22 Ekim 2016 Cumartesi

Bu icat tarihi değiştirebilir: Nükleer füzyon reaktörü rekor kırdı

Tokamak tarzı füzyon reaktörleri gerçekten de umut verici.
Bunlarda bu güne kadar mesafe alınamamasının tek sebebinin prototip reaktörün yeteri kadar büyük ölçekte yapılmış olmaması.
Hiçbir ülke tek başına bu masrafa tek başına girmek istemiyor.
Projenin başarısız olma riskini tek başına göğüslemek istemiyor.
Bu nedenle de eldeki tokamak tesisleri yeteri kadar güçlü enerji yoğunluğuna ulaşacak güçte olamıyorlar.
Burada anahtar nokta, verilenden fazla enerji üretmek.
Bunun içinde reaktör cidarında kaybedilen enerjiyi minimize etmek ve tokamak içerisinde yoğunlaşan plazmanın enerji yoğunluğunu olabildiğince yükseltebilmek.
Bunun için tokamakı oluşturan manyetik bobinlerin tasarımını, etkinliğini ve gücünü maksimize edecek tasarım ve mühendislik yöntemleri denenmesi gerekiyor.
Belli ki, deneylerde belirli bir eşik geçilmiş.

Yapılması gereken daha sonraki tokamak tesisinin boyutlarının daha yüksek enerji ve manyetik alan yoğunluğuna elverecek boyutlara çıkarılmasın sağlayacak boyutlara çıkarılması.
Bunun maliyetinin birden çok ülkeye dağıtılması işleri hızlandırabilir ve belki de insanlık temiz enerjiye çok hızlı bir şekilde kavuşabilir.

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           2fSIJNoA0xfSNxA    

 


Bu icat tarihi değiştirebilir: Nükleer füzyon reaktörü rekor kırdı

hurriyet.com.tr

22 Ekim 2016 - 10:17Son Güncelleme : 22 Ekim 2016 - 11:36


ABD'li bilim adamları, Güneş'in içinden bile sıcak bir plazmayı basınç altında tutma konusunda dünya rekorunu kırdı. MIT'deki manyetik nükleer füzyon cihazında kırılan rekor, temiz ve sonsuz enerji yolunda tarihi değiştirebilecek önemli bir kilometre taşı olabilir.

Science Daily'de dün yayınlanan verilere göre Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) Plazma Bilimi ve Füzyon Merkezi'denki deney, 30 Eylül gecesi 21:25'te tamamlandı.

Plazma halindeki madde, simit şeklindeki "tokamak" tipi Alcator C-Mod isimli nükleer füzyon reaktöründe yüksek manyetizma alanlarından geçirilerek ısıtıldı. Plazmanın sıcaklığı Güneş'in iç sıcaklığını aştı. Tarihte ilk kez 2 atmosfer basıncı seviyesi aşılabildi. Daha önceki rekor 2005 yılında yine aynı cihazda 1.77 atmosfer basıncı ile kırılmıştı.

Alcator C-Mod, dünyada kompakt bir boyutta faaliyette olan tek yüksek manyetik alan füzyon reaktörü. Rusça'da "toroidal hazne" anlamına gelen "tokamak" 1960'lardan beri üretilen deneysel bir reaktör tipi.

Güneş'e de gücünü veren nükleer füzyon sayesinde sonsuz miktarda temiz enerji güvenli şekilde üretilebilir.

Son 40 yıldır yapılan çalışmalarda ulaşılan ısı ve basınç yükseldikçe, bu hedef yolunda ilerleme kaydedilmiş oluyor. Özel şirketler de nükleer füzyon üzerinde çalışıyor ancak ABD'nin finanse ettiği Alcator C-Mod, bu açıdan en büyük umut olarak görülüyor.

NASIL ÇALIŞIYOR

Fizik Akademisi'ne göre tokamakların temel bileşenleri ve fonksiyonları şunlar :

- Plazma vakumlanmış bir boruda tutulur. Plazma, küçük bir miktar gazın boruya salınması ve bu gazın içinden bir akım geçirilerek ısıtılmasıyla oluşturulur.

- Sıcak plazma , kendisini duvarlardan uzak tutan bir manyetik alan içerisinde muhafaza edilir. Toroidal ve poloidal bobinlerden oluşan iki manyetik bobin seti, hem dikey hem de yatay yönlerde manyetik alan oluşturarak, plazmayı bir manyetik kafes gibi muhafaza eder.

http://www.hurriyet.com.tr/bu-icat-tarihi-degistirebilir-nukleer-fuzyon-reaktoru-rekor-kirdi-40255721

- Plazma akımını ve manyetik alanları oluşturmak için büyük güç kaynakları kullanılır.

- Plazma akımı bir transformatör tarafından oluşturulur. Bu transformatörde merkez manyetik halka birincil sarmal ve plazma ikincil sarmal olarak kullanılır. Isı plazma akımı tarafından sağlanır ve füzyonun oluşması için gereken 33.33 milyon santigrat derece elde edilene kadar ısı sağlanır.

- Nötr ışın enjeksiyonu sayesinde plazmada ek bir ısı oluşturulur. Bu işlemde, nötr hidrojen atomları yüksek hızlarda plazmaya enjekte edilir ve bunlar iyonize edildikten sonra manyetik alan tarafından tuzaklanır. Atomlar yavaşladıklarında, enerjilerini plazmaya transfer ederek ısı oluştururlar.

- Radyo frekansı yardımıyla ayrıca ek bir ısı oluşturulur.

http://www.hurriyet.com.tr/bu-icat-tarihi-degistirebilir-nukleer-fuzyon-reaktoru-rekor-kirdi-40255721

 
a45UyF587661-161022130829 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2016/10/22  14:27 4  58  candostum@googlegroups.com


 

--

Tarih bir milletin kanini, varligini hicbir zaman inkar edemez.
1919.

K.Ataturk

Tanim: Biz Resulullah (sav) ile birlikte gazveye cikmistik.
Beraberimizde kadin yoktu.
Husyelerimizi aldirmayalim mi?
diye sorduk.
Bizi bundan yasakladi, sonra da muvakkat istifade hususunda bize ruhsat tanidi.
Herhangi birimiz, bir elbise mukabilinde kadinla, bir muddet icin nikah yapiyorduk.

Buhari, Tefsir, Maide 9, Nikah 6, 8; Muslim, Nikah 38, (1404)
Hadis No : 5631

Belediye baskani adayligim hayirli olsun

14 Subat 2014

Gecen gun odamda oturup onumuzdeki yerel secimlerde hangi partiye oy verecegimi dusundum. Yorucu saatler sonunda bir neticeye ulasamadim. AK Parti, CHP ve MHP yi cok begeniyordum, peki hangisini secmeliydim?

Tam umitsizlige dusmustum ki kafamda bir i$ik yandi. Madem karar veremiyorsun, dedim kendi kendime, neden kendin aday olmuyorsun? Sacmalama dedim. Sacmalamiyorum gayet ciddiyim dedim, kafayi mi yedin dedim, agzini bozma dedim.

Kendi icimde yasadigim kavgayi buyutmemek adina buyukluk gosterip sustum. Kararimi vermistim, belediye baskani olacaktim.

Oncelikle adayligimin herkese hayirli olmasini diliyorum. Gelelim icraatlara. Ilk icraatlar cok ozeldir. Belediye baskani oldugumda ilk icraatta cok heyecanlanacagim, orasi kesin. Ama zamanla alisirim.

Dernek ve esnaf ziyaretlerini artiriyoruz

Bir belediye baskani, omrunun ortalama yedi yilini ziyaretlerle geciriyor. Niye? Adam Corum ili Firsatli ilcesi Surprizli koyu icin dernek kurmus, belediye baskani olarak ziyaret etmesen aliniyorlar. Bizden size oy yok diyorlar. Yav sen kac hanesin? Adamdaki ozguvene bak. Oy vermeyecekmis. Sen onu bunu birak da o dernegin olayi ne, onu acikla. Butun gun okey, batak oynuyorsunuz. Dunyada okey oynamak icin dernek kuran yegane millet biziz. Madem dernek kuracaksin, yelpazeyi az genislet. Komple Firsatli ilcesi desen olmuyor mu? Illa sizin koyden mi olacak? Digerleri kotu insanlar mi?

Ama gorunen o ki, dernek ziyaretleri tutuyor, bu yuzden ben de oyunu kuralina gore oynayacagim. Mevcut dernek ziyaretlerini tam iki katina cikaracagim. Ziyaret edilmemis tek bir dernek kalmayacak. Iki arkadas tavla oynamak icin bile bir araya gelmis olsalar, onlari ziyaret edecegim.

Esnaf ziyaretleri de artacak. Cunku anladigim kadariyla esnaflar uc-dort gunde bir belediye baskanlarini gormezlerse guvensizlik sorunu yasiyorlar. Acaba belediye baskanimiz bizi sevmiyor mu, aramizda bir problem mi var, mesaj da atmadi diye dusunup bunalima giriyorlar. Kendilerini ise veremiyorlar.

Her yeri pankartla donatacagiz

Su anda benim yasadigim semtte hemen her sokakta belediyenin calistigina dair pankartlar asili. Belediye calisiyormus. Bozuk degil yani, calisiyor. Dunyada bunun kadar sacma baska bir pankart varsa o da sudur: Camasir makinesi calisiyor. Ben evimin balkonuna bunu asiyor muyum? Bir belediyenin normal olarak calismasi gerekmiyor mu zaten? Ilanlar, pankartlar yeni bir seyi haber vermek icin degil midir?

Ama cicegi burnunda bir siyasetci olarak bu oyunu da kuralina gore oynayacagim. Halk bundan memnunsa, onlari daha da memnun etmek bizim isimiz. Su anda semtte en cok gordugum pankartlar:

Belediye calisiyor...

Sinava giren ogrencilerimize basarilar dilerim

Kandilinizi tebrik ederim.

Bunlari artirmayi planliyorum. Halkla daha da ic ice olmak lazim:

Nasilsiniz

Gunaydinlaaaaaaar

Yeni kaldirimlarimiz hosunuza gidiyor degil mi?

Beyler nabiyonuz yaa, belediyeye gelin laflariz.

Halk buna bayilacak.

Kaldirim ve AVM ye yukleniyoruz

Pek cok belediye baskani kaldirim sever. Bazilari icin bu bir tutku haline gelmistir. Yapar, bozar, yeniden yapar. Hep daha iyinin arayisindadir. Ustelik bu, belediyenin calistigini gosterme adina muthis bir harekettir. Bu yuzden kaldirimlari ayda bir degistirecegiz.

Bir baska belediye baskani hobisi ise her turlu bos alani AVM ve is merkezlerine donusturmektir. Istanbullular olarak ihtiyacimiz olansa bilakis yeni bos alanlar. Fakat bir belediye baskaninin secim oncesinde Tam yuz yirmi bina yiktik demek yerine Tam yuz yirmi bina diktik demesi, insanlara daha iyiymis gibi geliyor. Isbu sebeple benim donemimde binaya doyacaksiniz. Istanbul da cok cok az bos alan kaldiginin farkindayim. Degerli secmenlerden rica ediyorum, bes on metrekare bile olsa, gordugunuz bos alanlari lutfen bana ihbar edin.

Nikah memurlarina yetki falan vermeyecegiz

$ik $ik goruyoruz, nikah memuru kafasina gore nikah kiyiyor. Kardesim sen neye dayanarak bu nikahi kiydin diye soruyoruz, belediye baskaninin bana verdigi yetkiye dayanarak diyor. Ne diyebilirsin ki adama? Adam yetkiyi almis, istedigi iki insani nikahlayabiliyor. Peki soruyorum, bu ne kadar guvenli? Nikah memuru tutup beni tanimadigim yasli bir kadinla evlendirse hayatim kararmaz mi?

Bu yuzden belediye baskani oldugumda tum nikahlari ben kiyacagim. Evlilik cuzdanini da kadina degil, erkege verecegim. Erkeklerin hafizasi zayif, bir sure sonra bu kadinin burada ne isi var deyip onu tehdit olarak algiliyor ve dovuyorlar. Ulkede bu kadar kadinin siddete ugramasinin baska bir izahi yok. Evlilik cuzdanini erkege verecegim ki, o kadini aslinda korumasi gerektigini bilsin.

Kopruleri atiyoruz

Trafik sorununu bitiriyoruz. Trafigin en buyuk sebebi kopruler. Demek ki kopruler ortadan kalktiginda sorun da kalmayacak. Buradan yola cikarak iki adet Bogaz Koprusu nu luks restorana donusturecegiz. Oyle bir manzarada yemek yemenin keyfini dusunun. Peki insanlar karsiya nasil gececek diye sordugunuzu duyar gibiyim. Bilincli secmen diye buna derim ben, helal olsun. Sorunun cevabina gelirsek. Gecmeyecekler. Evet, karsiya gecmeyecekler. Bu ne ya, cani $ikilan kita degistiriyor. Adam Atasehir de oturuyor, kahvalti yapmak icin Bebek e geciyor. Insafsiz! Sonra da abi koprude trafik cok fena yeeaaa diye agliyor. Dunyada topu topu alti tane kita var. Sen ikisinde birden yasamak istiyorsun. Boyle yagma yok. Asya daysan orada kal. Aksam yemegine Afrika ya gidiyor musun? Gitmiyorsun. Boyle dusun.

Adayligim hayirli ugurlu olsun. Onumuzdeki hafta yeni vaatlerim ve ozgecmisimle karsinizda olacagim. Simdi gidip bizim bakkali bir ziyaret edeyim.

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo LiteCoin URL:   LTtsCJ2mLUXLLs8v5US8w5zQeq66eakPtU

NameCoin URL       :  N7wbJyxqoueznDHu9tnu56y1V7B9P1Phs4
FeatherCoin URL     :  6rHGzeMefFvzqmBM5VNqmUziCxtga4wpDs
TerraCoin URL        :  1GQFs8GpaTXxoeTAsGmo56WNfYSZRy2mBD

PeerCoin URL         :  PMeBpz6X9RRLQxdFs5Jws5JwFec3Mzen8q6Twg





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder