23 Mayıs 2017 Salı

FLORENCE NİGHTİNGALE: TUTKULU BİR İSTATİSTİKÇİ



FLORENCE NİGHTİNGALE: TUTKULU BİR İSTATİSTİKÇİ

Hemşirelik deyince akla ilk gelen isimlerden birisi, modern hemşireliğin kurucusu olarak tarihe geçen, Florence Nightingale'dir. Ancak kendisinin pek de bilinmeyen bir yönü vardır bu da onun iyi bir matematikçi ve istatistikçi olmasıdır.

Diğer birçok kadın gibi başkaldırı ve mücadele dolu geçen hayatına kısaca göz atalım yazımızda…

Florence Nightingale, 12 Mayıs 1820'de Florenca, İtalya'da entelektüel ve varlıklı bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Ailesinin geniş olan sosyal çevresi onun küçük yaşlardan itibaren yazarlar, şairler, politikacılarla dolu bir çevrede büyümesini sağladı. Babası tarafından eğitilen Florence Nightingale, Yunanca, Latince, Fransızca, Almanca, İtalyanca, tarih, felsefe ve matematik konusunda bilgili, aydın bir kadın olarak yetişti.

Tüm olumlu şartlara rağmen Florence mutsuz bir çocuk ve genç kadındı. Zenginlik, gösteriş onun için birşey ifade etmiyordu. İçinde bitmek bilmeyen bir değişim arzusu vardı, bir kadın olarak kendisine bahşedilen rolleri üstlenmek ve sürdürmek fikri onu giderek daha da sinirli ve asi bir ruha büründürüyordu. Uykusuz geçen geceler boyunca, kendisinin neden diğer kadınlar gibi düşünmediğini sorguladı ve sonunda kendince bir cevap buldu, bu Tanrının bir isteği idi. O, Tanrı adına hizmet etmek için yaratılmıştı.

Yirmi yaşına basmadan öğrenimini matematik alanına kaydırmak istedi ancak bu isteği ailesi özellikle annesi tarafından hoş karşılanmadı. Annesine göre matematik bir kadının pek bir işine yaramazdı. Kararlı olan Florence sonunda mücadeleyi kazandı. Zamanın ünlü matematikçilerinden aritmetik, geometri ve cebir dersleri aldı, öğrendiği bilgileri çevresindeki çocukları eğitmek için kullandı. Bugün British Museum'da, kendi el yazısı ile hazırladığı aritmetik ve geometri ders planları bulunmaktadır. Planlarına göz atan biri onun ezberci değil, sorgulayıcı bir yöntem izlediğini gözlemleyebilir.

Geniş bir ilgi yelpazesine sahipti aslında. Yirmi beş yaşında sağlık sorunlarıyla ilgilenmeye başladı. Hemşirelik ilgisini çekti. Aynı matematikte olduğu gibi, ailesi hemşireliğin de Nightingale'e göre olmadığını düşündü. Bu meslek onları küçük düşürecekti çünkü 1800'lü yılların ortasında, İngiltere'de hemşirelik cahil kadınların bir uğraşı olarak görülüyordu. Özellikle annesinin ve kızkardeşinin itirazlarına rağmen Florance 32 yaşında özgürlüğünü kazandı.

Ailesi ile Avrupa ve Mısır'ı dolaşırken çeşitli hastane sistemlerini öğrenme fırsatı bulmuştu zaten. Almanya ve Fransa'da eğitiminine devam etti. Londra'da kadın hastaların bakıldığı bir hastanenin yöneticisi oldu. Hastanelerin temizliği ve düzeni konusundaki bilgisi ve yeteneği kısa sürede anlaşıldı ve aradığı fırsat 1854′te karşısına çıktı.

İngiltere, Fransa ve Osmanlı İmparatorluğunun Rusya'ya açtığı Kırım Savaş'ında İngiliz sağlık teşkilatı çok hazırlıksızdı. Ekim ayında yaralı İngiliz askerlerinin çok kötü koşullarda olduğu öğrenildi. Bu esnada onun hayatını değiştirecek kişi dostu Savaş Bakanı Sidney Herbert oldu.

Sidney onu Türkiye'deki İngiliz Hastaneleri Kadın Hemşirelik Teşkilatı'nın başına getirdi. Florenca ve 38 hemşire arkadaşı İstanbul'a gönderildi. Geldiklerinde hastanenin bakımsız olduğuna ve insanların savaşta aldıkları yaralardan çok sıtma ve bulaşıcı hastalıklardan öldüğüne tanık oldular. O dönemde daha bakteri nedir bilinmiyordu hastane gereğinden çok kalabalık, beslenme yetersiz, hijyen ise yok denecek kadar azdı. Floranca için kötü bir diğer sürpriz ise hastane çalışanlarının tutumları oldu, sonuçta o zamana kadar barikatlarda yaralı olanların eşleri hariç hastabakıcı olarak kadınlar çalışmamıştı. Nightingale inatçı, sabırlı ve yoğun bir çalışmayla yiyecek, giyecek, çarşaf, sargı bezi ve araç gereç gibi eksikleri gidererek, hastanede bakımın düzenli ve sağlığa uygun olarak yapılmasını sağladı. Onun başarısı aslında hemşirelikten çok organizasyon becerisi oldu.

Florance Türkiye'de yaklaşık 2 yıl kaldı, döndüğünde ülkesinde bir kahraman gibi karşılandı, elbette bunda biraz ülkesine düzenli olarak kendi yazdığı, biraz da hastanede tedavi gören askerlerin ailelerine yazdıkları mektuplarında payı vardı.


Nightingale Jewel

Kraliçe Victoria, Nightingale'nin çalışmalarını " Nightingale Jewel" olarak bilinen gravür bir broş ile sunarak ödüllendirdi ve ona Britanya hükümetinden 250.000 $ ödül verdi.

Nightingale bu parayı kendisi için harcamamaya karar verdi. 1860'da St. Thomas Hastanesi'nin içinde Nightingale Hemşireler Eğitim Okulu'nunun kurulmasını finanse etti. Nightingale artık bir kahramandı, o elindeki lambası ile karanlığı aydınlatan bir ışıktı halk için.

Victorian kadınların bir simgesi olarak ün kazanmasına karşın daha sonraki ve daha az tanınmış eseri, çok daha fazla hayat kurtardı aslında…

Bu uygulamalı istatistikti…

Nightingale savaştan döndüğünde, halk ona hayranlık duysa bile aslında tüm çabalarına karşın hastanede hastalıktan ölen binlerce insanı kurtaramamanın verdiği bir başarısızlık duygusu ile doluydu. Bir reform yapılması gerekiyordu.

Hastanelerdeki sağlık sorunlarının istatistiksel analizlerini yapmaya başladı. İstatistiksel analizleri savaş sonrası askerlerin sağlık sorunlarını da kapsadı. Ve sonunda Kraliçe Victoria'yı ikna etmek için 830 sayfalık bir rapor hazırladı. Ancak sadece sözcükler yeterli değildi, raporunda kaç kişinin, nerede ve neden öldüğü hakkında geniş istatistik tablolarını derledi dikkat çekici tablolar ekledi bu rapora.


Nightingale'in "coxcomb" olarak bilinen, her ayki ölüm sayısını ve nedenlerini gösteren pasta grafiği. credit Pixmedia

Bu araştırması sırasında çalıştığı hastanedeki ölümlerin temel nedenini de anladı bir anda. Ölüm oranlarının düşmemesinin nedeni hastanedeki yetersiz beslenme, bakım ya da hijyen eksikliği değildi temelde. Esas sorun hastanenin altyapısı idi. Mart 1855'te Türkiye'ye bir ekip gönderildi ve hastanenin kanalizasyon sistemi yenilendi, havalandırma sistemi düzenlendi. Sonuçta ölümler yüzde 52'den yüzde 20'ye düştü.

Hazırladığı diyagramlar, çizelgeler o kadar başarılı idi ki, sonunda Kraliçe Victoria ikna oldu ve sağlık üzerine İngiltere'de Kraliyet Komisyonu'nun kurulmasına onay verdi.

İstatistik tekniklerinin kullanılmasında gösterdiği ustalık Florence Nightingale'in 1858 yılında Royal Statistical Society'nin ilk kadın üyesi olarak seçilmesine neden oldu.

Hiç evlenmedi Nightingale. Hastanede çalıştığı sırada yakalandığı Kırım ateşi olarak ta bilinen bir hastalık nedeniyle 38 yaşından itibaren neredeyse yatağa bağımlı kaldı, sağlığına tam olarak kavuşamadı. Ancak yinede hasta yatağından kamuoyu etkilemeye, araştırmalar yapmaya devam etti. 1859 yılında sivil hastanelerin nasıl düzgün bir şekilde çalıştırılacağına odaklanan "Hastane Notlarını" yayınladı.

1910 yılında ölüm anına kadar hiç boş durmadı, ölümümden sonra gösterişli bir tören istemiyorum demişti ve nitekim öyle oldu. Basit bir törenle bedeni Hampshire'de bulunan aile mezarlığına, dağıttığı umutta gelecek nesillere nakledildi.

Sibel Çağlar

Kaynaklar:

https://www.agnesscott.edu/lriddle/women/night_educ.htm

http://www.biography.com/people/florence-nightingale-9423539

https://www.sciencenews.org/article/florence-nightingale-passionate-statistician

Matematiksel



 
a45UyF587661-170523112306 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2017/05/23  12:30 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

Canis sine dentibus vehementius latrat
Dissiz kopek daha kuvvetli havlar (havlayan kopek isirmaz)

Latin Atasozu

Ebu Hureyre ( Radiyallahu Anh ) soyle dedi : Rasulullah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem ) :
Cehennemde kafirin iki omuzu arasi , sur atli bir suvari yuruyusu ile uc gunluk mesafedir buyurdu.

( Muslim - Buhari )
Cehennemle ilgili hadis. Sahihmis bilenler denetlesin.

Ermeniler Van ve Bitlis i ele gecirince, Irak taki Ingilizlerle birleseceklerinden dolayi butun Yakindogu da Ingilizlerin yeri cok saglamlik kazanacaktir.

Rum, Ermeni gibi Bati emperyalistlerinin hizmetcisi olan uluslarla, bu cabalarinda direndikleri surece anlasma olanagimiz yoktur.

Yunanistan ancak Turk cogunlugunun yerle$ik bulundugu Izmir ve Trakya dan ve Ingiliz koleliginden vazgectigi zaman bizimle dost olabilir.

(1 Aralik 1920)
K.ATATURK


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder