16 Ağustos 2017 Çarşamba

MURAT MURATOĞLU : BABAYİĞİT 1.6 SLX



MURAT MURATOĞLU : BABAYİĞİT 1.6 SLX

16 Ağustos 2017

Türkiye yine kısıtlı kaynağını heba edecek bir projede son imzayı atmaya hazırlanıyor; Yerli otomobil! Bu saatten sonra ne yazarsak yazalım, nasıl anlatmaya çalışırsak çalışalım bu projeden vaz geçilemez. Gurur yaptılar bir kere…

Nasıl yapmasınlar? Her seçim öncesi "yapıyoruz" reklamlarıyla ile kendilerini bağladılar. Afişlerini dört bir yana astılar. Yıllar geçti ortada anteni yok!

* * *

Sonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü; "Yerli otomobil için babayiğit bulundu" müjdesini verdi.

Bundan altı gün önce de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 16 yıldır değişmeyen Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu aynı müjdeyi vermişti; "Babayiğit bulundu, görüşüyoruz!"

Bildiğim kadarıyla Başkan'ın kendi şirketi de otomotiv sektöründe faaliyet gösteriyordu, niye babayiğit olmadı? İyi ki de olmadı. Kendisi 17 bin liralık milletvekili maaşını az bulmuştu, kim bilir ürettiği otoları kaça satacaktı?

* * *

Şöyle anlatayım; Bu yerli otomobil işi en az Kanal İstanbul kadar gereksiz bir proje… Bu işin sonunda çok büyük zararlar edileceği aşikâr.

Rusya, Çin ve Hindistan da otomobil üretmeyi denedi. Devlet sübvanse etti. Dünya pazarlarında hiçbir başarı sağlayamadılar.

Çin ve Hindistan kendi 1.5 milyarlık pazarlarına kapandılar. Bizim o kadar büyük bir nüfusumuz da, onlardan daha ucuza üretecek halimiz de yok!

* * *

Belli ki dış pazar kapalı… İçeriye bakalım… Güzel kardeşim Türkiye'de satılan her 100 otomobilden 64'ü ithal ediliyor. Bu yıl ilk altı ayda sadece 144 bin Türkiye'de üretilen araç satıldı. Hepsi yeni üretilmesi planlanan yerli otomobil olsa bile yetmez! Bu zararın altından kalkılamaz.

Sahi kaç modelde üretim yapılması düşünülüyor? Fabrikayı kurduktan sonra her model için de bir milyar doları gözden çıkarman gerekecek. Babayiğit'in var mı öyle bir parası yoksa bizim vergiler mi gidecek ekmek arası?

* * *

Nitekim yerli otomobil değil, yerli marka otomobil demek istiyorlar. Yoksa çıkıp, ben yüzde yüzünü Türkiye'de üreteceğim diye bir iddiaları olamaz.

Dünyada hazır üretilmişleri varken, sadece bir parça için gidip de fabrika kurmak kadar mantıksız bir yaklaşım düşünülemez. O kadar da değildir!

Yerli otomobil gazıyla harcanan enerji ve paraya yazık olacak.

* * *

Ülkeye para mı kazandırmak istiyorsun? Otomotiv ihracatında 1 kiloda 20 dolar kazanılırken, 100 gramlık mikroçiple 1000 dolar kazanılıyor.

Akıllı ol geleceğe odaklan değil mi ama? Bırak otomobilin kendisini, elektrikli otomobilin pilini yap sen. Dünya senden alsın.

Ya da organik hoşaf fabrikası kur, dünyayı hoşafa doyur. Gazı alınmış nohut da olur.

http://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/murat-muratoglu/babayigit-1-6-slx-1975153/

 
a45UyF587661-170816163146 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/08/16  18:24 2  65  alelma@yahoogroups.com


 
--

Dogru bir fikrin anlasilmamasi, onu cagin disina degil, belki de ustune cikarir.

Engin Gundogar

ISLAM SERIATINDA KADIN ERKEK ESITLIGI(!?)

Islam Seriati, kadina ustun yeri verdigi nden, kadin haklari ndan soz edemez. Edemez cunku: Kur an indaki kadin la ilgili ayetler, hep kadinin zararina, kadini kucultucu dogrultudadir. Ornek:

- Bakara Suresinin 228. ayetinde: Erkeklerin, kadinlarin zararina, onlardan ustunlugu (derece) vardir. deniyor.

- Kur an in Tanri si, hep eril sozcuklerle ( huvellahu... gibi) anlatilir. Sozcukler, bu Tanri nin erkekligi ni anlatir niteliktedir. Onun icin de erkek lerin ustun ve kadin larin asagi (dahasi asagilik) gorulmesi dogaldir.

- Erkek lerin derece lerinin, kadinlarin zararina olacak bicimde ustun oldugunu anlatan ayet le ne demek istendigine iliskin tefsir lerin, fikih larin yazdiklari, gercegi carpici bicimde sergiler:

Ornegin Fahruddin Razi soyle der: Erkeklerin derece ustunlukleri. Erkeklerin kadinlara karsi bircok ustunlukleri vardir:

Birincisi: Erkek, akil yonunden ustundur.

Ikincisi: Diyette (oldurme olayindaki kurtulmalikta) erkegin ustunlugu vardir (Kadin icin odenecek diyet, erkek icin odenecek diyetin yarisi kadardir.).

Ucuncusu: Miras konularinda erkegin ustunlugu vardir.

Dorduncusu: Devlet baskani ve kadi (yargic) olmaya elverislilikte ve taniklikta erkegin ustunlugu vardir.

Besincisi: Erkek, kadinin (karisinin) ustune evlenebilir, cariye alabilirken, kadinin boyle bir hakki yoktur. Kocasinin ustune evlenemez, kocanin cariye alip kullanmasi turunden kole alip kullanamaz.

Altincisi: Kocanin mirastaki payi, kadinin mirastaki payindan coktur.

Yedincisi: Koca, karisini bosayabilir, bosadiktan sonra da donus yapabilir. Kocasinin bu eylemi, kadin istemese de gerceklesir. Kadinsa, kocasini bosayamaz. Bosandiktan sonra da, donus yapamaz...

Sekizincisi: Ganimette, erkegin payi, kadinin payindan coktur. Erkegin kadina karsi ustunlugu boylece ortaya cikinca, kadin, erkegin elinde gucsuz bir tutsak gibidir... (Bkz. F. Razi, e t, Tefsiru l-Kebir, 6195.)

Oteki tefsirlerde de benzer aciklamalar yer alir ve kiminde, kadina karsi erkegin daha baska ayricaliklari siralanir. (Bkz. Taberi, Camiu l-Beyan, 2/275-276; Ibn Kesir, 1/271; Sevkani, Fethu l-Kadir, II 237; Kasimi, Mehasinu t-te vi l, 3/585; Tefsiru l-Meragi, 2/167. Ayrica bkz. Dr. Kamil Musa, Kamusu l-Mer e Derece, Beyrut, 1987, s. 15-26.)

- Hicbir hukuk sisteminde, ilkel hukuklarda bile olmayan bir sey var: Nisa Suresinin 34. ayetinde, karilarinin kendilerine baskaldiracaklarina iliskin kuskuya, kaygiya dusen kocalara su yol gosterilmekte: O kadinlari dovun! Ortada suc olmadan ceza verilmesi, hangi hukuk sisteminde bulunabilir? Onlari dovun! ifadesindeki ilkellik de ayri...

Kur an daki kadin larin zararina olan hukum leri siralamaya buradaki yerimiz el vermez. Mirasta oglana 2, kiza 1 pay verilmesi elestirilirken, Islamcilar, Islam oncesi donemde, kadin a bu kadar da pay verilmedigini, kadinin, mirasta hemen hicbir hakki olmadigini ileri surerler. Bunun, gercek le hicbir ilgisi yoktur. Kur an da, hadisler de, kadin a yeni hak lar vermek soyle dursun, Islam oncesi haklarinin bircogunu da elinden almistir kadinin. Bu, ayri bir yazi konusu olabilir.

Hadis lerde, kadin son derece asagilanir. Hor gorulen seylerle bir tutulur, ugursuz gorulur. Bu konudaki hadisleri genisce gormek icin, her bir kitabiyla karanligin belini kiran ve aydinlara, bilim adamlarina ornek olan Prof. Dr. Ilhan Arsel in Kadin ve Seriat adli kitabi mutlaka okunmalidir. Bu kitapta, kaynaklar da acik secik gosterilmistir. Kitabin sonunda bir de indeks vardir ve konular, kitapta kolaylikla bulunabilir.

Cevaplari diz cokerek, ve gozleri kapali arayanlardan daha cahil ve ise yaramaz insanlar yoktur.
Din, siradan insanlar tarafindan dogru, zeki insanlar tarafindan sahte, liderler tarafindan kullanisli kabul edilir.

Seneca


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder