca karşı gerçekleşen tecrübeyi "etiketleyerek" çözdü. Hills ve Butterfill bu etiketlemeye "asal benlik" adını verdi. Profesör Hills, bulguları şöyle yorumladı:

"Bu çalışma çok eski bir soruya cevap veriyor: Hayvanların benlik bilinci var mı? İlk amacımız, hayvanların kendi geleceklerini öngörebildiklerini gösteren son nöral kanıtları anlayabilmekti. Sonuç olarak bunun mümkün olması için ilkel benlik bilincine sahip olmaları gerektiğini anlamış olduk. Aslında insanlar öz farkındalık yeteneğine sahip tek hayvan olmamalı. Ulaştığımız cevap ise şu oldu: Henüz yapmadığı şeyleri yaptığını kurgulayabilen her şey, robotlar bile bileni bilinenden ayırmak zorunda."

Çeviren: Fatma Topaloğlu (Evrim Ağacı Okuru)

Kaynak: Phys.org


a45UyF587661-150726132557 Oraj Poyraz <oraj.poyraz@openmail.cc>
2015/07/26  19:40 6  64  1 undefined kemalistiz@googlegroups.com

 

Yuzeyde hazine bulamazsin!

Fransiz atasozu

Kan aldirmak, yapanin da yaptiranin da orucunu bozar.

Tirmizi Oruc 60; Ebu Davud Oruc 28; Buhari Oruc 32
***
Peygamber imiz oruclu iken kan aldirmislardir.

Ebu Davud Oruc 29-30; Tirmizi Oruc 59; Buhari Tip 11

Safsata [( Ing:Fallacy), (Osm;Kiyasi-i batil)], bir dusunceyi ortaya koyarken ya da anlamaya calisirken yapilan yanlis cikarsamalarin tamamina safsata denir.
Safsatalar, ilk anda gecerli ve ikna edici gibi gozuken ancak yakindan bakildiginda kendilerini ele veren sahte argumanlardir.
Gunumuz Turkce sinde safsata kelimesi kusurlu akil yurutme anlamini kaybetmis, yanlis inanc manasinda kullanilir olmustur.
Oysa, safsata, insanin muhakeme yetisinin yanlis yonde kullanimidir ve cogu kez onyargi, ek$ik bilgi, batil inanclar, duygusallik, yersiz gondermeler, acelecilik, ozensizlik, genelleme, duygu somurusu, Turkce yi kotu kullanma gibi sebeplerden kaynaklanir.
---
Tehdit Safsatasi (Argument fro Force Argumentum Ad Baculum) :
Tehdit Safsatasi, bir iddianin kabul edilmesi icin, korkutmak, kizmak, tehdit etmek, guc kullanmaya kalkismaktan dogan hatali cikarimdir.
Ornek 1:
Dogru soyledigimi dusunmuyorsan, senin kafani kopartacagim!
Ornek 2:
Isini kaybetmek istemiyorsan, sirketin yeni politikasinin iyi oldugunu kabul etmelisin.
Ornek 3:
Hocam, dersinizden 85 almaya ihtiyacim var.
Bu durumu konusmak icin 1 saat sonra odaniza gelecegim.
Su anda babamin yanina gidiyorum.
Aklima gelmisken, babam fakultenin dekanidir.
Gorusmek uzere.
Guncel Ornek 1:
Erbakan, kendisine itaat etmelerini istedigi FP lilere Uhud savasindan ornek verdi;
Uhud da peygamberimizi dinlemeyenler bozguna ugradi.
(11.5.2000, Posta) Erbakan kendisine itaat etmeyenlerin itaat etmesini saglamak icin Uhud Savasinda peygamberimizi dinlemeyenler yuzunden bozguna ugradigini soyluyor.
Guncel Ornek 2:
Konuyu fazla acmak istemiyorum ama damarima basilirsa hepsini tek tek aciklarim.
Su anda ozellikle trafik kazalarinin bol oldugu Gelibolu ya ambulans tahsis edilmesi benim icin en onemlisi...
Gerisini gerekirse tekrar yazarim.
(Ahmet Vardar, 15.8.2000, Sabah)
Yazar Gelibolu ya ambulans tahsis edilmezse bildiklerini aciklayacagini soyleyerek yetkilileri tehdit ediyor
Guncel Ornek 3:
Yanlis yoldasiniz.
Amaciniz Kadirizmi cokertmekse ikinizin yasinin toplamindan fazla yegeni vardir Kadir in.
(Pakize Suda, 12.9.2000, Hurriyet)
Yazar, muhataplarinin neden yanlis yolda oldugunu anlatmak yerine Kadir Inanir in yegen sayisiyla gozdagi vermeye calisiyor.


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder