29 Mayıs 2017 Pazartesi

MİCROSOFT DÜNYANIN EN SESSİZ ODASINI NEDEN YAPTI?



MİCROSOFT DÜNYANIN EN SESSİZ ODASINI NEDEN YAPTI?

Microsoft dünyanın en sessiz odasını yaptı. Öyle sessiz ki insan kendi kemiklerinin sesini duyabiliyor. Geleceğin elektronik cihazları bu odada tasarlanıyor.

29 Mayıs 2017 16:45

Richard Crook BBC News

Microsoft'un yaptığı dünyanın en sessiz odası

Microsoft dünyanın en sessiz odasını yaptı. Öyle sessiz ki insan kendi kemiklerinin sesini duyabiliyor. Geleceğin elektronik cihazları bu odada tasarlanıyor.

LeSalle Munroe "ofisinde" birkaç saniye kımıldamadan dursa kanının damarlarında dolaştığını, gözlerinin yuvalarında oynadığını duyuyor.

Çoğu insanın işyeri klavye tıkırtıları, bilgisayar uğultusu, insan sesiyle doludur. Munroe ise tümüyle sessiz bir ortamda çalışıyor. Onun ofisi dünyanın en sessiz yeri.

Bu oda Microsoft'un laboratuvarının da bulunduğu Washington'daki merkezinde özel olarak inşa edilmiş. Şirketin bazı ürünleri burada geliştiriliyor. 2015'te ise -20.6 desibel ile dünyanın en sessiz yeri unvanını kazanmış.

Bu rakamı daha iyi anlamak için örnek verecek olursak, insan fısıltısı 30 desibel, nefes alışı 10 desibel kadardır. Oda sıcaklığında hava moleküllerinin çarpışması -24 desibel ses çıkarır. İnsanın duyma sınırı 0 desibeldir, ancak kulağımızın duymuyor olması hiç ses olmadığı anlamına gelmez. İşte negatif değer bu yüzden vardır.

Sessiz odada insan kendi vücudundan çıkan sesleri abartılı bir biçimde duyuyor.

"Bu ofise girip kapıyı kapatmak çok ilginç bir deneyim" diyor Munroe. "Nefes almasanız bile kalbinizin atışını, kanın damarlarınızdan akışını duyuyorsunuz."

Dışarıdaki sesi geçirmesin diye bu oda altı kat beton duvar içinde yer alıyor. Oda içinde oda olarak ifade edebileceğimiz bu yapıda her duvar 30 cm kalınlığında. Böylece 110 desibellik ses engellenmiş oluyor.

Sessiz oda bina içinde ayrı bir temel üzerinde, titreşim engelleyen 68 yay üzerinde kurulmuş. İnşa sürecini yöneten Hundraj Gopal "Böylece odanın bina ile hiçbir doğrudan teması olmuyor" diyor.

Küp şeklindeki odanın kenarları 6,36 cm uzunluğunda. Tüm yüzeyleri 1,2 metrelik ses emici süngerle kaplı. Böylece sesin duvarlara çarpıp yankı yapması engellenmiş oluyor. Kapıların çerçevesinde de özel izolasyonlar bulunuyor. Havalandırmadan, kablo girişlerine, yangın söndürme teçhizatına kadar her şey özel tasarlanmış.

Sonuçta inanılmaz sessiz bir oda elde edilmiş. Gopal'ın sessiz odasından önce dünya rekoru -9,4 desibel ile Minneapolis'teki bir laboratuvardaymış. Microsoft bu rekoru kırma güdüsüyle yola çıkmasa da, hedefledikleri 0 desibelden çok daha sessiz bir oda yapmayı başarmış oldu.

Microsoft, elektronik ürünlerini sessiz odada deniyor.

Bu kadar sessiz bir yerin insana huzur vereceğini düşünebilirsiniz. Ama orada zaman geçirenler böyle demiyor. Bazıları birkaç saniye sonra buradan çıkmak istiyor. "Odanın bir kenarında duran biri karşı taraftakinin nefes alışını ya da karın guruldamasını duyuyor. Kimilerinin başı dönüyor" diyor Gopal.

Kanada'daki British Columbia Üniversitesi'nde duyusal yoksunluk konusunda araştırma yapan psikolog Peter Suedfeld, sessiz odaya adım atmayı karanlık bir odaya girmeye benzetiyor.

"Etrafımızı çevreleyen dünyada her sesin yankı yapmasına öyle alışkınız ki, bu odada sadece tok ses var. Tıpkı karanlık bir odaya girdiğinizde önce hiçbir şey göremeyip de sonra gözlerinizin alışması gibi."

Gündelik seslerden uzak bu ortamda vücut sesleri belirgin hale gelir. Hareket ederken eklemlerinizde kemiklerin sesini ya da kulaklarınızda çınlama sesi duyarsınız. Gopal sessiz odadaki bu deneyimin bazılarının hoşuna gittiğini söylüyor.

"Ama en uzun süre kalan bir saat dayanabilmişti. Çok kalırsanız çıldırırsınız. Tükürüğünüzü yutmak bile çok sesli gelir insana."

Fakat Munroe bu odayı başka amaçla kullanıyor. Burada elektronik cihazları dinliyor, elektrik akımı geçerken kapasitörlerin elektronik devre düzeneğinde yol açtığı titreşimleri tespit etmeye çalışıyor. Bu titreşimin yol açtığı uğultu, müşterileri rahatsız ediyor. Bu sorunu gidermek için sessiz odada çeşitli deneyler yapılıyor. Bilgisayarda ses çıkaran diğer unsurlar da incelenerek elimine edilmeye çalışılıyor.

Sessiz odada insan kemiklerinden çıkan sesleri bile duyuyor.

Ayrıca klavyede her tuşun belli bir sesi vermesi için ayarlar bu odada yapılıyor; mikrofon ve hoparlörler burada deneniyor.

Microsoft'un yapay zeka asistanı Cortana'nın üç boyutlu ses ve HoloLens sanal gerçeklik görüntüsü gibi teknolojiler de burada sınanıyor.

Bazıları da biyomedikal araştırmalarda sessiz odayı kullanmak istiyor. Örneğin kısa dönemli duyusal yoksunluğun geçici psikotik nöbet ve halüsinasyonlara yol açtığını gösteren araştırmalar var. Bunlar şizofreni konusundaki araştırmalara katkıda bulunabilir.

Gopal tıbbi ve davranışsal araştırmalara fazla girmek istemiyor. Böylesi olağan dışı bir ortamda insanlarla deney yapmak için birçok yasal işlem yapmak gerekiyor. Ayrıca laboratuvarın test programı zaten yeterince yoğun.

Ancak hem Munroe hem Gopal, sessiz odada bir süre kalıp çıktıktan sonra onun gücünü daha iyi anladıklarını söylüyor.

"Kapıyı açıp çıkınca sanki kulaklarınıza bir gürültü şelalesi boşalıyor" diyor Munroe. "Sanki başka bir dünyaya çıkmış oluyorsunuz. Başka zaman farkına varmadığınız şeyleri duymaya başlıyorsunuz. Yeni bir perspektif sunuyor insana."

Bu makalenin İngilizce aslını BBC Future sayfasında okuyabilirsiniz.Dergideki diğer makalelere buradan ulaşabilirsiniz.

http://www.mynet.com/haber/dunya/microsoft-dunyanin-en-sessiz-odasini-neden-yapti-3065675-1

 
a45UyF587661-170529171720 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2017/05/29  18:25 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

ZEVAL
. . . . . .
Ortuldu hafizanin ortusu
Tasalarimin bittigi yerde.
Yukseliyor simdi perde perde
Geri gelen saadet turkusuDevri tamam oldu pervanenin
Gokten bir bekledigim kalmadi.
Tukendi artik icimde tadi
Yildizli kureler dusunmenin.Ne cikar karsima ciksa ecel
Bu bosluk ondan daha mi iyi?
Baska bir alemden bekledigi
Olmayan kula zeval ne guzel!Beklememek beter beklemeden;
Geldi yolunu gozledigim yar.
Al bu basi sen artik ey ruzgar
Ve sus artik, sus artik ey beden!

Orhan Veli KANIK

Apacik Kur an
EN AM 38.yeryuzunde yuruyen hayvanlar ve (gokyuzunde) iki kanadiyla ucan kuslardan ne varsa hepsi ancak sizin gibi topluluklardir.
Biz o kitapta hicbir seyi ek$ik birakmadik.
Nihayet (hepsi) toplanip rablerinin huzuruna getirilecekler.
KAMER 32.andolsun biz Kur an i, anlasilip ogut alinmasi icin kolaylastirdik.
O halde dusunup ogut alan yok mu?
KAMER 40.andolsun biz Kur an i, ogut almak icin kolaylastirdik.
O halde dusunup ibret alan yok mu?
HAC 16.iste boylece biz o Kur an i acik secik ayetler halinde indirdik.
Gercek su ki Allah diledigi kimseyi dogru yola sevkeder.
HADID 9.sizi karanliklardan aydinliga cikarmak icin kuluna apacik ayetler indiren o dur.
Suphesiz Allah, size karsi cok sefkatli, cok merhametlidir.

Gelecegin Enerji Kaynagi Bal...

23 Temmuz 2013

Kisa bir sure once tuhaf bir olay yasandi. Severek izledigimiz bal reklamlari bir linc kampanyasina kurban edildi ve bazi bal firmalarina reklam yasagi getirildi. Anlasilan o ki Turkiye nin bal potansiyeli birilerini rahatsiz etti. Ve dugmeye basildi. Ulkemiz uzerinde oynanan bu son oyunun amaci gayet net: Bor gibi bali da bitirmek. Petrolu cikarttirmayan, boru kullandirtmayan guc, simdi de bali bitirmek istiyor.

Bal firmalarina yapilan bu operasyon CIA ve FBI in oyunudur. Normalde birbirlerinden olesiye nefret eden bu iki orgut, birbirleri hakkinda Hey burada federalleri istemiyoruz! , Tanri askina burada CIA in isi ne! gibi muhabbetler yapan bu iki kurum, mesele bal olunca canciger kardes olup operasyona girisiyorlar. Amac Turkiye de bali bitirmek.

ARILARIN SALTANATI BITIYOR

Neymis, bu ballar organik degilmis, arisiz balmis bu, sekerden yapiliyormus... Bak sen! Adam arisiz bal uretmis, sen takdir edecegine camur atmaya kalkiyorsun. Hic ari kullanmadan bal uretiyor adam. Bu bir basaridir. Ama maalesef alkislamak gereken yerde kotuluyorlar. Sen inek kullanmadan sut uretebiliyor musun? Var mi boyle bir kabiliyetin? Inek kullanmak yok ama. Yapamazsin! O zaman yapani da kiskanmayacaksin.

Ari kullanmadan uretilen bal cok daha kiymetlidir. Niye? Cunku ari dedigimiz hayvan sokan bir hayvan. Amacsizca sokan bir hayvan. Herhangi bir amaca hizmet etmiyor sokmasi. Katil Arilar adli filmi her Turk gencinin mutlaka seyretmesini isterim. Bal yaptigi icin el ustunde tutulan bu hayvanlarin gercek yuzunu gostermesi acisindan ibretlik bir basyapittir. Arilara bir kinimiz yok fakat kabul edelim ki ari dedigimiz hayvan icin birilerini sokmak maalesef bir eglence, bir hobi haline gelmistir. Uzucu olan budur.

BENZINCILERIN YERINI ALACAK KAYNAK

Peki bu bal nasil bir seydir ve neden FBI ve CIA bir olup yanlarina Turkiye deki pekmez lobisini de katarak balin uzerine gitmektedir? Cunku bal sinirsiz bir enerji kaynagidir. Ben yarim kavanoz bal yedigimde kendime hakim olamiyorsam, duvarlara tirmaniyorsam burada muthis bir enerjiden bahsediyoruz demektir.

Ben yarim kavanoz bal yedigimde yerimde duramiyorsam sen balla calisan araba da yaparsin, ucak da yaparsin. Balli araba, balli ucak, balli cim bicme makinesi cok da uzak olmayan bir gelecekte rastlayacagimiz seyler. Belki de 10 yil sonra benzincilerin yerini bal istasyonlari alacak. Cekecegiz otomobili, dolduracagiz bali. Ustelik 100 liralik dolum yaparsak bir kavanoz polen de hediyesi olacak. Neden bu enerjiyi degerlendirmeyelim? Neden dunyanin bal merkezi olmayalim?

Dunyadaki petrol ve dogalgaz rezervleri en iyimser tahminle onumuzdeki 10 bin yil icinde tukenecek. Iste o zaman bal ureten ulkeler gozde olacak. Peki kimde var bu bal? Bizde! Reklamlardan anladigimiz kadariyla Turkiye bal rezervinde dunyanin en onde gelen ulkesi.

Yurtdisinda kavanozu 100-150 dolardan asagi satilmayan bal bizde sudan ucuz. Bir degil, iki degil, tam bes kavanoz bal sadece 100 lira. Ustelik polen hediyeli. Boyle bir enerji kaynagi yok.

Baldaki potansiyeli cok onceden goren atalarimiz pek cok sarki, turku ve atasozunde balin onemini anlatmistir. Baldiz baldan tatlidir lafi bunlardan sadece biridir. Atalarimiz her ne kadar burada baldizin onemini vurgulamis olsalar da inceden inceye bali da yuceltmislerdir. Onlarin yuzyillar once fark ettigi bu gercegi bugun goremiyorsak gercekten cok yazik.

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder