9 Mayıs 2017 Salı

ESRARDA BULUNAN THC BEYNİN YAŞLANMASINI TERSİNE ÇEVİRİYOR



ESRARDA BULUNAN THC BEYNİN YAŞLANMASINI TERSİNE ÇEVİRİYOR

Şeyma Tahan



Diğer organlar gibi beyin de yaş ilerledikçe yaşlanıyor. Bunun sonucunda bilişsel becerilerde azalma oluyor ve hafıza becerisi azalıyor. Ancak Almanya'daki Bonn ve İsrail'deki Kudüs üniversitelerinden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, esrarın aktif maddesi THC'nin (Δ9-tetrahydrocannabinol) beyindeki yaşlanma sürecini tersine çevirebildiğini gösteriyor.

Bilim adamları 2, 12 ve 18 aylık farelerden bazılarına 4 ayı aşkın süre kenevirde (esrar) aktif halde bulunan THC bileşenini az dozda, bazılarına ise plasebo verdi. Daha sonra hayvanların yön bulma ve diğer fareleri tanıma gibi öğrenme ve hafıza becerisi test edildi.

Plasebo verilen farelerin yaşa bağlı olarak öğrenme ve hafıza becerilerde kayıplar görüldü. Bunun tersine esrar verilen yaşlı farelerin bilişsel becerilerinin kontrol grubundaki 2 aylık genç fareler kadar iyi olduğu belirlendi.

Öncelikle bilim adamları THC için, maddelerin yapıştığı ve sinyal zincirini tetiklediği CB1 adı verilen proteinler olan reseptörlere sahip olmayan farelerin beyninin daha hızlı yaşlandığını ortaya çıkardı. THC'nin vücudun doğal olarak salgıladığı ve beynin bu reseptörleri önemli işlevlerini yerine getiren bu reseptörleri taklit ettiğini belirledi.

Bonn Üniversitesi'nden Prof. Andreas Zimmer, tedavinin yaşlı farelerde performans kaybını tamamen tersine çevirdiğini belirtti.

Zimmer, yaş ilerledikçe söz konusu reseptörlerin beyinde azaldığını, reseptörlerin etkin olmamasının beynin hızla yaşlanmasına neden olduğunu ifade etti.

THC tedavisinin yaşlı farelerdeki etkisini daha ayrıntılı araştırmak için bilim adamları bu hayvanların beyin dokusu ve gen aktivitesini de inceledi. Sonuçlar şaşırtıcıydı. Yaşlı farelerdeki moleküler yapı gençlerinkiyle çok benzerdi. Ayrıca öğrenme becerisinde önemli yer tutan beyindeki sinir hücreleri arasındaki bağlantıların da tekrar arttığı görüldü. Zimmer, THC tedavisinin moleküler saati tersine çevirdiği belirtti.

Bununla beraber bilim adamları THC'nin az dozda verilmesinin farelerde zehirlenme etkisine yol açmamak için olduğunu da vurguladı.

Esrarın, ağrıyı kesmek için ilaç olarak kullanılmasına izin veriliyor ancak bilim adamları bir sonraki aşamada THC'nin insan beynindeki yaşlanma sürecini tersine çevirip çevirmediğini ve bilişsel beceriler arıtıp artırmayacağını görmek için klinik deneyler yapmayı planlıyor.

Bunama gibi hastalıkların tedavisine ışık tutan ve yıllar süren titiz bir araştırmanın sonucu olan bulgular ''Nature Medicine'' dergisinde yer alıyor.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170508112400.htm

Araştırma Referansı :

Andras Bilkei-Gorzo, Onder Albayram, Astrid Draffehn, Kerstin Michel, Anastasia Piyanova, Hannah Oppenheimer, Mona Dvir-Ginzberg, Ildiko Rácz, Thomas Ulas, Sophie Imbeault, Itai Bab, Joachim L Schultze, Andreas Zimmer. A chronic low dose of Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice. Nature Medicine, 2017; DOI: 10.1038/nm.4311

Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır, http://www.gercekbilim.com/esrarda-bulunan-thc-beynin-yaslanmasini-tersine-ceviriyor/ .



 
a45UyF587661-170509173734 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/05/09  19:22 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

Yigitlik intikam almada degil, tahammuldedir.

Bahri Dede

Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
Sizden birinin icine onu bozacak irin dolmasi, siir dolmasindan hayirlidir.
Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor:

Hadis No: 2305

Din su an kadinlarin ilerlemesi onundeki ilk engel.
Din insanlari geriye goturuyor, bilime ve gelismeye karsi cikiyor.
Din insanlari doga ustu guclerin korkusuyla yutuyor.
Insanlarin mutluluguna engel oluyor ve tercihlerini yasamalarina asla izin vermiyor.

Teslime Nesrin


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder