5 Ekim 2016 Çarşamba

İngiliz askerlerine 'insan haklarını çiğneme' hakkı veriliyor!

 


İngiliz askerlerine 'insan haklarını çiğneme' hakkı veriliyor!

İngiltere, Irak ve Afganistan'daki askerlerine 'kolaylık' sağlamaya karar verdi. Başbakan Theresa May, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni askıya almayı mümkün kılarak, ülke dışında görev yapan silahlı İngiliz askerlerini oradaki muamelelerinden ötürü haklarında açılabilecek 'can sıkıcı' insan hakları davalarından koruyacaklarını söyledi.

04 Ekim 2016, 21:45

Muhafazakar Parti'nin Birmingham şehrinde devam eden yıllık kongresinde Savunma Bakanı Michael Fallon ile Başbakan Theresa May tarafından yapılan ortak açıklamada bu kararın, Afganistan ve Irak'taki İngiliz askerlerine yönelik 'can sıkıcı' ve 'yanlış' suçlamalarla daha fazla uğraşmamak için alındığı belirtildi.

Açıklamada söz alan May, "Silahlı güçlerimiz dünyadanın en iyileri ve bu hizmeti yerine getiren kadın ve erkekler bizleri güvende tutabilmek için büyük fedakarlıkta bulunuyorlar. Onlara minnetimizle ödeme yapacağız ve önceki savaşlarda hizmet edenlere yönelik can sıkıcı davalara son vereceğiz" dedi. Askerlerle ilgili suçlamalar olursa bunların elbette soruşturulması gerektiğini ifade eden May, "Ancak askerlerimize zarar veren iddialara neden olan bu endüstriye son vermeliyiz" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

MADDE 2 Yaşam hakkı

1. Herkesin yaşam hakkı yasayla korunur. Yasanın ölüm cezası ile cezalandırdığı bir suçtan dolayı hakkında mahkemece hükmedilen bu cezanın infaz edilmesi dışında, hiç kimsenin yaşamına kasten son verilemez.

2. Ölüm, aşağıdaki durumlardan birinde mutlak zorunlu olanı aşmayacak bir güç kullanımı sonucunda meydana gelmişse, bu maddenin ihlaline neden olmuş sayılmaz:

a) Bir kimsenin yasa dışı şiddete karşı korunmasının sağlanması;

b) Bir kimsenin usulüne uygun olarak yakalanmasını gerçekleştirme veya usulüne uygun olarak tutulu bulunan bir kişinin kaçmasını önleme;

c) Bir ayaklanma veya isyanın yasaya uygun olarak bastırılması

MADDE 5 Özgürlük ve güvenlik hakkı

1. Herkes özgürlük ve güvenlik hakkına sahiptir. Aşağıda belirtilen haller dışında ve yasanın öngördüğü usule uygun olmadan hiç kimse özgürlüğünden yoksun bırakılamaz:

a) Kişinin, yetkili bir mahkeme tarafından verilmiş mahkumiyet kararı sonrasında yasaya uygun olarak tutulması;

b) Kişinin, bir mahkeme tarafından yasaya uygun olarak verilen bir karara uymaması sebebiyle veya yasanın öngördüğü bir yükümlülüğün uygulanmasını sağlamak amacıyla yasaya uygun olarak yakalanması veya tutulması;

c) Kişinin bir suç işlediğinden şüphelenmek için inandırıcı sebeplerin bulunduğu veya suç işlemesine ya da suçu işledikten sonra kaçmasına engel olma zorunluluğu kanaatini doğuran makul gerekçelerin varlığı halinde, yetkili adli merci önüne çıkarılmak üzere yakalanması ve tutulması;

d) Bir küçüğün gözetim altında eğitimi için usulüne uygun olarak verilmiş bir karar gereği tutulması veya yetkili merci önüne çıkarılmak üzere yasaya uygun olarak tutulması;

e) Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek amacıyla, hastalığı yayabilecek kişlerin, akıl hastalarının, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılarının veya serserilerin yasaya uygun olarak tutulması;

f) Kişinin, usulüne aykırı surette ülke topraklarına girmekten alıkonması veya hakkında derdest bir sınır dışı ya da iade işleminin olması nedeniyle yasaya uygun olarak yakalanması veya tutulması;

2. Yakalanan her kişiye, yakalanma nedenlerinin ve kendisine yöneltilen her türlü suçlamanın en kısa sürede ve anladığı bir dilde bildirilmesi zorunludur.

3. İşbu maddenin 1.c fıkrasında öngörülen koşullar uyarınca yakalanan veya tutulan herkesin derhal bir yargıç veya yasayla adli görev yapmaya yetkili kılınmış sair bir kamu görevlisinin önüne çıkarılması zorunlu olup, bu kişi makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkına sahiptir.

Salıverilme, ilgilinin duruşmada hazır bulunmasını sağlayacak bir teminat şartına bağlanabilir.

4. Yakalama veya tutulma yoluyla özgürlüğünden yoksun kılınan herkes, tutulma işleminin yasaya uygunluğu hakkında kısa bir süre içinde karar verilmesi ve, eğer tutulma yasaya aykırı ise, serbest bırakılması için bir mahkemeye başvurma hakkına sahiptir.

5. Bu madde hükümlerine aykırı bir yakalama veya tutma işleminin mağduru olan herkes tazminat hakkına sahiptir

Yeni düzenlemeyle, gelecekteki savaş hallerinde ya da savaş bölgelerine asker gönderilecekse İngiliz hükümeti, AİHS'nin yaşam hakkı ve özgürlük hakkını düzenleyen ikinci ve beşinci maddelerini askıya alabilecek.

'DAVALAR BÜTÇEYE ÇOK YÜK OLUŞTURUYOR'

May, başta Afganistan ve Irak olmak üzere savaştan dönen İngiliz askerlerine yönelik açılan 'suni' diye nitelediği insan hakları davalarını ve davalar sonucu ödenen milyonlarca sterlini de eleştirdi. Başbakan, hatalı davalar için harcanan paraların ve ödemelerin devlet bütçesi için yük oluşturduğu ileri sürüldü. İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da yasal sistemin bu konuda suistimal edildiğini kaydederek, vergi mükelleflerine milyonlarca sterline mal olan sistemin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

AÇILMIŞ BİNLERCE DAVA VAR

2004 yılından bu yana İngiltere hükümetine Afganistan ve Irak'taki İngiliz askerlerinin yerel halka uyguladığı kötü muamelelerden ötürü açılmış binlerce dava bulunuyor. Şimdiye kadar bu tür davalara 128 milyon strelinden fazla para harcandığı açıklanmıştı. Theresa May ve Muhafazar Parti'nin bu davaları eleştirmesine rağmen madur avukatları ise söz konusu iddiaların çoğunun kanıtlandığını söylüyor.

DAVİD CAMERON DA BENZER BİR SÖZ VERMİŞTİ

May'den önce görevde olan David Cameron da İngiliz askerlerini, birçoğu ABD öncülüğünde 2003'teki Irak işgalinden kaynaklanan davalara karşı koruyacağı sözünü vermişti.

http://www.yeniakit.com.tr/haber/ingiliz-askerlerine-insan-haklarini-cigneme-hakki-veriliyor-218914.html

 
a45UyF587661-161005212557 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2016/10/06  00:30 2  65  islamvebilim@googlegroups.com


 



--

GECMIS OLAN DUN
. . . . . .
gecmis olan dunden hic yad etme
yarin da gelmemisken feryad etme
dusunme gelecegi de gecmisi de
simdi sen ol da yasami berbad etme

OMER HAYYAM

Resulullah (sav):
Ben kiyametin kopacagi ayni saatte gonderildim.
Ancak, sunun sunu gecmesi gibi ben kiyamet saatini gecip biraz evvel geldim!
buyurdular ve orta parmagi ile sehadet parmagini gosterdiler.

Sahih-i Muslim
Hadis No: 5026

Kimi yerlerde kadinlar goruyorum ki, basina bir bez, ya da bir pestemal ya da benzer bir seyler atarak yuzunu, gozunu gizler ve yanindan gecen erkeklere karsi ya arkasini cevirir, ya da yere oturarak yumulur.
Bu durumun anlami, gosterdigi nedir?
Efendiler uygar bir ulus anasi, ulus kizi bu sasirtici bicime, bu vahsi duruma girer mi?
Bu durum ulusu cok gulunc gosteren bir gorunustur.
Hemen duzeltilmesi gerekir

Mustafa Kemal ATATURK
(Kaynak: Ataturk un Soylev ve Demecleri, C.II., s.217.)


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo LiteCoin URL:   LTtsCJ2mLUXLLs8v5US8w5zQeq66eakPtU

NameCoin URL       :  N7wbJyxqoueznDHu9tnu56y1V7B9P1Phs4
FeatherCoin URL     :  6rHGzeMefFvzqmBM5VNqmUziCxtga4wpDs
TerraCoin URL        :  1GQFs8GpaTXxoeTAsGmo56WNfYSZRy2mBD

PeerCoin URL         :  PMeBpz6X9RRLQxdFs5Jws5JwFec3Mzen8q6Twg





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder