27 Ağustos 2017 Pazar

KEMAL AKKURT : MASUMİYET KARİNESİ VE TEK TİP



KEMAL AKKURT : MASUMİYET KARİNESİ VE TEK TİP

22 Ağustos 2017



Sanıklara tek tip kıyafet giydirilmesi önerisi, yargılanan kişilerin hepsinin suçlu olduğu yönündeki bir ön kabule dayanır. Ancak bir kimsenin kıyafetine bakılarak suçlu veya suçsuz olduğuna karar verilemeyeceğinden, sanıkları küçük düşüren ve mahkûmmuş gibi gösteren tek tip kıyafetin zorlanması, hukuka aykırıdır.

Anayasamızın 36. maddesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin (İHEB) 10. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6. maddesi "Adil Yargılanma Hakkı"nı düzenler. Buna göre herkes, gerek hukuk davalarında gerekse ceza davalarında, kendisine yöneltilen suçlamalar konusunda adil yargılanma hakkına sahiptir. Bu hak, yargılanan her sanık için temel bir haktır.

Adil yargılanma hakkı nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından en çok mahkûm edilen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Anayasamızın 90. maddesine eklenen son fıkra ile, tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler yasa hükmünde olup bunlar aleyhine anayasaya aykırılık iddiasında bile bulunulamaz.

Bu çerçevede ülkemiz AİHS'ni kabul etmiş ve yurttaşlarına AİHM'ne "Bireysel Başvurma Hakkı"nı tanımıştır.

Suçu sabit olana kadar

Anayasa'nın 38. maddesinde, İHEB 11. maddesinde ve AİHS'nin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının önemli öğelerinden biri de "masumiyet karinesi"dir. Buna göre bir suç ile itham edilen herkes, suçluluğu yasal olarak sabit oluncaya kadar suçsuz sayılır.

Bu düzenlemelere rağmen, Avrupa Konseyi'ne taraf ülkeler arasında, hakkında iddianame düzenlenen kişiler bakımından, en fazla beraat ve bozulan mahkûmiyet kararları, ülkemizde görülüyor.

Bu durum, ülkemizdeki yargılamalarda hazırlık soruşturmasının eksik olarak yapıldığını, sorumluluğun eksik delillere dayalı iddianame ile mahkemeye atıldığını ve yapılan yargılamaların da adil olmadığını gösteriyor. Emniyetten gelen fezlekeler iddianameye, iddianameler de mahkeme kararına dönüşebiliyor.

AİHM'nin ülkemizle ilgili olarak verdiği bir kararda, gazetelerde "suçlular yakalandı" şeklindeki manşet haber nedeniyle, halkın bilgilendirme hakkının olduğuna, ancak bu hakkın sınırlarının aşılmaması gerektiğine, yakalanan kişilerin daha yargılanmadan mahkum olmuşçasına resim ve isimlerinin yayımlanmasının doğru olmadığına,

bu durumun masumiyet karinesine aykırı olduğuna, dolayısıyla adil yargılanma hakkının ihlali sonucunu doğurduğuna hükmedildi. (Karakaş – Yeşilırmak/Türkiye davası). Yani hakkında kesinleşen bir mahkûmiyet kararı olmayan herkes, masumdur.

Anayasa ve hukuk kurallarıyla birlikte, "Adil Yargılanma Hakkı"nın da ayaklar altına alınmasını üzülerek izlerken, bu evrensel kuralı tekrar tekrar hatırlatmak lazım.

Sanıkları küçük düşürme

Son zamanlarda dillendirilmeye başlayan, özellikle bazı toplu davalardan yargılanan sanıklara, mahkeme salonunda tek tip kıyafet giydirilmesi önerisi de adil yargılanma hakkının ihlaline sebep olabilecek nitelikte.

Sanık, kendisine suç isnat edilen, ancak suçlu olup olmadığı henüz bilinmeyen kişiye verilen bir sıfat olup sanığın hukuken suçlu olduğu, hakkında verilecek mahkûmiyet hükmünün kesinleşmesiyle anlaşılır.

Yargılama süreci tamamlanmadan sanıkların suçlu olarak damgalanması, kamuoyunda kesinlikle mahkûm olacakları şeklinde bir beklentinin yaratılması, yargı bağımsızlığına ve dolayısıyla adil yargılanma hakkına aykırıdır.

Sanıklara tek tip kıyafet giydirilmesi önerisi, yargılanan kişilerin hepsinin suçlu olduğu yönündeki bir ön kabule dayanır. Ancak bir kimsenin kıyafetine bakılarak suçlu veya suçsuz olduğuna karar verilemeyeceğinden, sanıkları küçük düşüren ve mahkûmmuş gibi gösteren tek tip kıyafetin zorlanması, hukuka aykırıdır.

Öte yandan, bir kimseye zorla belli bir kıyafet giydirilemeyeceğinden, söz konusu uygulamanın hayata geçirilmesi, evrensel hukuk kurallarına da aykırı olacaktır.

Guantanamo örneği

ABD'nin terör suçlusu oldukları gerekçesiyle yargılamadan ve uzun yıllar işkenceden geçirerek insanları esir ettiği Guantanamo Hapishanesi'ndeki uygulamanın örnek alınabileceğinin söylenmesi bile, tek tip kıyafet önerisinin ne kadar keyfi bir talep olduğunu gözler önüne seriyor.

Bugün ülkemizin ihtiyacı olan şey, yargı bağımsızlığının sağlanması ve yargılama sonunda ulaşılan sonuç kadar, yargılama sürecinin de adil olduğunun herkese gösterilmesidir.

Adil yargılama hakkının ihlal edilmesi halinde, yargılama sonunda verilecek kararların, toplumda şüpheyle karşılanacağı ve bu durumun cezaların caydırıcılığını azaltacağı da unutulmamalıdır.

Bağımsızlık yetmez

AİHM içtihatlarına göre, mahkemenin yasal olarak bağımsız olması yetmez. Yargılamanın görünürde de şeffaf, bağımsız ve tarafsız olduğunun anlaşılması gerekir. Daha yargılama aşamasında bile masumiyet karinesini ortadan kaldıran bir yargılama, adil olmayacaktır.

Sorun, yine kuvvetler ayrılığının ayaklar altına alınmasıdır. Bırakalım mahkemeler etki altında kalmadan, bağımsız ve tarafsız yargılama yapsınlar. Çünkü adil yargılanma hakkı, herkese lazımdır.

KEMAL AKKURT Avukat, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği Başkanı

http://www.cumhuriyet.com.tr/kos

 
a45UyF587661-170827222507 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/08/28  07:29 2  65  alelma@yahoogroups.com


 
--

Bulbulu oldurmek diye bir kitap okumustum.
Icinde, bulbulu nasil oldurecegimi anlatan tek satir yoktu !

Hommer SIMPSON
Postmodern cagin buyuk dusunuru.

NISA - 89 Onlar sizin kendileri gibi kafir ve boylece es olmanizi isterler.
Allah yolunda goc etmedikce onlardan dost edinmeyin.
Bunu kabul etmez de yuz cevirirlerse onlari tutun, buldugunuz yerde oldurun...
TEVBE - 5 Hurmetli aylar cikinca Allah a es kosanlari nerede bulursaniz oldurun.
Yakalayip hapsedin.
Gelip gececekleri butun yollari tutun.
Fakat tovbe ederler, namaz kilarlar ve zekat verirlerse onlarin pesini birakin...

Tarihimizin en aci yanlarindan biri,kendini ne kadar tekrar ettigidir.

George Carlin


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder