26 Temmuz 2015 Pazar

Profesöre ‘ıslık cezası’nda yeni gelişme

Profesöre 'ıslık cezası'nda yeni gelişme

AKDENİZ Üniversitesi'nde Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm'e, dekanın makam odasının önünden geçerken 'Halimem' türküsünü ıslıkla çaldığı ve üniversite yönetiminin bir kararını 'dandik altına düşmüş karar' diye eleştirdiği gerekçesiyle verilen 'kınama' cezası, Danıştay 8'inci Dairesi tarafından iptal edildi.

Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm hakkında, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde 2008'de tedris üyesiyken, Dekan Prof. Dr. tan Aksoy'un koltuk odasının önünden geçe 'Halimem' türküsünü ıslıkla çaldırmış bulunduğu sebebi öne sürülerek sormaca açıldı. Prof. Dr. Kuruüzüm'ün, Bolu yöresinin ünlü türküsü 'Halimem'in, 'Alçaklara karlar yağdı üşümedin mi/Sen bu işin sonunu düşünmedin mi?' nakaratını fakültenin koridorunda elinde öz bardağıyla yürürken ıslıkla çalmasının, medrese yönetimine atıf bulunduğu ati sürüldü. Soruşturma kapsamında Prof. Dr. Kuruüzüm'ün, darülfünun hile kurulunun benzeri sonucu erinç 'dandik dibine sakıt karar' şeklindeki ifadesi de taşlama kendisine değerlendirildi.

CEZALAR İPTAL EDİLDİ

HABER 8
Soruşturmada Prof. Dr. Kuruüzüm'e 30'da 1 oranında aylık geçerlilik cezası verildi ve maaşından 100 teklik kesildi. Prof. Dr. Kuruüzüm'ün, cezanın iptaline bağlı başvurusunu değerlendiren Yükseköğretim Kurulu (YÖK), defans alınmadan uygulanmış bulunduğu düşüncesince cezanın iptaline değişmeyen verdi. Bu gelişme üstünde Prof. Dr. Kuruüzüm erinç ikinci el bire benzeri sebeple sormaca açıldı. Bu el savunması tahsil edilen Prof. Dr. Kuruüzüm'e 'kınama' cezası verildi. Bu ceza da Antalya yönetim Mahkemesi'nce bozma edildi. Üniversite yönetimi, mahkemenin bozma kararını Danıştay'a temyiz etti.

'DANDİK' KELİMESİ SUÇ SAYILMADI

Üniversitenin temyiz talebinin görüşüldüğü Danıştay 8'inci Dairesi, 'dandik dibine sakıt karar' ve 'elinde öz bardağıyla ıslık çalarak koridorda yürüdüğü' şeklindeki iddialar da ayrı biçimde değerlendirdi. 'Dandik' kelimesinin Türk Dil Kurumu'nun Güncel Türkçe Sözlüğü'nde ön ad kendisine jargon tanımıyla 'düşük nitelikli, düzmece' halinde tanımlandığı, tenkit ayrıcalığı taşımış bulunduğu ve amirine erinç değil, hile kararının eleştirildiği ve cürüm oluşturmadığı belirtildi.

ISLIK ÇALMAK DA SUÇ DEĞİL

Profesörün elinde öz bardağıyla ve ıslık çalarak koridorda adım atması şeklindeki eylemin de YÖK Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nde 'görev esnasında amire nakız ve hareketle hürmetsiz davranmak' fiili kapsamında bulunmadığı belirtildi. Danıştay 8'inci Dairesi Başkan ve 16 üyesinin kararıyla üniversitenin temyiz talebi reddedilerek, yerli mahkemenin ayıplama cezasının iptaline müteveccih sonucu onandı.

1000 LİRA DA TAZMİNAT KAZANDI

Prof. Dr. Kuruüzüm, bu sormaca bitmeme ederken, Dekan Aksoy'un lafları zımnında de 20 bin TL'lik manevi ödence açtı. Antalya 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi, Prof. Dr. Aksoy'un açıklamaları zımnında Prof. Dr. Kuruüzüm'e 4 bin teklik ödence ödenmesine hükmetti. Prof. Dr. Kuruüzüm bu tazminatın 2 bin lirasıyla üniversitede öğrencilerine aş arası mütedavil sermaye kebap sermaye ve katık ısmarladı. Diğer 2 bin lirasını da Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin desteklediği benzeri kız öğrencinin üniversiteye hazırlığı düşüncesince derslik tutarı kendisine ödedi. Tazminat kararı, Dekan Aksoy kabilinden temyiz edildi. Temyiz sürecinde kamuoyunda 'Mehmet Haberal Yasası' kendisine bildik ve davanın 'idareciye' değil, 'kuruma' açılması gerektiği yönündeki anayasa değişikliğinin o devirde bitmeme fail topu topu davaları kapsaması üstünde Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, sonucu bozdu. Karar uyarınca, Prof. Dr. Kuruüzüm almış bulunduğu tazminatı art ödedi. Ardından Antalya 3'üncü yönetim Mahkemesi'nde kanun değişikliğine akıllıca biçimde AÜ Rektörlüğü aleyhine oluşturulan davada da mahkeme, üniversiteyi 1000 TL tazminata mahkum etti.

'YILDIRMAYA ÇALIŞTILAR'

İki sene önceki zahmetli bulunan Prof. Dr. Kuruüzüm, erinç 15 ayrı sormaca açıldığını, tümünün mahkemeler kanalıyla bozma edildiğini belirtti. Prof. Dr. Kuruüzüm, şöyleki konuştu:

"Yapılan yöneticilik hatalarını görmezden gelmemi istediler. Bu da benim geçmişimde sıfır benzeri durum. Fakat baş döndürücü şükür ki bibi ahbaplık bu ülkede bilcümle aksamalarına ve eksiklerine karşın anlaşılan seviyede işlevini sürdürmektedir. Eninde ve böylecene bibi ahbaplık kazanır.'

Prof. Dr. Kuruüzüm'ün avukatı Mustafa Necati Şahiner, 'Danıştay, Prof. Dr. Kuruüzüm'ün yerinde olduğu, ıslık çalmanın yönetsel benzeri fariza suçu oluşturmadığına değgin sonuncu sonucu verdi' dedi.

Kaynak: DHA


a45UyF587661-150726140041 Oraj Poyraz <oraj.poyraz@openmail.cc>
2015/07/26  22:30 6  64  1 undefined kemalistiz@googlegroups.com

 

Arkadaslar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Turkiye Cumhuriyeti seyhler, dervisler, muritler, meczuplar memleketi olamaz.
En dogru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatidir.

Mustafa Kemal Ataturk

ISID Hakkindaki Hadis-i Serif
- -
Abbasogullarinin icinden dogudan ileride sancakli kisiler cikacak.
Onlarin once gelenlerinin ve sonra gelenlerinin isi adam oldurmek olacak.
Onlara yardim etmeyin.
Allah onlara yardim etmez.
Kim onlarin sancagi altinda yururse yahut bayragini tasirsa Allah onu kiyamet gunu cehenneme koyar.
Gercekten onlar Allah in en serliyaratiklaridir.
Onlar benden olduklarini iddia edecekler.
Dikkat edin, ben onlardanberiyim ve onlar da benden beridir.
Onlarin alameti sudur:
Saclarini uzatirlar ve siyah giyerler.
Onlari desteklemek icin oturmayin.
Carsilarda onlarla alisveris yapmayin.
Onlara yol gostermeyin ve onlara su vermeyin.
Cunku onlarin haykirdiklari tekbir ile sema ehli rahatsizolur

Eger Tanri gercekten yoksa, onu yaratmamiz gerekir.
Sizi sacmaliklara inandirabilenler, size katliam yaptirabilirler.

Voltaire


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder