15 Ocak 2016 Cuma

Duygu Çaylı : Bu hap radyasyon zehirlenmesine çare olabilir!

Bu keşif aynı zamanda ağır metal zehirlenmeleri için de umut vaat ediyor.
Zehirlenmeler dışında, sular ve çevreyi kirletmiş olan ağır metaller ve radyoaktif aktinidlerin de uzaklaştırılmasında faydalı olabilir.

Açlığa, tokluğa, varlığa, yokluğa faydası olan işlerle uğraşmamız lazım.
Hal bu ki, ilahiyat odaklı işlerin topluma faydalı olmasını bırakın, tam tersine bunların her cümlesi, her satırı ayrı ayrı ikilik gerekçesi olmaktadır.

Oraj POYRAZ(cimcime@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA     


Duygu Çaylı : Bu hap radyasyon zehirlenmesine çare olabilir!

15 Ocak 2016.

İkinci Dünya Savaşı'nın bitimiyle Hiroşima ve Nagazaki kentlerine düşen atom bombaları 100 bin kişinin ölümüne sebep oldu. Bu ölümlerin birçoğu, radyosyana maruz kalınması suretiyle gerçekleşmişti.

 Yüksek dozlarda radyasyon dokuların içine girerek DNA ipliklerini parçalar ve hücre bölünmesi ritimlerinin değişimine sebep olur. Bozulan dokular bulantı, ishal, ateş; ve devamında uyuşukluk, zayıflık ve saç dökülmelerini beraberinde getirir. Tüm bunlar zaman içerisinde kansere dönüşebilir.

Kısa bir zaman aralığında, nükleer silah ya da Çernobil çaplı bir nükleer santral patlaması gibi sebeplerle yüksek radyasyona maruz kalan insanlar için tedavi alternatifleri maalesef oldukça sınırlı; çünkü radyasyon vücuda girdiğinde vücuttan atılımı oldukça zor. Ve ne yazık ki akut doz, genellikle ölümcül.

Nükleer silah ve kazalar genellikle, Periyodik Tablo'nun alt sıralarında yer alan aktinit adındaki bir grup radyoaktif elementin açığa çıkmasına neden olurlar. Plütonyum, uranyum gibi aktinitler kemik ve organlara vücudumuzdan on yıllarca atılmayacak radyasonu kolaylıkla bağlarlar. Kimyacı Rebecca Abergel ve arkadaşları, Kaliforniya Lawrance Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda, vücut tarafından dışarı atılması daha kolay, büyük ve kararlı kompleksleri meydana getirmek üzere aktinitleri bağlayan yeni moleküller geliştirdiler. Şelatör (metal iyonlarını bağlama yeteneği olan heterosiklik bileşikler) adı verilen bu moleküller; demir, arsenik ve kurşun gibi ağır metaller sebebiyle oluşan zehirlenmelerin tedavisinde kullanılıyor. Abergel ve ekibi; yalnızca aktinitlere bağlanan ve vücudumuzdaki diğer gerekli metallere engel olmayan bir şelatör oluşturdular. Bu çalışma, aslında, 1950'lerde başlayan bir çalışmanın devamı niteliğinde.

Abergel ve ekibi, bu çalışmanın iskeleti niteliğinde; daha önceden bakterilerde demir tutucu özellikleri ile bilinen aşina molekül modelleri ile çalıştılar. 30 yıl boyunca, Abergel ve arkadaşları çok sayıda farklı yapı deneyimlediler. Bunlardan biri, yalnızca tek bir dozla, bir sıçana bulaşmış %80 oranındaki plütonyumu temizledi.

Abergel ve ekibinin çalışmaları, şelatörlerin insan hücreleri ve hayvanlarda güvenilirliği ve etkililiğini kanıtladı. Geçen yıl, insan hücrelerindeki tedavinin güvenilirliği hakkındaki klinik çalışma ile FDA onayını da aldılar. Araştırmacılar; insanlara radyoaktif madde bulaşımı gerekliliğinden, hiçbir zaman insanlar üzerinde kontrollü bir deney yapmadı. Bunun yerine, insanlarda güvenli ve etkili dozlar oluşturmak için hayvanlardan elde ettikleri bulguları kullandılar.

Bu şelatörleri enjeksiyon ya da hap yoluyla ulaştırmak mümkün; fakat Abergel hap konusunda daha pozitif bir yaklaşım sergiliyor; çünkü hapın yayılımı çok daha basit ve kullanışlı. Üstelik, çocuk ya da yaşlı hastalar için, kolayca toz haline getirilebilecekleri bir besinle (örneğin; yoğurt) karıştırılabilirler.

Bilim adamları, nükleer santral işçileri ve uranyum madencileri gibi her gün ufak miktarlarda radyasyona maruz kalan insanlar için ne kadar yararlı olduğu araştırılıyor.

Çalışmanın kanser tedavisinde uygulanıp uygulanamayacağı; ya da uygulanırsa ne kadar fayda sağlayacağı konusunda Abergel ve ekibi hummalı bir çalışma içerisinde.

Kaynak: ideas.ted.com

http://www.bilim.org/bu-hap-radyasyon-zehirlenmesine-care-olabilir/


a45UyF587661-160115151723 Oraj Poyraz At Neomailbox cimcime@neomailbox.net
2016/01/15  19:30 2  65  undefined undefined egemen-turkiye@googlegroups.com

 

Akilli bir insan fakir olabilir.

Hz.Ali

Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
Erkege, hanimini ne sebeple dovdugu sorulmaz.

Ebu Davud, Nikah 43, 2147

Birine Yarar Otekine Zarar

Atinali Demades, cenaze torenleri icin gerekli seyleri satan bir hemserisini, bu isten fazla kazanc bekledigini, bu kazancin da ancak bircok insanin olumunden gelebilecegini ileri surerek mahkum etmis. Hakli bir yargi denemez buna; cunku hicbir kazanc baskasina zarar vermeden saglanamaz, oyle olunca da her cesit kazanci mahkum etmek gerekir. Tuccar, gencligin sefahata dusmesinden kar saglar, ciftci bugdayin pahalanmasindan, mimar evlerin yikilmasindan, hukukcu insanlarin davali, kavgali olmasindan; din adamlarinin san, onur ve gorevleri bile bizim olumumuze ve kotuluklerimize dayanir. Yunanli komedya sairi Fhilemon, hicbir hekim, dostlarinin bile sagligindan hoslanmaz, dermis, hicbir asker de yurdundaki baristan. Daha da kotusu, herkes icini yoklasa gorur ki gizli dileklerimizin bircogu baskasinin zararina dogar ve beslenir. Oyle saniyorum ki dusundukce doganin genel duzeni hic sasmiyor boyle olmaktan: Cunku fizikcilerin dedigine gore, her seyin dogmasi, beslenmesi, cogalmasi, baska bir seyin bozulup curumesi oluyor: Bir varlik bicim ve nitelik degistirdi mi O anda yok olur biraz once var olan.

Michel de Montaigne : Denemeler


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder