30 Mayıs 2016 Pazartesi

TSK Suriye sınırında teyakkuzda,Top mermisini havada izleyen TPQ-37 Firefinder Radar,AN/TPQ-36 Topçu ve Füze Bataryası Tespit Radarı


TSK Suriye sınırında teyakkuzda

Suriye sınırında bulunan Kilis'te, Türk Silahlı Kuvveleri teknolojik bütün imkanları seferber ederek, Suriye'den roket atışına karşı sınır hattında geniş güvenlik önlemini sürdürüyor

18 Ocak 2016 tarihinden itibaren 80'nin üzerinde roketin atıldığı Kilis'te, 8'i Suriyeli 21 kişinin yaşamını kaybederken, 88 kişi ise yaralandı. Önceki gün ise Gaziantep Havalimanı lojmanlarını bulunduğu bölgeye 2 roket atılması üzerine sınır hattında geniş güvenlik önlemleri alınırken, bütün teknolojik imkanlarda seferber edilmiş durumda.

SAKARYA GÖREV BAŞINDA

Edirne Uzunköprü'de bulanan 102'nci Topçu Alay Komutanlığı'ndan Kilis'e gönderilen Sakarya olarak bilinen Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA), sınır hattına kuruldu. ÇNRA sınır hattında ANTPQ-36 hedef tespit radarıyla roketlerin atıldığı bölgeleri tespit ederek, ÇNRA tarafından, Fırtına Obüs topları, Tank birlikleri, Ateş destek vasıtalarıyla tarafından Suriye'deki IŞİD mevzileri ateş altına alınıyor. İnsansız Hava Aracı (İHA), Koalisyon uçakları, keşif birlikleri tarafından tespit edilen hedefler Genelkurmay karargahına bildiriliyor. Kilis ve Gaziantep Suriye sınır hattında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tank birlikleri ile zırhlı araçlar ile sınır hattında 24 saat esasına göre devriye geziyor.

http://www.aksam.com.tr/guncel/tsk-suriye-sinirinda-teyakkuzda/haber-520464

Top mermisini havada izleyen TPQ-37 Firefinder Radar

Suriye'den gelen top mermileri, Türk Kara Kuvvetleri tarafından kullanılan özel radarlar tarafından tespit edildi.

TİMETÜRK / Haber Merkezi

İşte AN/APQ-36 radarının çalışma prensipleri.

Beş vatandaşımızın hayatını kaybettiği saldırıların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, top atışları ile karşılık verdi. Angajman kuralları çerçevesinde yapılan bu operasyonda Suriye tarafından gelen top mermileri nasıl tespit edildi?

Top, havan veya füze atışlarının tespit edilebilmesi için Türk Kara Kuvvetleri'nin envanterinde özel radarlar bulunuyor. İki farklı sistemden biri Amerikan Northrop Grumman ve Raytheon tarafından tasarlanan AN/TPQ-36 Fire Finder radarı. Mobil olan bu radar sistemi envantere 1989'da girdi. Mobil yani özel araçlarla çekilen radar istenilen yere kurulabiliyor.

Düşman topçu ve füze bataryalarının konumları, radarın yatayda 90 derece genişliğindeki bölgeyi saniyede birkaç kez taranarak tespit edilebiliyor. Atış yapıldığında top mermisi otomatik olarak algılanıyor. Yörüngesi hesaplanarak atış yapılan noktanın koordinatları belirleniyor. Bu işlemin çok hızlı yapılması sayesinde atış yapılan yer daha top mermisi hedefe düşmeden bulunabiliyor.

ASELSAN TARAFINDAN MODERNİZE EDİLİYOR

Kullanılan AN/ATQ-36 radarları, ilk olarak 1999'da modernize edilerek (V)9 standartlarına yükseltildi. 2009 yılında ise ASELSAN'la yapılan anlaşma ile bu radarlar Kara Seyrüsefer Sistemi entegrasyonu ve Ateş Destek Otomasyon Sistemi (ADOP-2000) ile birlikte çalışması sağlandı. Bu sayede radarlardan gelen bilgiler çok hassas atış yapabilen T-155 Fırtına obüsleri ile birlikte çalışması sağlandı. 40 kilometre menzilli bu toplar, hassas bilgilerle nokta atışları gerçekleştirebiliyor. T-155 Fırtına ile Kasırga ve Yaldırım karadan karaya roket sistemleri de radarla uyumlu çalışabiliyor.

COBRA RADARI MOBİL TAŞINABİLİYOR

Kara Kuvvetleri'nde kullanılmak üzere 2006'da Almanya'dan iki adet de Cobra atış takip radar sistemi satın alındı. Alman-İngiliz ve Fransız ortak tasarımı olan Cobra radarı, askeri kamyonların üzerinde taşınabiliyor. 2007'de envantere giren sistem, MAN 8X8 taktik kamyonun üzerine monteli. Üç boyutlu sistem, ihtiyaç duyulan bölgelere kaydırılarak kullanılıyor. (kokpit.aero)

http://www.timeturk.com/tr/2012/10/05/top-mermisini-havada-izleyen-tpq-37-firefinder-radar.html

AN/TPQ-36 Topçu ve Füze Bataryası Tespit Radarı

AN/TPQ-36 radarı eski tip AN/MPQ-4 radarlarının yerini almak üzere geliştirilen düşman topçu ve füze bataryaları tespit radarıdır. Bu radar daha uzak menzillerde ki gözetim görevinde AN/TPQ-37 radarınca desteklenir. Farklı yazılımlar kullanarak her iki radarı aynı operasyon merkezinden çalıştırmak mümkündür.

AN/TPQ-36 radarı düşman topçu ve füze bataryalarının konumlarını tam otomatik belirler. Sistem yatayda 90° genişliğinde bir bölgeyi saniyede birkaç kere tarar ve düşman füzelerini ve top mermilerini otomatik algılar ve yörüngelerini hesaplayarak atış noktalarını bulana kadar bunları izlemeye devam eder. Belirlediği düşman topçu ve füze bataryalarının yerlerini operatöre görüntüler. Otomatik konum belirleme o kadar hızlıdır ki, mermi veya füzenin isabet noktası daha bunlar havada seyrederken belirlenir.

Düşman bataryalarının yerlerini belirleme yeteneğine ek olarak, radarın normal tarama alanı 90° den 360° ye genişletilebilir. Radar yine düşman füze veya mermisinin isabet noktasına kadar ki yörüngesini hesaplayarak, kendi birliklerine karşı ateş için yardımcı olur.

http://www.radartutorial.eu/19.kartei/karte421.tr.html

 
a45UyF587661-160530151931 Oraj Poyraz cimcime@neomailbox.net
2016/05/30  19:00 1  39  1923atamizindeyiz@googlegroups.com


 



--

OLVIDO
. . . . . .
Hoyrattir bu aksamustuler daima.
Gun saltanatiyle gitti mi bir defa
Yalnizligimizla doldurup her yeri
Bir renk cigligi icinde bahcemizden,
Bir el cikarmaya baslar bohcamizdan
Lavanta cicegi kokan kederleri;
Hoyrattir bu aksamustuler daima.
. . . . . .
Dalga dalga hucum edip pismanliklar
Unutusun o tunc kapisini zorlar
Ve ruh, atilan oklarla delik de$ik;
Iste, dogdugun eski evdesin birden,
Yolunu gozluyor lamba ve merdiven,
Susmus ninnilerle gicirdiyor be$ik
Ve cumle yitikler,magluplar,mahzunlar...
. . . . . .
Soylenmemis askin guzelligiyledir.
Kagitlarda yarim birakilmis siir;
Insan yagmur kokan bir sabaha karsi
Hatirlar bir gun bir cami actigini
Duran bir bulutu,bir kus uctugunu,
Cokup peynir ekmek yedigi bir tasi...
Butun bunlar askin guzelligiyledir.
. . . . . .
Asklar ucup gitmis olmali bir yazla
Halay ceken kizlar misali kolkola
Ya sizler! ey gecmis zaman etekleri,
Ihtiyar agacli,kuytu bahcelerden
Ayisigi gibi suruklenip giden;
Geceye birakip yorgun erkekleri
Salinan etekler fisiltiyla, nazla.
. . . . . .
Ebedi asigin donusunu bekler
Yalan yeminlerin tanigi cicekler
Artik olmayacak baharlar icinde.
Ey omrun en guzel turkusu aldanis!
Aldan, gelmis olsa bile umitsiz kis;
Her garipsi ayak izi kar icinde
Donmeyen asigin serptigi cicekler.
. . . . . .
Ya sen! ey sen! esen dallar arasindan
Bir parilti gibi gorunup kaybolan
Ne istersin benden aksam saatinde?
Bir gulusu olsun gorulmemis kadin,
Nasil olumsuzsun aynasinda askin;
Hatiralarin bu yanma vaktinde
Sensin hep,sen, esen dallar arasindan
. . . . . .
Ey unutus! kapat artik pencereni,
Coktan derinligine cekmis deniz beni;
Cikmaz artik sular altindan o dunya.
Bir duman yukselir gibidir kederden
Macerasi coktan bitmis o seylerden.
Amansiz gecenle yayil dort yanima
Ey unutus! kurtar bu gamlardan beni.

Ahmet Muhip DRANAS

Celiski bulamazsiniz
NISA 82.hala Kur an uzerinde geregi gibi dusunmeyecekler mi?
Eger o, Allah tan baskasi tarafindan gelmis olsaydi onda bircok tutarsizlik bulurlardi.

Gulsev Eyuboglu Irhan. : INGILIZ KURTCULUGU

1-Sykes-Picot anlasmasi: 16. mayis. 1916 tarihinde, Ingiltere ve Fransa arasinda ortadogunun paylasima dair gizli anlasma.
2-Ingiltere nin Istanbul Yuksek Komiseri Yrd. Amiral Webb; Disisleri Bakani Lord Curzon a 19. agustos 1919 tarihinde gonderdigi raporda Amerika, Trabzon ve Erzurum u icine alan Ermenistan i himaye edecek. Geri kalan dort ilde bir Kurt devleti de, Ingilizlerin himayesine birakiliyor
3-Istanbul Ingiliz Yuksek Komiseri Amiral Carthorp, 9. temmuz. 1919 tarihli Ingiltere Basbakani Lord Curzon a goderdigi rapordan Binbasi Noel, Abdulkadir ve Bedirhanogul lariyla gorustu ve bana Irak Komiserliginden gelen rapor; Seyit Abdulkadir ile yegeni Seyh Taha nin aralari aciktir onlari ancak Bedirhanogullari baristirir.
4-Ingiltere nin 1919 yilinda Istanbul da gorevli Buyukelcilik mustesari Hohler in; Sir E. Tilly e raporundan; Benim sorunum Kurtler, Binbasi Noel Bagdattan buraya geldi. Cok iyi bir asker, guclu ancak diger bakimdan da Kurtlerin lideri olmak istiyor. Kurtler gibi kimse yoktur, onlar cok iyidir diyor. Ermeniler icinse degersiz ve hilebaz olduklari gorusunde. Kurtler hic Ermeni oldurmedi aksine onlari korudular fakat Ermeniler Kurtleri oldurduler diyor. Korkarim ki Binbasi Noel bir Kurt lawrens i olmak istiyor. Mezopotomya simdi bizim olduguna gore: ona bir Kurt devleti kurdurup kuzey daglarini boylece koruyabiliriz. Binbasi Noel bir Kurt lawrens idir. Ancak Kurtlere fazla guvenilmez. Majestelerinin Hukumetinin amaci Turkleri alabildigine zayiflatmak olduguna gore; Kurtleri bu sekilde harekete gecirmek fena plan degildir .
5-1919 yilinda Istanbul Ingiliz Yuksek Komiseri Amiral Sir A. Calthorp dan, Ingiliz Disisleri Bakani Lord Curzon a Binbasi Noel, Kurt sefleriyle gorus birligine variilirsa bundan Majestelerinin Hukumetine buyuk faydalar saglanacagini soyluyor. Sefler Istanbulda Seyit Abdulkadir ve Bedirhan lardir. Suphe uyandirmamak icin Noel den ayri olarak Kurt bolgesine gidecekler. Turk ler; Paris teki Sulh konferansina Kurtlerinde geleceginden korkuyorlar. Kurtler henuz Mustafa Kemal e karsi ayaklanmadi. Ancak Noel bu ayaklanmayi basaracagindan emin.
6-9. aralik 1919 tarihli Istanbul Ingiliz Yuksek Komiseri Amiral Sir F. de Robeck ten, Lord Cuzron a rapor: Mr. Hohler, Kurt meselesi hakkinda Kurt baskani olan Seyit Abkulkadir Pasa(Seyit Abdulkadir, 1. Damat Ferit Pasa hukumetinin Surayi Devlet Reisi yani Danistay Baskani) ile gorustu. Kurtler butun umitlerini Ingilizlere baglamislardir. Bu arada belirteyim Mustafa Kemal gittikce buyuk tehlike olmaya basliyor. Kuvvetler, Kurtleri Mustafa Kemal e karsi kullanmak icin para odemeye hazirdir.
7-26. aralik 1919 tarih 966/633 sayili Ingiliz belgesi; Kurt kabileleri Ingiliz ve Fransiz hakimiyetine alinacak. Kurt bolgesinde hic bir sekilde Turk birakilmayacak. Bir tane Kurt devleti mi yoksa bir cok Kurt devleti mi kurulacagi dusunulecek. Ermenilere ise Amerikan kanaliyla silah saglanacaktir.
8-Fransiz delegasyonundan B. Berthelot Kurdistan yeni bir ogedir. Gelecegi Sykes-Picot anlasmasiyla sekillendi . .
Butun bu belgelere ek olarak, 16. nisan 1920 tarihinde San Remo konferansinda hazirlanan 5. sayili maddenin not ekininin 1. ve 3. maddesi, daha sonra 10. agustos 1920 Serv anlasmasinin 62. ve 64. maddelerine konuldu.

Saygilarimla. .
Gulsev Eyuboglu Irhan. .
NE MUTLU TURKUM DIYENE
31. 05. 2007


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder