25 Mart 2016 Cuma

"Kuzey Kore Askerleri, Suriye'de Esed İçin Savaşıyor"

Amerikadaki Türk toplumuna yönelik bir internet gazetesinde yayınlanmış bir haber.
Bana çok ilginç geldi.
Doğrusu bu haberin ne anlama geldiğini anlamakta zorlandım.

Oraj POYRAZ(cimcime@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA       


"Kuzey Kore Askerleri, Suriye'de Esed İçin Savaşıyor"

03-24-2016

Suriye muhalefeti Kuzey Kore'ye ait iki taburun Suriye'de Esed rejimi adına savaştığını iddia etti.

Suriye muhalefeti Cenevre temsilcileri, Kuzey Kore ordusuna ait iki taburun Suriye'de Esed rejimi adına savaştığını iddia etti.

Suriye muhalefeti Yüksek Müzakere Komitesi lideri Esad El Zubi, Cenevre'de BM önderliğinde yürütülen barış görüşmeleri sırasında Kuzey Kore taburlarının Suriye'de Esed rejimi adına savaştığına dair açıklamalarda bulundu.

Zubi yaptığı açıklamada "Chalma 1 ve Chalma 7 isimli iki Kuzey Kore taburu Suriye'de savaşıyor" dedi. Özgür Suriye Ordusu komutanı Kuzey Kore taburlarının "çok tehlikeli" bir grup olduğunu söyledi.

Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana, Kuzey Kore ordusunun Esed rejimine silah temin ettiği ve sahada askeri danışmanlarının bulunduğuna dair haberler dolaşımda.

 

Her ne kadar Kuzey Kore idaresinin Esed rejimine desteğine dair net bir kanıt olmasa da Suriye-Kuzey Kuzey Kore askeri ittifakının geçmişi çok eskiye dayanıyor.

Kuzey Kore son 40 yıl içinde Suriye'ye zırhlı personel taşıyıcılar, tank savarlar ve ağır silahların da içinde olduğu askeri malzeme temin etti.

1970'ler ve 80'lerde Kuzey Kore, Suriye ordusunun elinde bulunan Sovyet yapımı T-54 ve T-55 tanklarının modernizasyonunda Suriye ordusuna destek sağlamıştı. Kuzey Kore ayrıca Suriye ordusunun elinde bulunan zırhlı araçlara lazerli telemetreler eklenmesini sağladı.

Kuzey Kore bunlara ek olarak Suriye ordusuna, Esed rejimi askerleri tarafından halen kullanılmakta olduğu çok sayıda MANPAD sattı.

Tüm bunlara ek olarak Kuzey Kore'nin uzun yıllar boyunca Esed'in nükleer ve kimyasal silah programlarına teknik destek sağladığı biliniyor. Kuzey Kore Suriye'ye Scud-C taşıyıcı ve fırlatıcısına ek olarak parça tesirli savaş başlığı da satmıştır.

Kuzey Kore'nin Suriye'de asker bulundurması yeni bir şey değil. Örneğin Pyongyang idaresi 1967 Arap-İsrail Savaşı'nda Suriye'ye 25 pilot, 1973 Arap-İsrail savaşında 30 pilot, 1975 ve 1976'da 40 pilot ve 75 hava kuvvetleri eğitmeni göndermişti. Koreli pilotlar gerektiğinde eğitim veriyor, ihtiyaç durumunda da İsrail'e karşı yürütülen operasyonlara katılıyordu.

1980'lerde Kuzey Kore, Suriye'ye özel kuvvetlerini göndermiş, bu kuvvetler konvansiyonel Suriye ordusuna gerilla savaşı eğitimi vermişti. 1984-1986 yılları arasında 50 ve 1990'da 30 Kuzey Koreli askeri eğitmen Suriye'ye gönderildi.

Kuzey Kore askerleri 1982'deki Hama katliamında, Kuzey Kore ordusu tarafından Suriye rejimine verilen 122 mm.lik grad tipi roketleri kullandılar.

Bu dönemde iki ülke arasındaki tüm ilişkileri, Pyongyang'ın Şam askeri ateşesi General Kim Kyok Sik yönetiyordu.

Peki Kuzey Kore ordusunun Suriye iç savaşındaki rolü ne?

ABD Kore Enstitüsü, 2013 yılındaki Kuseyr operasyonunda Kuzey Koreli askerlerin önemli görevler üstlendiğini aktarıyor: "Kuzey Kore ordusunun Arapça konuşan askeri danışmanları Kuseyr savaşında ani saldırının düzenlenmesi ve top atışlarında çok önemli görevler üstlendiler".

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi direktörü, Kuzey Kore askerlerinin Halep bölgesindeki savaşlarda görüldüğünü aktardı: "Bu askerlerin tam sayısı kesin olarak bilinmemekte. Ancak bilinen 10-15 arasında Kuzey Koreli yetkili var ve bunlar çok iyi Arapça konuşuyor. Halep'in güney doğusunda savunma hatlarında ve şehrin içindeki düzenli güçlerin arasında bulunuyorlar".



http://www.turkishny.com/headline-news/2-headline-news/205174-kuzey-kore-askerleri-suriyede-esed-icin-savasiyor#.VvUykUcaTcc

 
a45UyF587661-160325144606 Oraj Poyraz cimcime@neomailbox.net
2016/03/25  19:00 1  39  1923atamizindeyiz@googlegroups.com


 
--

Saldirida basarili komutan neyi savundugunu bilmeyen dusmana saldirir; savunmada basarili olan komutan ise neye saldirdigini bilmeyen dusmana karsi mevzilerini savunandir.
Komutanlarin seviyeleri vardir. En usta komutan, dusmanin tuzaklarini bosa cikartir; ondan daha az usta olan, dusman destekcilerini yok eder; daha sonra geleni dusmanin asker guclerine saldirir; en kotu komutan ise surlarla cevrili kentleri kusatmaya kalkar.

Sun Tzu

Ganimet
ENFAL 1.sana savas ganimetlerini soruyorlar.
De ki: ganimetler Allah ve peygamber e aittir.
O halde siz (gercek) muminler iseniz Allah tan korkun, aranizi duzeltin, Allah ve resulune itaat edin.
ENFAL 41.eger Allah a ve hak ile batilin ayrildigi gun, iki ordunun birbiri ile karsilastigi gun (bedir savasinda) kulumuza indirdigimize inanmissaniz, bilin ki, ganimet olarak aldiginiz herhangi bir seyin beste biri Allah a, resulune, onun akrabalarina yetimlere, yoksullara ve yolcuya aittir.
Allah her seye hakkiyla kadirdir.

Hainlere Hiyanet

Antigonos, bir sehrin askerlerini kandirip kendi rakibi olan komutanlari Eumenes e ihanet ettiriyor; ama askerlerinin ihanetiyle adami oldurdukten sonra kendisi tanrisal adaletin uygulayicisi olmaya kalkiyor, hainleri sehrin valisine teslim edip hepsini diledigi bicimde temizlemesini emrediyor. Oylesine yaptiriyor ki dedigini, sayilari bir hayli cok olan bu askerlerin bir teki bile Makedonya ya donmuyor. Askerler kendisine ettikleri hizmetin buyuklugu olcusunde kotuluk etmis ve cezayi ha ketmis oluyorlardi. Efendisi Sulpicius un saklandigi yeri haber veren kole, Sylla nin vermis oldugu soz geregi serbest birakiliyor; ama devlet hikmeti geregi Tarpeion kayaligindan atiliyor. Bizim kral Clovis de, Cannacre in hizmetcilerine altin silahlar vadederek efendilerine ihanet ettiriyor. Sonra ucunu de astiriyor. Kimi yerde de hiyanet edenlerin boyunlarina ihanet karsiligi aldiklari keseyi takip asiyorlar. Kendi isteklerini yerine getirdikten sonra kamu istegini de yerine getirmis oluyorlar boylece. Fatih Sultan Mehmet, soyunun adeti uzere, taht kiskancligi yuzunden kardesini ortadan kaldirmak isteyince onun adamlarindan birini kullaniyor bu iste: Adam da fazla su yutturarak boguyor sehzadeyi. Is olup bitince Padisah bu cinayetin kefareti olarak katili olen kardesinin anasina (yalniz babadan kardestiler cunku) teslim ediyor o da padisahin gozu onunde katilin karnini yardiriyor, kendi elleriyle yuregini bulup sokerek sicak sicak kopeklere yediriyor. Kendileri hic de iyi olmayanlar, kotu bir eylemden cikar sagladiktan sonra, rahat yurekle, ise biraz iyilik dogruluk karistirmaktan hoslanirlar, bir karsilik oduyormus, vicdanlarini temizliyormus gibi. Kaldi ki, bu korkunc kotuluklere alet ettikleri kimseler kendilerini sucluyormus gibi gelir onlara. Olmelerini isterler ki bu yuz karasi islerin bilinci, tanikligi silinsin gitsin.

Michel de Montaigne : Denemeler


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder