27 Temmuz 2015 Pazartesi

Ortadoğu'nun kaderini bu bölge belirleyecek

Dört haber var. Kafa karışıklığı yapan bir sürü laf, küf.
Ben olayın netini söyleyeyim, kafanız berraklaşsın.

Türkiye'nin eliyle PKK/PYD'ye güvenli alan açıyoruz.
Çizgiyi çektiğinizde bunca cilve cümbüşün net sonucu budur.

Yapılan bombalamalar, tutuklama ve operasyonlar temelde ISID'e yöneliktir.

Güvenli bölge haritasına bakınız.
Amerikayla yapılan işbirliği planına bakınız.
Amerika'lı kaynakların PKK/PYD ile dayanışmasını hatırlayınız.
Bunca olayın uzun vadeli sonuçlarını düşününüz.

Biz TSK maharetiyle Suriye Kürtlerine Suriye'de koridor açmaktayız.
Net sonuç budur.

Biz Türkler gerçekten dangalağız.
Kandırmak bu kadar kolay.
Türkün gururunu okşayacak onlarca hatta yüzlerce haber var.
Ama net sonuç nedir?
Siz ona bakın.


Oraj POYRAZ(cimcime@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc)            L2fSIJNoA0xfSNxA      


Ortadoğu'nun kaderini bu bölge belirleyecek

AJANSLAR | 27 Temmuz 2015 Pazartesi - 16:55

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlanan Washington Post gazetesi Ankara ile Amerikan Yönetimi'nin Türkiye-Suriye sınırı boyunca filli bir güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.

Gazetenin Amerikalı ve Türk yetkililere dayanarak verdiği habere göre, iki ülkenin vardığı mutabakat uyarınca Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden arındırılacak bölge, Fırat nehrinden başlayıp 110 kilometre batıya uzanacak. Güvenli bölge Halep'e kadar uzanacak yaklaşık 65 kilometrelik bir derinliğe sahip olacak.

Güvenli bölgeyi kim kontrol edecek? Gazete güvenli bölgeyle Amerikan uçaklarının Suriye ordusu denetimindeki hava ve hava savunma üslerine yaklaşacağını, Esad rejimine karşı savaşan muhalif güçlerin de bundan doğrudan fayda sağlayacağını belirtti.

Washington Post, anlaşmanın Türk tarafının uzun zamandır gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini içermediğini, ancak söz konusu bölgenin zamanla Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan yaklaşık 2 milyon sivil için korunaklı bir alan haline gelebileceğini kaydetti.

Gazeteye göre yetkililer, koruma altındaki bu bölgeye girmesine izin verilecek muhalif güçlerin hangi gruplardan oluşacağı gibi ayrıntıların daha sonra ele alınacağını belirtti.

KUZEY SURİYE'DE SON DURUM

Ülkenin kuzeyinde, Türkiye sınırındaki İdlib'in neredeyse tamamı Mart ayından beri muhaliflerin elinde bulunuyor. Muhalifler, geçen haftadan bu yana Zebadani'deki saldırılara karşılık, rejimin elinde bulunan İdlib'de Fua ve Kafraya köylerine "cehennem" ve havan toplarıyla saldırıyor.

Fua, Kafraya, rejim destekli Şiilerin yoğun yaşadığı bölge olması nedeniyle iki taraf için de stratejik önem taşıyor. Muhalifler, bu noktaları alarak rejim güçleri ve Hizbullah'a darbe indirmeyi planlıyor.

PYD stratejik kasabayı IŞİD'den aldı

Halep'te muhaliflerin operasyonu sürüyor

Halep vilayetinde merkezin büyük bölümünü kontrol eden rejim güçleri, kuzeyde ve batı muhaliflerle, doğu ve güneydoğuda IŞİD ile çevrili. Rejimin etkili olduğu hilal şeklindeki alanın ucunda yer alan Şeyh Maksud bölgesinde ise terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD militanları hakim.

Halep merkezde, merkezin tamamını ele geçirmek için aylardır büyük bir operasyon hazırlığı yapan muhalifler, 2 Temmuz'da yaklaşık 20 bin kişilik güçle saldırıya geçmişlerdi. Rejim güçleri ise muhaliflerin ilerleyişini durdurmak için varil bombalı saldırılar düzenliyordu.

Halep şehir merkezinin kuzeyindeki stratejik askeri noktalar olan Leyramun, Eşrefiye, Cemiyetu'z Zehra, Halidiye ve Raşidin bölgelerinde başlayan çatışmalar sonucunda, Cemiyetu'z Zehra Mahallesindeki birçok askeri kontrol noktasıyla kentin kuzeybatısında rejim güçlerinin kışla olarak kullandığı, Yeni Halep Mahallesi'ndeki Bilimsel Araştırma Merkezinin muhaliflerin kontrolüne geçtiği bildirilmişti.

Çatışmalar, muhaliflerin rejimin Zebadani saldırılarına misilleme yaptığı Nubul ve Zehra beldelerinde aralıklarla devam ederken, koalisyon güçleri de Halep'in kuzeyindeki Soran bölgesine hava saldırıları düzenliyor. Nubul ve Zehra yakınında kentin kuzeyindeki Anadan bölgesi ise, son 4-5 gündür rejimin varil bombaları yerine, roket ve füze saldırılarına maruz kalıyor.

İncirlik'te Türk savaş uçakları!

PYD, Rakka'nın kuzeyinde IŞİD'i zorluyor

IŞİD'in Suriye'deki merkezi sayılan Rakka'da, PYD veDAEŞ arasındaki çatışmalar, ilin kuzey kesimlerinde sürüyor.

Ayrıca koalisyon güçleri, kentin kuzeyindeki IŞİD hedeflerini her günbombalarken, insansız hava araçları da yoğun şekilde keşif yapıyor.

Rakka'nın kuzeyindeki Ayn el-İsa bölgesi son ayda 2 kez taraflar arasında el değiştirdi. Son gelen bilgilere göre beldenin kontrolü şu an PYD'de.

Rakka'daki tarafların birbirine kesin üstünlük sağlayamadıkları diğer nokta Sırrın. Bu belde Kobani-Rakka merkez arasında, Fırat'ın doğu kıyısında yer alıyor.

PYD kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Sırrın'ın IŞİD'den alınması halinde PYD'nin sonraki hedefi Suriye'nin kuzeyinde kontrol ettikleri Ayn el Arap (Kobani) ve Afrin arasındaki Cerablus olabilir. Rakka'nın kuzeyindeki Kobani'nin güneybatı kesimlerinde PYD ile IŞİD arasındaki çatışmalar da devam ediyor.


PKK ve IŞİD operasyonlarına destek %80,5

ORC'nin 25-26 Temmuz 2015 tarihlerinde 26 ilde toplam 1320 kişi ile telefonla görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği araştırmada, operasyonları destekliyorum diyenlerin oranı %80,5

Washington Post: Türkiye ve ABD, Suriye sınırında 'Güvenli Bölge' için anlaştı

FOTOĞRAF : ARŞİV

WASHINGTON

Amerikan Washington Post ve New York Times gazeteleri Türkiye ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde fiili güvenli bölge konusunda anlaşmaya vardığını yazdı. Gazeteler Amerikalı yetkililerin söz konusu bölgeyi 'IŞİD'den arındırılmış bölge' olarak nitelendirdiğini belirtti.

Türk ve Amerikalı yetkililere dayandırılan Washington Post haberinde, söz konusu gelişmenin IŞİD'e karşı ABD'nin öncülük ettiği hava saldırılarının kapsamını genişleteceği ve ilerleyişini hızlandıracağı ifade edildi.

Güvenli bölge Fırat Nehri'nin batısında 110 kilometre uzunluğa ve Halep'e kadar yaklaşık 65 kilometre genişliğe sahip olacak. Güvenli bölgenin tam anlamıyla uygulanması halinde Amerikan uçakları Suriye hükümeti tarafından idare edilen üs ve hava savunma bölgelerine yakın olacak bu da rejim ile savaşan muhaliflere avantaj sağlayak.

UÇUŞA YASAK BÖLGE DEĞİL

Gazete, Türk hükümetinin uzun zamandan bu yana talep ettiği büyük çaplı "uçuşa yasak bölge" ilanı olmasa da güvenli bölgenin Türkiye'deki 2 milyon olduğu tahmin edilen mülteci için korunaklı bir alan olabileceğini belirtti.

Gazeteye konuşan yetkililer, Suriyeli muhaliflerin güvenli bölgeye yerleştirilmesi gibi detayların üzerinde hala çalışıldığını dile getirdi. ABD'nin söz konusu bölgeyi resmi olarak 'korunmuş bölge' şeklide tanımlayacağını kaydeden yetkililer, "Türkiye ile ortaklaşa yürütülecek herhangi bir askeri girişim uçuşa yasak bölge uygulamasını içermeyecek." ifadelerini kullandı.

Söz konusu güvenli alanı 'IŞİD'den arındırılmış bölge' şeklinde tanımlamayı tercih eden yetkililer bunun Türkiye'nin Suriye sınırında güvenlik ve istikrarı temin edeceğini dile getirdi.

NYT: PLANIN KARŞILAŞACAĞI ZORLUKLAR VAR

New York Times gazetesi konuya ilişkin haberinde ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın karşılaşacağı zorluklara dikkat çekti. ABD'nin IŞİD'i birincil tehdit görürken Türk tarafı ve Suriyeli muhaliflerin Esed rejiminin devrilmesini birincil öncelikleri kabul ettiklerine dikkat çekti.

Amaç ne olursa olsun varılan anlaşmanın ABD ve müttefiklerin savaş uçaklarını Suriye ordusuna ait uçaklar tarafından bombalanan alanlara yaklaştıracağını bu yönüyle Suriyeli uçakların yerdeki müttefiklere saldırması durumunda nasıl karşılık verecekleri sorusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Savunma Bakanlığı'nın programı altında sadece 60 Suriyeli muhalifin eğitildiğine dikkat çeken gazete, yeni operasyona hangi ve kaç sayıda Suriyeli muhalifin dahil olacağının soru işareti olduğunu kaydetti. Gazete, CIA'in daha çok sayıda Suriyeli muhalifi eğittiğini ancak bu kişilerin savaş alanında radikal İslamcı muhalifler ile birlikte hareket etmeye daha uyumlu olduklarını belirtti.

New York Times bir diğer zorluk olarak, Suriyeli muhaliflerin kazanımlarının hali hazırda IŞİD'e karşı savaşan Kürt kuvvetlerine bedelinin ne olacağı meselesine dikkat çekti.


IŞİD yöneticisi konuştu... "TSK'nın vurdukları eski karargâhlarımız"

IŞİD yöneticisi E.Y, TSK'nin yaptığı sınır ötesi operasyon ile ilgili "Operasyonlarda ciddi bir kayıp gerçekleşmediğini, vurulan yerlerin eski karargâhları ve kimsenin kullanmadığı yerleri vurduğunu" iddia etti.

27 Temmuz 2015 Pazartesi

Gazeteci Volkan Koç'un mail üzerinden ulaştığı E.Y, IŞİD'in Türkçe yayın yapan www.darulhilafe.com adlı internet sitesine ait bir mail hesabını kullanarak gündeme ilişkin sorulara cevap verdi.

Gazeteci Volkan Koç'un IŞİD militanı Yusuf'un açıklamalarına yer verdiği medyaahalisi.blogspot.com.tr'de İslam Devleti: "Türkiye, eski karargah ve boş yerleri bombaladı" başlığıyla yayınlanan (27 Temmuz 2015) yazısından öne çıkan kısımlar şöyle:

-E.Y, kendilerine Türkiye'den çok sayıda kişinin katıldığını ve bunların arasında aile yani evli çiftlerin olduğunu belirtiyor. Öte yandan E.Y, mevcut durumda, Türkiye içinde binin (1000) üzerinde İslam Devleti militanı olduğunu söyledi.

Kendilerinin MİT dâhil herhangi bir ülkenin istihbarat birimiyle ortak çalışma yapmadıklarını ve bunun kırmızı çizgilerini olduğunu belirten E.Y, İslam Devleti'nin Türkiye'ye yönelik başlattığı bir savaşın olmadığını ve yapılan hava operasyonlarında da ciddi bir kayıp gerçekleşmediğini, vurulan yerlerin eski karargâhları ve kimsenin kullanmadığı yerleri vurduğunu söyledi.

En son olarak yaptığımız görüşmede ise kendilerine yine bazı sorular sordum. Başta Suruç patlaması olmak üzere, iddia edilen MİT bağlantısı, İslam Devleti'nin Türkiye'ye yönelik politikası ve şu anda Türkiye içinde kaç militan olduğu ve kaç kişinin Türkiye'den İslam Devleti'ne katıldığını sordum.

E.Y Suruç katliamı ile igili olarak da, "IŞİD militanı Abdurrahman Alagöz'ün intihar saldırısıyla gerçekleşen katliamla ilgili "IŞİD Suruç patlatması için herhangi bir açıklama yapmamaktadır. Ne yaptım diyor ne de yapmadım diyor" ifadelerini kullandı.





a45UyF587661-150727183317 Oraj Poyraz <oraj.poyraz@openmail.cc>
2015/07/27  22:30 6  64  1 undefined kemalistiz@googlegroups.com

 


--

Eger devamli baris isteniyorsa kitlelerin durumlarini iyilestirecek uluslararasi onlemler alinmalidir.
Dunya vatandaslari, kiskanclik, ac gozluluk ve kinden uzaklasacak sekilde egitilmelidir.

Mustafa Kemal ATATURK

Kendim, kabinedeki arkadaslarim, Sultan ve genis bir halk kitlesi adina katiyet ve ciddiyetle temin ederim ki, umumun arzusu Ingiltere tarafindan idare edilmektir.

Hariciye Naziri Mustafa Serif Pasa - 16.12.1918, Ingiliz Ordu Komutani General Milne ye..

Safsata [( Ing:Fallacy), (Osm;Kiyasi-i batil)], bir dusunceyi ortaya koyarken ya da anlamaya calisirken yapilan yanlis cikarsamalarin tamamina safsata denir.
Safsatalar, ilk anda gecerli ve ikna edici gibi gozuken ancak yakindan bakildiginda kendilerini ele veren sahte argumanlardir.
Gunumuz Turkce sinde safsata kelimesi kusurlu akil yurutme anlamini kaybetmis, yanlis inanc manasinda kullanilir olmustur.
Oysa, safsata, insanin muhakeme yetisinin yanlis yonde kullanimidir ve cogu kez onyargi, ek$ik bilgi, batil inanclar, duygusallik, yersiz gondermeler, acelecilik, ozensizlik, genelleme, duygu somurusu, Turkce yi kotu kullanma gibi sebeplerden kaynaklanir.
---
Girift Soru (Imali Soru) Safsatasi (Complex Question) :
Genellikle soranin kabul veya onyargilari ile bir uyumluluk ortaya cikarmak uzere cevap vereni, evet veya hayir demesi durumunda suclu duruma dusurecek sorular sorulmasindan dogan hata.
Ornek 1: Karini dovmekten hala vazgecmedin mi?
(Ne zaman dovdum ki?!!!)
Ornek 2:
Korsan kitap satisini durdurdun mu?
(Ne zaman korsan kitap sattim ki?!!!)
Ornek 3:
Muhafazakarlar bu konuya ne zaman agirliklarini koyacaklar?
Ornek 4:
Diyelim ki ben nudistim.
Okula ciplak gelsem bu sizi rahatsiz etmez degil mi?
Guncel Ornek 1:
Is dunyasi, medya ve sair dusunce odaklari, aydinlar, sanatcilar vatan haini mi ki Sezer onlarla gorusmesin?
(Ilker Sarier, 15.8.2000, Sabah)
Yazar, Sezer in bazi gruplarla gorusmek istememesini boyle bir soruyla gundeme getirerek Sezer i zor duruma dusurmeye calismis.
Soruya olumlu yanit verildiginde bu gruplarin vatan haini olduklarini kabul edilmis olacak, olumsuz cevap verildiginde Sezer in onlarla gorusmesi gerektigi sonucu cikacak.
Guncel Ornek 2:
Cunku Haydar Kutlu, sozlerini soyle bitiriyor:
Simdi bana komunizmin yerine neyi koyuyorsun diye soranlara, yine komunizm diyorum. Ben de diyorum ki, Komunizm, yerine konulacak hicbir sey bulunmadigi zaman konulan bir sey midir?
(Ilker Sarier, 21.8.2000, Sabah)
Yazar, muhatabini zor durumda birakmak icin boyle bir soru sormus.
Muhatabi evet dese komunizmi kucumsemis olacak, hayir dese kendi dedigini yalanlamis olacak.
Guncel Ornek 3:
Bolucu ve irticai eylemlere karsi devleti savunmasiz birakmakla suclanan bir Cumhurbaskani veya hukuku bile bile cignemekle suclanan bir hukumet ile mi Avrupa Birligi ne girecegiz veya enflasyonu yenecegiz.
(Gungor Mengi, 23-8-2000, Sabah)
Yazar, burada evet yada hayir diye cevaplandiginda, hukumet veya Cumhurbaskani hakkinda suclayici ifadelerini kabul ettirecek sekilde soru soruyor.
Guncel Ornek 4:
Bu kimi rahatsiz eder?
Iran i, diktator Saddam i, hanedan yonetimindeki Arap ulkeciklerini...
Rahatsiz olsunlar, olmalilar.
Kaldi ki kimdir bunlar?
Dunya bilimine, sanatina, uretimine ne katkilari vardir?
Islamiyet gunesi butun bir evreni aydinlatmaya yetecek enerjiyi oz kaynaklarinda tutarken neden kendilerine Islam ulkesi denilen kabileleri aydinlatmiyor?
MOSSAD mi engelliyor, CIA mi yasakliyor, Siyonizm in golgesi mi gunesimizi sonduruyor?
(Nuh Gonultas, 21.7.2000, Zaman)
Yazar, Islamiyet in butun dunyayi aydinlatabilecek potansiyeli oldugu halde, Islam ulkelerini aydinlatmamasinin gerekcesinin disarida aranmamasi gerektigini sorular sorarak ima ediyor.
MOSSAD mi engelliyor, CIA mi yasakliyor, Siyonizm in golgesi mi gunesimizi sonduruyor? sorusuna evet dense bu defa da bahis konusu ulkelerin diger nitelikleri tartisma konusu olabilecek..


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder